Τι βιβλίο θα διαβάσεις το καλοκαίρι; Οι συντάκτες του ελculture έχουν κάνει τις επιλογές τους

Αυτό θέλω. Αυτό διαβάζω. Οι συντάκτες του ελculture με το χέρι στην καρδιά επιλέγουν για αυτό το καλοκαίρι το βιβλίο που θέλουν μετά πάθους και μόνο

Συνήθως τα βιβλία που διεκδικούν μια θέση στη βαλίτσα μας προκύπτουν από τις λίστες με τα μπεστ σέλερ, τα hot και τα must-read βάσει ηλικίας, φύλου, επαγγέλματος, εμφάνισης, ενδιαφερόντων και, και, και, και! Ε λοιπόν όχι! Εδώ δεν χωρούν συμβιβασμοί, κανόνες και υποκινούμενες επιλογές.

Οι συντάκτες του ελculture με το χέρι στην καρδιά και στα ράφια των εκδόσεων Ψυχογιός επιλέγουν για αυτό το καλοκαίρι το βιβλίο που θέλουν μετά πάθους και μόνο. Εκείνο το βιβλίο που αυτή τη δεδομένη στιγμή τους μαγεύει, τους διασκεδάζει, εμπνέει, συγκινεί, ή τους ταξιδεύει. Αυτό θέλουν. Αυτό διαβάζουν. Εσύ τι θέλεις να διαβάσεις;

Old Boy
Eπικίνδυνες Σχέσεις | Πιερ Σοντερλό ντε Λακλό

Οι «Επικίνδυνες Σχέσεις» του Σοντερλό ντε Λακλό, ή αλλιώς ένας ύμνος στον άδολο έρωτα, στην ειλικρίνεια, στον αυθορμητισμό, στο αφιλτράριστο συναίσθημα, στις καλές προθέσεις, στη θετική ενέργεια. Ανοίξτε τις σελίδες του κι αφήστε το φως του να συναντήσει το φως του Αυγούστου, το αμόλευτο ελληνικό φως.

Οι πρωταγωνιστές του, η μαρκησία ντε Μερτέιγ και ο υποκόμης ντε Βαλμόν, μια αρχιέρεια κι ένας αρχιερέας του ρομαντισμού. Ήταν δύσκολος ο Ιούλιος που πέρασε, είχαμε φωτιές κι εκρήξεις σε αποθήκες πυρομαχικών, εκτός από συγγραφέας εφευρέτης της σύγχρονης οβίδας του πυροβολικού ο Λακλό, δώστε του την ευκαιρία να γίνει τώρα με τις λέξεις του αυτουργός άλλων εκρήξεων, ψυχικών. Γραμμένο με τη μορφή 175 σύντομων επιστολών, ιδανικό για την εποχή της διάσπασης της προσοχής, ιδανικά συνίσταται να διαβάζεται επιστολή την επιστολή και στο τέλος κάθε επιστολής να παίρνετε το κινητό σας και να στέλνετε μηνύματα – ερωτικές εξομολογήσεις. Επιστολή και μήνυμα, επιστολή και μήνυμα, ει δυνατόν κάθε φορά σε διαφορετικό παραλήπτη κι αποδέκτη του έρωτά σας.

 

Σταυρούλα Αλπίτση
Η θεία Μπέμπα | Ισμήνη Χ. Μπαρακλή

Αρχικά, δεν είμαι «μπέμπα». Αισίως κοντεύω τα πρώτα -ήντα, αλλά δε βαριέσαι! Η ζωή είναι ωραία, η γυνή μοιραία κτλ. κτλ. Έπειτα, το οπισθόφυλλο ξύπνησε την ανικανοποίητη φαντασία μου: «Ενόσω εορτάζεται η έλευση του Βασιλιά με ταγκό, πίπερμαν και σοκολατάκια λικέρ εκ Φλόκα». Αχ! Τι ατμόσφαιρα! Παμ! Παμ! Παμ! Παμ! Με τουαλέτα Ζούλια και μείον 10 κιλά, με ονειρεύτηκα να λικνίζομαι ανάλαφρη…

