Αφιέρωμα στη Μίρκα Γεμεντζάκη

Ομιλίες, προβολές και παραστάσεις αφιερωμένες σε μια από τις σημαντικότερες δασκάλες του ελληνικού θεάτρου

Διήμερο αφιέρωμα στην Μίρκα Γεμεντζάκη, μία από τις σημαντικότερες δασκάλες του ελληνικού θεάτρου στην έρευνα της αναπνοής και της ουσίας της ανθρώπινης φωνής.
 
Στη διάρκεια της πορείας της συνεργάστηκε με σπουδαίους σκηνοθέτες του παγκόσμιου και του ελληνικού θεάτρου, όπως ο Peter Stein, o Bob Wilson, o Ingmar Bergman, ο Peter Brook, o Peter Oskarsson, ο Σπύρος Βραχωρίτης, ο Μίνως Βολανάκης, ο Δήμος Αβδελιώδης κ.α.

Tο σκηνοθετικό της έργο, το οποίο στηρίζεται στη δική της εμπνευσμένη μέθοδο, με λιτά σκηνογραφικά ευρήματα, προορίζεται για ένα κοινό ευαίσθητο και μυημένο στην μουσικότητα της ελληνικής γλώσσας.
 
Aναλυτικό Πρόγραμμα
 
Δευτέρα 28 Απριλίου
 
20:00  Προβολή σπάνιου υλικού της Σουηδικής τηλεόρασης από αφιέρωμα στην Μίρκα Γεμεντζάκη.

20:15 Ομιλίες
Για το έργο της θα μιλήσουν οι: Δήμος Αβδελιώδης (σκηνοθέτης), Σπύρος Βραχωρίτης (σκηνοθέτης), Κώστας Γεωργουσόπουλος (κριτικός θεάτρου, μεταφραστής) και Varinka Boseman Behrakis (λογοθεραπεύτρια)
 
21:30 «Τρωάδες»
Η τελευταία παράσταση της Μίρκας Γεμεντζάκη «Τρωάδες» του Ευριπίδη σε μετάφραση Γιάννη Τσαρούχη
Με τους: Σοφία Τσινάρη, Νάνα Παπαδάκη, Φωτεινή Καπελλάκη, Βαγγέλη Παπαδάκη, Κατερίνα Παπαγεωργίου, Μαρία Χελιδώνη, Αδαμαντία Βλάμη
 
«Επιλεγμένα μέρη αποδίδονται αφηγηματικά, πρόσωπα τραγικά του χθες και του σήμερα μέσα στα απλά κουστούμια τους , τυλιγμένα με φως ζεστό, αρχαίες κραυγές, ήχους μουσικούς, παραδοσιακά τραγούδια και ρεμπέτικα, εκφράζουν συγκινητικά τη διαχρονική αλήθεια του έργου.»
 
Τρίτη 29 Απριλίου
 
Παραστάσεις της Μίρκας Γεμεντζάκη πάνω σε διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

20.00  «Θαλασσινοί Έρωτες»
Μία παράσταση βασισμένη στα διηγήματα «Έρωτας στα χιόνια», «Όνειρο στο κύμα» και «Έρως-Ήρως»
Με τους: Μαρία Καστάνη, Ελένη Μακρή, Νάνα Παπαδάκη
Πιάνο: Νάντια Παπανδρέου σε μουσική της Μαριέττας Φαφούτη
 
«Μια μυσταγωγία»
Θεατρικές παρτιτούρες δωματίου. Αφηγήτριες και συνάμα ήρωές τους, τρεις θηλυκές σολίστ με λόγο κελαρυστό, μελωδικό, παραμυθητικό, με κίνηση δωρική, σώμα παλλόμενο
 
21.30  «Φεύγουσα Κόρη»
Μία παράσταση βασισμένη στο διήγημα «Μια ψυχή» με τη Ρηνιώ Κυριαζή
Κλαρίνο: Μανούσος Πλουμίδης
 
