Νέο επεισόδιο #BraveNewGreece: Πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η αυτοματοποίηση για την ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής;

Το νέο επεισόδιο #BraveNewSolutions αποπειράται να εξερευνήσει τον εν πολλοίς άγνωστο κόσμο των βιομηχανικών λύσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της παραγωγής

Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση είναι εδώ και αλλάζει τα δεδομένα για τις βιομηχανίες, ακόμα και αν αυτές δεν είναι έτοιμες για τη μετάβαση στη νέα αυτή πραγματικότητα. Το νέο επεισόδιο της εκπομπής #BraveNewGreece με τίτλο #BraveNewSolutions αποπειράται να εξερευνήσει τον εν πολλοίς άγνωστο κόσμο των βιομηχανικών λύσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της παραγωγής.

«Η βιομηχανία έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από προκλήσεις. Το μέλλον είναι αρκετά πολύπλοκο όσον αφορά στη βιομηχανική παραγωγή», τονίζει ο Γιάννης Θάνος Επίκουρος Καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων, Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σύμφωνα με την Ματίνα Κοίλιαρη, CEO του Ομίλου SABO, «Ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα στην 4η βιομηχανική επανάσταση να είναι ο άνθρωπος.»

Πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η αυτοματοποίηση για την ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής; Πώς σε ένα εργοστάσιο συνυπάρχουν αρμονικά και διασυνδέονται μεταξύ τους οι επιμέρους λύσεις; Τα ερωτήματα που ανακύπτουν πολλά και το #BraveNewGreece έρχεται για να τα απαντήσει.

Το μέλλον της βιομηχανικής παραγωγής

Η μετάβαση κάθε λειτουργίας ενός εργοστασίου στον ψηφιακό κόσμο δεν είναι απλή υπόθεση. Μια παραγωγική μονάδα δεν γίνεται «έξυπνη» από τη μια στιγμή στην άλλη. Απαιτούνται καινοτόμες λύσεις που να «κουμπώνουν» μεταξύ τους.

Πώς μπορούν οι βιομηχανικές λύσεις να επιταχύνουν τη μετάβασή μας στο επόμενο κεφάλαιο της βιομηχανικής εξέλιξης;

«Όλες οι τεχνολογικές εξελίξεις, όλοι οι βιομηχανικοί αυτοματισμοί μπορούν να βελτιώσουν πάρα πολύ την ευημερία μας. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κοινού με τους ανθρώπους προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα σύνθετα στρατηγικά προβλήματα. Βλέπουμε λοιπόν ότι μπαίνουμε σε μία εποχή όπου ο άνθρωπος είναι μαζί με τις μηχανές.», διευκρινίζει ο Γιάννης Θάνος.

Γιάννης Θάνος

«Ένα μεγάλο στοίχημα είναι η βελτίωση της παραγωγικότητας. Να υπάρχουν ευέλικτες και παραγωγικές μονάδες. Ένα άλλο είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και η μείωση του αποτυπώματος διοξειδίου του άνθρακα. Είναι πολύ σημαντικά πράγματα τα οποία η αγορά τα αντιμετωπίζει και σαν μια πρόκληση γιατί δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις.», αναφέρει ο Γιώργος Κουκάς, Εμπορικός Διευθυντής του Ομίλου SABO.

Η αυτοματοποιημένη παραγωγή ως μονόδρομος

«Σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον με έντονο και παγκόσμιο ανταγωνισμό, για να επιβιώσει αλλά και να αναπτυχθεί μια επιχείρηση χρειάζεται να έχει αυξημένη παραγωγικότητα και ποιοτικό προϊόν. Ταυτόχρονα, ζούμε σε ένα περιβάλλον στο οποίο υπάρχουν συνεχείς αλλαγές και έντονα απρόβλεπτες το τελευταίο διάστημα, το οποίο προκαλεί συνεχείς μεταβολές στις ανάγκες του καταναλωτή και ταυτόχρονα στο τελικό προϊόν. Μια επιχείρηση προκειμένου να ανταπεξέλθει θα πρέπει να έχει μια πάρα πολύ ευέλικτη παραγωγική διαδικασία, η οποία να μπορεί γρήγορα να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες της αγοράς.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τη δυσκολία εύρεσης προσωπικού για χειρωνακτική εργασία ακόμα και σε αναπτυσσόμενες χώρες, καθιστούν την αυτοματοποιημένη παραγωγή ως μονόδρομο πλέον για τις σύγχρονες επιχειρήσεις. Έτσι καλούμαστε να εντάξουμε τους αυτοματοποιημένους ρομποτικούς βραχίονες στην παραγωγική μας διαδικασία, προκειμένου να έχουμε μια συνεχή παραγωγή με ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα.», επισημαίνει η Ματίνα Κοίλιαρη.

Ματίνα Κοίλιαρη

Αυτές οι βιομηχανικές λύσεις όμως που εντάσσουν τη ρομποτική στην παραγωγική διαδικασία μπορούν να υιοθετηθούν από τους μικρούς και μεσαίους παίκτες;

«Έχουν γίνει βήματα όσον αφορά τη μείωση του κόστους, έχουν γίνει βήματα όσον αφορά το να κοιτάξουμε την παραγωγή ακόμα και σε μικρότερης κλίμακας επαναλαμβανόμενες διαδικασίες, προκειμένου να εντάξουμε μικρότερα συστήματα αυτοματοποίησης, φθηνότερα συστήματα αυτοματοποίησης σε μια μικρότερη παραγωγική διαδικασία», διευκρινίζει η Ματίνα Κοίλιαρη.