Έπειτα, θυμήθηκα όταν ήμουν μικρή, στο κατηχητικό, όπου υποδύθηκα σε ένα κωμικό σκετσάκι την οικονόμο και μεμιάς ταυτίστηκα με την ηρωίδα, την οικονόμο που ανακαλύπτει το ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ του αρχοντικού. ΑΑΑΑ! Βάσανο τα μυστικά! Ναι! Αλλά και γαργαλιστικά! Να γιατί το βιβλίο της Ισμήνης Χ. Μπαρακλή Η θεία Μπέμπα έγινε ένας καλοκαιρινός πειρασμός, μαζί με τα παγωτά, τα τσίπουρα στην αμμουδιά, το «καυτό» μαγιό που αγόρασα, για να δείχνω αντί για –ήντα –άντα, με τα πολλά κορδόνια στην πλάτη και τα φραμπαλά στο ντεκολτέ.

Καλό μας καλοκαίρι, λοιπόν, με διάθεση παιδική, μα και λίγο πονηρή!

Νίκος Γρυλλάκης

Νορβηγικό Δάσος | Χαρούκι Μουρακάμι

Αρχές Αυγούστου, η ζέστη στο ζενίθ της και το Νορβηγικό Δάσος είναι ένα βιβλίο για το ναδίρ μας. Μια επιλογή που γίνεται εντελώς σκωπτικά, σχεδόν κατά λάθος, σε καμία περίπτωση πάντως έχοντας συνειδητά στο μυαλό τη φράση «καλοκαιρινό ανάγνωσμα». Και ενόσω ο υδράργυρος μας «χτυπάει» και δεν μας αφήνει, η Μιντόρι εισβάλλει στη ζωή του Τόρου και συνδέει παρελθόν και παρόν, ξυπνάει τη μνήμη, φέρει ξανά τους έρωτες και την ερωτική επιθυμία στο μυαλό, μια εποχή άφθονου σεξ και μεγάλων παθών, φοιτητικής ενέργειας και οργιαστικής κραιπάλης.

Το βιβλίο περιγράφεται ως νοσταλγική γιορτή για τη χαμένη νιότη και τον έρωτα που γλιστρά συνέχεια -ναι, εντάξει, καλοκαιράκι είναι, ας μη γλιστράμε όμως μόνο από τα αντηλιακά. Για τους ανθρώπους που νοσταλγούν μια εποχή που φεύγει, για εκείνους που έχουν προσκολληθεί στην εποχή που ζουν και δεν θέλουν να την αφήσουν, για τους άλλους που αγαπούν τη δύναμη της μνήμης και για αυτούς που λατρεύουν τη μαγεία του τώρα τους. Λένε, επίσης, πως το βιβλίο είναι μια ωδή στην ενηλικίωση. Κάπως έτσι θυμήθηκα πως δεν θέλω καθόλου να ενηλικιωθώ.

Κωστής Καλογρούλης

Πώς να χαλαρώνεις | Λόρα Μιλν

Ποτέ μου δεν έδειχνα ιδιαίτερη συμπάθεια στα βιβλία αυτοβελτίωσης, αλλά τώρα τελευταία διάφοροι δόλιοι άνθρωποι γύρω μου επιμένουν ότι πρέπει να διορθώσω κάποια πράγματα πάνω μου. Έτσι, αποφάσισα να ρίξω μια ματιά στην ιδιαίτερα εκτεταμένη λίστα των εκδόσεων Ψυχογιός, αν και η ποικιλία ήταν μεγάλη και εγώ καθόλου σίγουρος για την επιλογή μου.

Να μερικά παραδείγματα τίτλων που εξηγούν γιατί δυσκολεύτηκα τόσο πολύ: Σόφι Γκόλντινγκ, Πώς να είσαι υπέροχος (είμαι ήδη, δεν το χρειάζομαι). Άννα Μπαρνς, Πώς να είσαι δυνατός (τη στιγμή που μιλάμε με το ένα χέρι πληκτρολογώ το κείμενο και με το άλλο κάνω έλξεις στο μονόζυγο). Ροσέτα Φόρνερ: Είμαι ότι καλύτερο μου έχει συμβεί (θα συμφωνούσα απόλυτα αν παραλείπαμε το «μου»). Άννα Μπαρνς, Πώς να έχεις αυτοπεποίθηση (αν αποκτήσω περισσότερη αυτοπεποίθηση θα εισβάλλω στην Πολωνία). Μπέκι Κένεντι: Γίνε ο γονιός που θες (θεωρώ τον εαυτό μου υπόδειγμα γονιού, για παράδειγμα κλειδώνω το παιδί στο αυτοκίνητο όταν πάω για ψώνια για να μην κουράζεται). Καταλαβαίνετε τον προβληματισμό μου; Τελικά επέλεξα το βιβλίο της Λόρα Μιλν, Πώς να χαλαρώνεις. Το καλοκαίρι άλλωστε είναι ιδανικό για χαλάρωση. Έχω ήδη ξεκινήσει με το πρώτο μάθημα που είναι να ισορροπήσω την αναπνοή μου. Μισό να ανάψω τσιγάρο και ξεκινάμε…

