Intelligence Squared Greece: 2ο Debate

Πρόταση: «Η ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα μόνο καλό μπορεί να κάνει»

Τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011, στην αίθουσα Cotsen Hall της Γενναδείου Βιβλιοθήκης (Σουηδίας 61, Κολωνάκι), θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο debate της Intelligence Squared Greece [IQ2], σε συνεργασία με το British Council.  Το debate ξεκινάει στις 19:00 και ολοκληρώνεται στις21:00.

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία IQ2 Greece καθιερώθηκε το 2010 με σκοπό να συνεισφέρει στην ανύψωση του επιπέδου της συζήτησης των θεμάτων στην Ελλάδα και να παρέχει μια πλατφόρμα σοβαρής αντιπαράθεσης επάνω στα επίκαιρα και σημαντικά ζητήματα της κοινωνίας μας, προσκαλώντας τους μεγαλύτερους ομιλητές διεθνώς να αντιπαραθέσουν τις απόψεις τους.

Το συγκεκριμένο debate πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος του British Council, Our Shared Europe (www.oursharedeurope.org) .

Ομιλητές

Υπέρ της Πρότaσης

Tariq Ramadan, Καθηγητής Σύγχρονων Ισλαμικών Σπουδών, Oxford University

O Tariq Ramadan το 2009 συμπεριλήφθηκε στους 50 σημαντικότερους διανοητές της γενιάς μας από το αμερικάνικο περιοδικό Foreign Policy. Θεωρείται η πλέον ηγετική φιγούρα του σύγχρονου Ισλάμ και η άποψή του παρουσιάζεται πολύ συχνά στα CNN, BBC και τους New York Times.

Άννα Τριανταφυλλίδου, Ερευνήτρια Α’, Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), Καθηγήτρια στο Robert Schuman Centre for Advanced Studies του European University Institute, Φλωρεντία

Η Αννα Τριανταφυλλίδου είναι και Επίκουρη Καθηγήτρια στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης με ειδίκευση στην Κοινωνιολογία της Μετανάστευσης και τη Μεταναστευτική Πολιτική.  Είναι Καθηγήτρια στο Κολλέγιο της Ευρώπης στην Bruges του Βελγίου από το 2002, και εργάζεται περιστασιακά σαν ειδικός επιστήμονας για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.   Πρόσφατα εξέδωσε το τελευταίο βιβλίο της «Η μετανάστευση στην Ελλάδα του 21ου αιώνα» (Εκδόσεις Κριτική) και το «Muslims in 21st Century Europe» (Routledge)

Chadi Ayoubi, Δημοσιογράφος, Ανταποκριτής του Al Jazeera στην Ελλάδα, Ιδρυτής του www.islam.gr

Ο Chadi Ayoubi συνεργάζεται με αραβικά Μ.Μ.Ε. από το 1995, Αρχισυντάκτης της αραβόφωνης εφημερίδας Microscope, Δημοσιογράφος του διεθνούς τμήματος του ΣΚΑΪ, Ανταποκριτής της γνωστής αραβόφωνης εφημερίδας al Hayat, και συνεργάτης της αραβικής υπηρεσίας του BBC για θέματα ελληνικής επικαιρότητας. 

Κατά της Πρότασης

Douglas Murray, Συγγραφέας και Διευθυντής του Κέντρου για την Κοινωνική Συνοχή στη Μεγάλη Βρετανία (Center for Social Cohesion)

O Douglas Murray ίδρυσε το 2007 το Κέντρου για την Κοινωνική Συνοχή στη Μεγάλη Βρετανία, ένα think tank για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της συνοχής μεταξύ των διαφορετικών εθνικών και θρησκευτικών κοινοτήτων στη Μεγάλη Βρετανία.  Το 2005 εξέδωσε το best seller «Νεοσυντηρητισμός και γιατί τον χρειαζόμαστε» (SAU) και είναι τακτικός επισκέπτης στα βρετανικά και ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Melanie Phillips, Βρετανίδα Συγγραφέας του «Londonistan» και «The World Turned Upside Down: The Global Battle over God, Truth and Power»

Η Melanie Phillips είναι Δημοσιογράφος βραβευμένη με το Orwell Prize, γνωστή για την αμφιλεγόμενη στήλη της για πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα στην εφημερίδα Daily Mail. Έχει συνεργαστεί με εφημερίδες Guardian, Observer και Sunday Times.

