Η νικήτρια του shoot_it 2014 στο ελculture.gr

«Μια ταινία δεν μπορεί να σώσει τον κόσμο, αλλά αυτό που ήθελα ήταν να γνωστοποιήσω το θέμα σε περισσότερο κοινό»

Ένα κορίτσι του Τρίτου Κόσμου ακολουθεί το όνειρο για μια καλύτερη ζωή. Ξαφνικά, όμως, το όνειρο μετατρέπεται σε εφιάλτη, καθώς το κορίτσι πέφτει στην παγίδα και γίνεται ακόμα ένα θύμα των κυκλωμάτων ανθρώπινης δουλείας. Ο δυνατός συνδυασμός εικόνας, μουσικής και αριθμών στο βίντεο της Έφης Παππά, κατάφερε να μας συγκινήσει, να μας σοκάρει και να μας αφυπνίσει. Η Έφη ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του διεθνούς διαγωνισμού Hong Kong International Mobile Film Awards, που διοργανώνει για την Ελλάδα το shoot_it, η φετινή θεματική του οποίου ήταν “Break the chain” και αφορούσε το human trafficking. Η συμμετοχή της Έφης Παππά με το animation «1,2 εκατομμύρια Παιδιά» επελέγη από την κριτική επιτροπή των HKIMFA και κέρδισε το εισιτήριο για Hong Kong, όπου θα διαγωνιστεί για την πρώτη θέση, μαζί με τους νικητές ακόμα 11 χωρών. Το ελculture.gr συνάντησε τη νεαρή ταλαντούχα animator και μίλησε μαζί της για το έργο της, το θέμα της προσωπικής ευθύνης, τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό και τα μελλοντικά της σχέδια.

ελc: Πώς γεννήθηκε η ιδέα του «1,2 million children»; Υπήρξε κάποια πηγή έμπνευσης;
Έφη Παππά: Το «1,2 εκατομμύρια Παιδιά» καταρχήν είναι η πτυχιακή μου στο ΤΕΙ Αθήνας (Τμήμα Γραφιστικής). Όλα ξεκίνησαν με αφορμή την ταινία του Christian Duguay “Human Trafficking”. Από εκείνη τη στιγμή με «έτρωγε» τόσο πολύ το θέμα της ανθρώπινης δουλείας μέσα μου και ξεκίνησα μια προσωπική έρευνα. Ήταν τόσο σοκαριστικό για εμένα το ότι ήμουν 21 χρονών και είχα τόσο μεγάλη άγνοια για τον αριθμό των θυμάτων καθώς και την έκταση του θέματος. Ήθελα οπωσδήποτε να κάνω κάτι γι’ αυτό, να το φωνάξω. Αλλά δεν ήξερα ακόμη πώς. Ήταν το ίδιο διάστημα που ξεκίνησε το πάθος μου για το animation και ξεκίνησα να μελετάω περισσότερο κινηματογράφο. Kάπως έτσι, και με την παρότρυνση των καθηγητών μου στο TEI, αποφάσισα να κάνω μια ταινία για αυτό το θέμα.

ελc: Τι προσπαθεί να πετύχει το συγκεκριμένο βίντεο; Πιστεύεις ότι το human trafficking είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους;
Ε.Π.:
Μια ταινία δεν μπορεί φυσικά να σώσει τον κόσμο, αλλά αυτό που ήθελα ήταν να γνωστοποιήσω το θέμα σε περισσότερο κοινό και ίσως να εμπνεύσω λίγο και άλλους καλλιτέχνες να ασχοληθούν με το ίδιο θέμα. Η άγνοια είναι από τους χειρότερους φόβους μου. Τώρα, το πώς θα αποφασίσει ο καθένας να διαχειριστεί τη γνώση και παραδοχή της ύπαρξης ανθρώπινης δουλείας, είναι προσωπικό θέμα.

Το Human Trafficking είναι έγκλημα! Φυσικά και απασχολεί όλους μας, καθώς εμείς είμαστε αυτοί που το δημιουργήσαμε και το τροφοδοτούμε. Όσο υπάρχει άγνοια, απάθεια και άρνηση, το εμπόριο ανθρώπων θα υπάρχει και θα θριαμβεύει.

Όσον αφορά την καθημερινότητά μας, το πρώτο που χρειαζόμαστε είναι συνείδηση και δράση σαν καταναλωτές. Ο καφές, η σοκολάτα, οι γαρίδες και η παραγωγή ενδυμάτων με φτηνό εργατικό δυναμικό είναι από τις πιο βρώμικες μπίζνες σήμερα. Όσο επιλέγουμε προϊόντα που έχουν προέλθει από «φτηνά εργατικά χέρια», άμεσα επιβραβεύουμε τις εταιρείες που απολαμβάνουν τα εύκολα κέρδη τους εις βάρος ανθρώπινων ζωών.