Ζωή Λυμπέρη

Της αγκαλιάς βιβλίο | Ματ Χέιγκ

Ήμουν, είμαι και θα είμαι αιώνια εξερευνήτρια νησιών το καλοκαίρι. Δεν θα πω όχι σε ένα βιβλίο συντροφιά, μόνο μην τυχόν και μου φέρεις κανένα τόμο καλοκαιριάτικα! Φέτος, όπως συμβαίνει άλλωστε με τα περισσότερα «εγώ ποτέ» και «εγώ πάντα» που κάπως θα τα φέρει και θα έρθουν τούμπα, το πιο κοντινό που θα δω σε νησί μάλλον θα είναι τα «μικρά νησιά ελπίδας» που συναντάς στις 280 σελίδες του βιβλίου του Ματ Χέιγκ, «Της αγκαλιάς βιβλίο», κάπου ανάμεσα σε κεφάλαια που μιλούν για τόστ, χούμους, πίτσες -όχι δεν είναι βιβλίο μαγειρικής- αλλά και στα πιο αντιπροσωπευτικά με τα περί ευτυχίας, τα «όχι», τα «μη», τα «η ζωή είναι», «η ζωή δεν είναι» και τα «10 πράγματα που…».

Το «’’Της αγκαλιάς βιβλίο’’ δεν έχει κανόνες», γιατί «τίποτα δεν είναι πιο δυνατό από μια μικρή ελπίδα που δεν το βάζει κάτω και μπορεί να βρεθεί στα πιο απίθανα μέρη». Τι, όχι; Πάντως, είτε βρω είτε δεν βρω τα νησιά και τις ελπίδες στο τέλος, το ηλιοβασίλεμα πίσω από τα κύματα στο εξώφυλλό του θα είναι για πάντα χαραγμένο με μελάνι στο πόδι μου. Ας μην προσθέσουμε όμως τώρα στη συζήτηση το υποσυνείδητο και το πώς καθορίζει τις επιλογές μας.

Πέπη Νικολοπούλου
Τρεις ερωτήσεις | Κλαίρη Θεοδώρου

Όταν γίνεσαι γονιός, οι ερωτήσεις που σου απευθύνονται γίνονται το μεγάλο σου φόρτε. Όλα τα γιατί, τα πως, τα γιατί όχι καθημερινά σε πυροβολούν στήνοντάς σε στον τοίχο της απελπισίας και εσύ δεν έχεις παρά να επιστρατεύσεις όλη σου τη φαντασία για να δώσεις την καλύτερη απάντηση. Όχι απαραίτητα και την πιο αληθινή. Αλλά εκείνη που θα εξυπηρετήσει τους σκοπούς σου, εκείνη που θα σώσει από την καταιγίδα των επόμενων. «Σου αρέσει η βροχή;», «Τι γνώμη έχεις για τη μαρμελάδα βερίκοκο;» και «Τραγουδάς κρυφά στο μπάνιο;» τρεις ερωτήσεις για κάποιους πιθανώς αδιάφορες, τοποθετημένες με μεγάλα bold γράμματα στο οπισθόφυλλο του νέου βιβλίου της Κλαίρης Θεοδώρου. Aυτό είναι! Η ζωή μου ξαναγράφεται αλλά ακόμα πιο σκοτεινά.

