Το Κέντρο της Γης στον Πύργο Βασιλίσσης

«Η φιλοσοφία μας βρίσκει στην κρίση καλύτερα αυτιά, που σε εποχή ευδαιμονισμού δεν θα έβρισκε»

Παπαγάλοι που πετούν ελεύθεροι, περιποιημένα άλογα, πανύψηλα κυπαρίσσια που διηγούνται ιστορίες, λιμνούλες με νούφαρα, βατραχάκια και γέφυρες, μποστάνια και βότανα, πικ-νικ στον ίσκιο των δέντρων, κτίρια διατηρημένα από τη βασιλική εποχή, παλιά αγροτικά μηχανήματα, ένα ψαγμένο κέντρο ενημέρωσης/κατάστημα, βιολογικό κρασί στο οινοποιείο… Όλα αυτά (και πολλά ακόμα) στο Κέντρο της Γης, δημιουργία της ΜΚΟ Οργάνωση Γη, που δημιουργήθηκε με σκοπό την ανάπτυξη και διάδοση της Περιβαλλοντικής Κοινωνικής Νοημοσύνης. Με τον όρο αυτό νοείται η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων ώστε να υιοθετούν στην καθημερινότητά τους μια στάση ζωής που συνεισφέρει δημιουργικά στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Αυτό είναι και το στοιχείο που διαφοροποιεί την οργάνωση από άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις. Όπως μας εξηγεί ο κ. Πέτρος Κόκκαλης, ιδρυτικό μέλος και ένας από τους τρεις γενικούς γραμματείς της οργάνωσης: «Είμαστε περιβαλλοντική οργάνωση, πιστεύουμε όμως ότι το περιβάλλον θα συνεχίσει να υπάρχει, ακόμα κι αν εμείς δεν ζούμε. Όμως γνωρίζουμε επίσης ότι ο πλανήτης είναι περατός. Το ενδιαφέρον μας λοιπόν επικεντρώνεται στην κοινωνία και στον άνθρωπο και στο πώς χρησιμοποιούμε τους περατούς πόρους του πλανήτη. Με λελογισμένη κατανάλωση και διαφορετικές αξίες. Έτσι κι αλλιώς τα καλύτερα πράγματα στη ζωή δεν τα πληρώνεις».

Το Κέντρο καλύπτει 25 στρέμματα στο κτήμα του Πύργου Βασιλίσσης, δίπλα στο πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης. Ο χώρος ήδη λειτουργούσε γύρω στα 1845 ως πρότυπο εκπαιδευτικό αγρόκτημα από τους βασιλείς Όθωνα και Αμαλία. Περίπου μιάμιση ώρα διαρκεί η ξενάγηση στο Κέντρο της Γης. Δεν είναι πολύ, αλλά με κάποιο μαγικό τρόπο έχει μια διαρκή επίδραση. Μπορείς (επιβάλλεται!) να αγγίξεις τα πάντα, ή ακόμα και να φυτέψεις το μαρουλάκι σου, να μαζέψεις σ’ ένα βάζο τα βότανά σου, να ρωτήσεις – και να πάρεις απαντήσεις… Παίζουν σπουδαίο ρόλο και οι ξεναγοί, εκπαιδευμένα νέα άτομα που σε εισάγουν με ενθουσιασμό, διαδραστικότητα και χιούμορ σε έναν όμορφο, ανθρώπινο, γήινο κόσμο. Διάσπαρτα στο χώρο, σε ταμπελάκια ανάμεσα σε παρτέρια, φυτά, κλπ, σε συνοδεύουν διαχρονικά αποφθέγματα, που δίνουν μια άλλη, πνευματική διάσταση στην περιήγηση. Ας πούμε «Όποιος γνωρίζει ότι τα λίγα είναι αρκετά, θα έχει πάντα αρκετά» – Λάο Τσε. Ή: «Βρες μια δουλειά που σου αρέσει και δε θα ξαναδουλέψεις ποτέ στη ζωή σου» – Γκάντι.

