Ποιο είναι το «Άλλο Μυστήριο» που σε κινεί να χορέψεις; Oι χορεύτριες του ξεχωριστού περιπάτου της Julie Desprairies στην Ελευσίνα μας απαντούν

«Για εμάς που είμαστε μέρος μιας ομάδας Ελληνίδων και Γαλλίδων χορευτριών, που συναντιόμαστε και συνεργαζόμαστε για πρώτη φορά, τα "μυστήρια" είναι παντού»

Φωτογραφίες: © Παντελής Λαδάς | LDSPRO

Aφετηρία στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Ελευσίνας κι «Ένα Άλλο Μυστήριο» θα αρχίσει να «αποκαλύπτεται» μέσα από τον χορογραφικό περίπατο της σπουδαίας Γαλλίδας χορογράφου Julie Desprairies στις ανενεργές σιδηροδρομικές γραμμές της πόλης, που διαπερνούν την πόλη από τη δύση ως την ανατολή. Με τη συμμετοχή πέντε Ελλήνων και Γάλλων χορευτών, καθώς και κατοίκων και τοπικών πολιτιστικών συλλόγων της Ελευσίνας, η Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης στις 13 και 14 Νοεμβρίου, παρουσιάζει σε σύλληψη και χορογραφία της Julie Desprairies ένα in-situ έργο στα αντιφατικά τοπία της Ελευσίνας, στις χορευτικές και μουσικές της παραδόσεις.

Εμείς ρωτήσαμε τις χορεύτριες αυτού του ξεχωριστού περιπάτου:

 

Ποιο είναι το «Άλλο Μυστήριο» που σε κινεί να χορέψεις;

Για εμάς που είμαστε μέρος μιας ομάδας Ελληνίδων και Γαλλίδων χορευτριών, που συναντιόμαστε και συνεργαζόμαστε για πρώτη φορά, τα «μυστήρια» είναι παντού. Η ανακάλυψη της πόλης μέσω αυτού του του ανενεργού σιδηροδρόμου της Ελευσίνας, που χωρίζει τον τόπο σε δύο διακριτά μέρη, η επιρροή του αρχαιολογικού χώρου και των μυστικών τελετών του μέσα μας, η προσοχή που δίνουμε στη σημασία και τη θέση της βιομηχανίας πετρελαίου, η προσεκτική παρατήρηση του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούν καθημερινά οι κάτοικοι την γύρω περιοχή, μας επιτρέπει να πάρουμε την ελευθερία να χορέψουμε στην καρδιά της πόλης παραμένοντας ανοιχτές στα ερεθίσματα που μας προσφέρει το τοπίο και στις συναντήσεις που κάνουμε στο πλαίσιο της έρευνάς μας.

Julie Desprairies performance at Elefsina. Photographer: Pantelis Ladas

Υπάρχουν, όμως, ακόμη πολλά «μυστήρια». Συζητάμε τις διαφορές ανάμεσα στις κουλτούρες μας, τις συνήθειές μας, τους τρόπους κατανόησης της κίνησης και δημιουργούμε ένα χορογραφικό τελετουργικό που ανήκει μόνο σε εμάς, τις χορεύτριες σύγχρονου χορού και ακόμη περισσότερο στους χορευτές των τοπικών συλλόγων παραδοσιακών χορών, τις σκηνογραφικές προτάσεις, την ακατέργαστη διακόσμηση αυτής της πόλης που είναι η Ελευσίνα.

Δεν υπάρχει ιεράρχηση στο ενδιαφέρον μας για τον τόπο. Χρησιμοποιούμε ακόμα και τα πιο ασήμαντα στοιχεία όπως τα σκουπίδια που βρίσκονται στον δρόμο μας, και ταυτόχρονα ανακαλούμε αρχειακές εικόνες του σιδηροδρόμου μέσω των κινήσεών μας.

Χάρη σε όλη αυτή την επαφή με τους κατοίκους και τους ανθρώπους που συναντήσαμε μέχρι σήμερα, αφήνουμε τον εαυτό μας να παρασυρθεί από τη χαρά να προσφέρουμε έναν νέο τρόπο θέασης και χρήσης αυτού του σιδηροδρόμου και ελπίζουμε να μοιραστούμε μια μοναδική και ιδιαίτερη στιγμή κατά τη διάρκεια των παραστάσεων, ως δώρο που επιστρέφουμε στην πόλη της Ελευσίνας και τους κατοίκους της.