Πριν ακόμα πάρω το βιβλίο στα χέρια μου σκέφτομαι καλοκαιρινές ανατροπές: «Σου αρέσει ο πασατέμπος;», «Τι γνώμη έχεις για το παγωτό φιστίκι;», «Παρακολουθείς στα κρυφά κάτω από τον έναστρο ουρανό το Fleabag στο κινητό;». Οι «επιθεωρητές» στο σπίτι θα έτριβαν τα χέρια τους να μάθουν τις απαντήσεις. True crime στον οίκο μου. Φέτος, συντροφιά με τις Τρεις ερωτήσεις της Κλαίρης θα βουτήξω σε ένα καθαρόαιμο αστυνομικό μυθιστόρημα. Θέλω ένταση, ανατροπές, ψυχολογικά παιχνίδια της μοίρας, ρίγη αγωνίας. Θέλω να ζήσω αυτό το διαφορετικό. Μαζί με τον Μάρκους Κέλερ τον επιθεωρητή του τμήματος Ανθρωποκτονιών του Βερολίνου, για να δαγκώνω τα νύχια μου ακολουθώντας τον στα αρχεία της Στάζι και το Βερολίνο του ‘60, και σε ένα συγκλονιστικό ταξίδι με τον χρόνο, όπου κανείς και τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται, δια πυρός και σιδήρου, μπορεί να πάρω επιτέλους και εγώ με τη σειρά μου τις απαντήσεις που περιμένω. «Σου αρέσει η βροχή;», «Τι γνώμη έχεις για τη μαρμελάδα βερίκοκο;» και «Τραγουδάς κρυφά στο μπάνιο;» Έστω για μια φορά οι ρόλοι για λίγο να αλλάξουν. Και ο ένοχος να μην είμαι ΜΌΝΟ εγώ. 

Μύριαμ Παρασκευοπούλου

Γιατί Δε Μου Το Είχε Πει Κανείς | Τζούλι Σμιθ

Τι είναι εδώ; (Χριστίνα Μαρκάτου) Η συναυλία πότε ξεκινάει; Τι; Εδώ μιλάμε για βιβλία; Μόνο; Δεν παίζω!
Είμαι η Μύριαμ. Tο καλοκαίρι είναι πνευματική κατάσταση. Δεν είμαι τόσο γενναία για να ξεκινήσω ψυχανάλυση, αλλά μου αρέσουν πολύ τα βιβλία αυτοβελτίωσης. Επέλεξα το Γιατί Δε Μου Το Είχε Πει Κανείς; της Dr. Julie Smith. Το βιβλίο αυτό το διαβάζω και το αγαπώ ήδη γιατί:
-Δεν είναι ένα ακόμα ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης που λέει να σκέφτεσαι θετικά, συντηρώντας έτσι μια τοξική θετικότητα
– Είναι ρεαλιστικά ανθρώπινο
– Είναι διεπιστημονικό, σεβόμενο την ηθική κάθε κλάδου
– Δημιουργεί μια ψυχολογική εργαλειοθήκη
– Δεν δημιουργεί αίσθημα άγχους
– Θέτει ξανά τις βάσεις για υγιή ψυχικά πρότυπα

Αν έχετε περάσει το στάδιο της άρνησης και καταλαβαίνετε ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά μέσα σας, το βιβλίο αυτό είναι μια εξαιρετική αρχή. Αν όχι, το κίνητρο για να ξεκινήσετε το ταξίδι σας στο φως. Κρατήστε την λέξη κίνητρο.

Κατερίνα Παρρή
Manifest -Επτά βήματα για να ζήσεις τη ζωή που ονειρεύεσαι | Ρόξι Ναφούσι

