16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που ευαισθητοποιεί και κινητοποιεί το κοινό

Το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Εικόνες του 21ου Αιώνα θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 23 Μαρτίου, στις αίθουσες Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη. Μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ταινίες τεκμηρίωσης από όλο τον κόσμο καθώς και παράλληλες δράσεις – ομιλίες, συζητήσεις, masterclass, έκθεση. Tο Φεστιβάλ φιλοδοξεί να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει το κοινό, γύρω από κρίσιμες θεματικές που απαιτούν την κριτική στάση και την ενεργή συμμετοχή του.

Το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τιμά φέτος στα αφιερώματά του δυο δημιουργούς που ενέπνευσαν και εμπνέουν τον κόσμο του ντοκιμαντέρ: τον πρόωρα χαμένο καναδό κινηματογραφιστή και φίλο του φεστιβάλ, Πίτερ Ουιντόνικ(1953-2013) και το γάλλο σκηνοθέτη Νικολά Φιλιμπέρ, έναν βιρτουόζο της τέχνης της παρατήρησης, ο οποίος θα δώσει το παρών στη διοργάνωση. Το φεστιβάλ, ως ελάχιστο φόρο τιμής στον Πίτερ Ουιντόνικ, καθιερώνει το Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ, το οποίο θα απονέμεται στο καλύτερο ξένο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους.

Μια συγκινητική, ανθρώπινη ιστορία με πρωταγωνιστή έναν μικρό ήρωα της ζωής, θα ανοίξει την αυλαία του 16ου ΦΝΘ την Παρασκευή 14 Μαρτίου στο Ολύμπιον. Το ντοκιμαντέρ «Λινάρ» της Νάστια Ταράσοβα αφηγείται την οδύσσεια του Λινάρ, ενός αγοριού από τη Ρωσία που ταξιδεύει στην Ιταλία προκειμένου να υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς. Με ευαίσθητη ματιά, η σκηνοθέτιδα εστιάζει στην περιπέτεια του Λινάρ αλλά και στο θάρρος του, που εμπνέει και δίνει δύναμη στους ανθρώπους που στέκονται στο πλευρό του. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στη Θεσσαλονίκη, σε ευρωπαϊκή πρεμιέρα.

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στηρίζει ενεργά τα ελληνικά ντοκιμαντέρ, βοηθά τους έλληνες ντοκιμαντερίστες να βρουν τον δικό τους τρόπο έκφρασης και ενισχύει με όποιο τρόπο μπορεί την παρουσία τους στην διεθνή αγορά. Κάθε χρόνο και πιο δυναμική, η ελληνική παραγωγή ντοκιμαντέρ πρωταγωνιστεί και φέτος στο 16ο ΦΝΘ, με 58 ελληνικές ταινίες οι οποίες αποτυπώνουν με τόλμη μια πραγματικότητα που αναδιαμορφώνεται στη δίνη κοινωνικών ζυμώσεων.

Το τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με τίτλο «Ανθρώπινα Δικαιώματα», το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Διεθνή Αμνηστία, συστάθηκε με σκοπό να ρίξει φως στην βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία θα απονείμει για όγδοη χρονιά ένα ειδικό βραβείο στην καλύτερη ταινία του τμήματος. Η επιτροπή που αναλαμβάνει φέτος αυτό το έργο απαρτίζεται από τους Ειρήνη Τσολάκη (Αντιπρόεδρος Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας), Κατερίνα Καλογερά (Ταμίας Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας), Μάρω Σαββοπούλου (Υπεύθυνη Τύπου & Προβολής Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας), Μαριάννα Λεονταρίδου (Κριτικός Κινηματογράφου – Μέλος Διεθνούς Αμνηστίας), Έφη Βουτυρά (Ανθρωπολόγος, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) και Άρης Χατζηστεφάνου (Δημοσιογράφος, Σκηνοθέτης).

Αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ που αποτυπώνουν τις τραγικές επιπτώσεις της ανθρώπινης επέμβασης στο περιβάλλον και το αντίτιμο που «πληρώνει» η ανθρωπότητα, συγκλονίζουν και ευαισθητοποιούν τον θεατή επάνω σε ένα ζήτημα που επιτάσσει άμεση δράση και αφορά στην ίδια μας την επιβίωση. Στο πλαίσιο του τμήματος «Περιβάλλον» έχει καθιερωθεί ένα βραβείο το οποίο απονέμει επιτροπή της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, στην καλύτερη ταινία της ενότητας. Φέτος την επιτροπή WWF Ελλάς απαρτίζουν οι Γιώργος Βελλίδης (Επικεφαλής τμήματος μάρκετινγκ WWF Ελλάς), Ιάσων Κάντας (Υπεύθυνος Τύπου WWF Ελλάς) και Αλέξανδρος Κανδαράκης (Συντονιστής προγράμματος άμεσου διαλόγου, τμήμα μάρκετινγκ WWF Ελλάς).

Ο βασικός κορμός του προγράμματος του Φεστιβάλ αποτελείται επίσης από τις ενότητες «Όψεις του κόσμου», «Μικρές Αφηγήσεις», «Καταγραφή της Μνήμης», «Πορτρέτα-Ανθρώπινες Διαδρομές», «Κοινωνία», «Μουσική και Χορός», ενώ από φέτος προστίθεται η ενότητα «Τέχνες», η οποία εστιάζει σε ποικίλες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης.

Σχετικά άρθρα:
Ζουμ σε έξι μουσικά ντοκιμαντέρ: Κινηματογράφος και μουσική στη μεγάλη οθόνη του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Η Ελλάδα της κρίσης μέσα από ταινίες του 16ου Φ.Ν.Θ.: Τέσσερις ταινίες – τέσσερις βιωματικές εκδοχές της κρίσης, της Άννας Ρούτση
Η πρώτη μας γεύση από το 16ο Φ.Ν.Θ.: Πραγματικότητα, όνειρα και αλλαγές στα “sweet sixteen” του Φεστιβάλ, της Άννας Ρούτση

Παράλληλες εκδηλώσεις

– Masterclass EDN Docs in Thessaloniki
Παρασκευή 21 Μαρτίου στις 11:15 – 13:00, αίθουσα Τζον Κασσαβέτης

Διανέμοντας ένα ντοκιμαντέρ του «δημιουργού» – μια μελέτη περίπτωσης του «I Am Breathing» με τον Μπεν Κέμπας. Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ντοκιμαντέρ EDN διοργανώνουν masterclass με θέμα «Διανέμοντας ένα ντοκιμαντέρ του «δημιουργού» – μια μελέτη περίπτωσης του I Am Breathing με τον Μπεν Κέμπας», με τον Μπεν Κέμπας / Ben Kempas, παραγωγό μάρκετινγκ και διανομής στο Ινστιτούτο Ντοκιμαντέρ της Σκωτίας. Στο πλαίσιο του masterclass, το οποίο θα συντονίσει ο Ove Rishøj Jensen (Web Editor & Film Consultant του EDN), ο Μπεν Κέμπας, επικεφαλής της διανομής και προώθησης του διακεκριμένου ντοκιμαντέρ I Am Breathing της Σκωτσέζας σκηνοθέτιδας Έμα Ντέιβι, θα μας ξεναγήσει στα παρασκήνια της δουλειάς του, θα αναφερθεί σε όλη τη διαδικασία παρουσίασης του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ και θα μοιραστεί στρατηγικές και εργαλεία προκειμένου μια ταινία να βρει μεγαλύτερο κοινό.

– Ημέρα Γαλλοφωνίας 
Φιλοξενεί την Κυριακή 16 Μαρτίου την καθιερωμένη Ημέρα Γαλλοφωνίας, σε  συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της φετινής Ημέρας Γαλλοφωνίας εντάσσονται οι προβολές των γαλλόφωνων ταινιών «Να είσαι και να έχεις» του Νικολά Φιλιμπέρ / Nicolas Philibert, στο έργο του οποίου πραγματοποιεί αφιέρωμα η φετινή διοργάνωση, Ανθρωπογεωγραφία της Κλερ Σιμόν (ενότητα «Όψεις του κόσμου») και Στο χείλος του κόσμου του Κλάους Ντρεξέλ (ενότητα «Κοινωνία»).

