Το 64o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θυμάται και υποδέχεται μεγάλα ονόματα – Μόνικα Μπελούτσι, Αλεξάντερ Πέιν και Τζέρεμι Ποντέσουα

Βρεθήκαμε στη Συνέντευξη Τύπου του 64oυ Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που ανοίγει αυλαία στις 2 Νοεμβρίου με τη βραβευμένη στο Φεστιβάλ των Καννών ταινία «Στη φωτιά» του Τραν Αν Χουνγκ

Μεγάλα ονόματα, πλήθος ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους αλλά και animation, μεγάλη εικαστική έκθεση αλλά και ένας δίγλωσσος κατάλογος με κείμενα και αναλύσεις από θεωρητικούς του σινεμά και δημιουργούς, οι βασικοί άξονες του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (2-12 Νοεμβρίου) που παρουσιάστηκαν στην παράλληλη συνέντευξη τύπου που δόθηκε από το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας με τον Ορέστη Ανδρεαδάκη (καλλιτεχνικός διεθυντής) και την Αγγελική Βέργου (υπεύθυνη Αγοράς) και την αίθουσα Παύλος Ζάννας της Θεσσαλονίκης με την παρουσία της Ελίζ Ζιλαντό (γενική διευθύντρια), και Γιώργου Κρασσακόπουλο (υπεύθυνος προγράμματος).

Η αυλαία θα ανοίξει την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου με την ταινία Στη φωτιά του Γαλλο-βιετναμέζου σκηνοθέτη Τραν Αν Χουνγκ, η οποία κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο φετινό Φεστιβάλ Καννών, ενώ θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 12 Νοεμβρίου με την προβολή της ταινίας Πεσμένα Φύλλα του αγαπημένου Φινλανδού δημιουργού Άκι Καουρισμάκι, η οποία απέσπασε το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στις Κάννες.

 

Στη φωτιά
Πεσμένα Φύλλα
Πεσμένα Φύλλα

 

Λαμπερά ονόματα με σπουδαία πορεία στον κινηματογράφο

Δύο τα τιμώμενα πρόσωπα με τον Χρυσό Αλέξανδρο – Μόνικα Μπελούτσι και Νίκος Περάκης

Δύο τα τιμώμενα πρόσωπα της φετινής χρονιάς με την Ιταλίδα ντίβα Μόνικα Μπελούτσι να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων αφού θα αποκαλυφθεί η φυσική της παρουσία στη Θεσσαλονίκη στις 8 Νοεμβρίου κα με αφορμή την παρουσίαση της νέας της ταινίας «Μαρία Κάλλας: Γράμματα και αναμνήσεις» για τη ζωή της Μαρίας Κάλλας, η προβολή της οποίας είναι ενταγμένη στους εορτασμούς για το έτος Μαρία Κάλλας. Στο πλαίσιο της τιμητικής βράβευσής της θα προβληθεί ακόμη η θρυλική Μαλένα, που της χάρισε διεθνή φήμη, ενώ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

 

Μαλένα


Ο Νίκος Περάκης, μια από τις πιο ξεχωριστές και τολμηρές φωνές του σύγχρονου ελληνικού σινεμά, είναι το δεύτερο τιμώμενο πρόσωπο του φεστιβάλ για το σύνολο της καριέρας του. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της καθολικά προσβάσιμης προβολής της ταινίας Βίος + πολιτεία, μία από τις πιο αιχμηρές και ευφάνταστες δημιουργίες του ελληνικού σινεμά, στηλιτεύει τις διαχρονικές και αγιάτρευτες παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, ενώ παράλληλα το Φεστιβάλ διοργανώνει ένα αφιέρωμα που περιλαμβάνει ταινίες που αναδεικνύουν το σπουδαίο του έργο τόσο ως σκηνοθέτη όσο και ως production designer.

