«Σέ γνωρίζω ἀπό τήν Ὄψι: Πρόσωπα του ’21» στην Ύδρα: Η νέα έκθεση με τα πρόσωπα του ’21 στην ανθρώπινη διάστασή τους

Σέ γνωρίζω ἀπό τήν Ὄψι: Πρόσωπα του ’21

Έργα από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου σε κοινή εγκατάσταση με δημιουργίες σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών

4 Σεπτεμβρίου 2021
- 31 Οκτωβρίου, 2021

Η έκθεση «Σέ γνωρίζω ἀπό τήν Ὄψι: Πρόσωπα του ’21» σε επιμέλεια Ίριδας Κρητικού και Ιφιγένειας Βογιατζή εγκαινιάζεται στη Δημοτική Αγορά της Ύδρας το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021 στις 21:00, σε διοργάνωση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και του Δήμου Ύδρας.

Η έκθεση παρουσιάζεται στην Ύδρα στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και του Δήμου Ύδρας για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και προγραμματίζεται, με ενδιάμεσους σταθμούς, να παρουσιαστεί και στην Αθήνα.

Συνηθισμένοι άνθρωποι σε ασυνήθιστες καταστάσεις, θα μπορούσε να είναι ο υπότιτλος και η απεικονιστική αναζήτηση της παρούσας έκθεσης, που επιχειρεί να επανασυστήσει τα πρόσωπα του ’21 και να τα επανατοποθετήσει στην ανθρώπινη διάστασή τους.

Σέ γνωρίζω ἀπό τήν Ὄψι: Πρόσωπα του ’21
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΝΤΕΛΛΗΣ – Σουλιώτης, Μικτή τεχνική σε χαρτί

Οι αγωνιστές-πρωταγωνιστές και οι δευτεραγωνιστές-άνθρωποί τους, οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες και τα παιδιά, οι επιφανείς μα και οι αφανείς καθημερινοί ήρωες που εκλήθησαν λόγω των ειδικών συνθηκών να υπερβούν τον εαυτό τους, υποδέχονται τους επισκέπτες συνενώνοντας θραύσματα χαρακτηριστικών, ενδυμάτων εποχής, ανθρώπων και ηρώων και γίνονται οι αναβλύζουσες πηγές για τα σύγχρονα έργα της έκθεσης.

Σέ γνωρίζω ἀπό τήν Ὄψι: Πρόσωπα του ’21
 ΜΗΝΑΣ ΜΑΥΡΙΚΑΚΗΣ – Ο θάνατος του Μπότσαρη, Κατασκευή, χαρτί, ξύλο

Έργα από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου -ιστορικά πορτραίτα γνωστών και αγνώστων Ελλήνων της εποχής του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, πολλά από τα οποία δεν έχουν έως τώρα παρουσιαστεί στο κοινό- τοποθετούνται σε κοινή εγκατάσταση με δημιουργίες σύγχρονων διακεκριμένων Ελλήνων εικαστικών, προτείνοντας από κοινού μια νέα οδό προσέγγισης των φυσικών πρωταγωνιστών του ’21, πέρα και πίσω από την τυποποιημένη εικόνα τους.

Το κύριο σώμα της έκθεσης αποτελούν τα σύγχρονα πορτραίτα πρωταγωνιστών και μη της Ελληνικής Επανάστασης που ο κάθε συμμετέχων εικαστικός επέλεξε να φιλοτεχνήσει, προτάσσοντας την ανθρώπινη διάσταση εκείνων που έδωσαν καταγεγραμμένες και αφανείς μάχες στο όνομα ενός Έθνους.

Σέ γνωρίζω ἀπό τήν Ὄψι: Πρόσωπα του ’21
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ – Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, 2021, Μελάνι, αυγοτέμπερα και φύλλο χρυσού σε ξύλο, 40 x 25 εκ.
Σέ γνωρίζω ἀπό τήν Ὄψι: Πρόσωπα του ’21
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΜΑΚΗΣ – Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, 2021, Ακρυλικά σε μουσαμά, 50Χ40 εκ.

Η έκθεση επιδιώκει να συγκεντρώσει σύγχρονα ζωγραφικά και γλυπτά πορτραίτα ανδρών, γυναικών και παιδιών που πολέμησαν, βρίσκοντας συχνά σκληρό θάνατο ή πεθαίνοντας σε ένδεια. Αρκετά από τα συμμετέχοντα έργα βασίζονται σε γνωστά εικονολογικά πρότυπα, φέροντας ωστόσο το βάρος της εικαστικής προσωπικότητας και των επιδιώξεων του δημιουργού τους. Άλλα, ωστόσο, επινοήθηκαν εξαρχής, ακολουθώντας μια ιστορική σημείωση, μια αρχειακή επιστολή, ένα ποίημα, μια προφορική αφήγηση, ένα αταύτιστο πορτραίτο ανδρός, γυναικός ή μικρού παιδιού σε κάποιο χαρακτικό παλαιού βιβλίου ή αίθουσα μουσείου.

