”The False David”: Ο χορευτής του Ιαπωνικού Butoh Imre Thormann για μία παράσταση στο Θέατρο Nous

Στην solo performance «The False David» o 57χρονός χορευτής διαπραγματεύεται την αντιηρωική διάσταση του ανθρώπινου σώματος, μέσα από την «αρχετυπική» φιγούρα του Ψευδο-Δαβίδ

19 Δεκεμβρίου 2023

H διακαλλιτεχνική πλατφόρμα Movement Research Project υποδέχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα τον θρυλικό χορευτή του Ιαπωνικού Butoh Imre Thormann για μία και μόνο παράσταση την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Nous.

Στην solo performance ”The False David” o 57χρονός χορευτής διαπραγματεύεται την αντιηρωική διάσταση του ανθρώπινου σώματος, μέσα από την «αρχετυπική» φιγούρα του Ψευδο-Δαβίδ, φιγούρα της οποίας τα χαρακτηριστικά αντιβαίνουν στο παραδοσιακό πρότυπο του μαχήτη-υπερήρωα.

Ο Ψευδο-Δαβίδ δεν είναι ούτε μαχητής, ούτε ήρωας, είναι η φιγούρα που αναδύεται από την σκιά της ύπαρξης μας, όπου ο σπαραγμός της γέννησης και ο υπαινιγμός της πτώσης βρίσκουν αγαλλίαση στην θεωρεία της «αιώνιας επιστροφής».

Στην παράσταση συμμετέχει σε live μουσική σύνθεση ο Γάλλος Κλαρινετίστας Pierre Lassailly. Ο Imre Thormann γεννήθηκε στην Βέρνη της Ελβετίας το 1966. Eκπαιδεύτηκε στο Τaekwon-Do στο οποίο και απέκτησε τον τίτλο «Πρωταθλητής της Ελβετίας» το 1984. Το 1990 αναχώρησε για το Τόκυο όπου σπούδασε για 7 συνεχόμενα έτη την τέχνη του Βutoh δίπλα στον παγκοσμίως αναγνωρισμένο Χορογράφο και Χορευτή Kazuo Ohno, καθώς και την πρακτική του Νoguchi Taiso δίπλα στον Michizo Noguchi.

Από το 1993 έχει δημιουργήσει και πραγματοποιήσει αναρίθμητες Solo παραστάσεις Βutoh στην Ιαπωνία, στην Ευρώπη και στην Αμερική.

©Piotr Nykowski
©Piotr Nykowski

Λίγα Λόγια για το Iαπωνικό Butoh

Το ”Ankoku Βutoh” ετυμολογικά σημαίνει «Xoρός του Σκοταδιού» Γεννήθηκε και άνθισε στη μεταπολεμική Ιαπωνία το 1958 υπό την σκιά της Avant Garde, από τους καλλιτέχνες Tatsumi Hijikata και Kazuo Ohno.

Το Βutoh αποκαλείται «Σουρεαλισμός της Σάρκας». Είναι Σωματική Τέχνη που χρησιμοποιεί και αξιοποιεί στοιχεία από τη χορογραφική απόδοση του κινήματος του Γερμανικού Εξπρεσιονισμού, αντλεί στοιχεία από το κίνημα του Σουρεαλισμού, τις πρακτικές Ιαπωνικού Θεάτρου Νoh, την πρακτική του Ζεν ενώ παράλληλα συναντιέται ανά τα χρόνια με το ευρύ πεδίο της σύγχρονης τέχνης.

©Piotr Nykowski

Η τέχνη του Butoh αποτέλεσε την «Κραυγή» του εξεγερμένου Ιαπωνικού σώματος απέναντι στις βιαιοπραγίες του πολέμου, απέναντι στην περιβαλλοντολογική μόλυνση, απέναντι στον πολιτικό ολοκληρωτισμό, απέναντι στην καταπίεση, την καταδυνάστευση και τα πάθη της ένσαρκης και πνευματικής φύσης του όντος. Μια «Κραυγή» που ταξίδεψε και ταξιδεύει δονώντας και μεταμορφώνοντας τα σώματα και τις πρακτικές καλλιτεχνών σε παγκόσμιο επίπεδo.

Συντελεστές

Εισιτήρια

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

Ώρα Έναρξης : 21.30
Διάρκεια : 50’

Τιμή εισιτηρίου:

Είσοδος: 12
- 18 ευρώ

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.