«Το Πολυφωνικό Τραγούδι της Ηπείρου με τις Ισοκράτισσες και τον Christopher C. King» από τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη

Τα πολυφωνικά τραγούδια της Ηπείρου αποτελούν μέρος μιας αρχαίας προφορικής παράδοσης, μιας κοινωνικής μουσικής που έχει από καιρό καλλιεργηθεί στους κόλπους των φτωχών, περιθωριοποιημένων και απαξιωμένων κοινοτήτων της περιοχής

30 Νοεμβρίου 2022

Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα διοργανώνει στις 30 Νοεμβρίου εκδήλωση με θέμα «Το Πολυφωνικό Τραγούδι της Ηπείρου με τις Ισοκράτισσες και τον Christopher C. King». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο Cotsen Hall, ενώ θα προβάλλεται και ζωντανά μέσω YouTube.

Οι Ισοκράτισσες είναι ένα φωνητικό σύνολο οκτώ γυναικών που ιδρύθηκε το 2015 και συνεχίζει την αρχαία παράδοση των πολυφωνικών τραγουδιών της Ηπείρου. Το όνομα του συνόλου προέρχεται από τον μουσικό όρο ισοκράτημα, το ίσο, τη βάση του πολυφωνικού τραγουδιού. Το τραγούδι ξεκινάει με τον παρτή (κύρια μελωδία) και συνεχίζει με το γυριστή (με χαρακτηριστικά μοτίβα), ενώ η υπόλοιπη ομάδα κρατάει το ίσο.

Γεννημένες και μεγαλωμένες σε ελληνόφωνα χωριά γύρω από τη Δερόπολη και την Πολύτσανη της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, οι Ισοκράτισσες γαλουχήθηκαν με την αρχαϊκή μουσική που πέρασε από γενιά σε γενιά, ακούγοντας και τραγουδώντας τα τραγούδια αυτά με την οικογένεια και τους φίλους τους από την παιδική τους ηλικία.

Η μουσική τους επιβεβαιώνει την πρωτοκαθεδρία της γυναικείας φωνής στα νότια Βαλκάνια, ενώ παράλληλα αναζωογονεί την ίδια αυτή τέχνη. Τα πολυφωνικά τραγούδια της Ηπείρου αποτελούν μέρος μιας αρχαίας προφορικής παράδοσης, μιας κοινωνικής μουσικής που έχει από καιρό καλλιεργηθεί στους κόλπους των φτωχών, περιθωριοποιημένων και απαξιωμένων κοινοτήτων της περιοχής.

Πολλά από τα τραγούδια αυτά είναι παραλλαγές μοιρολογιών – τραγούδια της μοίρας, τραγούδια του πένθους – που κάποτε κυριαρχούσαν και τραγουδιόνταν σε όλα τα νότια Βαλκάνια, από όπου τώρα έχουν –σε μεγάλο βαθμό—εξαφανιστεί, με εξαίρεση την περιοχή της Ηπείρου.

Οι Ισοκράτισσες (Άννα Κάτση, Άρτεμις Ίσου, Σοφία Ίσου, Παναγιώτα Τσελίκη, Μαρία Γκίκα, Ηλέκτρα Κιέρα, Αγάθη Τζούτη) μόλις επέστρεψαν από την περιοδεία τους στις ΗΠΑ, με μία εμφάνιση στο Kennedy Center της Ουάσιγκτον, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε ο πρώτος τους δίσκος «Κλαίμε με δάκρυα» με 13 τραγούδια από τη δισκογραφική εταιρεία Third Man Records του Jack White.

Έχουν, επίσης, εμφανιστεί στην Ουτρέχτη (2019), στο Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού στο Θέατρο Πέτρας στην Αθήνα (κάθε χρόνο από το 2016), στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη (2022), στην Αλβανία κ.α.

Ο φίλος τους Christopher C. King, βραβευμένος με βραβείο Grammy, παραγωγός, εθνομουσικολόγος, αρχειονόμος και συγγραφέας (Ηπειρώτικο μοιρολόγι: οδοιπορικό στην αρχαιότερη ζωντανή δημώδη μουσική της Ευρώπης) θα παρουσιάσει τη μουσική τους.

Θα παίξει, επίσης, δίσκους 78 στροφών με πολυφωνικά τραγούδια από τις δεκαετίες του 1920 έως και του 1950 και θα παρουσιάσει το περιεχόμενο του μουσικού αυτού είδους της Ηπείρου. Θα είναι μία σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της παραδοσιακής μουσικής και του πολιτισμού της Ηπείρου να παρακολουθήσουν αυτή τη γιορτή της μουσικής.

Την παρουσίαση θα συντονίσει ο Ανδρέας Ζομπανάκης, Πρόεδρος των Επιτρόπων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά, ενώ θα υπάρχει και ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

30 Νοεμβρίου | 19:00

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Σουηδίας 61, Αθήνα 10676 Εντός Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.