Δημήτριος Φλούδας, Επίκουρος Καθηγητής στο Ινστιτούτο της Μόσχας για την Ανάπτυξη των Χρηματοπιστωτικών Αγορών, Ανώτερος Συνεργάτης στο Hall Hughes, Cambridge University

Ο Δημήτριος Φλούδας είναι Ειδικός Σύμβουλος για τη Μετανάστευση στο think-tank «Φόρουμ για την Ελλάδα», όπου πρόσφατα προώθησε την πρότασή του για την «Ελληνική Μεταναστευτική Πολιτική 2011-2020».  Έχει ζήσει και εργαστεί στο εξωτερικό ως Διεθνής Νομικός και Οικονομικός Σύμβουλος για πολλά χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που πέρασε σε αρκετές μουσουλμανικές χώρες.

Συντονιστής

Σωτήρης Ρούσσος, Αν. Καθηγητής, Επικεφαλής του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Ο Σωτήρης Ρούσσος πραγματοποίησε μεταπτυχιακές περιφερειακές σπουδές με ειδίκευση σε θέματα Εγγύς και Μέσης Ανατολής στο School of Oriental and African Studies του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, του οποίου ανακηρύχθηκε διδάκτορας το 1994. Έχει διατελέσει  Εμπειρογνώμονας για τη Μέση Ανατολή στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Σχετκά με το Debate

Η πρόταση του debate «Η ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα μόνο καλό μπορεί να κάνει» θα εξεταστεί από ξένους και Έλληνες ομιλητές προσφέροντας επιχειρήματα τόσο σε εθνικό όσο και στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Και οι δυο πλευρές έχουν ισχυρό οπλοστάσιο και μια μεταξύ τους αντιπαράθεση δεν είναι μόνο ενδιαφέρουσα, αλλά και κρίσιμη για την κατανόηση ενός θέματος το οποίο θεωρείται από τα πλέον επίκαιρα και σημαντικά στην ελληνική κοινωνία αλλά και στην Ευρώπη, λόγω των ισχυρών μεταναστευτικών ροών που παρατηρούνται, αλλά και της συνεχόμενης συζήτησης εισδοχής της Τουρκίας στην ΕΕ.

Μια συζήτηση υψηλού επιπέδου, χωρίς φωνές, διακοπές και συνθηματολογία, αλλά με ξεκάθαρη επιχειρηματολογία από τους πιο αντιπροσωπευτικούς εκπροσώπους της κάθε άποψης.

Θα φύγουμε από το αδιέξοδο με επιδιορθώσεις ή με διαφορετικές και καινούργιες επιγνώσεις και ευαισθησίες; Θα κατανοήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος τις ιστορικές και γεωγραφικές διαφορές, θα υιοθετήσουμε την ταυτότητα του Ευρωπαίου ή θα επιμείνουμε στην εθνική; Θα προχωρήσουμε με ρεαλισμό ή με νοσταλγία, θα καθηλωθούμε στο μύθο και τις κατακτήσεις ή θα συμφιλιωθούμε με τις νέες δυνάμεις και δυναμικές; Θα επαναστοχαστούμε γύρω από τα στερεότυπα και τις εμμονές;

Frame of Debate (Πλαίσιο Αντιπαράθεσης):

Το όραμα της πολυπολιτισμικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να διέρχεται μεγάλη κρίση, ειδικά μετά και τις πρόσφατες –διάσημες πλέον- δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου  Αν. Μέρκελ και του βρετανού πρωθυπουργού Ντ. Κάμερον πως «το πολυπολιτισμικό μοντέλο έχει αποτύχει».

