Καλοκαιρινά Εκπαιδευτικά Προγράμματα στη Στέγη

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση διοργανώνει Εκπαιδευτικά Προγράμματα για παιδιά και εφήβους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Προγράμματα για παιδιά 8 – 12 ετών

Σκέφτομαι «έξω από το κουτί» – Μικροί εφευρέτες, μεγάλες ιδέες
Δευτέρα 4 έως Παρασκευή 8 Ιουλίου
10:00-14:00
Στέγη

Τι συμβαίνει όταν τα παιδιά σκέφτονται «έξω από το κουτί» και συνδυάζουν τη δημιουργικότητα με την τεχνολογία;

Τα παιδιά θα φτιάξουν ομαδικά ένα Rube Goldberg Machine, μια περίπλοκη δηλαδή κατασκευή αλυσιδωτών αντιδράσεων, με στοιχεία ρομποτικής, απλών μηχανών και 3D σχεδιασμού και κατασκευής. Τελικός στόχος είναι τα παιδιά να καταφέρουν να υλοποιήσουν μια απλή λειτουργία που έχουν αποφασίσει, όπως για παράδειγμα το άναμμα μιας λάμπας, ή οτιδήποτε άλλο, αλλά με ένα μοναδικό τρόπο.

Τα παιδιά μπαίνουν στον κόσμο των μικροϋπολογιστών, των αισθητήρων, των ηλεκτρικών κινητήρων, του 3D design και 3D printing, του coding και του ψηφιακού ήχου και σχεδιάζουν μια δική τους σειρά αλυσιδωτών δράσεων και αντιδράσεων.

Το Action | Reaction σχεδιάστηκε ειδικά για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών, ώστε να τα βοηθήσει να ανακαλύψουν την καινοτόμο, αναλυτική και ανοιχτή σκέψη, την ομαδική εργασία, μεθόδους αποτύπωσης και επικοινωνίας των ιδεών τους και την κατασκευή λειτουργικών πρωτοτύπων συνδυάζοντας δημιουργικά την τέχνη με την τεχνολογία.

Υπεύθυνος εργαστηρίου:
Αντώνης Κάνουρας: Μηχ. Ρομποτικής – Ιδρυτής Robotixlab
Απευθύνεται σε: Παιδιά 8-12 ετών
Κόστος συμμετοχής: 60 € (και για τις πέντε συναντήσεις)
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα

Terraforming Project: Ένα διαστημικό εργαστήριο για απόδραση σε άλλο πλανήτη
Δευτέρα 11 έως Παρασκευή 15 Ιουλίου
10:00-14:00
Στέγη

Σε αυτό το εργαστήριο, τα παιδιά κατασκευάζουν και προγραμματίζουν ρομποτικές συσκευές, σχεδιάζουν και δημιουργούν τρισδιάστατα εξαρτήματα με τη βοήθεια ενός 3D printer.

Η ιστορία μας έχει ως εξής: ο πλανήτης Γη απειλείται οικολογικά από τον ίδιο τον άνθρωπο και τις συνήθειές του. Οι έρευνες για πιθανή μετακίνηση σε άλλον πλανήτη έχουν ήδη ξεκινήσει μέσω του Terraforming Project. Ψάχνουμε για νερό, οξυγόνο και γόνιμο έδαφος για καλλιέργεια.

Η διαστημική βάση, τα εργαστήρια αναλύσεων, ο πύργος τηλεπικοινωνιών και η μονάδα παραγωγής ενέργειας έχουν στηθεί και η έρευνα προχωρά. Μια αστρική καταιγίδα όμως προξένησε ζημιές σε πολλά συστήματα, τα οποία πρέπει να επιδιορθώσουμε. Και εδώ τα παιδιά αναλαμβάνουν δράση.

