Το τριαντάφυλλο, η ιστορία του στον χρόνο και οι ευεργετικές του ιδιότητες

Ο Διοσκουρίδης έγραψε για τις δροσιστικές και στυπτικές ιδιότητες των τριαντάφυλλων και συνέστησε το λικέρ από τριαντάφυλλο μαγειρεμένο σε κρασί για τη θεραπεία πονοκεφάλων και παθήσεων των ματιών

Κείμενο: Σοφία Τριάντου

 

Τα όμορφα, εμβληματικά τριαντάφυλλα που γνωρίζουμε και αγαπάμε έχουν ένα λουλουδένιο άρωμα που τα έχει κάνει ένα από τα πιο δημοφιλή λουλούδια στον κόσμο εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Εξαιρετικά ποικιλόμορφο, το τριαντάφυλλο χρησιμοποιείται στην περιποίηση της επιδερμίδας, στα αρώματα, στα επιδόρπια και τα εκλεπτυσμένα βοτανόλουτρα. Ένα σύμβολο αγάπης.

Το Rose είναι μια κοινή ονομασία που δίνεται στους αγκαθωτούς θάμνους και τα αναρριχώμενα αμπέλια του γένους Rosa (Rosaceae). Περισσότερα από 100 είδη Rosa έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο. Επειδή το τριαντάφυλλο είναι ένα δημοφιλές φυτό κήπου, είναι σχεδόν αδύνατο να προσδιοριστεί ο αριθμός των υπαρχουσών ποικιλιών. Η χλωρίδα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου καταγράφει 24 είδη Rosa που αναπτύσσονται σε αυτήν την περιοχή.

Photo by The New York Public Library on Unsplash

Μια περίπλοκη ιστορία της καλλιέργειας των τριαντάφυλλων, όπως συχνά συζητείται στις βιβλιογραφίες της βοτανολογίας. «Παλιά τριαντάφυλλα» είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για τις ομάδες τριαντάφυλλων που υπήρχαν πριν από το 1867, όταν το πρώτο υβριδικό τριαντάφυλλο τσαγιού, το La France (Joyaux 2005) εμφανίστηκε. Οι ακόλουθες τέσσερις ομάδες είναι σημαντικές και δίνονται παραδείγματα ποικιλιών. Το Rosa × damascena είναι ένα ροζ τριαντάφυλλο που είναι καλλιεργούμενο υβρίδιο και επομένως σωστά γράφεται ως Rosa × damascena. Υποστηρίζεται ότι αναπτύχθηκε στο Ιράν και είναι διασταύρωση δύο διαφορετικών ειδών

Επίσης, τα αρχεία απολιθωμάτων δείχνουν ότι τα είδη Rosa υπάρχουν στον πλανήτη για τουλάχιστον 40 εκατομμύρια χρόνια. Οι αρχαιότερες ιστορικές καταγραφές σε πλάκες της Μεσοποταμίας δείχνουν ότι το τριαντάφυλλο έγινε γνωστό στους ανθρώπους πριν από περίπου 5.000 χρόνια.

Ο φυσιοδίφης Πλίνιος ο Πρεσβύτερος (23-79 Κ.Χ.) περιέγραψε τις στυπτικές ιδιότητες του τριαντάφυλλου και τη χρήση των πετάλων και των λουλουδιών στην ιατρική για διαταραχές του κεφαλιού, του αυτιού, του στόματος, των ούλων, των αμυγδαλών, του στομάχου, του ορθού και της μήτρας. Τα λουλούδια τοποθετημένα σε μείγμα νερού και ξυδιού, λέγεται ότι σταματούν την αιμορραγία των γυναικών.

Ο Διοσκουρίδης (40-90 μ.Χ.) έγραψε για τις δροσιστικές και στυπτικές ιδιότητες των τριαντάφυλλων και συνέστησε το λικέρ από τριαντάφυλλο μαγειρεμένο σε κρασί για τη θεραπεία πονοκεφάλων και παθήσεων των ματιών, των αυτιών, των ούλων, του πρωκτού και της μήτρας.

Οι στυπτικές, καρδιακές και κεφαλικές τονωτικές ιδιότητες των μπουμπουκιών τριαντάφυλλου αναφέρονται στην παραδοσιακή ιατρική της Αγιουρβέδα στην Ινδία. Τα πέταλα χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση της αιμορραγίας της μήτρας και εφαρμόζονται τοπικά για στοματικά έλκη. Επίσης, το λάδι χρησιμοποιείται για να συγκαλύψει τη δυσάρεστη οσμή ορισμένων αλοιφών.

Photo by Tiffany Nguyen on Unsplash

Υπάρχουν στοιχεία για τη χρήση του τριαντάφυλλου από τον μινωικό και αιγυπτιακό πολιτισμό ήδη από το 1600 π.Χ. Ο Κινέζος φιλόσοφος Κομφούκιος (551-479 π.Χ.) έγραψε για τη σημασία του τριαντάφυλλου στην Κινεζική Αυτοκρατορία. Σύμφωνα με τον Κομφούκιο, τα τριαντάφυλλα εκτιμήθηκαν ιδιαίτερα από τον Αυτοκράτορα κατά τη διάρκεια της δυναστείας Zhou και φυτεύτηκαν στους Βασιλικούς Κήπους και η Βασιλική Βιβλιοθήκη υποτίθεται ότι περιείχε πάνω από 600 βιβλία για την καλλιέργεια τριαντάφυλλου.

Στην Ιρανική Παραδοσιακή Ιατρική, το αφέψημα των λουλουδιών χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία των πόνων στο στήθος και στην κοιλιά, της εμμηνορροϊκής αιμορραγίας και των πεπτικών παθήσεων. Τα αφεψήματα του αποξηραμένων πετάλων χρησιμοποιούνταν και ως διουρητικό και το συνιστούσαν για την ανακούφιση του πυρετού. Στην ιρανική παραδοσιακή ιατρική, τα ροδοπέταλα μαγειρεύονταν με ζάχαρη ή μέλι και τα χρησιμοποιούσαν για την τόνωση του πνεύματος και του σώματος. Οι τριανταφυλλιές χρησιμοποιούνται επίσης από τους Ιρανούς με ψωμί.

Σήμερα απολαμβάνουμε το παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μιας και χαρακτηρίζονται ως τα πιο αρωματικά. Το αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου πάντα θα εκφράζει μια ζεστή, παραδοσιακή θηλυκότητα που συχνά μας ζεσταίνει τη βραδινή ατμόσφαιρα, μας βελτιώνει τη διάθεση και μας χαρίζει μοναδική φροντίδα στο πνεύμα, στο σώμα και την ψυχή.

Cover photo: The New York Public Library on Unsplash

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.