Όταν μιλάμε όμως για συστήματα που απαρτίζονται από κομμάτια που προέρχονται από διαφορετικούς προμηθευτές πρέπει να διασφαλίζεται ότι αυτά θα κουμπώνουν μεταξύ τους. Το κλειδί είναι η διασυνδεσιμότητα. Για την CEO της SABO, η διασυνδεσιμότητα των λύσεων αποτελεί σίγουρα μία πρόοκληση.

«Η διασυνδεσιμότητα είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό γιατί όταν έχεις διασυνδεδεμένη πληροφορία και όταν έχεις πολλά στοιχεία, μπορείς να τα εκμεταλλευτείς για να πάρεις σωστές αποφάσεις. Ο δικός μας ρόλος είναι να αναπτύξουμε εφαρμογές και πλατφόρμες για να μπορούμε να διασυνδέσουμε όλα τα μηχανήματα μέσα στο εργοστάσιο και να πάρουμε όλα τα στοιχεία, να βγάλουμε συμπεράσματα και να βοηθήσουμε την παραγωγή και τους ανθρώπους της παραγωγής, αλλά ακόμα και απομακρυσμένα να δώσουμε πρόσβαση σε αυτά για να μπορούν να παρθούν καλύτερες αποφάσεις από τη διοίκηση.», εξηγεί ο Γιώργος Κουκάς, Εμπορικός Διευθυντής της SABO.

Ο παράγοντας άνθρωπος

Έστω ότι βρίσκεται η πιο κατάλληλη βιομηχανική λύση για μια παραγωγική μονάδα που αξιοποιεί στο έπακρο τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία. Τι γίνεται όμως όταν μπαίνει ο παράγοντας άνθρωπος στην εξίσωση;

«Τα ρομπότ δεν αντικαταστήσουν τους ανθρώπους αλλά θα βοηθήσουν τους εργάτες», υποστηρίζει η Shinichi Tanzawa, Τέως Πρόεδρος & CEO, της FANUC Ευρώπης.

Shinichi Tanzawa

«Οι εργαζόμενοι είναι αρκετά δύσκολο να προσαρμοστούν στα νέα αυτά δεδομένα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να προσαρμοστούν.», επισημαίνει ο Γιάννης Θάνος.

«Δεν θα υποκαταστήσει η μηχανή ποτέ τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος έχει κάποιες διαστάσεις που ένα μηχάνημα δεν τις έχει και δεν θα τις αποκτήσει ποτέ. Κάποιες από αυτές τις διαστάσεις σχετίζονται με τη διαίσθηση των ανθρώπων, με τη δημιουργικότητα, με τα συναισθήματα», συμπληρώνει.

Ο Γιάννης Θάνος επισημαίνει ότι σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, αρκετές μελέτες από ακαδημαϊκά ιδρύματα, όπως επίσης και αρκετές μελέτες από συμβούλους επιχειρήσεων, ο εργαζόμενος του μέλλοντος είναι αυτός ο οποίος θα αναπτύξει μια σειρά από hard και soft skills. «Ο εργαζόμενος αυτός, ο οποίος δημιουργεί μια νοοτροπία, ένα mindset, όπως το λέμε εμείς οι ακαδημαϊκοί, όπου συνέχεια μαθαίνει και διαρκώς προσαρμόζεται, είναι και εργαζόμενος ο οποίος θα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο μέλλον», εξηγεί.

«Ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα στην 4η βιομηχανική επανάσταση να είναι ο άνθρωπος. Καλούμαστε να έχουμε ανοιχτή επικοινωνία με τον παράγοντα άνθρωπο και να του εξηγήσουμε ότι το ρομπότ δεν έρχεται να μας αντικαταστήσει, αλλά έρχεται να μας βοηθήσει.», τονίζει η Ματίνα Κοίλιαρη. «Ο άνθρωπος γίνεται συμμέτοχος σε αυτή τη διαδικασία και χάρη στο ρομπότ συνεχίζει να καταρτίζεται και να εξελίσσεται επαγγελματικά, εστιάζοντας σε πιο ουσιαστικά τμήματα της παραγωγικής διαδικασίας.», προσθέτει η CEO του Ομίλου SABO.

Μάρκος Βερέμης
Heimo Scheuch

 

Νίκος Νιτσόλας
Δημήτρης Κοίλιαρης

#BraveNewGreece: Μια Εκπομπή για το Μέλλον… Σήμερα

Το #BraveNewGreece είναι μια τηλεοπτική σειρά για την Ελλάδα που έρχεται. Ένα docuseries για ένα μέλλον όπου άνθρωπος, φύση και τεχνολογία συνυπάρχουν αρμονικά.

Τα 16 25λεπτα explainers της πρώτης σεζόν, σε παραγωγή αθηΝΕΑς και ελc productions, αποτελούν μια βιβλιοθήκη γνώσης για να καταλάβουμε καλύτερα τι μας περιμένει. Πλούσια, γρήγορα και καλειδοσκοπικά, με ξεναγό τη Μαριάννα Σκυλακάκη, δίνουν βήμα σε κορυφαίους ειδικούς, επιστήμονες, thought-leaders και innovators, οι οποίοι μιλούν για τις νέες τάσεις που θα διαμορφώσουν το αύριο.

Γιατί το μέλλον δεν είναι εκεί μόνο για να μας προβληματίζει. Είναι εκεί για να μας προκαλεί ενθουσιασμό. Να μας κάνει να ονειρευόμαστε νέα όρια για το τι είναι εφικτό. Για το πώς θα κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας. Αρκεί να το καταλάβουμε καλύτερα. Αρκεί να δούμε πώς θα προκύψει, μέσα από τις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις της Ελλάδας του σήμερα.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.