Οι διαστημικές αποστολές και η επισκευή του πύργου τηλεπικοινωνιών είναι μερικές μόνο από τις προκλήσεις που πρέπει να φέρουν τα παιδιά εις πέρας με την ομάδα τους. Θα τα καταφέρουν να γίνουν οι Master Roboticists της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και να πάρουν το τρόπαιο;

Υπεύθυνος εργαστηρίου:
Αντώνης Κάνουρας: Μηχ. Ρομποτικής – Ιδρυτής Robotixlab
Απευθύνεται σε: Παιδιά 8-12 ετών
Κόστος συμμετοχής: 60 € (και για τις πέντε συναντήσεις)
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα

Τα δύο προγράμματα S.T.E.A.M. είναι βασισμένα στην παιδαγωγική φιλοσοφία του creative and experiential learning, όπου τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από την κατασκευή και τον πειραματισμό, χτίζοντας πάνω σε φυσικά χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας, όπως είναι η περιέργεια, αλλά και η παιγνιώδης αντιμετώπιση καταστάσεων.

Στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων χρησιμοποιούνται πλατφόρμες όπως οι Ototo, Makey – Makey, Littlebits, Lego Mindstorms Education, Ultimaker 3D Printer, Makedo, μέσω των οποίων τα παιδιά εξοικειώνονται με την τεχνολογία, το σχεδιασμό και την κατασκευή πρωτοτύπων.

Προγράμματα για Εφήβους

Νέοι καλλιτέχνες με καμβά το Βοτανικό Κήπο
Δευτέρα 27 Ιουνίου έως Παρασκευή 1 Ιουλίου
10:00-14:00
Βοτανικός Κήπος

Σκοπός αυτού του εργαστηρίου είναι οι έφηβοι συμμετέχοντες να εργαστούν μέσα στη φύση και με τη φύση, μέσω της Land art, μιας τέχνης που υπενθυμίζει το εφήμερο και το παροδικό στη ζωή. Η Land art και η σύγχρονη περιβαλλοντική τέχνη έχουν τις καταβολές τους στη δεκαετία του 1960, όταν οι καλλιτέχνες ενός νέου κινήματος σταμάτησαν να αναπαριστούν τη φύση στη δουλειά τους και ξεκίνησαν να επεμβαίνουν απευθείας στο περιβάλλον. Οι καλλιτέχνες αυτοί διερευνούσαν έτσι το πεδίο της γλυπτικής σε σχέση με τα φυσικά οικοσυστήματα.

Οι έφηβοι θα δουν παραδείγματα καλλιτεχνών που έχουν δουλέψει σε αυτή την τέχνη και θα συζητήσουν για το πώς αντιλαμβάνονται το χώρο, τι δυνατότητες κρύβει και πώς θα μπορούσαν να επέμβουν δημιουργικά σε αυτόν.

Έπειτα, θα ξεκινήσει η διαδικασία που θα οδηγήσει τους εφήβους να κάνουν τις δικές τους παρεμβάσεις μέσα από το παιχνίδι στη φύση, να φτιάξουν τα δικά τους γλυπτά έργα, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ξύλα, σχοινιά, πέτρες, χώμα, άμμο, υφάσματα κ.ά. Οι έφηβοι θα χωριστούν σε ομάδες των 3-4 ατόμων, θα εξερευνήσουν το φυσικό τοπίο γύρω τους και θα αναγνωρίσουν τα στοιχεία που το αποτελούν. Και μέσα από ασκήσεις-παιχνίδια που διεγείρουν τη φαντασία τους και αναπτύσσουν τις χειρωνακτικές τους δεξιότητες, θα φτιάξουν συνεργατικά τα δικά τους γλυπτά έργα μέσα στο τοπίο που αποτελεί τον καμβά της δημιουργίας.

Την πρώτη μέρα του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα ξεναγηθούν από ειδικούς επιστήμονες του Βοτανικού Κήπου. Καθημερινά, οι έφηβοι θα μπορούν να φέρνουν μαζί τους κολατσιό για διάλειμμα-πικνίκ στον κήπο.

Υπεύθυνοι εργαστηρίου
Βασίλης Γεροδήμος: Εικαστικός
Ελίνα Νιάρχου: Εικαστικός

Απευθύνεται σε: Εφήβους 12-16 ετών
Κόστος συμμετοχής: 55 € (και για τις πέντε συναντήσεις)
Διεύθυνση: Κοινωφελές Ίδρυμα «Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλέξανδρου Ν. Διομήδους» Ιερά οδός 403, Χαϊδάρι

Ευχαριστούμε το Κοινωφελές Ίδρυμα «Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλέξανδρου Ν. Διομήδους» για την ευγενική φιλοξενία.

