«IODINE – Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου»: Η νέα ταινία-δοκίμιο του Ορφέα Περετζή στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Με αφετηρία το ζωγραφικό έργο του Ευγένιου Ντελακρουά «Η Ελλάδα στα Ερείπια του Μεσολογγίου» ο σκηνοθέτης επισκέπτεται το Μεσολόγγι και τη λιμνοθάλασσά του

Η νέα ταινία/δοκίμιο του βραβευμένου σκηνοθέτη Ορφέα Περετζή, σε παραγωγή της StudioBauhaus, πρόκειται να παρουσιαστεί για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στo πλαίσιo του Διεθνoύς Διαγωνισμού >> Film Forward.

Οι προβολές του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν δια ζώσης και διαδικτυακά από τις 10 έως τις 20 Μαρτίου 2022. Η δια ζώσης πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί Σάββατο 19 Μαρτίου 2022, 21:30 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας στο κτήριο του Ολύμπιον στη Πλατεία Αριστοτέλους, παρουσία συντελεστών.

Με αφετηρία το ζωγραφικό έργο του Ευγένιου Ντελακρουά Η Ελλάδα στα Ερείπια του Μεσολογγίου ο σκηνοθέτης επισκέπτεται το Μεσολόγγι και τη λιμνοθάλασσά του. Καταγράφει τις σκέψεις του, την καθημερινότητα της νεολαίας και συνομιλεί με ντόπιους καλλιτέχνες και ποιητές αναζητώντας μια σύνδεση ανάμεσα στον πίνακα και το σύγχρονο Μεσολόγγι.

Η ταινία δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, του Μουσικού Οίκου Φίλιππος Νάκας και της Τράπεζας Πειραιώς.

 Στην ταινία συμμετέχουν οι:

Φώτης Καγγελάρης – Διδάκτωρ Ψυχοπαθολογίας, Συγγραφέας

Πολύνα Κοσμαδάκη – Επιμελήτρια Τμήματος Ζωγραφικής, Χαρακτικών και Σχεδίων Μουσείου Μπενάκη

 Ίρις Κρητικού – Ιστορικός Τέχνης και Επιμελήτρια

Γιώργης Μαγγίνης – Επιστημονικός Διευθυντής Μουσείου Μπενάκη

Περίανδρος Παπανικολάου – Ποιητής

Βαγγέλης Ρόμπολας – Εικαστικός

Sophie Barthélémy – Καλλιτεχνική Διευθύντρια Musée des Beaux-Arts de Bordeaux

Zoë Paul – Εικαστικός

Λίγα λόγια από τον σκηνοθέτη

Mε αφορμή τον πίνακα του Ντελακρουά, με τη γυναικεία μορφή που στέκεται πάνω σε ερείπια μπροστά από το φλεγόμενο Μεσολόγγι, τo IODINE – Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου είναι μια ταινία που ψάχνει απεγνωσμένα νόημα πέρα από τη φρίκη του πολέμου αλλά μέσα στο τοπίο και την ανθρώπινη επιθυμία.

Εμπιστεύτηκα μια κινηματογραφική γλώσσα ελπίζοντας να βρω διέξοδο σε έναν λαβύρινθο γεμάτο ιστορικό δράμα, τραγωδία, ποίηση και τέχνες. Εμπνεύστηκα από αλληγορίες και σύμβολα που υπάρχουν στον κινηματογράφο του Alain Resnais, τον γαλλικό ρομαντισμό και την ελληνική ποίηση της δεκαετίας του ’30.

