Ώρα για δώρα: Πέντε κατηγορίες αναγνωστών για πέντε βιβλία, ιδανικά για τα φετινά χριστουγεννιάτικα δώρα

Βιβλία για κάθε τύπο αναγνώστη από τις νέες κυκλοφορίες των εκδόσεων Μεταίχμιο

Το βιβλίο είναι το πιο εύκολο δώρο. Δεν είναι ούτε τα άχρηστα μικρο-μεγαλοπράγματα «για το σπίτι» που κανείς δεν θυμάται ποιος τα έκανε δώρο, ούτε κάτι βαρυσήμαντο και «δεσμευτικό» όπως ένα κόσμημα ή ένα τεχνολογικό προϊόν. Κι όμως, μέσα στην απλότητά του, το βιβλίο ως δώρο δείχνει ότι σκέφτηκες και διάλεξες το συγκεκριμένο για να ταιριάζει σε αυτόν που το δώρισες. Δείχνει μια κάποια αφοσίωση δηλαδή και πάνω από όλα σκέψη.

Αρκεί να βρεις σε ποιον θα προσφέρεις ποιο βιβλίο. Γιατί οι μέρες για τα Χριστούγεννα είναι ήδη λιγοστές και πού χρόνος για σκέψεις και συνδέσεις. Ευτυχώς, είμαστε εμείς εδώ και βρήκαμε σε ποιον ταιριάζουν οι νέες κυκλοφορίες των εκδόσεων Μεταίχμιο και τα βάλαμε σε κατηγορίες. Μας ευχαριστείς μετά, με μια σκέψη στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

 

 [ 1 ]

Για τη βιβλιόφιλη φίλη

Η βιβλιόφιλη φίλη που τρέχει σε παρουσιάσεις βιβλίων ή βραδιές ποίησης ή και (ακόμα χειρότερα) σε σέρνει σε αυτές, ενώ εσύ είσαι της μοναχικής ανάγνωσης αστυνομικών βιβλίων (ή και της μη ανάγνωσης, δεν κρίνουμε), αλλά πού να σε καταλάβει. Μήπως όμως είναι η ώρα να την καταλάβεις εσύ; Ξέρω, ξέρω. Φοβάσαι να της πάρεις βιβλίο γιατί πιθανότατα να το έχει ήδη. Ε, αυτό που σου προτείνω δεν το ‘χει!

Ο Μανόλης Αναγνωστάκης, πίσω στο 1988 διάλεξε έργα 22 ποιητών από σύγχρονούς του ποιητές και τα ηχογράφησε για να αναμεταδοθούν από τον ραδιοφωνικό σταθμό του Ηρακλείου Κρήτης σε 20 εκπομπές. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται ο Γιώργος Σεφέρης, ο Νίκος Εγγονόπουλος, ο Γιάννης Ρίτσος αλλά και άλλοι ποιητές που δεν έχουν λάβει την ίδια αναγνώριση, όπως ο Θεόδωρος Ντόρρος και ο Αναστάσιος Δρίβας. Όλα αυτά τα διαλεγμένα από το χέρι του ποιητή έργα περιλαμβάνονται στο «Ο Μανόλης Αναγνωστάκης ανθολογεί». Μάλιστα, το βιβλίο έχει QR Code από πίσω που οδηγεί σε link με τον Μανόλη Αναγνωστάκη να διαβάζει τα περιεχόμενα ποιήματα. Έτσι, τέρμα οι παρουσιάσεις βιβλίων για ένα διάστημα: Ποιητικές βραδιές στο σπίτι με τον Μανόλη Αναγνωστάκη. Αν καλέσει κι εσένα σε μια τέτοια βραδιά, μην πεις όχι.

[ 2 ]

Για τον συγγενή από το χωριό που θα συναντηθείτε στο γιορτινό τραπέζι (και φέτος)

Κάθε χρόνο τα ίδια: Ή θα κάνεις δώρο εσύ κρασί ή εκείνος, ανάλογα με το ποιος κάνει το τραπέζι σε ποιον. Βλέπεις την κάβα του στο σαλόνι ίδια και ελαφρώς εμπλουτισμένη, αφού όλοι σας τα ίδια δώρα κάνετε. Φέτος όμως αυτό αλλάζει και το δικό σου δώρο είναι αυτό που θα κάνει τη διαφορά:

Ο Νίκος Βατόπουλος με το «Όπου και να ταξιδέψω… Περπατώντας σε 24 πόλεις» μάς δίνει την αίσθησή του από 24 πόλεις της Ελλάδας, χωρίς να δίνει πληροφορίες, τις οποίες θα βρει κανείς εύκολα με ένα googlάρισμα: Άμφισσα, Άρτα, Βόλος, Δράμα, Ερμούπολη, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κατερίνη, Κομοτηνή, Κόρινθος, Λαμία, Λάρισα, Λιβαδειά, Μυτιλήνη, Ξάνθη, Πάτρα, Ρόδος, Τρίκαλα, Τρίπολη, Φλώρινα συστήνονται στον αναγνώστη που δεν τις έχει επισκεφτεί, και «παίζουν» παιχνίδια μνήμης με τον αναγνώστη που έχει καταγωγή από κάποιες από αυτές. 24 πόλεις είναι, αποκλείεται να πέσεις έξω με αυτήν την επιλογή δώρου.