Οι επισκέψεις είναι ατομικές, με ή χωρίς ξενάγηση, ομαδικές, αλλά και οργανωμένες κυρίως για σχολεία. Μπορεί όμως όλο αυτό πραγματικά να αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε και ζούμε σε αρμονία με το περιβάλλον; Ο κ. Κόκκαλης σχολιάζει σχετικά: «Τα παιδιά – κι αυτός είναι ο λόγος που επικεντρωνόμαστε σε αυτά – είναι σαν τη γη και τους σπόρους που φυτρώνουν και εξελίσσονται. Ζουν στην πόλη και καλό είναι να καταλαβαίνουν ότι αυτά που βάζουμε σαν τροφή μέσα μας, βγαίνουν από τη γη. Μιλάμε για εποχικότητα, ανακύκλωση, τα παιδιά ακούν με χαρά και ενδιαφέρον. Εμπνέουμε τους επισκέπτες και ειδικά τα παιδιά και δίνουμε αισιοδοξία ότι ο καθένας κάτι μπορεί να κάνει για το περιβάλλον. Είχαμε πάει σε πολλές εκθέσεις στο εξωτερικό, και οι περισσότερες έδιναν την εντύπωση ότι ο κόσμος θα καταστραφεί. Εμείς δεν το πιστεύουμε. Το ζήτημα είναι να κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας, να ενδυναμώσουμε την πεποίθηση ότι μπορεί ο κόσμος να το κάνει αυτό. Να γυρίζουν οι επισκέπτες πίσω στην αστική ζωή με λύσεις πρακτικές και χρήσιμες στην καθημερινότητά τους».

Πάντως εμένα ο τετράχρονος γιός μου πιάνοντας ρίγανη μου είπε ότι του μύρισε μπριζόλα! «Μου θύμισες κάτι παρόμοιο», σχολιάζει γελώντας ο Π. Κόκκαλης «Τα παιδιά έψαχναν τον Μάρτιο να βρουν στο κτήμα τομάτες. Εμείς λέγαμε ότι τέτοια εποχή δεν βγαίνουν, τώρα ό,τι υπάρχει είναι θερμοκηπίου, κατεψυγμένες κλπ. Και πετάγεται ένα παιδί και μας λέει «Θα σας πω εγώ πού θα τις βρείτε: Στο Βασιλόπουλο!»

Η όλη πρωτοβουλία ξεκίνησε πριν εκδηλωθεί η κρίση, αλλά πλέον είναι επίκαιρη, ως εναλλακτική πρόταση. «Η κρίση ήρθε στην πορεία κι εμείς προσαρμοστήκαμε στα δεδομένα της. Τυχαίνει η όλη φιλοσοφία που υπηρετούμε να συνάδει και να βοηθά στην αντιμετώπιση της κρίσης. Ίσως μάλιστα στην κρίση να βρίσκει καλύτερα αυτιά, που σε εποχή ευδαιμονισμού δεν έβρισκε. Όλοι μας επενδύσαμε χρήματα, χρόνο, δουλειά, σχεδιάζοντας μια διαδικασία που θα λειτουργεί με δικές της δυνάμεις, ένα μοντέλο που θα είναι βιώσιμο στη λειτουργία του. Που δε θα μας έχει ανάγκη προκειμένου να εξακολουθεί να υπάρχει. Και πάει καλά, το έχει αγκαλιάσει ο κόσμος. Το Κέντρο δημιουργήθηκε χωρίς δημόσιους πόρους. Αναζητούμε και την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, στο οποίο ακόμα δεν έχουμε προχωρήσει όσο θα θέλαμε».

Η οργάνωση είναι ανοικτή σε προτάσεις, συνεργασίες και νέες ιδέες. Προς το παρόν πάντως, κάθε Κυριακή θα οργανώνεται στο Κέντρο μια γιορτή για όλους, δωρεάν, με σεμινάρια κηπουρικής και άλλα μαθήματα, φαγητό με υλικά από τον κήπο, γιόγκα και τάι-τσι, κατασκευές από ανακυκλωμένα υλικά, πηλό, κ.ά.
Έστω μια Κυριακή λοιπόν αξίζει μια εξόρμηση στο Κέντρο της Γης, ταυτόχρονα και μια κατάδυση στον βασικό μας πυρήνα: Την απόλαυση του γήινου και τη χαρά της εξέλιξης.

Το Κέντρο λειτουργεί Τρ-Πα: 08.30-16.30, Σα-Κυ-αργίες: 10.00-δύση ηλίου
Πληροφορίες στο www.organizationearth.org

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.