 

Για το «Άλλο Μυστήριο»

Η Ελευσίνα είναι παγκοσμίως γνωστή για τα Μικρά και τα Μεγάλα Μυστήρια που πραγματοποιούνταν στην αρχαιότητα, τη λατρεία της θεάς της γεωργίας, Δήμητρας, και της κόρης της, Περσεφόνης, καθώς και για τις θυσίες, τις προσφορές και τους ύμνους που περιελάμβαναν οι μυστικιστικές πομπές στην Ιερά Οδό. Στο πλαίσιο της Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, η κορυφαία Γαλλίδα χορογράφος Julie Desprairies και η ομάδα της, Compagnie des Prairies, έχοντας έρθει σε επαφή με τη βιομηχανική ιστορία της πόλης, στο πλαίσιο δυο καλλιτεχνικών residencies στην Ελευσίνα, επιστρέφουν σε αυτήν και συνθέτουν, με τη συμμετοχή κατοίκων και τοπικών πολιτιστικών της συλλόγων, Ένα Άλλο Μυστήριο, αναδεικνύοντας τις διαφορετικές κοινότητες που συνθέτουν τον πολιτιστικό και καλλιτεχνικό της πλούτο μέχρι και σήμερα.

Προβάλλοντας την πλούσια μουσική και χορευτική παράδοση που έχει αναπτυχθεί μέσα στην κοινότητα, η Julie Desprairies θα δημιουργήσει μία ενσώματη χαρτογράφηση των χορών της Ελευσίνας και θα διερευνήσει τον ρόλο του χορού σε σχέση με τη σύγχρονη βοτανική και τον αστικό σχεδιασμό. Xαράσσοντας ένα νέο μονοπάτι στις ανενεργές σιδηροδρομικές γραμμές της πόλης, η παράσταση θα διαγράψει τη δική της πορεία σε κείμενα, χορούς και τραγούδια, που δεν θα γιορτάζουν κάποια θεά, αλλά θα τιμούν τους ίδιους τους πολίτες της Ελευσίνας.

Julie Desprairies performance at Elefsina. Photographer: Pantelis Ladas

Οι μυστικιστικές φόρμες και τα αντικείμενα που αποκαλύπτονται στα Μυστήρια θα αντικατασταθούν από καθημερινές συζητήσεις και αντικείμενα που διαμορφώνουν την πόλη του σήμερα, θέτοντας δομικά ερωτήματα: Τι θα γινόταν αν η χορογραφική τέχνη είχε μια οργανωτική λειτουργία; Αν ένα καλλιτεχνικό έργο μπορούσε να δημιουργήσει προοπτικές για την πόλη; Αν η διαβούλευση των πολιτών μπορούσε να επιτευχθεί μέσω του χορού;

Με περισσότερα από 30 in-situ έργα στο ενεργητικό της, στην Ευρώπη, τη Βραζιλία και τη Μέση Ανατολή, από χορευτικές παραστάσεις, εγκαταστάσεις και video χορού, μέχρι χορογραφημένα πάρτι και εκθέσεις, η Julie Desprairies δημιουργεί εδώ και 20 χρόνια χορογραφικά έργα στον δημόσιο χώρο. Με εξειδίκευση στη δημιουργία παραστάσεων από τους κατοίκους για τους κατοίκους, χρησιμοποιώντας πολλές και διαφορετικές καλλιτεχνικές πρακτικές, τα έργα της Γαλλίδας χορογράφου διακρίνονται από μια θεμελιώδη ιδέα: η πόλη είναι η σκηνή της και οι κάτοικοι οι ερμηνευτές.

«Έχω φανταστεί ένα χορογραφικό έργο που περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό κατοίκων. Μια παράσταση του περιλαμβάνει την από κοινού δημιουργία και υλοποίηση. Θέλω να επανεξετάσω την εξέλιξη των ανενεργών σιδηροδρομικών γραμμών.

Ντόπιοι χορευτές/τριες, πολίτες, μάγειρες/ρισσες και εθελοντές/ντριες θα συμμετέχουν στον χορογραφικό περίπατο. Η σκηνή μας θα είναι τα δύο χιλιόμετρα των γραμμών. Επιλέγω αυτή τη διαδρομή, για να διασχίσουμε τα τοπία της Ελευσίνας, να ανακαλύψουμε μία μοναδική θέα της πόλης και των κρυμμένων θησαυρών της, από την τοπική κηπουρική ως τη χορευτική παράδοση επηρεασμένη από όλη τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Το έργο Ένα Άλλο Μυστήριο είναι η ευκαιρία να δημιουργήσουμε μία απογραφή των χορών, των τραγουδιών και της μουσικής που λαμβάνουν χώρα στην Ελευσίνα. Η καταγραφή των χορευτικών κινήσεων, όσο και η δραματουργία της περιπλάνησης, έχει συσταθεί από αρχεία και εικονογραφικές ή κειμενικές πηγές, οι οποίες συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια δύο μεγάλων επισκέψεων στην πόλη.», σημειώνει η Julie Desprairies.

