Μια πρώτη ξενάγηση στο Κέντρο Επισκεπτών

Το Κέντρο Πολιτισμού-Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος άνοιξε τις διάφανες πόρτες του για τους επισκέπτες

Κείμενο: Κατερίνα Κανέλλη

«Το Κέντρο Επισκεπτών είναι ο προπομπός του Κέντρου Πολιτισμού και έτσι μπορεί να εξελιχθεί σε ένα μικρό και ευέλικτο χώρο δημιουργίας εμπειριών. Αυτό το Κέντρο και αργότερα το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όπως οι σπόροι της μαντζουράνας, του δενδρολίβανου, του ορθόκλαδου και του φασκόμηλου που θα παίρνουν μαζί τους φεύγοντας οι επισκέπτες θέλουν φροντίδα και υπομονή για να ευδοκιμήσουν και να αποδώσουν τους αναμενόμενους καρπούς. Είμαι σίγουρος ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.»

Με μια καλά κρυμμένη παιδικότητα κάτω από το αυστηρό κουστούμι του Διευθύνοντα Συμβούλου και Γενικού Διευθυντή του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και με τα παραπάνω σεμνά λόγια, ο Γιάννης Τροχόπουλος καλωσόρισε τους πρώτους πολίτες σε ένα μοναδικό Κέντρο Επισκεπτών.

Ο σχεδιασμός του Κέντρου Επισκεπτών φέρει την υπογραφή δύο νέων Ελλήνων φοιτητών αρχικτεκτονικής, του Άγι-Παναγιώτη Μουρελάτου και του Σπυρίδωνα Γιωτάκη. Την εκθεσιακή διαμόρφωση του Κέντρου Επισκεπτών ανέλαβε με μεράκι και γνώση η μουσειολογική ομάδα της Ερατώς Κουτσουδάκη με τους συνεργάτες της, Ανδρομάχη Γκαζή, Χριστόφορο Μπρέλλη και Καλλιόπη Κουτρουμπή. Η κ. Κουτσουδάκη επισημαίνει: «Σχεδιάσαμε μια σειρά από διαδραστικές εμπειρίες και σας καλούμε να τραβήξετε, να σηκώσετε, να πιέσετε, να ανοίξετε, εντέλει να ανακαλύψετε την πληροφορία που κρύβουν κάθε μια από τις περιοχές και ελπίζουμε όσο ενημερώνεστε να διασκεδάζετε κιόλας».

Το Κέντρο Επισκεπτών είναι μια ελαφριά, προσωρινή και ανακυκλώσιμη κατασκευή με απλές σχεδιαστικές γραμμές και διάφανη μορφή, η οποία συνομιλεί αισθητικά με τα σχέδια του Renzo Piano για το υπό κατασκευή έργο. Μέσα από το Κέντρο Επισκεπτών, το κοινό θα έχει για πρώτη φορά την ευκαιρία να δει από κοντά το εργοτάξιο του ΚΠΙΣΝ και να ενημερωθεί για τις εντατικές εργασίες κατασκευής και ανάπτυξης ενός πολύπλοκου έργου, η ολοκλήρωση του οποίου σε δύο περίπου χρόνια θα αλλάξει ριζικά τον αστικό ορίζοντα της Αθήνας.

Σκοπός του Κέντρου Επισκεπτών είναι να δώσει σε πολίτες όλων των ηλικιών τη δυνατότητα να ενημερωθούν για το ΚΠΙΣΝ και να μάθουν περισσότερα για το μελλοντικό του ρόλο, την ιστορία και τη δομή του καθώς και να αποτελέσει χώρο πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων και εκδηλώσεων, πρoσβάσιμων στο ευρύ κοινό.

Η γωνιά της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Το σύνολο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιούνται στο Κέντρο Επισκεπτών έχουν ως κοινό παρονομαστή το ΚΠΙΣΝ και τους οργανισμούς που αυτό θα στεγάζει μελλοντικά. Στο εσωτερικό του υπάρχουν τρεις δημιουργικές γωνιές, κάτι σαν μαγικά κουτιά με χίλια δυο παραθυράκια, μία για κάθε έναν από τους οργανισμούς:

– Στη γωνιά της Εθνικής Βιβλιοθήκης, με τμήμα ανοιχτό στο κοινό αλλά και ειδικό για τους ερευνητές, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για την ιστορία του οργανισμού και τις πρωτοποριακές υπηρεσίες που θα προσφέρει μέσα από το ΚΠΙΣΝ. Στις ψηφιακές οθόνες αυτής της θεματικής με ευφάνταστες διαδραστικές εφαρμογές, ο επισκέπτης μπορεί να βρει πληροφορίες και απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως “μπορώ να διαβάζω δυνατά;”. Η απάντηση δεν είναι τόσο αναμενόμενη όσο θα περιμένατε για μια βιβλιοθήκη, αλλά για να τη μάθετε πρέπει να επισκεφτείτε το Κέντρο.
– Στη γωνιά της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το κοινό μυείται στις παραστατικές τέχνες ενημερώνεται για το πρόγραμμα και τις δραστηριότητές της. Σε μια από τις ψηφιακές εφαρμογές, ο επισκέπτης καλείται να τοποθετήσει στη σωστή θέση όλους τις συντελεστές μιας παράστασης από τους μουσικούς έως τους τεχνικούς σκηνής.
– Στη γωνιά που αντιπροσωπεύει το Μητροπολιτικό Πάρκο Σταύρος Νιάρχος το κοινό έρχεται σε μια πρώτη επαφή με την πράσινη ταυτότητα του έργου.

Η γωνιά της βιβλιοθήκης στο βάθος και η παιδική γωνία

Υπάρχει, τέλος, και μία τέταρτη γωνιά, ειδικά αφιερωμένη στα μικρά παιδιά, ανάμεσα στη γωνιά της Όπερας και της Βιβλιοθήκης. Η πλειοψηφία των δράσεων του ΙΣΝ και ένα μεγάλο μερίδιο της μελλοντικής λειτουργίας του ΚΠΙΣΝ στρέφουν την προσοχή τους σε αυτή την κοινωνική ομάδα, για την οποία ο κ.Τροχόπουλος τρέφει ιδιαίτερη αγάπη από την εποχή των πρώτων βημάτων της πρωτοποριακής βιβλιοθήκης της Βέροιας. Άλλωστε, τα νέα παιδιά θα είναι η καρδιά αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος για να μεταδίδουν το όραμα του Κέντρου για ένα καλύτερο αύριο.

Η έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου Επισκεπτών σηματοδοτεί ταυτόχρονα το ξεκίνημα ανοιχτών οργανωμένων επισκέψεων στο εργοτάξιο του ΚΠΙΣΝ, με βασικό στόχο να γνωρίσει το κοινό το σημαντικό αυτό έργο και να ενημερωθεί για τις κατασκευαστικές του λεπτομέρειες και εξελίξεις. Οι επισκέψεις στο εργοτάξιο θα γίνονται σε δεκαπενθήμερη βάση από ειδικούς συνεργάτες, οι οποίοι θα ξεναγούν το κοινό στο χώρο ανάπτυξης του έργου. Σύμφωνα με την αρχική απόφαση, το Κέντρο Επισκεπτών θα λειτουργήσει μέχρι την προγραμματισμένη ολοκλήρωση του έργου στα τέλη του 2015. Λειτουργεί από Τρίτη έως Κυριακή 10.00-16.30 και παραμένει κλειστό κάθε Δευτέρα. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.snfcc.org.

Πρόσβαση:
• Mε λεωφορείο: Κατεβείτε στη στάση «Ωνάσειο» επί της Λεωφ. Συγγρού και κατευθυνθείτε στην ειδικά διαμορφωμένη πεζογέφυρα η είσοδος της οποίας βρίσκεται λίγα μέτρα πιο κάτω, επί της οδού Ευριπίδου. Η πεζογέφυρα οδηγεί στο Κέντρο Επισκεπτών.
• Από το Παλαιό Φάληρο: χρησιμοποιείστε την υπόγεια διάβαση στο ύψος του Πλανητάριου για να περάσετε στο απέναντι ρεύμα και κατόπιν κατευθυνθείτε προς την ειδικά διαμορφωμένη πεζογέφυρα, η είσοδος της οποίας βρίσκεται επί της οδού Ευριπίδου.
• Με Τραμ: από τη στάση «Δέλτα Φαλήρου» και μέσω της Εσπλανάδας.
• Τέλος, η πρόσβαση είναι δυνατή και από τη Ναυταθλητική Μαρίνα Καλλιθέας επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος και μέσω της Εσπλανάδας.

Οι φωτογραφίες είναι του Γιώργη Γερόλυμπου.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.