«Το Αυγό (του Κόκορα)»: Η έκθεση της Ράνιας Φραγκουλίδου στον Χώρο Τέχνης Ώχρα Μπλε στη Λήμνο

Το Αυγό (του Κόκορα)» Ράνια Φραγκουλίδου

Η ενότητα αυτή των ζωγραφικών έργων θέτει ερωτήματα για τον αγκυροβολημένο βίο, ψηλαφίζει την κατάσταση εσωτερικής σύγκρουσης του εγώ, την σωματική και συμβολική βία της ανδρικής κοινωνιοδικίας

8 Ιουλίου
- 12 Αυγούστου, 2022

Ο Χώρος Τέχνης Ώχρα Μπλε παρουσιάζει από τις 8 Ιουλίου έως τις 12 Αυγούστου σειρά ζωγραφικών έργων μικρών διαστάσεων της Ράνιας Φραγκουλίδου.

H ανδρική κυριαρχία ή υπεροχή (machismo) είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο με ρίζες στη διαχρονία και πλήττει εξίσου τα δύο φύλα. Χάρη στην «αστυνόμευση» της έμφυλης ταυτότητας, τα άτομα ευθυγραμμίζονται με κανονιστικά πρότυπα εμφάνισης και συμπεριφοράς, εδραιώνοντας έτσι την κοινωνική ταξινόμηση και ιεραρχία. Οι άνδρες πρέπει να φέρονται «σαν» άνδρες και οι γυναίκες αναπτύσσουν ή υιοθετούν στρατηγικές επιβίωσης στον δημόσιο και τον ιδιωτικό χώρο.

Η ενότητα των ζωγραφικών έργων «Το Αυγό (του κόκορα)» θέτει ερωτήματα για τον αγκυροβολημένο βίο, ψηλαφίζει την κατάσταση εσωτερικής σύγκρουσης του εγώ, την σωματική και συμβολική βία της ανδρικής κοινωνιοδικίας.

«Το Αυγό (του Κόκορα)» Ράνια Φραγκουλίδου
Ιερή Οικογένεια_ Sagrada Familia, Λάδι σε χαρτί_ Oil on paper, 23×18, 2020

Στο προσκήνιο μπαίνει εξίσου η θηλυκότητα και τα παιδιά από τις κοινότητες μεταναστών και προσφύγων που ειδικά εν καιρώ πολέμου διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο, αν και ο λόγος πολύς για την ευρωπαϊκή πολιτειότητα (the notion of European citizenship) και ακροθιγώς «το δικαίωμα να έχουμε δικαιώματα».

Οι στρατηγικές του αιώνιου θηλυκού, το απεχθές βάρος (για τους ίδιους τους άνδρες) της αρρενωπότητας και οι κοπιώδεις προσπάθειες αυτοπραγμάτωσης εν τέλει εν κενώ; Ότι ο φεμινισμός είναι ίσως από τις τελευταίες μας ευκαιρίες να εκδημοκρατίσουμε τις δημοκρατίες-κατά την Chantal Mouffe, μάλλον δεν ακούγεται γραφικό.

Η Ράνια Φραγκουλίδου γεννήθηκε στην Κατερίνη το 1972. Σπούδασε Ζωγραφική (1999, Β. Δημητρέας) στην Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ και Χαρακτική (2009, Ξ. Σαχίνης), διετέλεσε Μεταπτυχιακή Υπότροφος Εσωτερικού του ΙΚΥ στην Ζωγραφική (2002-03, Ι. Φωκάς) και είναι κάτοχος MSc στην Εφαρμοσμένη Κλινική Κοινωνιολογία και Τέχνη του Τμήματος Κοινωνιολογίας, Πανεπιστημίου Αιγαίου & του ΤΕΕΤ, Δ. Μακεδονίας.

Το Αυγό (του Κόκορα) Ράνια Φραγκουλίδου
Πέρασμα_ Pass over, Λάδι & Ξυλομπογιές ακουαρέλας σε χαρτί_ Oil & Aquarelle crayon on paper, 23×18, 2020

Βραβεύτηκε έξι φορές για το καλλιτεχνικό της έργο στην Ελλάδα, Πορτογαλία, Σερβία-Ερζεγοβίνη, Ιαπωνία και Ρουμανία, πραγματοποίησε επτά ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε πλήθος ομαδικών στην Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Ιαπωνία, Κίνα, Πορτογαλία, Εσθονία, Ρουμανία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Σερβία και Κωνσταντινούπολη.

Εικονογράφησε εξώφυλλα για λογοτεχνικά έργα και ποιητικές συλλογές και φιλοτέχνησε το επίσημο χαρακτικό προώθησης της 1st & 2nd Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair 2016 & 2017 ΔΕΘ/HELEXPO.

Το καλλιτεχνικό της έργο περιλαμβάνει ζωγραφική, χαρακτική, μικτές τεχνικές, artist books και κατασκευές. Είναι Διδάσκουσα ΕΕΠ στην Σχολή Καλών Τεχνών, ΑΠΘ.

Το Αυγό (του Κόκορα) Ράνια Φραγκουλίδου
Q’20 Social distancing, Λαδοπαστέλ, Ξυλομπογιές ακουαρέλας & φύλλο ψευδοχρυσού σε χαρτί_ Oil pastel Aquarelle crayon & fake gold leaf on paper, 25×17, 2020
Το Αυγό (του Κόκορα) Ράνια Φραγκουλίδου
Λάδι σε χαρτί_ Oil on paper, 23×18, 2020

Cover photo ∗Εν καμίνω_ Into a fiery furnace, Λάδι & Ξυλομπογιές ακουαρέλας σε χαρτί_ Oil & Aquarelle crayon on paper, 51×53, 2022

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

8 Ιουλίου – 12 Αυγούστου

Ώρες λειτουργίας: Ανοικτά καθημερινά |10.00-14.00 & 18.00- 21.30

Κυριακή | 18.00- 21.30

Χώρος Τέχνης «Ώχρα Μπλε» , Π.Κυδά 8, 81400 Μύρινα, Λήμνος, T/F:+302254 026264, 6976220673

Τιμή εισητηρίου:

Είσοδος ελεύθερη

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κάθε βδομάδα μπορείτε να λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc mag με τις προτάσεις μας