Ο Θανάσης Χουλιαράς για το νέο mural στον Πειραιά: Μια ”optical illusion” αποτύπωση της Ανάπτυξης

Στο πλαίσιο του προγράμματος Γενιά 17 και του περιεχόμενου Στόχου 8, ο οποίος αφορά στην Αξιοπρεπή Εργασία και Οικονομική Ανάπτυξη, ο Ser (Αργύρης Σαρασλανίδης) δημιούργησε μια νέα ιδιαίτερα μεγάλης κλίμακας τοιχογραφία στην περιοχή του Πειραιά

Κείμενο: Θανάσης Χουλιαράς

 

Η τοιχογραφία, η οποία υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα της VISA, έχει τίτλο Energy Reel” και αποτελεί ένα ακόμα δείγμα της γόνιμης δημιουργικής «περιπλάνησης» του καλλιτέχνη στο πεδίο της OP Art. Η δημιουργία της έγινε με την χρήση ακρυλικών χρωμάτων σε ένα διάστημα 6 ημερών, ενώ οι διαστάσεις του τοίχου, πάνω στον οποίο φιλοτεχνήθηκε (30 μέτρα ύψος και 10 μέτρα πλάτος), παρέχουν εκ των πραγμάτων ένα έργο που δεσπόζει στον περιβάλλοντα αστικό χώρο.

Ο Ser αποτυπώνει στον τοίχο το φάσμα ενός ιδιότυπου, πολύπτυχου γραφήματος, το οποίο μορφικά χωρίζεται σε τρία διακριτά μέρη. Επιλέγει να αποδώσει με απολύτως μονοχρωματικό τρόπο το αριστερό τμήμα του έργου, καθιστώντας το εικαστική «βάση» της σύνθεσης. Η πλακάτη μπλε χρωματική καθαρότητα του συγκεκριμένου τμήματος αποτελεί αφενός σημείο εκκίνησης για έναν χρωματικό διάλογο με τον ουρανό και τη θάλασσα, προσδιοριστικού στοιχείου για τον τόπο του Πειραιά, αφετέρου μπορεί να ερμηνευθεί ως μια πρωταρχική εικαστική παραίνεση συμβατή με τα βασικά ζητούμενα του περιεχόμενου Στόχου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στον Στόχο 8 του ΟΗΕ, η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη προϋποθέτει ότι οι κοινωνίες θα δημιουργήσουν τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να έχουν ποιοτικές θέσεις εργασίας και οι οποίες θα τονώνουν την οικονομία χωρίς ωστόσο να βλάπτουν το περιβάλλον. Οι ευκαιρίες απασχόλησης και οι αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας είναι επίσης απαραίτητες για όλες τις ηλικίες του εργασιακά ενεργού πληθυσμού. Δέσμευση της Visa αποτελεί εξάλλου η συμβολή στην αντιμετώπιση των προκλήσεων βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και στη δημιουργία οικονομιών χωρίς αποκλεισμούς και ενός ακμάζοντος πλανήτη.

Στο δεξί τμήμα του έργου ο καλλιτέχνης επεξεργάζεται μια τεθλασμένη κυματοειδή γραμμή, η οποία παρά τις όποιες διακυμάνσεις της εν τέλει ανέρχεται, αποδίδοντας έτσι το πρόσημο της ανάπτυξης. Το ανοιχτόχρωμο κέντρο της αποτύπωσης της γραμμής «ξεδιπλώνεται» εκατέρωθεν προοπτικά και αναλογικά προς σκουρότερες αποχρώσεις. Αυτό προσδίδει αφενός μεν την ψευδαίσθηση ενός βάθους ή όγκου στην αναπαράσταση της γραμμής, αφετέρου επιτρέπει έναν de facto πολυδιάστατο εικαστικό-χρωματικό διάλογο με τις εναλλασσόμενες φωτιστικές συνθήκες, υπό τις οποίες θα θεαθεί το έργο. Η ως προς το φωτεινότερο δε ανιούσα θερμή χρωματική διαβάθμιση, που παρεμβάλλεται με την μορφή μιας μπάρας ανάμεσα στα δύο ακραία τμήματα του έργου, ενισχύει ουσιαστικά την ανοδική αίσθηση.

Από τον ΟΗΕ, έως το 2030, τίθεται ως στόχος η επίτευξη πλήρους και παραγωγικής απασχόλησης και αξιοπρεπών θέσεων εργασίας για όλες τις γυναίκες και τους άνδρες, συμπεριλαμβανομένων των νέων ανθρώπων, των μεταναστών και των ατόμων με αναπηρίες, καθώς και εξασφάλιση της ίσης αμοιβής για εργασία ίσης αξίας. Ως διακριτή παράμετρος τίθεται ο σχεδιασμός και εφαρμογή πολιτικών που προωθούν τον βιώσιμο τουρισμό, ο οποίος δημιουργεί θέσεις εργασίας και προάγει τοπικούς πολιτισμούς και προϊόντα.

Έχοντας μεγάλη ευχέρεια με τις μεθόδους και τις πρακτικές της OP Art ο SER επιτυγχάνει να αποδώσει εννοιολογικά μια ”optical illusion” θεώρηση της ανάπτυξης, η οποία δεν αφορά αποκλειστικά σε αυστηρές διαγραμματικές απεικονίσεις. Η όλη σύνθεση προβάλλεται πάνω στο σώμα του εν πολλοίς πεπαλαιωμένου δομημένου περιβάλλοντος της περιοχής, είναι όμως το λιμάνι του Πειραιά και η αέναη δραστηριότητά εντός του, η οποία εν τέλει καθορίζει το αισθητικό διακύβευμα του έργου. 

Περισσότερες πληροφορίες για τη Γενιά 17

tags / VISA

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.