Το Φεστιβάλ Νάξου επιστρέφει στον Πύργο Μπαζαίου και σε άλλους χώρους του νησιού των Κυκλάδων

Φεστιβάλ Νάξου 2022

«Το Φεστιβάλ συμπράττει με το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στον εορτασμό για το ''Έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη'' με πρωτότυπες παραγωγές στο νησί και συμμετέχει με εκδηλώσεις στη ''χρονιά μνήμης της Μικρασιατικής καταστροφής''

26 Ιουνίου 2022
- 2 Οκτωβρίου, 2022

Το Φεστιβάλ Νάξου επιστρέφει από τις από τις 26 Ιουνίου έως τις 2 Οκτωβρίου στο νησί των Κυκλάδων.

«Με επίκεντρο τον Πύργο Μπαζαίου το Φεστιβάλ Νάξου φέτος διοργανώνει πρωτότυπη εικαστική έκθεση που αναδεικνύει την υφαντική τέχνη, συμπράττει με το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στον εορτασμό για το ”Έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη” με πρωτότυπες παραγωγές στο νησί, γενέθλιο τόπο του συγγραφέα, συμμετέχει με εκδηλώσεις στη ”χρονιά μνήμης της Μικρασιατικής καταστροφής”.

Παράλληλα εμπλουτίζεται με τη συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αλλά και μετακλήσεις ξένων καλλιτεχνών που ενισχύουν και διαμορφώνουν το διεθνή χαρακτήρα και την απήχηση του Φεστιβάλ. Εργαστήρια, σεμινάρια, διαλέξεις και προβολές συμπληρώνουν τον πολυθεματικό χαρακτήρα της διοργάνωσης.

Για άλλη μια χρονιά την 22η, η πολιτιστική αυτή γιορτή συνδέει τους μόνιμους κατοίκους και το διεθνές κοινό των επισκεπτών με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και εκπροσώπους του πνεύματος και των τεχνών.» – Στέλιος Κρασανάκης & Μάριος Βαζαίος

ΤΑΠΙΣΕΡΙ-TAPISSERIE

26 Ιουνίου -2 Οκτωβρίου | Έκθεση – εικαστική εγκατάσταση

O ιστορικός χώρος του Πύργου Μπαζαίου καθώς και ο περιβάλλων εξωτερικός χώρος με το ξερικό τοπίο και τους διατηρητέους ερειπιώνες, ενεργοποιούνται ταυτόχρονα, προκειμένου να υποδεχθούν δώδεκα ολοκληρωμένες νησίδες ύφανσης.

Οι σύγχρονες υφάνσεις των εικαστικών, συνομιλούν με γνώση και ενδελέχεια με την ελληνική διαχρονική υφαντική παράδοση, ορίζοντας ταυτόχρονα νέους τρόπους, υλικά και επινοήσεις χειρωνακτικής διαδικασίας και νεωτερικά πλαστικά τοπία ύφανσης.

Στο πλαίσιο της εκθεσιακής δράσης, ο Μάριος Βαζαίος, διευθυντής του Φεστιβάλ Νάξου και η επιμελήτρια της έκθεσης, Ίρις Κρητικού, προσκαλούν δώδεκα Έλληνες εικαστικούς να προχωρήσουν στη σύσταση ενός αυτοτελούς οργανικού πεδίου, που συνδέεται απόλυτα με τον αρχιτεκτονικό ιστό και το φυσικό περιβάλλον του Πύργου Μπαζαίου.

Συμμετέχουν: Ζωή Γαϊτανίδου, Μαίρη Γαλάνη-Κρητικού, Ειρήνη Γκόνου, Μαρία Γρηγορίου, Μανόλης Ζαχαριουδάκης, Νίκος Κόνιαρης, Μάρω Κορνηλάκη, Μαρία Κώτσου, Πανδώρα Μουρίκη, Σοφία Πάσχου, Ισμήνη Σαμανίδου, Ιωάννα Τερλίδου
Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού
Οργάνωση: Μάριος Βαζαίος

Πύργος Μπαζαίου
Καθημερινά 10:00-17:00 εκτός Δευτέρας

THE NEARNESS DUO

12 Ιουλίου | 21.30 | Πύργος Μπαζαίου

Η Lynn Adib από τη Δαμασκό, φωνή και ο Marc Buronfosse από το Παρίσι, κοντραμπάσο, συνθέτουν έναν μελωδικό διάλογο της Ανατολής με τη τζαζ. Ένα ταξίδι από τη Μέση Ανατολή στη Δύση, μέσα από αραβικά τραγούδια και παραδοσιακή μουσική της Συρίας, προσωπικές συνθέσεις που τραγουδιούνται στα αραβικά και συριακά, μέχρι διασκευές των Joni Mitchell και Radiohead και πρότυπα τζαζ κομμάτια που τραγουδιούνται στα αραβικά, αγγλικά και γαλλικά.