Κινηματογράφησα τοπία και ανθρώπους που με μαγνήτισαν και έκανα συζητήσεις πάντα με μια αίσθηση εξερεύνησης και ανακάλυψης που με συνόδευε σε όλη τη διαδρομή μέχρι τη διαδικασία του μοντάζ. Λειτούργησα ενστικτωδώς με τον ίδιο τρόπο που η αυτόματη γραφή ακολουθεί τη ροή της σκέψης χωρίς να εκλογικεύει. Η εμπειρία για μένα ήταν ένας συνεχής αγώνας μεταξύ μιας ελεύθερης καταγραφής και της ανάγκης για μια ιστορία, με αφήγηση, αρχή, μέση και τέλος. Εστιάζοντας στους χαρακτήρες των ανθρώπων, ανακάλυψα μια νέα επαναστατικότητα που συνδέεται με τη σχέση μας με τον πλανήτη μας, βρίσκοντας έτσι το νόημα που έψαχνα ξεκινώντας την ταινία

Ορφέας Περετζής, σκηνοθέτης

Ο Ορφέας Περετζής (1984) ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε Ψυχολογία στο Stirling University,  Σκηνοθεσία & Βίντεο στο UCA και Σενάριο στο London Film School. Το 2016 ολοκληρώσει το πρώτο του ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους Στο Κέντρο του Κύκλου που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Μεταξύ του 2016 και του 2017 σκηνοθέτησε 12 επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ Φάροι του Cosmote History.

Έχει σκηνοθετήσει και γράψει το σενάριο για 7 ταινίες μικρού μήκους μεταξύ των οποίων Η ζωή ενός νεκρού (2016), Κβάντο (2015), Στην Ελβύν (2014), Small Talk (2007). Έχει λάβει Βραβείο από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Κινηματογράφου (2014), 1ο Βραβείο από την Royal Television Society και 1ο Βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Δράμας. Είναι Berlinale Talent 2019 και υπότροφος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Αυτή τη στιγμή εργάζεται πάνω στην πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας με τίτλο Riviera, μια συμπαραγωγή της ελληνικής StudioBauhaus και της γαλλικής KG Productions.

Σκηνοθεσία / Σενάριο / Aφήγηση: Ορφέας Περετζής
Παραγωγοί: Κωνσταντίνος Βασίλαρος, Νίκη Θεοδωρίδη

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Φάνης Καραγιώργος

Μοντάζ: Γιώργος Ζαφείρης
Σχεδιασμός Ήχου: Δημήτρης Σταυρακούδης

Mίξη Ήχου: Κώστας Φυλακτίδης – Tone Studio

Μουσική: Larry Gus

Ηχοληψία: Δάφνη Φαραζή

Διεύθυνση Παραγωγής: Νίκη Θεοδωρίδη

Βοηθός Σκηνοθέτη / Actor’s Coaching:  Ίρις Μπαγλανέα

Colour Grading: Μάνθος Σάρδης

Graphic Design: Ραλλού Μυλωνά

Studio Ηχογράφησης: Κώστας Φυλακτίδης – Tone Studio

Μεταφράσεις / Υποτιτλισμός: A&B Advertising

Συμπληρωματικές Μεταφράσεις: Στεφανία Τσιγκούνη

Έρευνα / Aρχισυνταξία: Ορφέας Περετζής, Γιώργος Φουρτούνης

Υλικό Επικοινωνίας: Ιωάννα Ζαρμπαλά

Εμφανίζονται οι: Κωνσταντίνος Γκάτσης, Κωνσταντίνος Κάκκος, Καλλιρόη Κάκου, Άκης Καρατζογιάννης, Γιάννης Κατσίρας, Κωνσταντίνος Κουβέλης, Δήμος Λάκκας, Γιώργος Μαντζουράτος, Αγγελική Μπαρμπετάκη, Φωτεινή Μπαρμπετάκη, Άγγελος Ντάνος, Βασιλίνα Σπύρου, Σοφία Τέγα, Γιώργος Φαράντος, Μαργαρίτα Φαράντου, Μαρία Χόνδρου, Χρυσάνθη Χόνδρου

H παραγωγή της ταινίας πραγματοποιήθηκε το 2021 με την υποστήριξη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Μια παραγωγή της StudioBauhaus

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.