Ο Μιχάλης Μοσχούτης στο ελculture.gr

«Όταν παίζω μουσική, προσπαθώ να φτιάχνω χώρους. Κάθε μουσική πράξη είναι τελετουργική»

Γνώρισα τον Μιχάλη Μοσχούτη μέσω ενός e-mail που μου έστειλε ο ίδιος την περίοδο που συνεργαζόμουν με την ανεξάρτητη ελληνική δισκογραφική εταιρεία Οριλά. Μόλις είχε ολοκληρώσει το δίσκο του Days και έψαχνε κάποιον για να ακούσει τη δουλειά του και να τον βοηθήσει με την κυκλοφορία της. Τελικά, την έκδοση ανέλαβε η Triple Bath. Από τότε σπάνια χάνω κάποια από τις εμφανίσεις του και πάντα αναμένω με αγωνία το νέο του υλικό. Ηχοτοπία, ταξίδια πάνω από θάλασσες, πέταγμα σε ψηλά χιονισμένα βουνά… Το ελculture.gr συνάντησε τον Μιχάλη Μοσχούτη και μίλησε μαζί του για τους μουσικούς του πειραματισμούς που δίνουν στην ψυχή ένα χρώμα drone!

ελc: Μιχάλης Mοσχούτης μουσικός. Τι άλλο;
Μιχάλης Μοσχούτης: Δάσκαλος: με ενδιαφέρει οι μαθητές μου να έχουν μια βιωματική σχέση με τη μουσική. Αποκεντρωμένος Αθηναίος: μου αρέσει να βλέπω την αμυγδαλιά μου να μεγαλώνει. Εκκολαπτόμενος ψαράς: ονειρεύομαι να πιάνω δεκαπεντάκιλους τόνους. Τέλος, ταξιδευτής: ανυπομονώ να ξαναβρεθώ στα ηφαίστεια της Ισλανδίας.

ελc: Πες μας δυο λόγια για το τελευταίο σου εγχείρημα, το Offerings. 
Μ.Μ.: Το Offerings είναι ένα αρκετά μεγαλεπήβολο project, που μεταξύ άλλων έχει να κάνει και με ένα θέμα ταμπού για κάποιους: τη χριστιανική θρησκεία και τις παραδόσεις της. Οπότε, κάθε φορά που μιλάω γι’ αυτό νιώθω την ανάγκη να κάνω μια μικρή εισαγωγή. Ενώ δεν έχω κάποια συγκεκριμένη θρησκευτική πεποίθηση, θεωρώ πως στις θρησκευτικές παραδόσεις ενυπάρχουν αλήθειες άρρηκτα συνδεδεμένες με ορισμένες βαθύτερες πλευρές τις ανθρώπινης ύπαρξης. Οι συμβολισμοί και τα νοήματα που έχουν ενσωματωθεί σε διάφορες θρησκείες αποτελούν απόσταγμα συλλογικής νοημοσύνης και μερικές φορές αντανακλούν τη φύση του ανθρώπου. Συγκεκριμένα, στο Offerings με απασχολούσε η μεταβατική περίοδος από το χειμώνα στην άνοιξη. Μια περίοδος που σε όλες τις θρησκείες συνδυάζεται με μια αυξημένη τελετουργική εθιμοτυπία, η οποία έχει να κάνει με το δίπολο της γέννησης και του θανάτου. Στον ορθόδοξο χριστιανισμό αυτή η περίοδος είναι η Σαρακοστή, έχει όμως καθαρά παγανιστική προέλευση, καθώς καθορίζεται χρονικά από το πότε πέφτει η πρώτη πανσέληνος μετά την εαρινή ισημερία. Το εγχείρημα, λοιπόν, που ονόμασα Offerings, διήρκεσε όσο και η φετινή Σαρακοστή, δηλαδή 48 μέρες. Κατά τη διάρκεια αυτών των επτά εβδομάδων κάθε πρωί ηχογραφούσα και ένα καινούργιο κομμάτι, το οποίο στη συνέχεια ανέβαζα για free download στη σελίδα μου στο soundcloud. Όλα τα κομμάτια τα έγραφα σχεδόν αυτοσχεδιαστικά, χωρίς να κάνω κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία και αποφεύγοντας έπειτα να επεξεργαστώ και να στιλιζάρω το ηχητικό αποτέλεσμα κάθε μέρας. Σκοπός μου ήταν να είναι εμφανής ο τελετουργικός χαρακτήρας της μουσικής, αλλά και να αποδώσω τις αντιθέσεις και τη σκληρότητα που πιστεύω ότι χαρακτηρίζει την ανοιξιάτικη περίοδο. Με δυο λόγια, το Offerings είναι ένας μεγάλος και ακατέργαστος όγκος δουλειάς, ο οποίoς έχει προκύψει από μια καθημερινή τελετουργική διαδικασία με στόχο να δώσει μια υλική και σωματική διάσταση στον ήχο.