Εισιτήριο: 15€

ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

26 Ιουλίου | 21.30 | Πύργος Μπαζαίου

Η Σαβίνα Γιαννάτου και το φωνητικό σύνολο chόrεs συμπράττουν για πρώτη φορά σ’ ένα πρόγραμμα που συνθέτει την παράδοση, τη σύγχρονη κλασική μουσική και τον αυτοσχεδιασμό με βασικό μέσο την ανθρώπινη φωνή. Αυτός ο συνδυασμός μουσικών υλικών δοσμένος παράγει έναν ηχητικό κόσμο γεμάτο ευαισθησία και λεπτότητα.

Συντελεστές: Σαβίνα Γιαννάτου & Μουσικό φωνητικό σύνολο chόrεs: Γιαννοπούλου Κωνσταντίνα, Δημητρακοπούλου Γιώτα, Εμμανουηλίδου Μαρίνα, Κατσιμάνη Ναταλία, Ορφανίδη Σίσσυ, Πικιώνη Ινώ
αρχαϊκή λύρα: Νάνσυ Κλαμπάτσα
κανονάκι: Μαρία Δελαπόρτα
σαντούρι: Ειρήνη Ζούτσου
τσέλο: Σοφία Κατσιούρη
Μαέστρος: Σιμέλα Εμμανουηλίδου
Παραγωγή: Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Φεστιβάλ Νάξου

Είσοδος Ελεύθερη

VOLOSI in concert

2 Αυγούστου | 21.30| Πύργος Μπαζαίου

Το συγκρότημα VOLOSI ξεκίνησε το 2010 όταν ο σύγχρονος βιολονίστας Krzysztof Lasoń και ο τσελίστας Stanisław Lasoń συνάντησαν εξαιρετικά ταλαντούχους παραδοσιακούς μουσικούς βαθιά στην καρδιά των Καρπαθίων Βουνών.

Η δύναμη του κουιντέτου βρίσκεται στον αυτοσχεδιασμό, στον τρόπο να συνδυάζει χαρούμενα και δυναμικά είδη μουσικής που θα φαίνονταν πολύ ξεχωριστά για να συνυπάρξουν, πριν το επιχειρήσει η μπάντα. Στην ερμηνεία τους, η μουσική της Κεντρικής-Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων γίνεται σύγχρονη και γεμάτη ζωντάνια, χωρίς να χάνει την επαφή της με την παράδοση και το συναίσθημα. Το συγκρότημα εντάσσει τη Νάξο στη διεθνή περιοδεία του, έπειτα από πρόσκληση του Φεστιβάλ Νάξου.

Οι μουσικοί είναι: Jan Kaczmarzyk βιόλα, Krzysztof Lasoń βιολί, Robert Waszut κοντραμπάσο, Stanisław Lasoń τσέλο, Zbigniew Michałek βιολί.

Εισιτήριο: 20€

ΚΑΤΑ ΘΑΛΑΣΣΑΝ

7 Αυγούστου | 21.30| Πύργος Μπαζαίου

Ατμοσφαιρική συναυλία βασισμένη σε αιγαιοπελαγίτικα μουσικά χαρακτηριστικά και αναπτύξεις ενταγμένες στα σύγχρονα μουσικά ρεύματα. Ένα εγχείρημα πειραματικού ήθους που διατηρεί συγγένεια με αυτό που διεθνώς περιγράφεται με τον όρο ”intuitive music”. Δεν είναι μόνο οι πρωτότυπες συνθέσεις που απεικονίζουν και προβάλουν την λιτότητα του κυκλαδικού ιδιώματος, αλλά και ο τρόπος προσέγγισης και ερμηνείας που αναζητά έναν ήχο ανάτασης, έναν ήχο αντίστοιχο με το φως των Κυκλάδων.

Μουσικοί:
Γιάννης Ζευγόλης, βιολί
Βασίλης Ρακόπουλος, κλασική κιθάρα midi
Τσίκο, κρουστά

Εισιτήριο: 15€

O TEMPS…

13 Αυγούστου | 20.00 | Ναός Διονύσου στα Ύρια

Καθώς ποτέ δεν ξέρουμε τι θα συμβεί αύριο ή την επόμενη στιγμή, το «Ω χρόνε…» είναι ένα χορευτικό σόλο σύντομης διάρκειας για το φευγαλέο της παρούσας στιγμής. O χορευτής και χορογράφος Gabriel Gaudray-Donnio εμπνέεται από την αισθητική του χοροθεάτρου και τα έργα της Pina Bausch, παρουσιάζοντας το σόλο σε χώρους που αποτελούν από μόνοι τους μια φυσική σκηνογραφία. Για πρώτη φορά στη Νάξο δημιουργεί με αφορμή τη φιλοξενία του στο ”Chapelle Saint Antoine” στο Κάστρο της Χώρας.

Συνδιοργάνωση: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων-Φεστιβάλ Νάξου-Chapelle Saint Antoine.

