Summer Camp στο Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας με θέμα «Υπερήρωες στην Αρχαία Ελλάδα»

2 διαφορετικές θεματικές και 3 δεκαήμερα μέσα από τη μόνιμη συλλογή, Αρχαία Ελλάδα - Οι Απαρχές των Τεχνολογιών, και τις περιοδικές εκθέσεις του μουσείου

19 Ιουνίου 2023
- 28 Ιουλίου, 2023

Το φετινό Summer Camp του Μουσείου Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας μάς προσκαλεί να γίνουμε οι νέοι υπερήρωες της Αρχαιότητας. Και φέτος, το ταξίδι των νεαρών μας υπερηρώων ξεκινάει από τον 15ο αιώνα π.Χ. και φτάνει μέχρι και τον 13ο αιώνα μ.Χ. Συνταξιδιώτες μας θα είναι σπουδαίοι εφευρέτες της Αρχαίας Ελλάδας, επιστήμονες και ιστορικοί, αλλά και σημαντικοί τεχνίτες που θα μας αποκαλύψουν τα μυστικά τους.

Από το ρομπότ – υπηρέτρια του Φίλωνος μέχρι τον κινηματογράφο του Ήρωνος και από το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησιβίου μέχρι τον πρώτο υπολογιστή της ιστορίας, τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, αλλά και τις πανοπλίες της μυκηναϊκής εποχής μέχρι την τέχνη του αρματοποιού κατά τη βυζαντινή περίοδο, εφευρέσεις και τεχνολογικά θαύματα έρχονται σε πρώτο πλάνο και μας προσφέρουν έμπνευση για πειράματα και δημιουργία.

3 δεκαήμερα και 2 διαφορετικές θεματικές θα μας χαρίσουν μια συναρπαστική εμπειρία μέσα από τη μόνιμη συλλογή, Αρχαία Ελλάδα – Οι Απαρχές των Τεχνολογιών, και τις περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου Κοτσανά – Αρχαία Ελληνικά Μουσικά Όργανα & Παιχνίδια και Πανοπλίες – Η Τέχνη του Οπλισμού στην Αρχαία Ελλάδα.

Οι μικροί υπερήρωες θα επισκεφτούν και φέτος τον Εθνικό Κήπο, το Λύκειο του Αριστοτέλη, το Ζάππειο και την πλατεία Δεξαμενής.

Θεματική Εβδομάδα:

Ημέρα 1η: «ΗΡΩΝ – ο μάγος του νερού και του αέρα»

Ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς ήταν ο διευθυντής του Μουσείου της Αλεξάνδρειας. Οι απλοί άνθρωποι τον αποκαλούσαν θαυματοποιό. Άραγε ποια θαύματα προκάλεσε και πως αυτά κρατήθηκαν ζωντανά μέχρι σήμερα; Πάμε να ανακαλύψουμε τα μυστικά του και να κάνουμε του χεριού μας αέρα και νερό!

Ημέρα 2η: «ΕΡΜΗΣ – ο ιπτάμενος ταχυδρόμος»

Ο Ερμής γνωστός και ως ο αγγελιοφόρος των θεών ήταν λάτρης των μηνυμάτων. Μια φορά θέλησε να στείλει ένα πολύ ηχηρό μήνυμα αλλά δεν τον άκουσε κανείς. «Νικήσαμε!» ήθελε να πει. Όμως, από τον ενθουσιασμό του, πέταξε το μήνυμα στην κορυφή ενός βουνού κι αυτό έμεινε εκεί… Μικροί υπερήρωες, είστε έτοιμοι να τον βοηθήσετε στην αποστολή του;

Ημέρα 3η: «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ – ο γητευτής των συνδυασμών»

Μα ποιος ήταν ο Αρχιμήδης; Ήταν επιστήμονας; Ήταν μαθηματικός; Εφευρέτης; Ή μήπως αστρονόμος; Kαι τι δεν ήταν! Ο ξακουστός Αρχιμήδης έζησε τον 3ο αιώνα π.Χ. στις Συρακούσες κι είναι αυτός που θα μας εξηγήσει τι σημαίνει το περίφημο «μη μου τους κύκλους τάραττε» αλλά και πως παίζεται το οστομάχιον και πόσα ακόμη.

Ημέρα 4η: «ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ – ο μαθηματικο-μελωποιός»

Το αγαπημένο μάθημα του Πυθαγόρα ήταν τα μαθηματικά. Το αγαπημένο μάθημα της Σαπφούς, η μουσική. Ο Πυθαγόρας ζήλεψε και έδωσε ήχο στα μαθηματικά! Άραγε μουσική και μαθηματικά πάνε παρέα; Ραντεβού με έναν σπουδαίο δάσκαλο της αρχαιότητας για να ανακαλύψουμε μελωδίες μαθηματικές.

Ημέρα 5η: «ΙΠΠΑΡΧΟΣ – ο μάντης των διαδρομών και των γιορτών»

«Πέφτει η νύχτα» στο Μουσείο και τα βλέμματα στρέφονται προς τον έναστρο ουρανό! Από την αρχαιότητα, η μελέτη των άστρων σαγήνευε τους ανθρώπους. Ο Ίππαρχος ήταν από τους πρώτους που μαγεύτηκαν από τον νυχτερινό ουρανό και πάνω από όλα από το φεγγάρι! Οι υπερήρωες φορούν την αστρονομική τους στολή και ξεκλειδώνουν τα μυστικά του ουρανού!