Το ζήτημα που εγείρεται από τις δηλώσεις αυτές είναι πως οι μουσουλμάνοι της Ευρώπης δεν αποδέχονται ξεκάθαρα τις αξίες των δυτικών κοινωνιών στις οποίες ζουν και εργάζονται, όπως η ισότητα των φύλων και η δημοκρατία και άρα αδυνατεί να αφομοιωθεί.  Από την άλλη πλευρά, οι εκπρόσωποι των μουσουλμανικών κοινοτήτων υποστηρίζουν πως μπορούν να αποκτήσουν μια ισχυρή εθνική ταυτότητα και πως η δύση οφείλει να σεβαστεί τις αξίες και τις παραδόσεις της θρησκείας τους και μην τους περιθωριοποιεί.

Τον Απρίλιο του 2010 ανακοινώθηκε η ανέγερση του τεμένους Αθηνών, χωρητικότητας περίπου 500 ατόμων, σε οικόπεδο που βρίσκεται στο Ναυτικό Οχυρό στο Βοτανικό.  Το έργο θα εκτελεστεί με ελληνικά κρατικά κονδύλια, ενώ προσφορές από ξένους φορείς, κρατικούς ή μη, δε θα γίνουν δεκτές.  Με απόφαση της υπουργού Παιδείας, διορίζεται επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, δύο μέλη του οποίου προτείνονται από αναγνωρισμένα, έγκριτα μουσουλμανικά σωματεία, ενώ πέντε άτομα είναι Έλληνες κρατικοί λειτουργοί.

Οι μουσουλμάνοι στην Ελλάδα σήμερα εκτιμώνται περίπου στο 1 εκατομμύριο, ενώ στην Αθήνα μόνο 700.000 από τα 4.2 εκατομμύρια κατοίκους.

Καιρό τώρα υπάρχει η πολιτική θέληση για την έγκριση κατασκευής μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα ώστε να παρέχει στη μουσουλμανική κοινότητα έναν επίσημο χώρο λατρείας, όμως ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός -κυρίως μουσουλμάνων- παράνομων μεταναστών στην Αθήνα σε συνδυασμό με την ολιγωρία του κράτους να αντιμετωπίσει επαρκώς το φλέγον αυτό ζήτημα έχει οδηγήσει σε ακραία κοινωνικά φαινόμενα όπως τα επεισόδια μεταξύ κατοίκων και μεταναστών στον Αγ. Παντελεήμονα, την κατάληψη της Νομικής Σχολής από μετανάστες και το ναζιστικό χαιρετισμό του προέδρου της ακροδεξιάς παράταξης ΄Χρυσή Αυγή΄στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων.

Οι απόψεις διίστανται ως προς το αν η ανέγερση του τεμένους στην περιοχή του Βοτανικού θα βοηθήσει να κατευναστούν τα ακραία αυτά φαινόμενα ή αν θα δημιουργήσει περαιτέρω κοινωνική πόλωση, συσπειρώνοντας μειοψηφικές ομάδες οι οποίες υποστηρίζουν αυτές τις πρακτικές.

Θα μπορέσει η Αθήνα μέσω της αναγνώρισης του αιτήματος της μουσουλμανικής κοινότητας να ανταπεξέλθει στο ιδιαίτερα σύνθετο έργο ένταξης της μειονότητας στον πληθυσμό της, ή θα θέσει τις βάσεις για περαιτέρω κοινωνική και θρησκευτική πόλωση;

Μοντέλο Διεξαγωγής

Η μορφή της συζήτησης είναι για κάθε έναν από τους ομιλητές να κάνει μια εναρκτήρια ομιλία 9 λεπτών.

Μετά τις επίσημες ομιλίες ο λόγος είναι ανοιχτός για ερωτήσεις στο κοινό, και συνήθως, για μία ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ομιλητών. Στη συνέχεια ακολουθούν οι δευτερολογίες των ομιλητών από 1-2 λεπτά, και η τελική ψηφοφορία.

Το debate ξεκινάει στις 19:00 και ολοκληρώνεται στις 21:00, στην αίθουσαCotsen Hall της Γενναδείου Βιβλιοθήκης

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