Η κλινική διατροφολόγος Ελίνα Π. Χαλόφτη μάς συμβουλεύει τι να τρώμε για τις ημέρες της απομόνωσης

Οι τροφές που ενισχύσουν και θωρακίζουν τον οργανισμό μας

Η διατροφή μπορεί να αποτελέσει το όπλο μας ενάντια στους ιούς. Ενισχύοντας διατροφικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα βρισκόμαστε πιο ισχυροί ενάντια σε έναν ιό ή μία μόλυνση.

Το ανοσοποιητικό μας αποτελεί την πρώτη ασπίδα του σώματος. Πληθώρα μελετών μας αποδεικνύουν τη δράση θρεπτικών συστατικών σε τροφές, ροφήματα αλλά και μπαχαρικά που διαθέτουν αντιφλεγμονώδης δράση.

Τέτοιες τροφές που μπορούν να ενισχύσουν και να θωρακίσουν τον οργανισμό μας σε μία περίοδο έξαρσης μικροβίων και ιών είναι :

Τα προϊόντα ζύμωσης με βάση το γάλα που αποτελούν πηγή προβιοτικών και προάγουν την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Όπως το γάλα, το κεφίρ, το γιαούρτι και το τυρί. Μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά 1-2 μερίδες.

Προσθέτουμε συχνότερα σκόρδο και κουρκουμά στο φαγητό λαμβάνοντας έτσι όλες τις αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις τους ιδιότητες.

Καταναλώνουμε καθημερινά τουλάχιστον 5-6 μερίδες από εποχιακά φρούτα και λαχανικά και κυρίως αυτά με Vit C όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, το μπρόκολο, τα ακτινίδια και οι πιπεριές. Έτσι ενισχύσουμε τον οργανισμό μας με φυτικές ίνες.

♦ Καταναλώνουμε πιο συχνά πολυακόρεστα λιπαρά όπως ψάρια (1-2/εβδομάδα), το ταχίνι και ξηρούς καρπούς πλούσιους σε σελήνιο όπως τα καρύδια Βραζιλίας.

Προτιμούμε  γλυκά με βάση το μέλι που έχουν αντιμικροβιακή δράση και αποφεύγουμε τα κακά λιπαρά και τη ζάχαρη σε καθημερινή βάση.

Αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Ενυδατωνόμαστε επαρκώς και καθημερινά σύμφωνα με τις ανάγκες μας.

Καταναλώνουμε πράσινο τσάι αλλά και άλλα βότανα της ελληνικής υπαίθρου.

“Ωστόσο πολύ σημαντική είναι και η ισορροπία του θερμιδικού φορτίου που καταναλώνουμε καθημερινά. Το  ανοσοποιητικό μας σύστημα επηρεάζεται αρνητικά είτε όταν η κατανάλωση τροφής είναι πολύ λιγότερη των αναγκών είτε ακριβώς το αντίθετο. Έτσι γινόμαστε πιο επιρρεπείς σε ιούς και μικρόβια. Τρώγοντας σωστά και ισορροπημένα προστατεύουμε τον εαυτό μας αλλά και τους γύρω μας.

«Το μοντέλο της υγιεινής διατροφής δεν θα πρέπει να αποτελεί μόνη λύση ενάντια σε περιόδους έξαρσης αλλά να τον υιοθετήσουμε ως τρόπο ζωής», τονίζει η κλινική διατροφολόγος Ελίνα Π. Χαλόφτη στους αναγνώστες του ελculture.

Μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες στο www.elinachalofti.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.