Vitryak: Το «κτίριο του μέλλοντος» στην όχθη ενός ποταμού στην Ουκρανία που λειτουργεί με ενέργεια από τον άνεμο

«Πρόκειται για μια ιστορία που αφορά την επανεξέταση της δυνητικής μας ανεξαρτησίας, διότι η ενέργεια που λαμβάνουμε από τον άνεμο στη φύση οδηγεί σε πλήρη ελευθερία και ευελιξία»

Tο MAKHNO Studio οραματίζεται ένα σύγχρονο κέντρο επισκεπτών που προσαρμόζεται με βιώσιμο τρόπο στις απαιτήσεις του μέλλοντος. Τοποθετημένο στην όχθη του ποταμού Dnipro, στην Ουκρανία, στη μέση ενός χωραφιού με ανεμόμυλους, το κέντρο παρουσιάζεται με σαφείς γεωμετρίες που αντανακλούν την αίσθηση ενός αγνού και βιώσιμου κόσμου. Άλλωστε το κλειδί για το μέλλον μας είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, διότι μας δίνει ελευθερία, ανεξαρτησία και ισχυρότερη σύνδεση με τη φύση.

Το κέντρο επισκεπτών είναι ένα διώροφο κτίριο που περιλαμβάνει ένα μουσείο, μια αίθουσα συνεδριάσεων, έναν χώρο προβολής του πεδίου των ανεμόμυλων, ένα χώρο αναψυχής και ένα καφέ-μπαρ.

Courtesy: MAKHNO Studio

Περιγράφεται ως «κτίριο του μέλλοντος», καθώς λειτουργεί με την ενέργεια από τον άνεμο που συλλέγεται στο χωράφι γύρω του. Αυτό υπογραμμίζει τον ζωτικό ρόλο των ανεμόμυλων ως έναν από τους πιο πολύτιμους πόρους για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και τη διατήρηση του παγκόσμιου οικοσυστήματος.

Ένα τσιμεντένιο πουλί στη μέση ενός πεδίου «μεταλλικών γιγάντων», το Vitryak είναι μια αναπαράσταση της κίνησης, της απεριόριστης πτήσης. Δεδομένου ότι η κύρια γραμμή περνά μέσα από ένα πεδίο ανεμόμυλων και καταλήγει σε ένα νέο τουριστικό κέντρο, με το λευκό χρώμα να έχει επιλεγεί για να βοηθήσει την εγκατάσταση να εναρμονιστεί με τη γύρω φύση.

Courtesy: MAKHNO Studio
Courtesy: MAKHNO Studio
Courtesy: MAKHNO Studio
Courtesy: MAKHNO Studio
Courtesy: MAKHNO Studio

Η ομάδα σχεδιασμού πιστεύει ότι το Vitryak μπορεί να γίνει ένα κεντρικό παράδειγμα στη σύγχρονη κοινωνία και να μας φέρει πιο κοντά στη φύση:

«Πρόκειται για τη μεταμόρφωση της στάσης μας απέναντι στη φύση και την ενέργεια. Πρόκειται για μια ιστορία που αφορά την επανεξέταση της δυνητικής μας ανεξαρτησίας, διότι η ενέργεια που λαμβάνουμε από τον άνεμο στη φύση οδηγεί σε πλήρη ελευθερία και ευελιξία», δηλώνει η σχεδιαστική ομάδα.

Η αίθουσα συνεδριάσεων και ο χώρος καφέ-μπαρ βρίσκονται στον πρώτο όροφο, ενώ το εσωτερικό του κέντρου έχει σχεδιαστεί με ανοιχτά χρώματα και λιτές γραμμές για να τονιστεί η σύνδεση με τα φυσικά σχήματα του τοπίου. Λόγω της χρήσης ανανεώσιμης ενέργειας, οι επισκέπτες μπορούν να απολαμβάνουν τον καφέ τους ενώ χαλαρώνουν στον χώρο αναψυχής και φορτίζουν τον εξοπλισμό τους για την παρασκευή καφέ.

Courtesy: MAKHNO Studio
Courtesy: MAKHNO Studio

Επειδή οι ανεμόμυλοι είναι ένας από τους σημαντικότερους πόρους για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και την προστασία του παγκόσμιου οικοσυστήματος, ο σχεδιασμός του κέντρου επισκεπτών ενθαρρύνει να επανεξετάσουμε τον ρόλο μας στην ανάπτυξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας της χώρας.

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.