Σέ γνωρίζω ἀπό τήν Ὄψι: Πρόσωπα του ’21
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΖΑΝΝΟΣ – Κυριακούλα Κριεζή, 2021, Κέντημα

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι:

Ηώ Αγγελή, Γιάννης Αδαμάκης, Γιώργος Ανδρούτσος, Κατερίνα Ανταχοπούλου, Ζαχαρίας Αρβανίτης, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Μαριλίτσα Βλαχάκη, Έλενα Βότση, Βασίλης Βρεττός, Ανδρέας Γεωργιάδης, Σάββας Γεωργιάδης, Μάρκος Γεωργιλάκης, Μαρία Γιαννακάκη, Φραγκίσκος Δουκάκης, Σταμάτης Ζάννος, Γιώργος Ζογγολόπουλος, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Γωγώ Ιερομονάχου, Γιώτα Ιωαννίδη, Τζουλιάνο Καγκλής, Σταυρούλα Καζιάλε, Σοφία Καλογεροπούλου, Κορίνα Κνιθάκη, Βασιλική Κολιπέτσα, Ανδρέας Κοντέλλης, Θέμης Κοντογούρης, Βαγγέλης Κύρης & Anatoli Georgiev, Βασίλης Λιαούρης, Μιχάλης Μαδένης, Θανάσης Μακρής, Τάσος Μαντζαβίνος, Μηνάς Μαυρικάκης, Τάσος Μισούρας, Τίμος Μπατινάκης, Γιάννης Μπεκιάρης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Παναγιώτης Μπελντέκος, Ρούλη Μπούα, Ανδρέας Νικολάου, Μίλτος Παντελιάς, Ηλίας Παπαηλιάκης, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Μαρία Παπανικολάου, Παναγιώτης Πασάντας, Στέλιος Πετρουλάκης, Βασίλης Πούλιος, Ράνια Ράγκου, Γιώργος Σαμψωνίδης, Δημήτρης Σαρασίτης, Ιφιγένεια Σδούκου, Χρήστος Στανίσης, Μαρίνα Στελλάτου, Στέφανος Σουβατζόγλου, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Παναγιώτης Τούντας, Αντώνης Τσακίρης, Στέφανος Τσιόδουλος, Νικόλας Χριστοφοράκης και Γιάννης Ψυχοπαίδης.

Σέ γνωρίζω ἀπό τήν Ὄψι: Πρόσωπα του ’21
Άγνωστος καλλιτέχνης – Θεώνη Α. Ρικάκη, το γένος Παπαδιαμαντοπούλου, Λάδι σε μουσαμά, 36 Χ 26 εκ. ΕΙΜ 5821. Δωρεά Μαρίας Γκιολ το γένος Ρικάκη, 1974

Σέ γνωρίζω ἀπό τήν Ὄψι: Πρόσωπα του ’21
Άγνωστος καλλιτέχνης – Ο Σπετσιώτης Ανδρέας Χατζηανάργυρος, Λάδι σε μουσαμά, 39 Χ 30 εκ. ΕΙΜ 3412. Κληροδότημα Ανδρέα Ι. [Χατζη]Αναργύρου, 1921
Την έκθεση θα ακολουθήσει η έκδοση καταλόγου. Στο πλαίσιο της έκθεσης προγραμματίζονται παράλληλες δράσεις που θα ανακοινωθούν.

Σέ γνωρίζω ἀπό τήν Ὄψι: Πρόσωπα του ’21
Διονύσιος Τσόκος, 1848 – Ευφροσύνη Λουριώτη, Λάδι σε μουσαμά, 43 Χ 37 εκ., ΕΙΜ 7691. Δωρεά Άντας Δημητράτου, δισεγγονής της εικονιζομένης, 1986
Σέ γνωρίζω ἀπό τήν Ὄψι: Πρόσωπα του ’21
Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου του εξ Αγράφων, 1830 – Ο ψυχογιός του Καραϊσκάκη, Ξυλόγλυπτο

*Cover photo: ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΖΑΝΝΟΣ – Κυριακούλα Κριεζή, 2021, Κέντημα

Συντελεστές

Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού – Ιφιγένεια Βογιατζή

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Εγκαίνια: Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου, ώρα 21:00
Διάρκεια: 5 Σεπτεμβρίου – 31 Οκτωβρίου 2021
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή 11:00-14:00 και 18:00-22:00

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.