– Κουβεντιάζοντας
Συνεχίζεται και φέτος, από τις 16 έως τις 22 Μαρτίου, το επιτυχημένο πρόγραμμα «Κουβεντιάζοντας», ένα φόρουμ επικοινωνίας και συζήτησης, το οποίο προσφέρει την ευκαιρία σε επαγγελματίες του ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα και το εξωτερικό να γνωριστούν σε προσωπικό επίπεδο, να ανταλλάξουν απόψεις και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους. To «Κουβεντιάζοντας» θα διεξάγεται 16.00 – 17.30, στην αίθουσα Excelsior, στο ισόγειο του ξενοδοχείου Electra Palace και οι συζητήσεις θα γίνονται στα αγγλικά.

Έκθεση φωτογραφίας «Ένρι Τσανάϊ: Στην κόψη του κάδρου»
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 23 Μαρτίου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και θα παρουσιαστούν αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες από projects του Ενρί Τσανάι. Ο νεαρός δημιουργός o οποίος γεννήθηκε το 1980 στην Αλβανία και σήμερα κατοικεί στην Αθήνα, στρέφει το βλέμμα του στην Ελλάδα και τη γενέτειρά του, για να αποτυπώσει στιγμιότυπα που μένουν ανεξίτηλα στη μνήμη. Συγκλονιστικές εικόνες της κρίσης, της μετανάστευσης και του περιθωρίου, αλλά και αφοπλιστικά ανθρώπινες καθημερινές ιστορίες.

– Αγορά Ντοκιμαντέρ

Η Αγορά Ντοκιμαντέρ / Doc Market πραγματοποιείται από τις 16 έως τις 22 Μαρτίου, καθημερινά 10:00-20:00, στο ξενoδοχείο Electra Palace (αίθουσα Bυζάντιον). Φέτος, η Αγορά συγκεντρώνει ρεκόρ συμμετοχών καθώς σε αυτή λαμβάνουν μέρος πάνω από 500 ντοκιμαντέρ ενώ οι επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου που θα την επισκεφτούν ξεπερνούν τους 60. Ειδικότερα, την Αγορά Ντοκιμαντέρ θα παρακολουθήσουν αγοραστές από 55 κανάλια και εταιρείες, ανάμεσα στους οποίους εκπρόσωποι των Films Transit (Καναδάς), Al Jazeera (Μεγάλη Βρετανία), ZDF (Γερμανία), ARTE (Γαλλία), Canal+ (Γαλλία), Planete (Γαλλία),  YLE (Φινλανδία), HBO Europe (Ουγγαρία), TVE (Ισπανία), RAI (Ιταλία), ΡΙΚ (Κύπρος), OTE TV (Ελλάδα), TG4 (Ιρλανδία), κ.ά. Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Αγορά Ντοκιμαντέρ θα παρέχει συμβουλές σε έλληνες και ξένους σκηνοθέτες και παραγωγούς όσον αφορά στα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιο συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014 έως το Σάββατο 22 Μαρτίου 2014, 11.00-13.00 (Παρασκευή 22 Μαρτίου 2014, 15.00-17.00), η Ελένη Χανδρινού, σύμβουλος Ευρωπαϊκών Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων, θα πραγματοποιεί συναντήσεις one to one με σκηνοθέτες και παραγωγούς, προκειμένου να τους ενημερώνει για τις προοπτικές χρηματοδότησης, τα δημόσια προγράμματα, το MEDIA και πώς μπορεί ένας δημιουργός να επωφεληθεί από αυτά.