 

Νίκος Περάκης

 

Τη σουρεαλιστική κωμωδία Bomber & Paganini (1976), από την πρώιμη γερμανική περίοδό του, το Ταμπούρλο (1979) διασκευή του αλληγορικού μυθιστορήματος του Γκίντερ Γκρας, αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για κάθε σινεφίλ, το Άρπα Colla (1982) την ελληνόφωνη ταινία που γύρισε ο Περάκης και αντλεί έμπνευση από αυτοβιογραφικά στοιχεία -νωρίτερα είχε γυρίσει και το αγγλόφωνο Milo-Milo στη Μήλο (1979), την Ψυχραιμία (2007) με τις παράλληλες ιστορίες και κοινές τύχες μερικών πολύ διαφορετικών νέων κατά την διάρκεια ενός καλοκαιρινού εικοσιτετραώρου, από της φυλακής τα σίδερα στους κυλιόμενους διαδρόμους του Ελ. Βενιζέλος κι από τις παραλίες του Σαρωνικού ως τα βοσκοτόπια του Ψηλορείτη.

 

Ταμπούρλο (1979)

 

Το βραβείο θα του απονείμει ο Γερμανός σκηνοθέτης Φόκλερ Σλέντορφ με τον οποίο ο Περάκης δούλεψε ως σκηνογράφος στο φημισμένο και βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα και ξενόγλωσσο Όσκαρ Ταμπούρλο (1979) διασκευή του αλληγορικού μυθιστορήματος του Γκίντερ Γκρας, αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για κάθε σινεφίλ.

«Τον περισσότερο χρόνο ταξίδευα, γιατί έπρεπε να περπατήσω όλους τους χώρους με τον Φόλκερ, να σκιτσάρω τις κατασκευές, να πάω με τα τελικά σχέδια στους κατά τόπους συναδέλφους που είχαν την επίβλεψη και να είμαι πίσω στο φινίρισμα και την παράδοση των ντεκόρ πριν καταφθάσει το συνεργείο για τα γυρίσματα», θυμάται για την ταινία ο Νίκος Περάκης.

 

Ο Αλεξάντερ Πέιν και ο Τζέρεμι Ποντέσουα

Ο βραβευμένος με δύο Όσκαρ Αλεξάντερ Πέιν, αγαπημένος πλέον φίλος του Φεστιβάλ και του ελληνικού κοινού, ένας από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του σύγχρονου αμερικανικού σινεμά, θα παρουσιάσει τη νέα του ταινία Τα παιδιά του χειμώνα / The Holdovers, η οποία έχει προβληθεί σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ και έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές. Ένα ταξίδι αυτογνωσίας, διανθισμένο με το τρυφερό άγγιγμα και το γνώριμο περιπαικτικό χιούμορ του Αλεξάντερ Πέιν, μάς μεταφέρει σε ένα διακεκριμένο αμερικανικό κολέγιο, στη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών, τη δεκαετία του 1970.

 

Αλεξάντερ Πέιν
Τα παιδιά του χειμώνα / The Holdovers

 

Ο σκηνοθέτης των μεγάλων τηλεοπτικών επιτυχιών παγκοσμίως (Six Feet Under, Game of Thrones, True Detective κ.ά), Τζέρεμι Ποντέσουα, θα δώσει ένα συναρπαστικό masterclass. Μια από τις σειρές masterclass που φέτος θα οργανώσει το Φεστιβάλ με τίτλο Storytelling και βλέμμα στραμμένο στους «παραμυθάδες» της μικρής και της μεγάλης οθόνης, και στην ίδια τη διαδικασία με την οποία οι ιστορίες ξεδιπλώνονται, αφηγούνται και γίνονται συλλογικό κεκτημένο τόσο στον κόσμο του σινεμά όσο και στην τηλεόραση.