Κατά το άσμα ξεκινάω την απαρίθμηση: Δεν είναι 1 το Έχε ξεκάθαρο όραμα. 2. Απομάκρυνε τον φόβο και την αμφιβολία. 3. Ευθυγράμμισε τη συμπεριφορά σου με τους στόχους σου 4. Ξεπέρασε τις δοκιμασίες του σύμπαντος. 5. Ασπάσου την ευγνωμοσύνη (χωρίς περιορισμούς). 6. Μετάτρεψε τον φθόνο σε έμπνευση. Εγώ μένω (δεν Φεύγω) για το 7. Εμπιστέψου το σύμπαν. Αυτά είναι τα «Επτά βήματα για να ζήσεις τη ζωή που ονειρεύεσαι» στο πορτοκαλί βιβλίο “Manifest” από τη «Βασίλισσα του Manifesting» Ρόξι Ναφούσι. Πριν όμως οφείλω να πω ότι είμαι από τις αναγνώστριες που σχεδόν όποτε συναντάω τις λέξεις life coaching, κοουτσάρισμα, κόουτσερ και ό,τι παράγωγο συνεπάγεται η φράση που μου ‘ρχεται στο νου είναι «Όχι άλλο κάρβουνο». Χωρίς να αμφισβητώ το έργο και τη γνώση τους μάλλον κάτι έχει πάει στραβά με την έλευση των κόουτσερς στη σύγχρονη ζωή μας και αυτό είναι που παίζει στο μυαλό μου: Νίκος Κούρκουλος να δίνει ψυχή και σώμα, εννοείται σε μία συγκλονιστική ερμηνεία στο «Ορατότης μηδέν».

Κάπως έτσι απόρησα με τον εαυτό μου όταν φέτος για καλοκαιρινό ανάγνωσμα επέλεξα το διεθνές μπεστ σέλερ Manifest που συστήνεται ως ο πρώτος αληθινά πρακτικός οδηγός manifesting. Παρένθεση εδώ- “manifesting” είναι σύμφωνα με το βιβλίο η ικανότητα να δημιουργείς τη ζωή ακριβώς που θέλεις.

Η Ρόξι Ναφούσι, ειδική στο manifesting μας συστήνεται στην εισαγωγή λέγοντας για τα θέματα κατάθλιψης που είχε και την εξάρτησή της από τα ναρκωτικά και γράφει πώς ξεκίνησε να αλλάζει η ζωή της απ’ όταν άρχισε να μαθαίνει και να ερευνά για το manifesting θέλοντας να υλοποιήσει το πρώτο πράγμα στη ζωή της: την άνευ όρων αγάπη. Θέλει να ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι το manifesting δεν είναι απλά μία τάση αλλά μια φιλοσοφία ζωής και μία πρακτική αυτοβελτίωσης για να ζήσεις καλύτερα -και στην οποία επιστήμη και σοφία πορεύονται μαζί. Με όρους για δονητικές (υψηλές και χαμηλές) συχνότητες, ενέργεια και κατά τον νόμο της έλξης ότι τα όμοια έλκονται, εξηγεί κάθε βήμα του manifesting της.

Ομολογώ πως αλλιώς ξεκίνησε η ανάγνωση αλλιώς το βλέπω να με πηγαίνει, η καχυποψία και η αυστηρότητά μου, όταν ακούω διεθνές μπεστ σέλερ πήγε περίπατο, είμαι ήδη στο τρίτο βήμα και θέλω να συνεχίσω τον «βηματισμό» αυτό στην παραλία πλέον. Όταν φτάσω στο 7 και με περισσότερη ηρεμία δεν γνωρίζω ακριβώς τι θα ‘χω πάρει από το βιβλίο, έτσι κι αλλιώς κατά τον Ρόμπιν Σάρμα «Όλα δημιουργούνται δυο φορές, πρώτα στον νου και μετά στην πραγματικότητα». Manifest …me.

Στέλιος Παρρής

H Ιστορία της Θεραπαινίδας | Μάργκαρετ Άτγουντ σε graphic novel της Ρενέ Νο

Αυτό το καλοκαίρι αποφάσισα να μην διαβάσω ένα βιβλίο με κάποια ιστορία που έχει συμβεί ή μπορεί να συμβεί, είπα να το πάω στα άκρα και να επιλέξω μια ιστορία που δεν θα θέλαμε ποτέ να συμβεί. Αυτό το καλοκαίρι δεν επέλεξα να διαβάσω βιβλίο μα ένα graphic novel που είναι μεν βιβλίο αλλά με εικονογράφηση, ξέρετε από αυτά που εύκολα ο κόσμος τα απορρίπτει, γιατί στα μάτια τους φαντάζει σαν ανάγνωσμα για παιδιά. Αυτό το καλοκαίρι λοιπόν επέλεξα την Ιστορία της Θεραπαινίδας σε σχέδιο και διασκευή της Ρενέ Ρο βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο της Μάργκαρετ Άτγουντ. Φανταστείτε ένα δυστοπικό μέλλον από την οπτική της γυναίκας που καλείται να επιβιώσει σε έναν κόσμο όπου της απαγορεύεται η γραφή και η ανάγνωση, ο περίπατος και ο έλεγχος τους σώματός της.

