Το τσάι – μια τελετή στην ιστορία του κόσμου

Το τσάι εδώ και πολλά χρόνια, σε διαφορετικούς πολιτισμούς και τόπους δεν ήταν απλά ένα έγχυμα ή ένα ρόφημα αλλά και έκφραση πολιτισμού, κουλτούρας κι ευγνωμοσύνης

Κείμενο: Σοφία Τριάντου

 

Εκείνοι που σμίγουν τα απογεύματα και μαζεύουν τις γλυκές απολαύσεις του τσαγιού, καταφέρνουν να ανταμώσουν με τις μοναδικές γεύσεις που μας χαρίζει η φύση. Το τσάι εδώ και πολλά χρόνια, σε διαφορετικούς πολιτισμούς και τόπους δεν ήταν απλά ένα έγχυμα ή ένα ρόφημα αλλά μια τελετή έτσι ώστε να τιμήσουμε το πολύτιμο φυτό, τη γεύση, τον άνθρωπο που μας το δωρίζει αλλά και έκφραση πολιτισμού, κουλτούρας κι ευγνωμοσύνης.

Η φιλοσοφία του τσαγιού δεν είναι απλώς αισθητισμός, εκφράζει σε συνδυασμό με την ηθική και τον πολιτισμό τη συνολική άποψη για τον άνθρωπο και τη φύση.

Το συναντάμε από το 350 μ.Χ στην Κίνα όταν ακόμα βράζανε τα φύλλα μαζί με το νερό, κάτι που σήμερα δεν θα το συναντήσουμε σε κανένα πολιτισμό. Το τσάι στην Κίνα είναι μια φιλόξενη χειρονομία από ένα μοναδικό σετ τσαγιού που ζεσταίνεται πάντα με ζεστό νερό σε δωμάτια που έχουν δημιουργηθεί μόνο γι’ αυτό.

© 五玄土 ORIENTO

Η Ταϊβάν έχει τις τσαγερί κατασκευασμένες σε νέα παραδοσιακά σπίτια με ξύλο ή σε ανακαινισμένα παλιά κτήρια, πάντα με μια λίμνη ψαριών με σκοπό τη σωματική και την πνευματική χαλάρωση των επισκεπτών με τη γεύση του διάσημου Wulong.

Στην Ιαπωνία το τσάι έχει το δωμάτιο τελετής, γευοντας το διάσημο τσάι Matcha, μια πολύτιμη σκόνη εκλεκτού πράσινου τσαγιού, γεύση του γλυκού και του πικρού χαρίζουν την απόλυτη αρμονία.

Στην Ινδία το τσάι χρονολογείται σε, πάνω από 5.000 χρόνια πριν (κάποιοι λένε ακόμη και 9.000). Λέγεται ότι, σε μια βασιλική αυλή, ένας βασιλιάς δημιούργησε μια συνταγή βασισμένη στα άγρια βότανα και από μια μεγάλη ποικιλία μπαχαρικών. Το μείγμα θεωρείται ότι ήταν μέρος της Αγιουρβεντικής  θεραπευτικής κουλτούρας των Ινδών και αποτελούσε και θεραπευτική δράση για ήπιες ασθένειες.

©Muhammed Ashique

Το τσάι σήμερα είναι το στήριγμα της βρετανικής κοινωνίας και οι Βρετανοί το πίνουν όλη την ημέρα: ξεκινώντας με το τσάι νωρίς το πρωί, στη συνέχεια συνοδεύει το πρωινό γεύμα, το τσάι πριν το μεσημεριανό γεύμα και το απογευματινό τσάι μια πραγματική τελετή. Υπέροχα πορσελάνινα σερβίτσια με τις γλυκερές στη μέση του τραπεζιού γεμάτες από λαχταριστές κομψές λιχουδιές γλυκές και αλμυρές. Και η μέρα κλείνει με ένα ζεστό χαλαρωτικό αρωματικό τσάι…

Στη Γαλλία σήμερα, μόνο στο Παρίσι υπάρχουν 140 τσαγερί, συνήθως οι Γάλλοι τις επισκέπτονται το απόγευμα συνοδεύοντας το φλιτζάνι τους με γλυκές γεύσεις.

Στην Ελλάδα σπανίζουν τα σπίτια τού τσαγιού, σε έναν τόπο με την πιο πλούσια χλωρίδα, με έναν απίστευτο αριθμό ενδημικών φυτών σπανίζει η παρουσία της τσαγιέρας.

Οι Ιάπωνες λένε: Δεν έχει στάλα τσάι μέσα του… όταν κάποιος  δεν συγκινείται ποτέ μπροστά σε κωμικοτραγικά επεισόδια.

©K8

Κεντρική φωτoγραφία άρθρου: ©Loverna Journey

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.