 

Μεγάλο αφιέρωμα: «Τάκης Κανελλόπουλος: Ονειρεύομαι μια εκδρομή»

 

 

Η μοναδική, ποιητική κινηματογραφική ματιά του σπουδαίου σκηνοθέτη Τάκη Κανελλόπουλου ξεδιπλώνεται στο μεγάλο αφιέρωμα που διοργανώνει το Φεστιβάλ, το οποίο περιλαμβάνει εννέα ταινίες του Θεσσαλονικιού δημιουργού: Μακεδονικός γάμος (1960), Θάσος (1961), Ουρανός (1962), Εκδρομή (1966, απέσπασε βραβείο Φωτογραφίας και τιμητική διάκριση σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης) Παρένθεση (1968, απέσπασε βραβεία Καλύτερης Καλλιτεχνικής Ταινίας και Φωτογραφίας, Βραβεία Κριτικών Σκηνοθεσίας και Μουσικής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης), Η τελευταία άνοιξη (1972), Το χρονικό μιας Κυριακής (1975), Ρομαντικό σημείωμα (1978, απέσπασε τιμητική διάκριση φωτογραφίας στο 19ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης) και Σόνια (1980). Μετά την προβολή της ταινίας Ουρανός, ο πολυβραβευμένος ιστορικός και συγγραφέας Μαρκ Μαζάουερ, διευθυντής της Πρωτοβουλίας για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (SNFPHI) του Πανεπιστημίου Columbia θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για μια ξεχωριστή συζήτηση.

 

Η τελευταία άνοιξη (1972)
Εκδρομή (1966)
Ουρανός (1962)

 

Το αφιέρωμα πλαισιώνεται από μια πρωτότυπη έκθεση-εγκατάσταση με τίτλο «Τάκης Κανελλόπουλος: Ονειρεύομαι μια Εκδρομή» για το κινηματογραφικό και λογοτεχνικό έργο του Τάκη Κανελλόπουλου. Η πρωτότυπη εικαστική εγκατάσταση (επιμέλεια: Μανώλης Κρανάκης, κριτικός κινηματογράφου – εικαστική επιμέλεια & βίντεο: Νίκος Πάστρας), θα μεταμορφώσει το κτίριο του Δυτικού Φυλάκιου Εισόδου της Πύλης 1 του Λιμανιού σε μια οπτικοακουστική κάψουλα που κλείνει μέσα της τις εμμονές, την ανθρωπο-γεωγραφία και όλα τα σύμβολα που έκαναν τον Τάκη Κανελλόπουλο μια από τις πιο εμβληματικές και επιδραστικές μορφές στο ελληνικό σινεμά.

Μια πόρτα ανοίγει και (επανα)συστήνει στη νεότερη γενιά τις ταινίες του, τη μακεδονική ενδοχώρα όπως την αποθέωσε στο έργο του, τις μουσικές των ταινιών του από σπουδαίους συνθέτες όπως τον Νίκο Μαμαγκάκη, την Ελένη Καραΐνδρου και τον Γιώργο Χατζηνάσιο και τα διηγήματά του, μέσα από αναγνώσεις από δημοφιλείς ηθοποιούς σκηνοθέτες και συγγραφείς, όπως τη Ζυράννα Ζατέλη, τη Σοφία Κόκκαλη, τον Ζαχαρία Μαυροειδή και τη μούσα του Τάκη Κανελλόπουλου, Αιμιλία Υψηλάντη.

 

