Η Ραψωδία Y της Οδύσσειας σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη online από το ΚΘΒΕ 

ΡΑΨΩΔΙΑ Υ

Με τη Μνηστηροφονία οδεύουμε σιγά – σιγά στο πέρας του μεγάλου ταξιδιού για τον Οδυσσέα

Με τη Μνηστηροφονία, που η Ραψωδία Y προαναγγέλλει, οδεύουμε σιγά – σιγά στο πέρας του μεγάλου ταξιδιού για τον Οδυσσέα, που ο Όμηρος σε 12.110 στίχους περιέγραψε με διαχρονικό μεγαλείο.

Η Ραψωδία Y θα είναι διαθέσιμη δωρεάν για το κοινό από την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021 στην ιστοσελίδα και τα podcast του Κρατικού Θεάτρου.

Δέκα έτη σε 41 μέρες δράσης, ειπωμένα από 38 ηθοποιούς του ΚΘΒΕ, σε ένα ακρόαμα – σταθμό για τα χρονικά της συνθήκης που διαβιούμε. Σε απόλυτη συνθήκη καραντίνας οι συντελεστές της παραγωγής, οι ηθοποιοί και οι τεχνικοί του ΚΘΒΕ, κατόρθωσαν να ζωντανέψουν με δημιουργική υπέρβαση, τον παγκόσμιο μύθο, όπως τον μετέφρασε ο Δημήτρης Μαρωνίτης, και τον σκηνοθέτησε η Έφη Δρόσου.

Ελάτε να μπούμε στα όνειρα του ήρωα, να συν-προσευχηθούμε στους θεούς – προστάτες του, να πετάξουμε παρέα με περιστέρια, αετούς και κεραυνούς πάνω απ’ την Ιθάκη, να ενημερώσουμε τον Τηλέμαχο να φυλαχθεί, και να παρακαθίσουμε στο τελευταίο γεύμα των Μνηστήρων της Πηνελόπης, όπως θα προσφερθεί απ’ την ιστοσελίδα και τα podcast του ΚΘΒΕ.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

«Τά πρό τῆς μνηστηροφονίας»

Όταν ο Οδυσσέας ξάπλωσε, συλλογιζόταν πώς θα καταστρέψει τους μνηστήρες. Τότε άκουσε τις δούλες που έβγαιναν για να τους συναντήσουν. Προσπάθησε να συγκρατήσει την οργή του και να μην τους επιτεθεί, όταν παρουσιάστηκε μπροστά του η θεά Αθηνά. Αφού τον βεβαίωσε, ότι οι θεοί είναι μαζί του και θα τον προστατέψουν, τον βύθισε σε ύπνο. Την ίδια στιγμή, η Πηνελόπη ονειρεύτηκε τον Οδυσσέα και έκλαιγε παρακαλώντας τους θεούς να της πάρουν την ζωή. Ο Οδυσσέας ξύπνησε από τα αναφιλητά της και προσευχήθηκε στον Δία. Του ζήτησε ένα σημάδι για να του δείξει ότι είναι στο πλευρό του. Έτσι, ο Δίας έριξε έναν κεραυνό. Τον κεραυνό άκουσε μια δούλα και τον πήρε για σημάδι θείο κι ευχήθηκε να είναι αυτό το τελευταίο γεύμα των μνηστήρων. Ακούγοντας τα λόγια της, χάρηκε ο Οδυσσέας. Είχε αρχίσει να ξημερώνει και ο Τηλέμαχος ετοιμάστηκε και έτρεξε να ρωτήσει τις δούλες για τον ξένο.

Στο μεταξύ, ο Οδυσσέας βρέθηκε με τον Εύμαιο και όλους τους βοσκούς, ενώ, την ίδια ώρα, οι μνηστήρες είχαν μαζευτεί και σχεδίαζαν τον θάνατο του Τηλέμαχου. Τότε ένας αετός φάνηκε στα δεξιά τους με ένα περιστέρι στα νύχια του και το ερμήνευσαν σαν κακό σημάδι. Μετά κάθισαν να φάνε και να πιούν. Ο Τηλέμαχος, για να τους προκαλέσει, έβαλε μαζί τους στο τραπέζι και τον μεταμφιεσμένο Οδυσσέα και είπε, για να τον ακούσουν όλοι, ότι αυτό είναι το σπίτι του Οδυσσέα που μια μέρα θα είναι δικό του. Η Αθηνά δεν καταλάγιαζε το άσχημο φέρσιμο των μνηστήρων για να φουσκώνει από το μίσος ακόμα περισσότερο η καρδιά του Οδυσσέα. Ο Τηλέμαχος έκανε υπομονή προς στις προσβολές τους, ξέροντας ότι αυτό ήταν το τελευταίο γεύμα των μνηστήρων.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία- Συντονισμός: Έφη Δρόσου
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση, Ηχογράφηση, Μοντάζ και Μίξη ήχου: Διονύσης Κωνσταντινίδης
Μουσικοί: Κική Κριμιτζά (κλασική κιθάρα), Διονύσης Κωνσταντινίδης (πλήκτρα, ακουστική κιθάρα, συνθεσάιζερ, programming)
Φωτογραφικά εξώφυλλα: Τάσος Θώμογλου
Γραφικά: Σιμώνη Γρηγορούδη

ΔΙΑΝΟΜΗ

Αφήγηση : Γιάννης Παλαμιώτης
Οδυσσέας: Στέργιος Τζαφέρης
Αθηνά: Λίλιαν Παλαντζα
Πηνελόπη: Μαρία Καραμήτρη
Κόρη: Μαριάννα Πουρέγκα
Τηλέμαχος: Βασίλης Τρυφουλτσάνης
Ευρύκλεια: Νεφέλη Ανθοπούλου
Εύμαιος: Γιάννης Καραμφίλης
Μελάνθιος: Θανάσης Ρέστας
Φοιλίτιος: Παναγιώτης Παπαϊωάννου
Αμφίνομος: Τέλης Ζαχαράκης
Αντίνοος: Χρήστος Μαστρογιαννίδης
Κτήσιππος: Θάνος Φερετζέλης
Αγέλαος: Κωνστατνίνος Χατζησάββας
Θεοκλύμενος: Δημήτρης Διακοσάββας
Ευρύμαχος: Δημήτρης Μορφακίδης
Νιος: Βασίλης Παπαδόπουλος

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.