– Market Talks

19-21 Μαρτίου στις 17:30-18:00, Ξενοδοχείο Electra Palace, Αίθ. Excelsior
Καινοτομία Αγοράς – Πρακτικός οδηγός για ντοκιμαντερίστες
Η Αγορά Ντοκιμαντέρ συνεχίζει για τρίτη χρονιά την επιτυχημένη σειρά συζητήσεων «Market Talks», όπου διακεκριμένοι επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου, θα δώσουν χρηστικές πληροφορίες και πρακτικές συμβουλές στους έλληνες και ξένους ντοκιμαντερίστες. Στις ημίωρες αυτές συζητήσεις, αγοραστές, παραγωγοί και διανομείς θα αναπτύξουν συγκεκριμένα θέματα, βασισμένοι στην προσωπική τους εμπειρία.

– Docs in Progress

Για τρίτη συνεχή χρονιά, η Αγορά Ντοκιμαντέρ του 16ου ΦΝΘ παρουσιάζει τα Docs in Progress, σε παρόμοια λογική με το τμήμα Works in Progress της Αγοράς του ΦΚΘ. Πρόκειται για 9 ταινίες από τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, οι οποίες απευθύνονται αποκλειστικά στους ειδικούς καλεσμένους της Αγοράς και παρουσιάζονται στους παραγωγούς, εκπροσώπους πωλήσεων (sales agents), διανομείς και εκπροσώπους φεστιβάλ που θα είναι παρόντες στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Φέτος, για δεύτερη φορά στα Docs in Progress θα απονεμηθεί βραβείο σε υπηρεσίες post-production αξίας 15.000 ευρώ, από την εταιρεία Authorwave.

– Docs in Τhessaloniki / Pitching Forum 2014
Σάββατο 22 Μαρτίου 2014 (10:00-15:00) και Κυριακή 23 Μαρτίου 2014 (10:00-13:00), αίθουσα «Παύλος Ζάννας» / ανοικτό στο κοινό
Ξεχωριστή θέση στη διοργάνωση έχει το Docs in Τhessaloniki / Pitching Forum 2014, το οποίο διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ντοκιμαντέρ EDN, σε συνεργασία με το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα και με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΜEDIA. To ετήσιο αυτό «διεθνές ραντεβού» περιλαμβάνει συζητήσεις για την παραγωγή και pitching επιλεγμένων σχεδίων ντοκιμαντέρ απ’ όλο τον κόσμο, μέσω εντατικών εκπαιδευτικών συναντήσεων και ανοιχτών στο κοινό συναντήσεων pitching. Με αυτό τον τρόπο, δίνει την ευκαιρία στους έλληνες επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου, να παρουσιάσουν και να προωθήσουν το έργο τους, σε τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας μας, αλλά και του εξωτερικού.

– Streaming Project – Ντοκιμαντέρ σε Ταυτόχρονη Ψηφιακή Μετάδοση

Το επιτυχημένο πρωτοποριακό εγχείρημα του Streaming Project – Ντοκιμαντέρ σε Ταυτόχρονη Ψηφιακή Μετάδοση που εγκαινιάστηκε πριν από τρία χρόνια στο 13ο ΦΝΘ, συνεχίζεται να εφαρμόζεται και φέτος, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ηλεκτρακουστικής και Τηλεοπτικών Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Γιώργου Παπανικολάου. Με όχημα τις νέες τεχνολογίες, το 16ο ΦΝΘ θα «ταξιδέψει» σε 5 πόλεις της Ελλάδας: Ρέθυμνο, Λάρισα, Πάτρα, Κόρινθο και Ρόδο καθώς και στη Λευκωσία της Κύπρου, σε συνεργασία με τα κατά τόπους Πανεπιστημιακά Ιδρύματα (ΤΕΙ Κρήτης, ΤΕΙ Θεσσαλίας, Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Frederick Institute of Technology Cyprus). Πιο συγκεκριμένα, θα μεταδοθούν ταυτόχρονα σε live streaming οι προβολές του Φεστιβάλ οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Ολύμπιον, από τη Δευτέρα 17 Μαρτίου έως και την Πέμπτη 20 Μαρτίου στη ζώνη των 20:30, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε κάθε φίλο του ντοκιμαντέρ να το παρακολουθήσει χωρίς να χρειαστεί να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