Β’ Θεματική Εβδομάδα:

Ημέρα 1η: «ΚΤΗΣΙΒΙΟΣ – ο ευφάνταστος δημιουργός»

Ο Κτησίβιος δίνει ραντεβού με την Κυβέλη! Τι δουλειά έχουν αυτοί οι δυο μαζί; Για να μάθουμε το μυστικό, θα χρειαστεί να εντοπίσουμε μελωδίες μυστικές …και να συνθέσουμε τις δικές μας! Μα που θα βρούμε όργανα; Τα δικά μας κρουστά θέλουμε να γίνουν τα πιο ηχηρά! Κατασκευή μουσικών οργάνων, σύνθεση τραγουδιού και ενορχήστρωση με υπογραφή των «μελωδικών υπερηρώων»!

Ημέρα 2η: «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – ο στρατηλάτης των πόσων ηπείρων»

Το άλογο του σπουδαίου στρατηγού καλπάζει και διασχίζει μέρη και πολιτισμούς άγνωστους και εξωτικούς! Πόσα άραγε έχει να μας αφηγηθεί; Αναβάτες οι υπερήρωες μας! Μια διαδρομή μέχρι τα βάθη της Ανατολής όπου άνθρωποι, τέχνες και επιστήμες μας περιμένουν να ανακαλύψουμε τα μυστικά τους.

Ημέρα 3η: «ΦΙΛΩΝ – ο θαυματοποιός των θαυματοποιών»

Θεάματα και θαύματα, θέατρο και κινηματογράφος, ρομπότ και αυτοματισμοί σαν από μαγική παράσταση βγαλμένα! Οι υπερήρωες μας θα περάσουν δοκιμασίες του μυαλού, τεχνάσματα του νου, παιχνίδια ψευδαισθήσεων και θα κατακτήσουν τα μυστικά της επιστήμης! Η γνώση είναι στα χέρια μας, η δημιουργία στην καρδιά μας και μια παράσταση αλλιώτικη από τις άλλες ετοιμάζεται να ανοίξει αυλαία!

Ημέρα 4η: «ΙΠΠΟΛΥΤΗ – μια γυναίκα, μια ζώνη κι ένας γρίφος»

Άραγε σε μία αναμέτρηση ισχύος ποιος θα κέρδιζε; Ηρακλής ή Ιππολύτη; Ο Ηρακλής στην Τίρυνθα έχει να αντιμετωπίσει τους 12 άθλους. Ένας από αυτούς είναι η ζώνη της Ιππολύτης. Εμείς ενεργοποιούμε πνεύμα και σώμα και μπαίνουμε στη θέση του Ηρακλή. Άραγε τι χρειαζόμαστε για να τα καταφέρουμε; Οι εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων είναι εκεί για να μας βοηθήσουν να πετύχουμε την αποστολή μας.

Ημέρα 5η: «ΔΙΟΝΥΣΟΣ – η ψυχή του πάρτι»

Έχοντας μαζί μας την καλύτερη παρέα, είμαστε έτοιμοι για τα παιχνίδια των αρχαίων Ελλήνων! Ο κόσμος των παιχνιδιών μάς ανοίγει διάπλατα τις πόρτες του και μας καλεί για μια παιχνιδο-αναμέτρηση δίχως όρια! Γίνεται να λείψει ο χορός και η μουσική; Ο Διόνυσος θα είναι εκεί για να μας πει!

Συντελεστές:
Στο φετινό Summer Camp του Μουσείου Κοτσανά με θέμα «Υπερήρωες στην Αρχαία Ελλάδα» κάθε δεύτερη Πέμπτη (22/6, 6/7, 20/7) θα είναι μαζί μας ο Αλέξης Γιαννόπουλος με το πρόγραμμα «Πάμε να ξεγελάσουμε τον Πυθαγόρα» – Παιχνιδίσματα του μυαλού και των πέντε αισθήσεων (διάρκεια 90’).

Λίγα λόγια για τον Αλέξη Γιαννόπουλο

Ως Mάγος και Mένταλιστ SKYMAN εξειδικεύεται στις επιδείξεις modern magic και mind magic ενώ διαθέτει εμπειρία άνω των 15 ετών με εμφανίσεις στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, El Convento del Arte, εταιρικές εκδηλώσεις, ιδιωτικά πάρτυ κλπ.

Με σαφείς επιρροές από τις σπουδές του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (μηχανολόγος μηχανικός), το πρόγραμμά του εμψυχώνει, ψυχαγωγεί και εξάπτει τη φαντασία μικρών και μεγάλων.

Έναρξη εγγραφών: Δευτέρα 8 Μαΐου 2023

Ημερομηνίες προγράμματος:
Α’ Δεκαήμερο: 19/06/2023 – 30/06/2023
Β’ Δεκαήμερο: 03/07/2023 – 14/07/2023
Γ’ Δεκαήμερο: 17/07/2023 – 28/7/2023

Ημερήσιο πρόγραμμα:
08:30 – 09:00 Άφιξη στο Μουσείο Κοτσανά
09:00 – 11:00 Πρόγραμμα οργανωμένων δραστηριοτήτων στις ομάδες
11:00 – 11:30 Κολατσιό
11:30 – 12:50 Πρόγραμμα οργανωμένων δραστηριοτήτων στις ομάδες
12:50 – 13:00 Αναχώρηση
13:00 – 16:00 Απογευματινή ζώνη φύλαξης (κατ’ επιλογή)

Εισιτήρια

Πληροφορίες

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Α’ Δεκαήμερο: 19/06/2023 – 30/06/2023
Β’ Δεκαήμερο: 03/07/2023 – 14/07/2023
Γ’ Δεκαήμερο: 17/07/2023 – 28/7/2023

Τιμή εισιτηρίου:

Είσοδος: 110
- 190 ευρώ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.