Καλοκαιρινός μεζές με χταποδάκι και φάβα

Η ελληνική φάβα και το χταποδάκι είναι πρωταγωνιστές του θέρους και στο χέρι σου είναι να φτιάξεις και να απολαύσεις ένα νόστιμο γεύμα

Κείμενο: Κατερίνα Μόσχου [ΕΑΤpetit]

 

Για τους περισσότερους, το καλοκαίρι είναι η εποχή κατά την οποία οι ρυθμοί μειώνονται και η ανάγκη για λίγη ξεκούραση ανεβαίνει. Αν προσθέσεις τις υψηλές θερμοκρασίες που υπνωτίζουν το σώμα και δημιουργούν την επιθυμία για ελαφριά γεύματα, τότε θα συμφωνήσεις πως δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα νόστιμο μεζεδάκι σε μια ήσυχη και δροσερή τοποθεσία, δίπλα, αν είναι δυνατόν, στη θάλασσα.

Ωστόσο, βασική προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω δεν είναι τόσο η τοποθεσία, όσο η όρεξη για φαγητό και η καλή παρέα. Ανεξάρτητα από το εξωτερικό περιβάλλον, τα δύο τελευταία στοιχεία μπορούν και χρειάζεται να υπάρχουν στην καθημερινότητά μας αφού η όρεξη για φαγητό υποδηλώνει υγεία του σώματος και η καλή παρέα είναι αποτέλεσμα της ανάγκης του ανθρώπου για επαφή με άλλους ανθρώπους, κατά το γνωστό people need other people. Επομένως, είτε μένεις στο κέντρο της πόλης με θέα τη βεράντα του απέναντι διαμερίσματος, είτε σε κάποιο προάστιο ή άλλη επαρχιακή πόλη με περισσότερο ορίζοντα στο οπτικό σου πεδίο και ποικιλία φυσικών ήχων, μπορείς σίγουρα να απολαύσεις μικρές στιγμές ξεγνοιασιάς μιας και είναι κρίμα να πιστεύουμε ότι η ζωή αρχίζει και τελειώνει την περίοδο των διακοπών.

Είναι αλήθεια, πως, εμείς οι άνθρωποι των δυτικών κοινωνιών, είμαστε απαιτητικοί και αναζητούμε την τελειότητα, χωρίς βέβαια να έχουμε στο μυαλό μας πως ζούμε σε έναν κόσμο καθόλα ατελή. Πόσες φορές δεν έχεις κάνει σχέδια με το μυαλό σου πως όλα χρειάζεται να είναι στην εντέλεια για να κάνεις κάτι απολαυστικό ή να νιώσεις όμορφα. Όταν κάποιος είναι αρκετά τυχερός και προσγειωθεί στην πραγματικότητά του, καταλαβαίνει πως είναι μάταιο να αναζητά την τελειότητα, αφού κάτι τέτοιο είναι, μάλλον, ουτοπικό. Η εξυπνάδα είναι να συναντάς τη χαρά, έστω και για λίγο, στις δύσκολες στιγμές και μία τέτοια στιγμή μπορεί να είναι η προετοιμασία και η κατανάλωση ενός γεύματος με κάποιο αγαπημένο πρόσωπο, αγνοώντας για λίγο οτιδήποτε άλλο.

Η ελληνική φάβα και το χταποδάκι είναι πρωταγωνιστές του θέρους. Είναι κυριολεκτικά στο χέρι σου να το φτιάξεις και να απολαύσεις ένα νόστιμο γεύμα, αρκεί μόνο να το θέλεις!

Προετοιμασία 10 λεπτά, μαγείρεμα 90 λεπτά, μερίδες 3-4

Υλικά για το χταπόδι

1kg χταπόδι νωπό ή κατεψυγμένο (καθαρό βάρος)

100ml μηλόξυδο (ή άλλο ξύδι)

1κς ελαιόλαδο

μισό φύλλο δάφνης

Υλικά για τη φάβα

0.5kg φάβα

2 μέτρια κρεμμύδια

1.5lt νερό

120ml ελαιόλαδο και έξτρα για το σερβίρισμα

Χυμός από 1 λεμόνι

Αλάτι, ρίγανη

Λίγη κάπαρη

Εκτέλεση

Ξεπλένω το χταπόδι και το τοποθετώ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά σε μία κατσαρόλα με καπάκι.

Σιγο-μαγειρεύω για περίπου 40 λεπτά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά χωρίς να ανοίξω το καπάκι.

Τοποθετώ τη φάβα σε ένα μπολ με νερό και την αφήνω να μουλιάσει για τουλάχιστον μισή ώρα.

Παράλληλα κόβω τα κρεμμύδια σε μεγάλα κομμάτια, βάζω το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σωτάρω τα κρεμμύδια για 5-6 λεπτά.

Στραγγίζω τη φάβα και την προσθέτω στην κατσαρόλα μαζί με το 1.5lt νερό και λίγη ρίγανη.

Aνακατεύω απαλά και όταν φτάσει σε σημείο βρασμού χαμηλώνω τη φωτιά και την αφήνω να σιγοβράσει για περίπου 50-60 λεπτά (θα πρέπει να πιει όλο το νερό).

Κάθε τόσο ξαφρίζω για να γίνει πιο ελαφριά και γευστική.

Προς το τέλος ρίχνω το αλάτι και τον χυμό από το φρέσκο λεμόνι.

Μόλις βράσει η φάβα την περνάω με το ραβδομπλέντερ και την αφήνω να σταθεί για 10 λεπτά.

Μόλις βράσει το χταπόδι το μεταφέρω σε μια επιφάνεια κοπής και το αφήνω λίγο να κρυώσει πριν το κόψω σε κομμάτια.

Σε ένα μπολ σερβιρίσματος προσθέτω τη φάβα, το κομμένο χταπόδι και λίγη κάπαρη.

Σερβίρω και απολαμβάνω!

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.