“The Queen’s Gambit”: Από το ορφανοτροφείο στην «κορυφή» της ασπρόμαυρης σκακιέρας

Για την πτώση και την άνοδο μιας «Βασίλισσας» που κάνει ματ αυτές τις ημέρες στη σειρά "The Queen's Gambit", βασισμένη στο βιβλίο του Αμερικανού νομπελίστα Walter Τevis

Aυτή τη στιγμή βρίσκεται στις top 5 κορυφαίες επιλογές σειρών στο Netflix, όχι μόνο στην Ελλάδα, βάζοντας το σκάκι σε κάθε σπίτι ακόμα και αν λίγοι είναι εκείνοι που έχουν γοητευθεί, ή έστω για λίγο ασχοληθεί με την άσπρη μαύρη σκακιέρα και τα μυστηριώδη πιόνια της. Η ηρωίδα του Elizabeth Harmon, τον ρόλο υποδύεται η ξεχωριστή και ανερχόμενη Anya Taylor-Joy,  όχι μόνο γοητεύτηκε από την τετράγωνη σκακιέρα αλλά έφτασε στην κορυφή του σκακιού, διανύοντας τη δική της προσωπική πορεία που κάθε άλλο παρά συνηθισμένη ήταν. Η πρωταγωνίστρια αποδείχθηκε το κορίτσι θαύμα της ασπρόμαυρης σκακιέρας, το κορίτσι που έκανε κίνηση ματ σε κάθε Grand Master, το κορίτσι που στέφθηκε Βασίλισσα του σκακιού.

Η σειρά είναι βασισμένη στο βιβλίο του Αμερικανού Walter Τevis, τα έργα του οποίου έχουμε ξαναδεί σε επιτυχημένες κινηματογραφικές μεταφορές όπως το Χρώμα του χρήματος (The color of Money, 1986), Αυτός ο κόσμος είναι δικός μου (The Hustler, 1961). Ο λόγος φυσικά για το Queen’s Gambit.

Η Elizabeth Harmon ένα χαριτωμένο και μάλλον σιωπηλό κορίτσι μετά από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα που από θαύμα θα γλιτώσει, ζει σε ένα ορφανοτροφείο όπου και για πρώτη φορά θα φλερτάρει με δύο πράγματα: τα μικρά πράσινα χαπάκια που την εποχή εκείνη – βρισκόμαστε στη δεκαετία του ’50, νομίμως έδιναν στα παιδιά για να παραμένουν ήρεμα και ψύχραιμα και την ασπρόμαυρη σκακιέρα που θα γνωρίσει από τον κύριο Σάιμπελ στο υπόγειο του ορφανοτροφείου.  Άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους, τα χαπάκια τη βοηθούν να στήνει κάθε βράδυ ξαπλωμένη μέχρι το ξημέρωμα, παρτίδες σκάκι με το μυαλό της. Πολύ σύντομα θα εθιστεί και στα δύο με το σκάκι να γίνεται μοναδική διέξοδος στη ζωή εκείνης και της Alma, της γυναίκας που θα την υιοθετήσει. Η Elizabeth και η Alma αναπτύσσουν μια ιδιαίτερη και εύθραυστη σχέση και σύντομα, όταν διαπιστώνουν πως η συμμετοχή σε τουρνουά σκακιού μπορεί να είναι κερδοφόρα, θα ταξιδέψουν σε διάφορα μέρη της Αμερικής με την Elizabeth να κατακτά όλα τα πρωταθλήματα. Διαβάζει και σύντομα απολαμβάνει μεγάλη προβολή σε ένα άθλημα που θεωρείται μάλλον ανδρική υπόθεση.

Η σειρά πολύ γρήγορα σε κερδίζει. Γιατί αν και επί της ουσίας αφηγείται μια μάλλον θλιβερή στα σημεία της ιστορία, οι ανάλαφρες και άρτιες εικόνες που προβάλλει σε καθησυχάζουν και σε διαβεβαιώνουν πως όλα θα πάνε καλά.

Και εδώ ο σκηνοθέτης Scott Frank έχει σίγουρα κάνει μια εξαιρετική δουλειά όπως άλλωστε και η σχεδιάστρια κοστουμιών Gabriele Binder. Παρακολουθούμε την εντυπωσιακή ζωή αυτού του μικρού κοριτσιού που τις περισσότερες φορές ανέκφραστο βιώνει μερικές από τις πιο θλιβερές προσωπικές ιστορίες μέσα σε μια υπέροχη, σχεδόν αψεγάδιαστη εικόνα. Και κάθε αγώνας της, αν και απαιτητικός σε πνευματικό και ψυχικό σθένος, μοιάζει παιχνιδάκι. Γιατί η Elizabeth Harmon είναι μια τρελή ιδιοφυία, εθισμένη στο αλκοόλ και τα χάπια αλλά με μία αθωότητα που γίνεται άκρως δελεαστική για κάθε άνθρωπο, άνδρα ή γυναίκα που θα βρεθεί στο πλευρό της είτε ως ερωτικός σύντροφο είτε ως φίλος και υποστηρικτής. Μεγαλώνοντας τη θαυμάζουμε για την εξέλιξή της σε ένα υπέροχο fashion icon. Από το μάλλον αδέξιο και άχαρο ντύσιμό της μέχρι τις κομψές και υπέροχες εμφανίσεις της σταδιακά από τη στιγμή που θα αρχίσει να βηματίζει δυναμικά στα παγκόσμια τουρνουά σκάκι μέχρι και την απόλυτη τελικά κυριαρχία της στη σκακιέρα.

Ωστόσο χωρίς το στοιχείο της αλήθειας πίσω από όλη αυτή την ιστορία, βρισκόμαστε μουδιασμένοι μπροστά σε ένα ακόμα υπέροχο παραμύθι όπου όλα είναι δυνατά. Γιατί η άνοδος τελικά της Elizabeth γίνεται χωρίς πολύ μεγάλες τριβές. Οι εθισμοί της δεν στέκονται εμπόδια και αν και βρισκόμαστε στις αρχές της δεκαετίες του ’60, μια εποχή απολύτως ανδροκρατούμενη με τη γυναίκα να έχει θέση μόνο στην κουζίνα, δεν θα συναντήσει σεξισμό, μήτε αποδοκιμασία.

Σε κάθε περίπτωση η σειρά Queen’s Gambit είναι ιδιαίτερη ευχάριστη και απολαυστική, ο μικρός αριθμός επεισοδίων του λειτουργεί με θετικό πρόσημο. Αν και προσπαθεί να διατηρήσει ορατή μια εύθραυστη γραμμή ανάμεσα στον εθισμό, τη φιλοδοξία και το ταλέντο, αμφιβάλλω αν η σειρά θα λειτουργήσει ως προβληματισμός προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι ωστόσο μια σειρά που σίγουρα απολαμβάνει κανείς να παρακολουθεί.

Σίγουρα θα μας δώσει το έναυσμα να μάθουμε ότι αν και μια Βασίλισσα έχει θέση σημαντική πάνω στη σκακιέρα, το σκάκι εξακολουθεί να είναι δύσκολο για τις «Βασίλισσες». Γιατί οι γυναίκες σήμερα αποτελούν μόλις το 5% των συνολικών παικτών, καθως από τους 1.479 Grandmasters (ανώτερος τίτλος στο σκάκι) μόνο οι 31 είναι γυναίκες ενώ ανάμεσα στους 100 κορυφαίους παίκτες υπάρχουν μόνο δύο γυναίκες.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.