ελc: Ετοιμάζεις bag pack για το Αγρομουσικό Φεστιβάλ στις Γούβες. Τι θα γίνει εκεί και τι άλλο έχεις στα σκαριά;
Μ.Μ.: Το Αγρομουσικό φεστιβάλ θα γίνει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου στο βιολογικό αγρόκτημα Ευμέλεια, που βρίσκεται κοντά στις Γούβες της Λακωνίας. Θα είναι ένα αγρομουσικό φεστιβάλ με αρκετούς DJs και κάποια μουσικά σχήματα σε έναν ελαιώνα 70 στρεμμάτων, στον οποίο εφαρμόζονται η γεωθερμία, η βιοδυναμική καλλιέργεια και η ανακύκλωση νερού. Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται το συγκεκριμένο φεστιβάλ και νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή ιδέα που μπορεί να προχωρήσει πολύ καλά. Μία μέρα πριν κατέβω στη Λακωνία, την Πέμπτη 31 Μαΐου, θα παίξω στο CAMP με τον Γιώργο Κατσάνο ως drone ντουέτο APNŒA. Όμως, το βασικό πράγμα που έχω στα σκαριά αυτή την περίοδο είναι να φτιάξω το στούντιό μου. Αν όλα πάνε καλά, θα είναι έτοιμο το Σεπτέμβριο και πιστεύω ότι από εκεί τα επόμενα χρόνια θα βγει πολύ καλή μουσική ‒ όχι μόνο δική μου, εννοείται.

ελc: Γράφεις τις μουσικές σου συνθέσεις για να δημιουργήσεις μια πραγματικότητα ή για να την πλαισιώσεις και να τη χρωματίσεις; Υπάρχει μια ορισμένη τελετουργική διαδικασία μέσα από την οποία προκύπτουν;
Μ.Μ.: Κατά βάση μου αρέσει η μουσική που μπορεί να δημιουργεί το δικό της κόσμο. Όταν παίζω μουσική, προσπαθώ να φτιάχνω χώρους, και όχι να σχολιάζω ή να χρωματίζω την πραγματικότητα. Συνήθως η μουσική που έχει ατμοσφαιρικό ή κινηματογραφικό ύφος αντιμετωπίζεται ως κάτι λειψό, κάτι που μπορεί να παίξει μόνο ένα συμπληρωματικό ρόλο σε κάτι άλλο. Η απουσία πολλές φορές δημιουργεί ανασφάλεια και την ανάγκη να αποκατασταθεί, αλλά εμένα με ενδιαφέρει η διατήρηση αυτού του αρνητικού χώρου. Όσο για την τελετουργική διαδικασία που ανέφερες, είναι σίγουρα κυρίαρχη στο τελευταίο μου project, το Offerings, αλλά θεωρώ ότι κάθε μουσική πράξη είναι τελετουργική.

ελc: Θεωρείς πως η μουσική στη γυμνή από στίχο μορφή της μπορεί να κάνει ένα σχόλιο, να αποτελέσει μια τοποθέτηση ή να εκφράσει μια άποψη;
Μ.Μ.: Εννοείται! Οι μεγαλύτεροι συνθέτες της ιστορίας δεν είχαν άποψη όταν έγραφαν μουσική; Απλώς στην Ελλάδα η μουσική μας παράδοση είναι άμεσα συνυφασμένη με το λόγο. Υπάρχει μουσική με στίχο, μουσική χωρίς στίχο αλλά και μουσική με στίχο που δε βγάζει νόημα. Ο πιο επιτυχημένος δίσκος των Sigur Ros, για παράδειγμα, γράφτηκε σε μια κατασκευασμένη γλώσσα χωρίς συγκεκριμένο νόημα. Η τοποθέτηση όμως των Sigur Ros ήταν ξεκάθαρη.

ελc: Αν είχες τη δυνατότητα να στείλεις ένα τραγούδι, μια μουσική σύνθεση, έναν ήχο στο διάστημα με τους χρυσούς δίσκους του Βόγιατζερ, τι θα επέλεγες και γιατί;
Μ.Μ.: Φέτος ως νεοσύστατο ντουέτο APNŒA παρουσιάσαμε με τον Γιώργο Κατσάνο στην Knot Gallery τον πρώτο μας δίσκο 3:33. Με το που τελείωσε το σετ, σηκώθηκε από το κοινό ένας οικογενειακός φίλος του Γιώργου, που ασχολείται με την αστροφυσική, και άρχισε να φωνάζει: «Αυτή είναι η μουσική του σύμπαντος». Οπότε, όπως καταλαβαίνεις, αφού το λέει και ο ειδικός, θα έστελνα APNŒA.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.