Οι γόνιμες γυναίκες είναι Θεραπαινίδες όργανα αναπαραγωγής σε μια θεοκρατική κοινωνία που την ορίζουν οι άντρες και οι υπόλοιπες είναι Μάρθες (υπηρέτριες) στα σπίτια των πιο τυχερών γυναικών που είναι Σύζυγοι και αποδέχονται την κατάσταση πλέκοντας ή φυτεύοντας τριαντάφυλλα. Όσες γυναίκες δεν αποδέχονται και δεν συμβιβάζονται είτε καταλήγουν νεκρές στον τοίχο είτε νεκρές στις ραδιενεργές αποικίες. Ξέρω ξέρω δεν φαντάζει το ιδανικό ανάγνωσμα για ανέμελο καλοκαίρι μα είμαι ο Στέλιος μπορεί να μην τρώω μπάμιες, να μην έχω καν μήτρα για να ανησυχώ αν ποτέ θα την διαφεντεύει κάποιο καθεστώς αλλά επιλέγω να κοιτώ κατάματα τη δυστοπία που έρχεται για να την αποφύγω. Στην αρχή όλα συμβαίνουν γρήγορα και κανείς δεν αντιδρά κι όταν αντιδρά είναι αργά, αυτό δεν το θέλω και για αυτό διαβάζω για να ‘μαι σε εγρήγορση. Καλό καλοκαίρι να ‘χουμε και οι δυστοπίες μακριά μας.

Αναστασία Σταθά
Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας | Ρόαλντ Νταλ

Σκεφτόμουν τι θα διαβάσω στις διακοπές όταν κυκλοφόρησε το τρέιλερ του ‘’Wonka’’, της ταινίας prequel με τον Τιμοτέ Σαλαμέ που θα μας αφηγηθεί πώς o Γουίλι Γόνκα έγινε ο θρυλικός σοκολατοποιός. Τότε ήταν που μου ήρθε στο μυαλό το πιο γνωστό βιβλίο του Ρόαλντ Νταλ. Αφού δεν το διάβασα ως παιδί ας το κάνω τώρα. Ποτέ δεν είναι αργά άλλωστε. Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας λοιπόν το καλοκαιρινό ανάγνωσμά μου για φέτος.

Μπορεί η σχέση μου με την παιδική λογοτεχνία να έχει τερματιστεί εδώ και χρόνια, είμαι σίγουρη όμως πως η σπαρταριστή ιστορία του Νταλ θα με «γλυκάνει» – να μην είμαι μόνο μέσα στην αλμύρα. Πέντε και μόνο πέντε τυχερά παιδιά παίρνουν την άδεια να επισκεφτούν το εργοστάσιο σοκολάτας του Γουίλι Γόνκα. Τι συμβαίνει όμως όταν συναντούν τον ίδιο; Τι συμβαίνει όταν περνάνε τη μεγάλη πύλη του εργοστασίου; Τι συμβαίνει όταν αντικρίζουν για πρώτη φορά τους Ούμπα-Λούμπα, τους μικροσκοπικούς και παράξενους εργάτες από την Λουμποχώρα που μιλούν με στίχους; Και… τι συμβαίνει όταν κάποιο από τα παιδιά παρακούει τις εντολές του κυρίου Γόνκα; Βουτιά στη…. σοκολάτα αυτό το καλοκαίρι παρέα μ’ έναν από τους μεγαλύτερους παραμυθάδες στον κόσμο.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

2 Απαντήσεις

    1. Φυσικά και υπάρχουν και πάντα προτείνουμε επιλογές από όλους τους εκδότες. Μονο που σε αυτό το άρθρο, αν δειτε στην ειαγωγή μας αναφέρουμε: “Οι συντάκτες του ελculture με το χέρι στην καρδιά και στα ράφια των εκδόσεων Ψυχογιός επιλέγουν για αυτό το καλοκαίρι το βιβλίο που θέλουν μετά πάθους και μόνο”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.