 

Λίγα λόγια για τη Julie Desprairies

Julie Desprairies performance at Elefsina. Photographer: Pantelis Ladas http://ldspro.net

Η Julie Desprairies γεννήθηκε το 1975 και ζει στο Παρίσι. Η ομάδα της δημιουργεί εννοιολογικά χορογραφικά έργα κι έχει έδρα την Λυών (Auvergne-Rhône-Alpes). Έπειτα από λεπτομερή έρευνα των τόπων και των απαιτήσεών τους, δημιουργεί έναν “εφαρμοσμένο χορό” που συχνά περιλαμβάνει τους κατοίκους τους, καθώς και όσους τους χρησιμοποιούν.

Τα έργα της ποικίλλουν ως προς την κλίμακα, περιλαμβάνοντας ένα κτίριο, μια γειτονιά, μια πόλη, ένα τοπίο, παίρνοντας κάθε φορά διαφορετική μορφή: παραστάσεις, ταινίες, εκθέσεις, ραδιοφωνικές εκπομπές, performances. Για την ίδια, τα έργα της έχουν στόχο “να γίνει ορατή η κίνηση των χώρων”. Η Julie Desprairies συχνά διοργανώνει ομιλίες σε καλλιτεχνικές και αρχιτεκτονικές σχολές, πανεπιστήμια, σεμινάρια και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, αναδεικνύοντας τη σχέση του χορού με την αρχιτεκτονική, το σινεμά αλλά και τη συμμετοχική δημιουργία με ερασιτέχνες.

Τα τελευταία 20 χρόνια, η Julie Desprairies δημιουργεί χορογραφικά έργα για αρχιτεκτονικές δομές. Για κάθε κτίριο όπου πραγματοποιούνται οι παραστάσεις, μελετώνται λεπτομερώς οι προθέσεις του αρχιτέκτονα. Αυτό προσανατολίζει και τη θεαματική μορφή που παίρνει το έργο της. Γοητεύτηκε πρώτα από τη δεκαετία του 1930 και τον μοντερνισμό (Willem Marinus Dudok 2000, André Lurçat 2004), και έκτοτε έχει σκηνοθετήσει «χορογραφικά περιβάλλοντα» για σύγχρονα κτίρια (Christian de Portzamparc 2008, Shigeru Ban 2010, Jean Nouvel 2012). Τα σώματα των χορευτών βοηθούν στη σχολαστική εξερεύνηση των δομικών, πλαστικών, χωρικών, φωτεινών και ηχητικών χαρακτηριστικών των επιλεγμένων τοποθεσιών.

Μελετώντας την ιστορία και τις χρήσεις των κτιρίων, η Julie Desprairies ενδιαφέρεται για τις κινήσεις του έργου (artist in residency στο Manufacture Nationale de Sèvres, 2006-2008) και για τη συμμετοχή κατοίκων και χρηστών των αρχιτεκτονικών κατασκευών που έχουν στηθεί (Printemps, για 155 χορευτές, εικαστικούς καλλιτέχνες και μουσικούς στη Ρεν και την ευρύτερη περιοχή, 2008). Όταν ο τόπος περιλαμβάνει ένα αστικό πλαίσιο, είναι η πόλη που γίνεται το θέατρο της έρευνάς της (Gratte-Ciel de Villeurbanne, Μπιενάλε της Λυών 2006).

Ανάμεσα στα έργα της περιλαμβάνεται και μια ταινία στο La Villeneuve de Grenoble με τη Louise Narboni, στο πλαίσιο της οποίας έφερε κοντά 80 παιδιά, κατοίκους, καταστηματάρχες και ανθρώπους που σύχναζαν στη γειτονιά. Δημιούργησε, επίσης, την L’Opera nell’opera, μια συμμετοχική όπερα για την Όπερα της Λυών (193 ερμηνευτές, το ένα τρίτο των οποίων ήταν καλλιτέχνες και τεχνικοί της όπερας, Lyon Biennale de la Danse), καθώς και το Paris à l’infini (la danse), μια δημιουργία για 200 δημοτικούς υπαλλήλους της πόλης του Παρισιού για το ολονύκτιο Φεστιβάλ Τεχνών «Nuit Blanche».