Cinemascope² – Μικροί κινηματογραφιστές στη Σύρο
Τρίτη 26 Ιουλίου έως Δευτέρα 1 Αυγούστου
11:00-14:00
Σύρος

Πώς μπορεί η πραγματικότητα να μεταμορφωθεί σε σινεμά; Στο δεύτερο χρόνο διεξαγωγής του, το κινηματογραφικό εργαστήριο για εφήβους Cinemascope της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση θα εξερευνήσει το χώρο όπου ντοκιμαντέρ και μυθοπλασία τέμνονται, αλληλεπιδρούν και σχηματίζουν νέες φιλμικές πραγματικότητες.

Οι έφηβοι συμμετέχοντες θα αναζητήσουν αληθινές ιστορίες του τόπου τους, θα τις ερευνήσουν με συνεντεύξεις και θα τις αναπαραστήσουν κινηματογραφικά, χρησιμοποιώντας κάμερα και μοντάζ. Η ταινία μικρού μήκους που θα προκύψει θα προβληθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου (SIFF).

Απευθύνεται σε: Εφήβους 13-17 ετών
Ημερομηνίες & ώρες: Τρίτη 26 Ιουλίου έως Δευτέρα 1 Αυγούστου, 11:00-14:00

Πώς μπορώ να κάνω αίτηση;
Θυμάσαι κάποια αληθινή ιστορία των γονιών, των παππούδων, των θείων ή των φίλων σου που να σε γοήτευσε; Μια αληθινή ιστορία που σε κάνει να γελάς ή να τρομάζεις; Μια ιστορία για μια απρόσμενη φιλία, ένα ανεξιχνίαστο μυστήριο, ένα νέο έρωτα, μια παράδοξη περιπέτεια; Τώρα, μέσω της Στέγης και του SIFF, μπορείς να μετατρέψεις αυτή την ιστορία σε ταινία μικρού μήκους! Προϋπόθεση είναι η ιστορία να αφορά κάποιον που ζει στη Σύρο, ο οποίος να μπορεί να συμμετάσχει στο γύρισμα και να αφηγηθεί την ιστορία στην κάμερά σου. Γράψε μας την ιστορία σε τρεις γραμμές και σημείωσε τον άνθρωπο που σου τη διηγήθηκε και τη σχέση σου μαζί του/της.

Το εργαστήριο θα υλοποιηθεί στη Σύρο και απευθύνεται σε εφήβους που ζουν ή παραθερίζουν στο νησί, παλιούς και νέους συμμετέχοντες.

Ο εξοπλισμός παρέχεται από τη Στέγη.

Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν
Ημερομηνία παρουσίασης της ταινίας: Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016, απογευματινή ώρα
Χώρος διεξαγωγής του εργαστηρίου: Πλατεία Μιαούλη, Ερμούπολη Σύρου

Αιτήσεις συμμετοχής:
Στείλτε email στο [email protected]
Οι αιτήσεις θα μελετηθούν βάσει της χρονικής σειράς υποβολής. Αιτήσεις μπορούν να αποσταλούν μέχρι την Κυριακή 10 Ιουλίου. Απαντήσεις θα δοθούν μέχρι την Τετάρτη 20 Ιουλίου. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο 213 017 8002 (Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση).

Υπεύθυνοι εργαστηρίου:
Oliwia Twardowska: Σκηνοθέτης
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Σκηνοθέτης

Το εργαστήριο κινηματογράφου αποτελεί συνδιοργάνωση της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου (SIFF).

 
Προϋποθέσεις:
Υποχρεωτική συμμετοχή σε όλες τις συναντήσεις κάθε κύκλου.
Το κάθε παιδί μπορεί να πάρει μέρος σε παραπάνω από έναν κύκλο των καλοκαιρινών εργαστηρίων.
Για συμμετοχή σε δεύτερο εργαστήριο έκπτωση 20%.
Για συμμετοχή αδερφιών, 20% έκπτωση στο δεύτερο παιδί.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.