Στο φουαγιέ πριν την έναρξη των παραστάσεων και στο διάλλειμα προβολή μαγνητοσκοπημένων αποσπασμάτων της «Φόνισσας» σαν ορατόριο στα πρότυπα του Βach από την παράσταση στο Παλλάς το 1991
 
Η παράσταση «Φεύγουσα κόρη» θα συνεχιστεί στο θέατρο Φούρνος κάθε Δευτέρα και Τρίτη από 5 Μαΐου και για λίγες μόνο παραστάσεις 
 
Επιμέλεια αφιερώματος: Νάνα Παπαδάκη

Βιογραφικό Μίρκας Γεμεντζάκη

Ξεκίνησε με μουσικές σπουδές στο εξωτερικό, τραγούδησε σε μεγάλες όπερες, ώσπου κατάλαβε ότι προορισμός της ήταν το θέατρο. Συνεργάστηκε με  σπουδαίους σκηνοθέτες, όπως ο Peter Stein, έβαλε τη σφραγίδα της στη μουσική και στα χορικά της «Ορέστειας», καθώς και με τους Michael Grube, Bob Wilson, Peter Brook, Ingmar Bergman και Peter Oskarsson.
 
Το 1983 επέστρεψε στην Ελλάδα που λάτρευε. Στην αρχή συνδέθηκε με τη Θεατρική Λέσχη Βόλου του Σπύρου Βραχωρίτη, μια ομάδα που αποτελούσε ό,τι πιο προωθημένο και πειραματικό στον ελληνικό χώρο, όπου έπαιξε και η ίδια τη «Γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονυσίου Σολωμού.
 
Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον Μίνωα Βολανάκη, έπαιξε την Τροφό στην «Μήδεια» του Ευριπίδη στην Επίδαυρο, άρχισε σεμινάρια για Έλληνες ηθοποιούς, ενώ παράλληλα βρίσκει χρόνο για σκηνοθεσίες στο εξωτερικό: Μόναχο και Στοκχόλμη (Πέρσες του Αισχύλου στα αρχαία ελληνικά, Wahlfischbauch του Jens Grob, Dibbuk, In Between στην άρση του τείχους του Βερολίνου κ.α.).
Σκηνοθέτησε την σπουδαία παράσταση της «Φόνισσας» σαν ορατόριο στα πρότυπα του Bach, τις «Μορφές από το έργο του Βιζυηνού» σε συν-σκηνοθεσία με τον Δήμο Αβδελιώδη, καθώς και τις «Ευτυχισμένες μέρες» του Σάμιουελ Μπέκετ.
 
Ανάμεσα στις σκηνοθεσίες της τα τελευταία χρόνια ενδεικτικές των αναζητήσεων και της έρευνάς της είναι η «Φεύγουσα κόρη» που περιόδευσε στην Ελλάδα και στο Wroclaw, ο «Ομηρικός Ύμνος στη Δήμητρα» στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας και στην Αρχαία Αγορά, ο «Αγαμέμνονας» του Αισχύλου σε συν-σκηνοθεσία με τον Φάνη Δίπλα στην Πάτρα, ο «Ορλάντο» της Βιρτζίνια Γουλφ , οι «Θαλασσινοί έρωτες», τρία διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη για χαμένους ανεκπλήρωτους έρωτες, και, φυσικά, η τελευταία παράσταση που ανέβασε, το 2012, οι «Τρωάδες» του Ευριπίδη σε μετάφραση Γιάννη Τσαρούχη.
 
Μέσα σε όλα αυτά η Μίρκα Γεμεντζάκη πραγματοποιούσε σεμινάρια στη διαδικασία των δοκιμών άλλων συναδέλφων της και αναλάμβανε τη φωνητική προετοιμασία σε πολλές παραστάσεις, όπου και συνεργάστηκε με τους: Λυδία Κονιόρδου, Λευτέρη Βογιατζή, Θέατρο Πόρτα, Αντώνη Αντύπα, την ομάδα Pequod, κ.ά

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