Αναπτύσσει, τέλος, θεματικά έργα («λούνα παρκ», «τοπίο») που μπορούν να υλοποιηθούν και να δημιουργηθούν in-situ σε διαφορετικά αστικά/αγροτικά/αρχιτεκτονικά πλαίσια, καθώς και διεθνείς συνεργασίες με τη συμμετοχή ντόπιων χορευτών, όπως η παράσταση στο αεροδρόμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο με χορευτές από την Favela de Mare.

Δημιουργία: Compagnie des Prairies (FR)
Σύλληψη – Χορογραφία: Julie Desprairies
Βοηθός Χορογράφου: Elise Ladoué
Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Μελίνα Φάκα
Τεχνικός Διευθυντής: Αναστασία Τσοπελάκη
Τεχνικός Εξοπλισμός: Kariotis Audio & Lighting
Διεύθυνση Παραγωγής: TooFarEast | Χρήστος Χριστόπουλος, Νίκος Μαυράκης
Συντονισμός Συμμετεχόντων – Mentor: Γιάννης Παππάς
Διοίκηση, παραγωγή και περιοδεία: La Magnanerie – Anne Herrmann, Victor Leclère, Martin Galamez and Lauréna de La Torre (FR)

Ερμηνευτές: Δάφνη Κουτσαφτή, Δέσποινα Γκουγκουλιάνα, Elise Ladoué, Θέμις Χατζή, Βάσια Δεμίρη

Με τη συμμετοχή κατοίκων και των εξής τοπικών πολιτιστικών συλλόγων της Ελευσίνας:

“Η Μεγαλόνησος” Ένωση Κρητών Ελευσίνας
Πανηπειρωτικός Σύνδεσμος Ελευσίνας
“Ήπειρος” Σύλλογος Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου
Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας
Σύλλογος Πελοποννησίων Ελευσίνας
“Αγία Μαρκέλλα” Χιακή Ένωση Ελευσίνας

Παραγωγή: Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Τη διεθνή περιοδεία και το έργο της Compagnie des Prairies – Julie Desprairies υποστηρίζουν το Γαλλικό Ινστιτούτο και η Ville de Lyon.
Φωτογραφίες: ©Παντελής Λαδάς | LDSPRO
Trailer: ©GTMH Digital Tribe

Jule Desprairies performance at Elefsina. Photographer: Pantelis Ladas http://ldspro.net

Info:

Τέσσερις χορογραφικοί περίπατοι, το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, στις 11.00 και στις 16.00.

Αφετηρία: Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Ελευσίνας
Τέρμα: Πάρκο Πλάτωνος

Χάρτης της διαδρομής εδώ

Διάρκεια περιπάτου: 1 ώρα και 30 λεπτά
Απόσταση: Δυο (2) χιλιόμετρα
Είσοδος ελεύθερη. Δηλώσεις συμμετοχής εδώ

Ο μέγιστος αριθμός θεατών ανά παράσταση ορίζεται στα 40 άτομα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βέλτιστη δυνατότητα θέασης για όλους. Ο αριθμός ενδέχεται να μεταβληθεί βάσει των νέων υγειονομικών πρωτοκόλλων.

 

Για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, η είσοδος του κοινού πραγματοποιείται αποκλειστικά με:

Πιστοποιητικό εμβολιασμού σε ισχύ (ενεργοποιείται 14 ημέρες μετά τη β’ δόση εμβολίου ή 14 ημέρες μετά το μονοδοσικό εμβόλιο)
Πιστοποιητικό νόσησης σε ισχύ (εκδίδεται 30 ημέρες μετά το θετικό test και ισχύει για 180 ημέρες)
Αρνητικό PCR test (72 ωρών) ή rapid test (48 ωρών) πριν την εκδήλωση.
Μόνο οι επισκέπτες κάτω των 12 ετών μπορούν να εισέρχονται με self-test (24 ωρών), με υπογεγραμμένη από γονέα και πρωτοκολλημένη δήλωση μέσω του self- testing.gov.gr.

Δεν γίνονται δεκτές χειρόγραφες βεβαιώσεις.

Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους, καθ΄όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

 

Πρόσβαση στην Ελευσίνα

Με αυτοκίνητο ή μηχανή μέσω της Αττικής Οδού ή από τη Λεωφόρο Αθηνών, σε μόλις 25 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας

Με λεωφορείο (γραμμές 845 και 871 από Πειραιά, 876 από τον σταθμό “Αγ. Μαρίνα” του μετρό και 878 από Αχαρνές)

Με προαστιακό (στάση “Μαγούλα” και στη συνέχεια, με το λεωφορείο 863)

Με ΚΤΕΛ (γραμμή Μέγαρα – Νέα Πέραμος – Ελευσίνα, με αφετηρία την πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο)

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.