Symbiosis: το νέο μας σπίτι

Παιδική έκθεση ζωγραφικής

Στο πλαίσιο της Δράσης «Πρόγραμμα “Μουσειο-παιδαγωγικό πολιτιστικό πρόγραμμα για παιδιά μεταναστών” και διεξαγωγή έκθεσης» πραγματοποιήθηκαν στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες, καθώς και «Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για Γονείς και παιδιά» και «Πρόγραμμα Computer Art». Ετοιμάζεται έκθεση με επιλογή έργων των παιδιών που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο των παραπάνω εργαστηρίων με τίτλο «Symbiosis: το νέο μας σπίτι» η οποία ανοίγει την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012 και ώρα 12.00. 

Στην έκθεση περιλαμβάνονται αντίστοιχα οι ενότητες: 

Σχολικές ομάδες / Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση με ομάδες παιδιών από το Νηπιαγωγείο έως την Στ’ Δημοτικού. Στην έκθεση «Symbiosis: το νέο μας σπίτι» παρουσιάζονται έργα παιδιών από διαπολιτισμικές ομάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία συμμετείχαν στη «Δράση 1.11/10 Πρόγραμμα “Μουσειο-παιδαγωγικό πολιτιστικό πρόγραμμα για παιδιά μεταναστών». Τα παιδιά παρακολούθησαν ένα μουσειοπαιδαγωγικό πρότζεκτ και προσέγγισαν το φαινόμενο της μετανάστευσης μέσα από μια επινοημένη ιστορία. Το πρότζεκτ ολοκληρώθηκε σε δύο επισκέψεις στο χώρο του μουσείου. Στην πρώτη επίσκεψη δόθηκε έμφαση στην κοινωνικο-συναισθηματική διάσταση του φαινομένου της μετανάστευσης, ενώ στη δεύτερη επίσκεψη κεντρική έννοια αποτέλεσε το σπίτι, ως έννοια παγκόσμια και ταυτόχρονα προσωπική με το πλήθος των νοητικών και συναισθηματικών συμβολισμών που φέρει. Με το πέρας της κάθε επίσκεψης τα παιδιά εκφράστηκαν δημιουργικά στα εργαστήρια του μουσείου δημιουργώντας κάθε φορά διαφορετικές εικαστικές συνθέσεις, συνδέοντας την εμπειρία τους από τα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα με τα δικά τους βιώματα και σκέψεις. 

Σχολικές ομάδες / Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με ομάδες παιδιών από την Α’ Γυμνασίου έως την Γ’  Λυκείου και νεαρούς μετανάστες σπουδαστές της ελληνικής γλώσσας/ ή του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ. Οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου που συμμετείχαν στη δράση, Δράση 1.11/10,  είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δύο διαδοχικές επισκέψεις που αντιστοιχούσαν σε διαφορετικές θεματικές. Αφού πειραματίστηκαν με τη διπλή ροή ανάμεσα στα ηχητικά και οπτικά ερεθίσματα μέσα από τη διαδικασία «εικονοποίησης» ήχων, αλλά και «ηχοποίησης» εικόνων με έργα της μόνιμης συλλογής,  οι μαθητές αποτύπωσαν εικαστικά στο εργαστήριο τη δική τους εκδοχή για τους ήχους με τη χρήση ελεύθερης, ρέουσας γραφής.  Ακουστικά και οπτικά ερεθίσματα διερευνήθηκαν ως ισότιμοι και συνεργαζόμενοι κώδικες επικοινωνίας κατά τη μετάδοση του καλλιτεχνικού μηνύματος.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για Γονείς και παιδιά: Στην έκθεση παρουσιάζονται τα αποτελέσματα δράσεων του προγράμματος «Παίζω– Μαθαίνω- Δημιουργώ… με τους γονείς μου!» στο οποίο συμμετέχουν  παιδιά μεταναστών ηλικίας 3-6 ετών με τη συνοδεία του γονέα. Με εργαλείο τη σύγχρονη τέχνη, αναδεικνύονται ο οικογενειακός πολιτισμός, μέσα από τα στοιχεία ετερότητας και πολυμορφίας που φέρει κάθε ζευγάρι γονιού-παιδιού. Η χρήση μιας ποικιλίας βιωματικών μεθόδων, δράσεων και ερεθισμάτων προσαρμοσμένων στα ηλικιακά χαρακτηριστικά των παιδιών προσχολικής ηλικίας διευκολύνει την εξοικείωσή τους με το χώρο του μουσείου, τον πειραματισμό με υλικά και τεχνικές, την καλλιτεχνική έκφραση παρέα πάντα με την ασφαλή παρουσία και συνεργασία του γονιού τους. 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Computer Art: Στο πλαίσιο της έκθεσης «Symbiosis: το νέο μας σπίτι» παρουσιάζονται οι ψηφιακές δημιουργίες των μικρών μεταναστών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Cοmputer Art. Τα έργα αποτελούν τον καρπό της προσπάθειας των παιδιών να φέρουν σε δυναμική συναρμογή τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών με τα ερεθίσματα που τους προσφέρονται μέσα στο σύγχρονο μουσειακό περιβάλλον τέχνης, με απώτερο στόχο τη διεύρυνση των ορίων της επικοινωνίας και την αναζήτηση νέων μορφών συνύπαρξης. Αξιοποιώντας ένα εύρος ψηφιακών και πολυμεσικών εφαρμογών τα παιδιά πραγματοποίησαν αναλογίες και συνδέσεις ανάμεσα στη σύγχρονη καλλιτεχνική πράξη και τον κόσμο της τεχνολογίας, οξύνοντας τους τρόπους με τους οποίους τοποθετούνται απέναντι στον σύγχρονο οπτικό μας πολιτισμό, αλλά και διευρύνοντας κατά πολύ τα μέσα της καλλιτεχνικής τους έκφρασης.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

2 €
- 4 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