Στη μνήμη του Μισέλ Δημόπουλου

Το βραβείο Χρυσός Αλέξανδρος του ενισχυμένου και διευρυμένου τμήματος Meet the Neighbors+ μετονομάζεται σε «Χρυσός Αλέξανδρος – Μισέλ Δημόπουλος» ως μία από τις δράσεις και πρωτοβουλίες για να τιμηθεί η μνήμη του Μισέλ Δημόπουλου, που διετέλεσε διευθυντής του Φεστιβάλ από το 1991 μέχρι το 2005, έδωσε νέα πνοή και διεύρυνε τους διεθνείς ορίζοντες του θεσμού, κάνοντας πραγματικότητα τη διεθνοποίηση του Φεστιβάλ. Ταυτόχρονα, διοργανώνει μία ειδική προβολή της ταινίας «Το πνεύμα του μελισσιού», του Βίκτορ Ερίθε, αγαπημένου δημιουργού του Μισέλ Δημόπουλου, ενώ για τον Μισέλ και την κληρονομιά του στο σινεμά θα μιλήσουν μαζί με την ομάδα του Φεστιβάλ οι δημοσιογράφοι Βένα Γεωργακοπούλου και Μαρία Κατσουνάκη και ο κριτικός κινηματογράφου Χρήστος Μήτσης.

Εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στον Μισέλ Δημόπουλο θα είναι και το τεύχος 312 του περιοδικού του Φεστιβάλ Πρώτο Πλάνο φιλοξενώντας ορισμένα από τα πιο συναρπαστικά κείμενα που είχε γράψει ο ίδιος για ταινίες και σκηνοθέτες που αγάπησε.

 

194 ταινίες μεγάλου μήκους και 71 μικρού μήκους

35 μεγάλου μήκους και 22 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες θα προβληθούν στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αρκετές εκ των οποίων θα διαγωνιστούν στα τρία διαγωνιστικά προγράμματά του. Αναλυτικότερα στο Διεθνές Διαγωνιστικό θα προβληθούν οι ταινίες Animal της Σοφίας Εξάρχου, Medium της Χριστίνας Ιωακειμίδη και Ο τελευταίος ταξιτζής του Στέργιου Πάσχου στο τμήμα Meet the Neighbors + διαγωνίζονται οι ταινίες Φόνισσα της Εύας Νάθενα και Guest star του Βασίλη Χριστοφικάκη και στο τμήμα Film Forward oι ταινίες Κάμπια νύμφη πεταλούδα του Κύρου Παπαβασιλείου και το Μικρά πράγματα που πήγαν λάθος του Χάρη Βαφειάδη.

Συνολικά 11 ταινίες συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές. Στο διαγωνιστικό τμήμα Meet the Neighbors+, βλέπουμε 11 ταινίες, ανάμεσά τους και δύο ελληνικές, ενώ στο διαγωνιστικό τμήμα >>Film Forward περιλαμβάνονται 11 ταινίες, ανάμεσά τους και δύο ελληνικές. Ειδική προβολή από το Φεστιβάλ και τη Finos Film στη μνήμη της Μαίρης Χρονοπούλου.

 

 

Εικαστική έκθεση «Φ ΝΤΑΣΜ ΤΑ»

The Capsule

 

«Ο Νίκος Κεσσανλής, ο Βλάσης Κανιάρης, η Σίλεια Δασκοπούλου και ο Ιάσων Μολφέσης επιστρέφουν στο δικό μας παρόν με έργα που ζητούν μια δεύτερη ανάγνωση και, κάτω από τον τίτλο Φαντάσματα, θέτουν ερωτήματα για την έννοια της αναπαράστασης του φανταστικού κόσμου, τη φαντασμαγορική μνήμη των σκιών, την απουσία της ζωής, τις φασματικές μορφές της τεχνολογίας. Ένας νέος φωτογράφος, ο Δημήτρης Τσουμπλέκας, τούς παρατηρεί και τους σχολιάζει με τον φακό του. Προσθέτει μικρές ψηφίδες ζωής, ανοίγει ρωγμές στον χρόνο, ακολουθεί την κοίτη του παρελθόντος και μαζεύει παλιά ρούχα και βιβλία – λατρεύει τα ξεχασμένα αντικείμενα μιας χώρας που δικαιωματικά ανήκει στα φαντάσματα», θα αναφέρει ο Ορφέας Ανδρεαδάκης για τη μεγάλη έκθεση του Φεστιβάλ την έκθεση με τίτλο «Φ ΝΤΑΣΜ ΤΑ», σε επιμέλεια του ιδίου που θα φιλοξενηθεί στο Glass House, στην προβλήτα 1 (Λιμάνι Θεσσαλονίκης), από τις 3 έως τις 12 Νοεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο.

