To διεθνές πρόγραμμα σύγχρονης τέχνης phenomenon επιστρέφει στην Ανάφη

Το phenomenon 5 θα επιχειρήσει μία ανασκόπηση μέσα από τη διερεύνηση της έννοιας της «επι-στροφής», όχι ως μια αναδρομή σε ένα συγκεκριμένο παρελθόν, αλλά ως μια επιτελεστική πράξη που (ανα)διαμορφώνει την πραγματικότητα

24 Ιουνίου 2024
- 7 Ιουλίου, 2024

Η «επι-στροφή» είναι ένα προβληματικό ζήτημα, ένα ζήτημα προβληματισμού. –Karen Barad

Ο οργανισμός Phenomenon Anafi και η Συλλογή Kerenidis Pepe ανακοινώνουν την πέμπτη διοργάνωση του διεθνούς προγράμματος σύγχρονης τέχνης phenomenon, που θα πραγματοποιηθεί στην Ανάφη από τις 24 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου 2024.

Το phenomenon 5 θα περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας που θα συνοδεύεται από μία σειρά δημόσιων εκδηλώσεων —δωρεάν και ανοιχτών στο κοινό—, όπως ομιλίες, περφόρμανς, βίντεο-προβολές και άλλες δράσεις στο διάστημα 24-30 Ιουνίου. Επιπλέον, στις 29 Ιουνίου θα εγκαινιαστεί μία εικαστική έκθεση σε διάφορα σημεία του νησιού, η οποία θα διαρκέσει έως 7 Ιουλίου.

 

Majd Abdel Hamid, It’s still too early to leave, 2023. Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη.

 

Με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τη σύλληψη και διοργάνωση της πρώτης έκδοσης του προγράμματος, το phenomenon 5 θα επιχειρήσει μία ανασκόπηση μέσα από τη διερεύνηση της έννοιας της «επι-στροφής», όχι ως μια αναδρομή σε ένα συγκεκριμένο παρελθόν, αλλά ως μια επιτελεστική πράξη που (ανα)διαμορφώνει την πραγματικότητα. Με αφετηρία τις ιστορίες της Ανάφης —από την αρχαιότητα και τους αργοναύτες, την περίοδο του μεσοπολέμου και τους εξόριστους, στους σύγχρονους καιρούς και την εποχιακή μετανάστευση—, το πρόγραμμα στοχεύει, μέσα από τις εκάστοτε διοργανώσεις του, σε πλατιές αναζητήσεις: επιδιώκει εναλλακτικούς τρόπους θέασης, θέτει ερωτήματα για το πώς οι συλλογικές και προσωπικές ιστορίες συνιστούν κοινωνικές κατασκευές και αναζητά, μέσω της τέχνης, στρατηγικές για τη δημιουργία μιας συλλογικής εμπειρίας που θα βασίζεται στη συνεργασία και τη συνύπαρξη. Δέκα χρόνια μετά, οι αναζητήσεις αυτές όχι μόνο διατηρούν τη δυνατότητα που έχουν να συγκινούν, αλλά η ανάγκη να «επι-στρέψουμε» σε αυτές, να γίνουν εκ νέου αντικείμενο αναστοχασμού και να επαναπλαισιωθούν, κρίνεται ζωτικής σημασίας.

 

Trevor Yeung, Soapy Fuck Tree, 2023. Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη. Φωτογραφία: Andy Keate.

 

Ίρις Τουλιάτου, untitled (oral), 2022, άποψη εγκατάστασης, appendage, Grazer Kunstverein, Γκρατς, 25 Ιουνίου-27 Αυγούστου 2022. Φωτογραφία: kunst- dokumentation.com

 

Valentina Magaletti. Φωτογραφία: Louise Mason

Αναλυτικές πληροφορίες για τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις θα ανακοινωθούν πιο κοντά στην
ημερομηνία διεξαγωγής του προγράμματος.

*Cover photo: Pauline Boudry/Renate Lorenz, άποψη της έκθεσης Glass Is My Skin, Crystal Palace, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Μαδρίτη, 2022/23. Φωτογραφία: Annik Wetter.

Συντελεστές

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

24 Ιουνίου – 7 Ιουλίου 2024

Είσοδος ελεύθερη

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.