Είσοδος ελεύθερη

Στο πλαίσιο του «Έτους Ιάκωβου Καμπανέλλη» που τιμά φέτος το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο νησί όπου γεννήθηκε ο συγγραφέας, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σε σύμπραξη με το Φεστιβάλ Νάξου διοργανώνουν:

ΑΥΤΟΣ Ο ΑΛΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙ ΤΟΥ

11 Αυγούστου | 21.30| Πύργος Μπαζαίου

Ο ηθοποιός Χρήστος Χατζηπαναγιώτης κι ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, γνωστός μεταξύ άλλων και για τη θητεία του στο νεοελληνικό έργο, Μάνος Καρατζογιάννης παρουσιάζουν το μονόπρακτο «Αυτός και το παντελόνι του», μαζί με τον «Επικήδειο» του ίδιου συγγραφέα σε μια ενιαία παράσταση. Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης μόνος του σκηνή. Γίνεται «Αυτός». Μιλά για το ξόδι κάποιου «Άλλου» και για το «Παντελόνι» του.

Κείμενο: Ιάκωβος Καμπανέλλης
Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης
Ερμηνεία: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης
Σκηνικό: Δημήτρης Καντάς
Κοστούμι: Βασιλική Σύρμα
Μουσική: Αντώνης Παπακωνσταντίνου
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Βοηθός σκηνοθέτη: Φίλιππος Παπαθεοδώρου
Φωτογραφία: Γιώργος Καβαλλιεράκης
Παραγωγή: Φεστιβάλ Νάξου-Όψεις Πολιτισμού-Θέατρο Σταθμός

Είσοδος Ελεύθερη

Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΓΟΥΟΛΤΕΡ ΜΙΤΤΥ & Ο ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ

16 Αυγούστου | 21.30| Πύργος Μπαζαίου

Δύο μονόπρακτα σε μια ενιαία παράσταση, με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Φραγκιόγλου, και σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου.

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης μας εκπλήσσει κάθε φορά με το οξύτατο και διαχρονικό πνεύμα του, τον γνήσιο και πλήρη θεατρικό του λόγο και την πρωτότυπη και με αγάπη ματιά, με την οποία αντιμετωπίζει τις ανθρώπινες αδυναμίες.

Κείμενο: Ιάκωβος Καμπανέλλης
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου
Ερμηνεία: Δημήτρης Φραγκιόγλου
Σκηνικά-Κοστούμια: Αγγελίνα Παγώνη
Πρωτότυπη μουσική: Μαρία Βουμβάκη
Κινησιολογία: Αναστασία Γεωργαλά
Φωτογραφίες παράστασης: Αγγελίνα Παγώνη
Παραγωγή: Φεστιβάλ Νάξου-ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ-ΟΙ ΧΡΥΣΟΘΗΡΕΣ

Είσοδος Ελεύθερη

ΑΚΟΥΣΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΟΥ ΚΙ ΕΛΑ

19 Αυγούστου | 21.00 |Αμφιθέατρο Ι.Ψαρράς, Φιλότι

Η συνάντηση του Ιάκωβου Καμπανέλη, με τους συνθέτες Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρο Ξαρχάκο, Μάνο Χατζιδάκι ήρθε σε εποχές δύσκολες αλλά έντονες που ευνοούσαν την άνθηση της τέχνης. Ήταν μία γενιά δημιουργική που άντλησε έμπνευση και δημιούργησε σαν αντίδραση και αντίσταση στις αντίξοες συνθήκες στις οποίες ζούσαν.

Η Μαρία Φαραντούρη ερμηνεύει έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη που έχουν μελοποιηθεί από τους συνθέτες αυτούς. Ανάμεσα τους το έργο Μαουτχάουζεν, τραγούδια από το «Μεγάλο μας Τσίρκο», το «Παραμύθι χωρίς όνομα» τον «Εχθρό Λαό», καθώς και άλλα γνωστά τραγούδια.

Μαζί της ο ερμηνευτής Βασίλης Γισδάκης. Συνοδεύει εξαμελές μουσικό σχήμα: Γιώργος Αναστασόπουλος-πιάνο Κώστας Ζαριδάκης-μπουζούκι/ηλεκτρική κιθάρα Γιάννης Τόλιος-μαντολίνο Αρετή Κόκκινου-κιθάρα Τεό Λαζάρου-μπάσο Γιώργος Κατσίκας-κρουστά.

Είσοδος ελεύθερη

Συντελεστές

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

26 Ιουνίου – 2 Οκτωβρίου

Πύργος Μπαζαίου, μνημείο 17ου αιώνα, στην ενδοχώρα της Νάξου:

12ο χλμ. Οδού Χώρας Νάξου-Αγιασσού | Τ. 22850 31402

Αρχαιολογικός χώρος στα Ύρια: Λιβάδι Νάξου | Τ. 22850 42325

Αμφιθέατρο Ι.Ψαρράς, Φιλότι

Τιμή εισιτηρίου:

Είσοδος: 15
- 20 ευρώ

Πρεμιέρες

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.