Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την πολιτική και τον πολιτισμό

«Αν χάσουμε την ευκαιρία να έχουμε πρόσβαση στο πολιτιστικό αγαθό, χάνουμε την ταυτότητα και την ψυχή μας»

Η ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου είναι υποψήφια με το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων και μιλά στο ελculture για την πολιτική και τον πολιτισμό.

ελc:  Τι είναι σημαντικό για εσάς σήμερα στον τομέα του πολιτισμού;

Λ.Κ.: Είναι πολύ σημαντικό να αναπτυχθεί ο πολιτισμός σε ατομικό επίπεδο και να πάψει να εξαρτάται από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Έχουμε επίσης ήδη πολιτιστικούς θεσμούς που  έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν και πάνω σ’ αυτούς μπορούμε να πατήσουμε, ανανεώνοντάς τους φυσικά, για να προετοιμάσουμε το μέλλον. Υπάρχουν έτοιμοι θεσμοί, όπως τα ΔΗΠΕΘΕ για παράδειγμα. Βεβαίως πρέπει να τα ανανεώσουμε, είμαστε στον 21ο αιώνα. Υπάρχουν κι άλλοι θεσμοί και καλλιτεχνικές δημιουργίες, οι οποίες μπορούν να αναζωογονηθούν και να προσφέρουν, σε συνδυασμό μεταξύ τους, και με την παιδεία στην περιφέρεια, λαμπρές εκδηλώσεις και παραδείγματα.

ελc:  Μιλήσατε για την παιδεία. Είναι για εσάς άρρηκτα συνδεδεμένη με τον πολιτισμό;

Λ.Κ.: Ναι. Θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη έμφαση στην θέμα της παιδείας, των υποδομών, της βαθύτερης πολιτιστικής ανάπτυξης του τόπου και όχι σαν πρόσκαιρα πυροτεχνήματα, όχι για να δημιουργήσουμε πρόσκαιρο  ντόρο. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο πολιτισμός σε όλες του τις εκδηλώσεις και πόσω μάλλον στην παιδεία μας, δεν είναι μια διακόσμηση, δεν είναι χαμένος χρόνος, δεν είναι πολυτέλεια. Επίσης η θεατρική παιδεία έχει αφεθεί στην τύχη της. Δεν υπάρχει έλεγχος από την πολιτεία, δεν υπάρχουν προδιαγραφές σοβαρές και αυστηρές, ώστε να κρατάνε ψηλά το επίπεδο της θεατρικής παιδείας. Οι προσπάθειες που γίνονται για σοβαρές σχολές και αξιόλογα εκπαιδευτικά προγράμματα σκοντάφτουν στην έλλειψη πολιτικής και στην έλλειψη ελέγχου.

ελc:  Οι άνθρωποι και οι θεσμοί που ασκούν πολιτιστική πολιτική, έχουν τα κατάλληλα εφόδια για την προώθηση του πολιτισμού εντός και εκτός της χώρας;

Λ.Κ.: Υπάρχουν άνθρωποι στον πολιτισμό και στα υπουργεία, που ξέρουν πάρα πολύ καλά τη δουλειά τους. Υπάρχουν θεσμοί, όπως το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού, που έχουν απαξιωθεί και αφεθεί σ την τύχη τους, γιατί ουσιαστικά δεν υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική για την προώθηση του πολιτισμού στο εξωτερικό . Ο πολιτισμός είναι ένα συλλογικό αγαθό και αν χάσουμε την ευκαιρία να έχουμε πρόσβαση στο πολιτιστικό αγαθό γινόμαστε πάμπτωχοι, χάνουμε την ταυτότητα και την ψυχή μας.

ελc:  Για τις επιχορηγήσεις ποια είναι η γνώμη σας; Υπάρχει η κριτική, ότι η πολιτεία επιχορηγεί μόνο γνωστούς και καταξιωμένους καλλιτέχνες και δεν προωθεί τους νέους.

Λ.Κ.:  Οι επιχορηγήσεις δεν δίνονται μόνο σε καταξιωμένους καλλιτέχνες, δίνονται πλέον και σε νεανικά σχήματα. Το θέμα είναι να δίνονται, γιατί αυτή τη στιγμή έχουν ανακοινωθεί και δεν έχουμε καμία εικόνα για το πότε θα δοθούν πραγματικά. 

 ελc:  Πάντως νεανικά σχήματα διαμαρτύρονται για έλλειψη μέσων και χώρων έκφρασης και δημιουργίας

Λ.Κ.: Υπάρχουν κάποιοι χώροι που φιλοξενούν νεανικά σχήματα εντελώς δωρεάν για να τα βοηθήσουν, όμως αυτό πρέπει να καλυφθεί θεσμικά. Δεν είναι πάντα θέμα χρημάτων, αλλά σωστής αξιοποίησης της ήδη υπαρχούσης δημόσιας περιουσίας, έτσι ώστε να πιάσει τόπο για τα δικά μας παιδιά, για τη δημιουργία και την ανόρθωση του δικού μας φρονήματος αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.