Η μέλισσα, η πιο σπουδαία βοτανολόγος

Η γνώση της μέλισσας για τα βότανα και τα ανθισμένα φυτά κάνουν τις μέλισσες τους σημαντικότερους επικονιαστές της φύσης

Κείμενο: Σοφία Τριάντου

 

Όταν περπατώ με κάποιον στη φύση λέω «να ζεις το κάθε τι γύρω σου». Από την παιδική μου ηλικία αισθάνθηκα μια έλξη για τη μέλισσα. Ισως γιατί η αφοσίωσή της, την έκανε να μη με ενοχλήσει ποτέ παρά μόνο να γεύομαι το γλυκό της μέλι. Αυτή έλξη με έκανε μεγαλώνοντας να τη παρατηρώ όλο και περισσότερο. Και όταν πια έγινα βοτανολόγος συνειδητοποίησα ότι η μέλισσα είναι η μεγαλύτερη βοτανολόγος απ’ όλους.

Η γνώση της για τα βότανα και τα ανθισμένα φυτά κάνουν τις μέλισσες τους σημαντικότερους επικονιαστές της φύσης. Αυτή η σχέση μεταξύ φυτών, ανθρώπου και επικονιαστών είναι η σημαντικότερη για την υγεία και την ευημερία όχι μόνο του ανθρώπου αλλά και για τον πλανήτη μας. Σίγουρα η ανθρώπινη ζωή επωφελείται πάρα πολύ από τη φυτική ζωή που συντηρεί η μέλισσα αλλά και από τα αγαθά που παράγει με τόσο κόπο.

Photo: ©Sandy Millar

Την άνοιξη θα συναντήσουμε πλήθος από αυτές γύρω από ένα μελισσόχορτο, που αγαπούν ιδιαίτερα όχι μόνο για τα άνθη αλλά και τα φύλλα του. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των αιθέριων ελαίων του, τα οποία αυξάνουν την παραγωγή του μελιού και τη ζωτικότητα των αυγών τους.

Η διάσημη σ’ εμάς δροσερή λουίζα και το λεμονόχορτο την βοηθούν να μιμείται τις φερ ορμόνες της βασίλισσας. Ο γλυκός βασιλικός αποτελεί μια μεγάλη γιορτή πάνω στα βιολετί άνθη του. Ακόμα και για εμάς ο βασιλικός είναι μια γιορτή, μιας και μας απελευθερώνει από όλα τα αρνητικά συναισθήματα.

Από τα μωβ άνθη της λεβάντας παράγουν το αγαπημένο μέλι, αν και σπανίζει. Οι μελισσοκόμοι που τις φροντίζουν ιδιαίτερα, χρησιμοποιούν τα άνθη λεβάντας, καπνιστά, για να ηρεμήσουν το μελίσσι, ενώ εμείς πάλι τα χρησιμοποιούμε για έναν ήρεμο ύπνο ακόμα και στο λουτρό μας.

Photo: ©Kris Mikael Krister

Μοναδική η εικόνα των λουλουδιών τριγύρω από τη λευκή ομπρέλα των άσπρων λουλουδιών της Achillea millefolium (αγριαψιθιά), χορεύουν τριγύρω του και απολαμβάνουν τα δώρα του. Αν και οι περισσότεροι βλέπουν ένα σκληρό εργαζόμενο – πλάσμα, πάντα κρύβει τη σοφία του… Ο κόσμος όπως γνωρίζουμε δεν θα υπήρχε αν οι μέλισσες δεν επικονίαζαν αυτά τα χιλιάδες άνθη. Όποιο είδος μελισσών και να συναντήσουμε πάνω στη γη θα είναι το ίδιο εργατικό και αποτελεσματικό. Πάντα είναι κοινωνική και όλες λειτουργούν για το καλό της κυψέλης, μια αποικία που φιλοξενεί έως και 60.000 μέλισσες.

Εντυπωσιακή και περίπλοκη η κοινωνική τους τάξη. Η ζωή τους επικεντρώνεται γύρω από τη βασίλισσα, η γόνιμη γυναίκα της κοινωνίας τους, η οποία γεννά πάνω από 1000 αυγά την ημέρα. Οι μέλισσες που θα συναντήσεις έξω από την κυψέλη, πετούν για να συλλέξουν νέκταρ, γύρη και νερό. Σκοπός τους είναι να παράγουν μέλι, πρόπολη και βασιλικό πολτό. Πολύτιμα αγαθά για την κυψέλη και τον άνθρωπο.

Photo: ©İbrahim Özdemir

Αν και ταξιδεύει μακριά από το σπίτι της ποτέ δεν θα μπει σε λάθος πόρτα, για αυτό και απολαμβάνουμε τα πολύχρωμα μελίσσια σε χρώμα υπεριώδες, μπλε, πρασινοκίτρινο και κίτρινο. Είναι τα χρώματα που βλέπει καλύτερα απ’ όλα.

Θα τις συναντήσουμε όλες τις ώρες της ημέρας να συλλέγει το νέκταρ, μιας και γνωρίζει πολύ καλά τα βότανα, για αυτό και θα επισκεφτεί το φασκόμηλο, τη ρίγανη και τον ηλίανθο τις πρώτες πρωινές ώρες ενώ στο αγαπημένο άρωμα της φλαμουριάς θα την δούμε το απόγευμα.

Προσαρμόζονται εξαιρετικά για τη συλλογή του νέκταρ, τον τόπο και τον χρόνο, τον αριθμό των μελισσών που πρέπει να βγει από το μελίσσι, όπως τον τρόπο να αλλάξουν ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες τη θερμοκρασία της κυψέλης. Και όλα αυτά με τον χορό των μελισσών! Τα φτερά τους είναι οι πρωταγωνιστές σε όλα τα παραπάνω. Είναι η γλώσσα επικοινωνίας του σε συνδυασμό με τον ήλιο, την κυψέλη και την τροφή.

Τις χαιρόμαστε όλο και περισσότερο, η ευγνωμοσύνη μας για αυτές αρκεί, και για τον κόσμο των βοτάνων αρκεί, έτσι θα τις βλέπουμε να πληθαίνουν και μαζί τους και τα αρωματικά φυτά του τόπου μας.

Ένα μπολ νερό στο μπαλκόνι σας και δύο γλάστρες με αρωματικά φυτά θα βοηθήσει στη διάσωση της υπέροχης αυτής κοινωνίας.

Kεντρική φωτογραφία άρθρου: ©Dmitry Grigoriev 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.