Διαδικτυακή πλατφόρμα “ΣυνΑθηνά”

Ο Δήμος Αθηναίων δημιουργεί μια βάση διασύνδεσης των πρωτοβουλιών κοινωνικής αλληλεγγύης στην πόλη

“Η πόλη υποχωρεί στα στοιχειώδη και αυτονόητα. Ο Δήμος Αθηναίων παλεύει ανάμεσα σε δύο συμπληγάδες: από τη μία ο λαϊκισμός, η βία και ο τραμπουκισμός και από την άλλη η κυβερνητική προχειρότητα και η έλλειψη μεθοδικότητας. Η εποχή που το Δημόσιο φρόντιζε για όλα παρήλθε και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για συλλογικές δράσεις. Εμείς βοηθάμε και αναδεικνύουμε αυτές τις δράσεις με πλήρη συνείδηση και με απόλυτο σεβασμό της αυτονομίας τους”. Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στην παρουσίαση της διαδικτυακής πλατφόρμας ΣυνΑθηνά. Στόχος για το δήμο είναι να στηρίξει και να διευκολύνει τις ομάδες πολιτών που με τις δράσεις τους βελτιώνουν την ποιότητα ζωής στην Αθήνα. Μπορεί να είναι ΜΚΟ, ΑΜΚΕ ή και άτυπες ομάδες, ακόμη και ατομικές πρωτοβουλίες. Κριτήριο δημοσίευσης της καταχώρησής τους αποτελεί η έμπρακτη εμπλοκή τους σε δραστηριότητες για το κοινό όφελος. Ουσιαστικά λοιπόν έχουμε ένα νέο ημερολόγιο δράσεων που ξεκίνησε με κάποιες ομάδες και θα επεκτείνεται. Ευχή του δήμου μάλιστα είναι να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις, δημιουργώντας ένα ευρύ δίκτυο αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για μια πρακτική που εφαρμόζεται στο εξωτερικό (Παρίσι, Νέα Υόρκη κ.ά.) και που από τη μία συνδέει τις ομάδες μεταξύ τους, καθώς μπορεί να κάνουν παρόμοια πράγματα χωρίς να γνωρίζουν οι μεν την ύπαρξη των δε, από την άλλη προσφέρει ενημέρωση στους πολίτες για το τι συμβαίνει στην Αθήνα. Είναι χάρτης λύσεων και όχι προβλημάτων, όπως μας είπε η κ. Αμαλία Ζέπου και ο κ. Ζαφείρης Καραμπάσης, που έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία και το σχεδιασμό της πλατφόρμας, αντίστοιχα.

Οι δράσεις που δημοσιεύονται στην πλατφόρμα ΣυνΑθηνά είναι κατηγοριοποιημένες με βάση τη γειτονιά, τη χρονολογία αλλά και τη θεματική κατηγορία (Αλληλεγγύη / Αστικές Παρεμβάσεις, δράσεις σε γειτονιές / Διαδρομές / Δράσεις Δικτύωσης / Εκπαίδευση, Μάθηση / Παιδί / Περιβάλλον / Πολιτισμός). Οι ομάδες ή τα άτομα που θέλουν να καταχωρήσουν τις δράσεις τους δημιουργούν ένα λογαριασμό με τα στοιχεία τους, ο οποίος παίρνει ηλεκτρονική έγκριση και πλέον έχουν το προφίλ τους στην πλατφόρμα. Όσοι θέλουν απλά να ενημερωθούν για δράσεις ομάδων πολιτών τις αναζητούν σε συνολική λίστα, στο χάρτη αλλά και ανά κατηγορία. Κατόπιν μπορούν να εισάγουν τα αποτελέσματα της αναζήτησης στο προσωπικό τους ημερολόγιο με την επιλογή ical ή και να εγγραφούν στις “υπηρεσίες ενημέρωσης” για να λαμβάνουν το σχετικό newsletter. Στην ιστοσελίδα υπάρχει ακόμα η επιλογή Radio, που παραπέμπει στις ραδιοφωνικές εκπομπές του Αθήνα 9,84, με τις οποίες αυτο-συστήνονται οι ομάδες. Πολύ σύντομα θα υπάρξει και application για smartphones.

Αρχικά ελπίζαμε ότι, εκτός από το να παρέχει βήμα, ο δήμος επρόκειτο να στηρίξει έμπρακτα τις ομάδες, με διάθεση χώρων, με παροχές, καθαριότητα για παράδειγμα, ή με απαλλαγή τελών, όπως κατά καιρούς όντως πράττει. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν ακούστηκε στην παρουσίαση. Έχουμε επίσης την εντύπωση ότι η ηλεκτρονική διασύνδεση και αλληλοενημέρωση δεν είναι κάτι που λείπει από τις ενεργές ομάδες πολιτών ούτε και από τον κόσμο που ενδιαφέρεται για τις δράσεις τους. Δε μας έγινε επίσης απολύτως κατανοητό, εάν και με ποια κριτήρια γίνεται επιλογή των ομάδων ή και αποκλεισμός τους – πέρα από το εάν τυχαίνει να τις γνωρίζουν οι υπεύθυνοι ή εάν η καταχώρησή τους είναι απλά συμβατή με τους όρους χρήσης της πλατφόρμας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του δήμου, που ορθώς δίνει το συμβολικό τόνο στήριξης δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης, πλην όμως η στήριξη χρειάζεται πλέον να είναι και χειροπιαστή, εκτός από ηλεκτρονική

H φωτογραφία του άρθρου ανήκει στο φωτογράφο Χρήστο Αραζό.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.