[ 3 ]

Για τους γονείς ή τους ψαγμένους φίλους με ανησυχίες

Άσε για φέτος τα δύσκολα, εξατομικευμένα δώρα για τους γονείς, κάνε στροφή και πάρε ό,τι πιο fun κυκλοφορεί εκεί έξω αυτή τη στιγμή, και για τους δύο – με έναν σμπάρο, δύο τρυγόνια δηλαδή: «Το Σώμα» του Bill Bryson δεν είναι κάποια ιατρική εγκυκλοπαίδεια που έχουμε στο πατρικό μας από περασμένες δεκαετίες: Είναι ένα διασκεδαστικό ανάγνωσμα για το σώμα μας, με πληροφορίες για αυτό που συνδέονται με τρόπο σχεδόν λογοτεχνικό. Προσιτό για κάθε αναγνώστη, «Το Σώμα» με πληθώρα επιστημονικών δεδομένων λύνει απορίες χωρίς να δίνει «συνταγές». Τέλος δηλαδή το άγχος που σου προκαλεί η πρόταση των γονιών σου που ξεκινά με το «Διάβασα στο ίντερνετ ότι…», όταν μιλούν για κοινά συμπτώματα.

Μη ξεχνάς βέβαια και τους φίλους που ξεκινούν σε ανύποπτο χρόνο την πρότασή τους με τις λέξεις «Ήξερες ότι…» και την τελειώνουν με κάτι που όντως δεν ήξερες αλλά τελικά δεν θα το θυμηθείς ποτέ: Το βιβλίο του Bill Bryson θα είναι ο πιο πιστός τους συνοδός για αρκετό καιρό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς δεν θα το αφήνουν από τα χέρια τους.

Δική σου η ευθύνη βέβαια: Με αυτό το δώρο, το 2020 προβλέπεται γεμάτο χρήσιμες πληροφορίες για το σώμα που κατοικούμε και αγαπάμε, τις οποίες όμως δεν θα θυμάσαι μετά. Μήπως τελικά να το έκανες δώρο και στον εαυτό σου για να μάθεις στην πραγματικότητα κάτι ‒ και να το θυμάσαι;

[ 4 ]

Για τους σινεφίλ αλλά και για εκείνους που «το βιβλίο ήταν καλύτερο από την ταινία»

Όλο και κάποιος γύρω σου έχει δει το «Να με φωνάζεις με τ’ όνομά σου» (και όλοι έχουν σήμερα crush με τον Timothée Chalamet). Όλο και κάποιος γύρω σου έχει διαβάσει το βιβλίο και σου είπε τη γνωστή ατάκα: «Το βιβλίο ήταν καλύτερο από την ταινία». Ώρα λοιπόν να ενημερωθείς για τις νέες εξελίξεις: Ο André Aciman, συγγραφέας του «Να με φωνάζεις με τ’ όνομά σου», κυκλοφόρησε φέτος το «Έλα να με βρεις», το σίκουελ του πρώτου. Σκοπός του βιβλίου αυτού είναι να γνωρίσουμε ακόμα καλύτερα τους πρωταγωνιστές Όλιβερ και Έλιο, με ακόμα περισσότερες ιστορίες αγάπης να τους πλαισιώνουν.

Κάνε λοιπόν δώρο αυτό το βιβλίο στον «το βιβλίο ήταν καλύτερο από την ταινία» φίλο σου και πες του «Χρόνια πολλά, ορίστε το βιβλίο ΠΡΙΝ γίνει ταινία». Θα σε αγαπήσει. Ο σινεφίλ φίλος θα είναι πολύ ανυπόμονος για να περιμένει την επόμενη ταινία, οπότε και από εκεί αγάπη θα λάβεις.

[ 5 ]

Για τη φίλη / τον φίλο με κοινωνικές ευαισθησίες

Οι πάντα ενημερωμένοι για τις παγκόσμιες εξελίξεις φίλοι δεν θα έχουν παραλείψει να σου αναφέρουν τι συμβαίνει στα σύνορα ΗΠΑ και Μεξικού, και καλά κάνουν: Παιδιά που συγκεντρώνονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων, χωρισμένα από τους γονείς τους, είναι μία από τις πιο τρανταχτές συνέπειες της κυβέρνησης Τραμπ. Η Μεξικανή Valeria Luiselli στο βιβλίο της «Το αρχείο των χαμένων παιδιών» πραγματεύεται το ζήτημα της μεταναστευτικής κρίσης, και ιδιαίτερα το ζήτημα των ασυνόδευτων παιδιών. Όλα αυτά, μέσα από μια αμερικανική, οικογενειακή ιστορία με πρωταγωνιστές τα παιδιά.

Παρά το βαρύ θέμα που πραγματεύεται, η γλώσσα είναι απλή και προσιτή για τον αναγνώστη και, μαζί με την επικαιρότητά του, το «Αρχείο των χαμένων παιδιών» γίνεται ένα βιβλίο διακοπών, για τα σωστά άτομα βέβαια. Οι New York Times γράφουν για τη συγγραφέα ότι ακολουθεί την παράδοση του Μπόρχες και του Μάρκες αλλά με το δικό της, ξεχωριστό ύφος, ενώ συμπεριλήφθηκε στη φετινή μακρά λίστα για το Βραβείο Booker και στη βραχεία λίστα για το Βραβείο Kirkus, οπότε ούτε εδώ μπορείς να κάνεις λάθος επιλογή. Πριν τυλίξεις το βιβλίο και το βάλεις στην τσάντα δώρου, αναρωτήσου μήπως το θέλεις για σένα.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.