ελc: Τι τεχνικές χρησιμοποίησες για τη δημιουργία της ταινίας; Για ποιους λόγους τις επέλεξες;
Ε.Π.:
Όλα τα στοιχεία της ταινίας είναι αρχικά δουλεμένα στο χέρι και έπειτα ψηφιακά. H τεχνική animation που χρησιμοποιήθηκε είναι digital cut-outs. Μια τεχνική που ξεκίνησε με φιγούρες από χαρτί, κάτι σαν τον αγαπημένο μας Καραγκιόζη δηλαδή. Την επέλεξα καθώς θεώρησα ότι ήταν η κατάλληλη τεχνική για την αισθητική αρμονία, την ατμόσφαιρα που θέλησα να δημιουργήσω και το μήνυμα που θέλησα να περάσω μέσα στο χρόνο και τη ροή της ταινίας.

ελc: Τη μουσική του βίντεο έγραψε η Μαριέττα Φαφούτη, πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;
Ε.Π.:
Τη Μαριέττα την γνώρισα στο Φεστιβάλ Animasyros στη Σύρο, όπου συμμετείχα με μια άλλη φοιτητική ταινία που είχα κάνει. Από την πρώτη στιγμή αισθανθήκαμε αυτό το «κλικ» ότι θέλουμε πολύ να δουλέψουμε μαζί. Το brief που της έδωσα, όταν συναντηθήκαμε για να της δώσω την ταινία ήταν να κάνει «ό,τι της λέει η καρδιά της». Όταν μου έστειλε πίσω το κλιπ με ήχο, απλά ξέσπασα σε κλάματα.

ελc: Υπάρχουν κάποιοι συμβολισμοί στο βίντεο;
Ε.Π.: Χρησιμοποίησα αρκετά αρχετυπικούς συμβολισμούς ώστε να κάνω το μήνυμα πιο άμεσο: Αστέρι= Ελπίδα, Ουρανός= απεριόριστο, σύννεφο= αγνότητα, φτερά= ελευθερία, ακρίδα= κίνδυνος/απειλή (για τους αφρικανικούς πολιτισμούς), λουλούδι= τρυφερότητα, σαρκοβόρο φυτό= παγίδα.

ελc: Ποιο ήταν το κίνητρό σου για να λάβεις μέρος στο διαγωνισμό του Shoot_it international; Πιστεύεις ότι οι διακρίσεις βοηθάνε στη μετέπειτα πορεία ενός καλλιτέχνη;
Ε.Π.:
Γνώρισα το shoot_it μέσω του elculture.gr και παρακολουθούσα τα βίντεο των σκηνοθετών των προηγούμενων χρόνων και μου άρεσαν πάρα πολύ. Έτσι, σκέφτηκα να στείλω κι εγώ ένα δημιούργημα φέτος.
Οι διακρίσεις σίγουρα βοηθάνε στο να γνωριστούν οι καλλιτέχνες μεταξύ τους μέσω των φεστιβάλ, να συναντήσει ο ένας τις δουλειές του άλλου, να υπάρξει ανταλλαγή ιδεών με άλλες κουλτούρες και να προκύψουν και κάποιες συνεργασίες και όμορφα δημιουργήματα. Όσον αφορά τον επαγγελματικό τομέα πιστεύω ότι θα βοηθήσουν κι εκεί.

ελc: Ξεχωρίζεις δουλειές κάποιων καλλιτεχνών από το χώρο του animation τον τελευταίο καιρό;
Ε.Π.:
Είμαι λάτρης του animation που με τρόπο ποιητικό θίγει κοινωνικά, οικογενειακά και προσωπικά ζητήματα. Όπως για παράδειγμα το “Zero” του Christopher Kezelos για το bullying, το “Τhe Angry Man” της Anita Killi για την ενδοοικογενειακή βία, καθώς και πολλά δείγματα Αργεντίνικου κινηματογράφου, όπως αυτά των Santiago Grasso με το “El empleo” και Juan Pablo Zaramella.

ελc: Ποιο είναι το επόμενο πρότζεκτ σου;
Ε.Π.: Μόλις ολοκλήρωσα μια δεκάλεπτη ταινία με τίτλο “My Stuffed Granny”, αυτή τη φορά με τεχνική stop motion, puppets animation. Επίσης, με υποτροφία από το Ιδρύμα Ωνάση, ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό μου στη Σκηνοθεσία Animation, στη National Film & Television School. Υπάρχουν διάφορες ιδέες για επόμενη ταινία, αλλά προς στιγμήν βρίσκονται στο στάδιο της «σύλληψης», που σημαίνει σκόρπιο φωτογραφικό υλικό, bookmarks, σκίτσα και επιδρομές σε μουσεία. Το μεγάλο project των επόμενων ημερών/μηνών παρ’ όλα αυτά, θα είναι αυτό της εύρεσης εργασίας!

Μπορείτε να δείτε περισσότερη δουλειά της Έφης Παππά στο effiepappa.co.uk, thenoproject.org και mystuffedgranny.co.uk

tags / shoot it

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.