 

Sarah Winchester
Ghosts


Φαντάσματα αόρατα αλλά και ορατά, τρομακτικά αλλά και οικεία, πραγματικά αλλά και αλληγορικά θα πρωταγωνιστήσουν στο μεγάλο αφιέρωμα, το οποίο επιμελείται ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης και διεθνούς φήμης κριτικός κινηματογράφου, Ντένις Λιμ, ως guest curator.

 

The Tass Book | The Art of Storyboard

Πρόκειται για μια ξεχωριστή έκδοση με το πολύτιμο έργο ενός ιδιαίτερου, πολυδιάστατου δημιουργού, του Γιώργου Τασιούλα, που παρουσιάζουν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η εταιρεία παραγωγής Marni Films. Καλλιτέχνης αυτοδίδακτος και αυτόνομος, λάτρης του σινεμά και των σάουντρακ και ο πρώτος που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του ως storyboard artist στο χώρο του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου, ο Tass, όπως συνήθως υπέγραφε, έφυγε πρόωρα πριν δύο χρόνια, στην ακμή της πορείας του.

 

Ένα βιώσιμο Φεστιβάλ που σκέφτεται το μέλλον

Με πρόθεση να φροντίσει το περιβάλλον και για ένα βιώσιμο μέλλον, φέτος το Φεστιβάλ, εντατικοποιεί τις προσπάθειές του και υιοθετεί μικρές και μεγάλες δράσεις. Καθιερώνει για τους διαπιστευμένους περιβαλλοντικό τέλος (green fee) 10 ευρώ και δεσμεύεται να διοχετεύσει το ποσό που θα συγκεντρωθεί σε δράσεις βιωσιμότητας που ήδη υλοποιεί. Σε όλους τους χώρους του Φεστιβάλ θα υπάρχουν κάδοι συγκέντρωσης για χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο, γυαλί, οργανικά. Όλα τα υλικά θα προωθηθούν σε μονάδες διαχείρισης με στόχο την επεξεργασία/ανακύκλωση/επαναχρησιμοποίηση, για να αποκτήσουν μια δεύτερη ζωή. Μεγάλοι κάδοι θα τοποθετηθούν για τα αποτσίγαρα. Στο 63ο Φεστιβάλ συγκεντρώθηκαν 70.800 γόπες που δεν κατέληξαν στη θάλασσα.

Τα υπολείμματα καφέ από τα έξι κυλικεία του Φεστιβάλ, τα οποία επίσης θα αποκτήσουν δεύτερη ζωή ενώ τα υπολείμματα των γευμάτων της Αγοράς, θα κομποστοποιηθούν και πολλά άλλα. Ακόμη και τα πιο μικρά βήματα μπορούν να φέρουν μεγάλες αλλαγές αλλά έχουν σκεφθεί και μερικά μεγάλα, προχωρώντας στην ανάθεση μελέτης ανάλυσης ανθρακικού αποτυπώματος σε συνδυασμό με ενεργειακό έλεγχο και προτάσεις ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων του. Η μελέτη αυτή θα συνοδεύεται από προτάσεις και θα αποτελέσει τη βάση για τη διαμόρφωση συνολικής στρατηγικής του φορέα. Στο μεταξύ, διοργανώθηκαν εκπαιδευτικά σεμινάρια για το σύνολο των εργαζομένων και συνεργατών, ορίστηκε Green Officer του φορέα και συγκροτείται η πράσινη ομάδα του Φεστιβάλ.

Η σπουδαία ερμηνεύτρια Χάρις Αλεξίου θα είναι φέτος ambassador της Αγοράς του Φεστιβάλ.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.