Η Iota Phi αναρωτιέται: «Υπάρχει μεγαλύτερη σπατάλη από μια ζωή χωρίς συναίσθημα;»

Υπερβατικός ηλεκτρονικός ήχος, αιθέρια φωνητικά και στίχοι που έχουν πολλά να σου πουν. Ο ''Homo Pauperis'' είναι ένας δίσκος που, αν έπαιζε ανάποδα κατά τις παλιές δοξασίες, πάλι τα ίδια θα έλεγε ή μάλλον πάλι τα ίδια θα σε έκανε να νιώσεις

Κείμενο: Μύριαμ Παρασκευοπούλου

 

Αλλαγή. Πόσες φορές έχουμε αρθρώσει αυτή τη λέξη; Πόσες φορές έχουμε σκεφτεί πώς θα ήταν η ζωή μας αν κατά τύχη είχαμε γεννηθεί κάτι άλλο και κάπου αλλού. Ή αν σε κάποια κρίσιμη στιγμή της ζωής μας, είχαμε πάρει μια άλλη απόφαση, που όσο επώδυνη και αν ήταν θα μας οδηγούσε σε έναν άλλον δρόμο, ο οποίος με την σειρά του θα μας έπλαθε διαφορετικά μέχρι να έρθει ο επόμενος να αφήσει το δικό του σημάδι πάνω μας; Και αφού η φύση γεννάει, πεθαίνει και αναγεννάται από αυτά που αφήνει πίσω της, ο άνθρωπος γιατί μένει εμμονικά σε έναν εαυτό που εμποδίζει τη διανοητική και ψυχική του πορεία;

Homo Neanderthalensis και Homo Sapiens. Υπεροικογένεια των ανθρωπιδών. Πόσα βήματα έχουμε κάνει από τον πρώιμο εαυτό μας; Και όσο εγώ αναρωτιέμαι όλα αυτά, η IOTA PHI ψιθυρίζει την μετάλλαξη του συγχρόνου ανθρωποειδούς. “Homo Pauperis”. To γλωσσολογικό μου δαιμόνιο αποκωδικοποίησης λέξεων με οδηγεί στο “pauper” που σημαίνει φτωχός και από εκεί οδηγούμε πάλι πίσω για να μάθω πως είναι λέξη λατινογενής με ινδοευρωπαϊκές γλωσσικές επιρροές και ίσως ένα αρχαιοελληνικό γλωσσικό δάνειο του αορίστου β’ «ἔπορον» που σημαίνει πληρώνω, χορηγώ, έχω την οικονομική δυνατότητα σε μια πιο ελεύθερη μετάφραση. Ο Homo Pauperis λοιπόν, είναι ο φτωχός άνθρωπος. Η νέα μας μετάλλαξη όπως την έχει αποτυπώσει μουσικά και στιχουργικά η Iota Phi. Η σύνθεση και η παραγωγή της ανήκει, ενώ είναι αντιληπτό το βλέμμα φροντίδας και βοήθειας του Μιχάλη Δέλτα (Στέρεο Νόβα) σε όλη τη διαδικασία της παραγωγής και της μίξης. Υπερβατικός ηλεκτρονικός ήχος, αιθέρια φωνητικά και στίχοι που έχουν πολλά να σου πουν. Ο ”Homo Pauperis” είναι ένας δίσκος που αν έπαιζε ανάποδα κατά τις παλιές δοξασίες, πάλι τα ίδια θα έλεγε ή μάλλον πάλι τα ίδια θα σε έκανε να νιώσεις.

 Η Iota Phi, (a.k.a Ilia Darlin) έχοντας μια σταθερή, ώριμη και επιτυχημένη πορεία, κατακτώντας τα ελληνικά charts και κυκλοφορώντας τη μουσική της σε 21 χώρες, λίγες ημέρες πριν με εξέπληξε με την live performance της, στον Θόλο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Αψεγάδιαστα φωνητικά, καθηλωτική σκηνική παρουσία και μια μπάντα κουρδισμένη σε άρτιο βαθμό. Κατέβηκε από την σκηνή, μπήκε μαζί μου στο magic local bus και συζητήσαμε για τη μετάλλαξή μας.

Ο νέος άνθρωπος ζει μέσα σε μια εποχή αφθονίας. Αφθονία αγαθών, πληροφόρησης και επιλογών. Όλα αυτά θα μπορούσαν να συμβάλουν σε αυτό που λέμε ποιότητα ζωής. Πώς καταφέραμε να το γυρίσουμε μπούμερανγκ;

Νομίζω, όπως με όλα τα πράγματα στη ζωή, πως το θέμα είναι ποιος είναι ο λόγος και ο στόχος. Ποια είναι η νοοτροπία, η φιλοσοφία μιας κοινωνίας. Τεχνολογία, εξέλιξη, πληροφόρηση, σε όλα ναι, αλλά με ποια χρήση, σε ποιον ανήκουν και ποιον εξυπηρετούν; Από την ώρα που γεννιόμαστε εκπαιδευόμαστε στο να είμαστε καταναλωτές. Είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγεις. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε φάση γιγαντοοθόνες με διαφημίσεις στον δρόμο – Blade Runner.

Μαθαίνουμε διαλογισμό ή πώς να ξεκλειδώσουμε τις ατελείωτες δυνατότητες του σώματός του πνεύματός μας; Και δεν πρόκειται, γιατί τότε θα ήμασταν ένα διαφορετικό τέρας, ξύπνιο και ανεξέλεγκτο. Επιλογές υπάρχουν, αλλά είναι καλά κουκουλωμένες με τόνους ρούχων fast fashion, δελτίων στοιχήματος κτλ.

Η αφθονία αυτή, φτάνει όντως σε όλα τα κοινωνικά στρώματα; Ή είναι μια ψυχολογική απάτη για να καταστέλλουμε την αδικία των επιτευγμάτων μας;

Όχι βέβαια και δε νομίζω πως υπάρχει κάποιος που να πιστεύει κάτι τέτοιο.

Δικαιοσύνη ή ισότητα;

Πιστεύω πως η έννοια της δικαιοσύνης ενέχει την έννοια της ισότητας, αλλά ισχύει πως και οι δύο αυτές έννοιες είναι κατασκευάσματα του ανθρώπινου νου. Πιστεύουμε πως πράττουμε με λογική, αλλά ο κόσμος μας στηρίζεται στον παραλογισμό.

Πόσο έχουν επηρεάσει την εξελικτική μας πορεία οι φιλοσοφικοί, θρησκευτικοί και ηθικοί κώδικες;

Το σύστημα μας είναι τόσο πολύπλοκο και ξέρω ελάχιστα έως τίποτα για να σου απαντήσω. Ποιες ήταν οι ανάγκες μας για να δημιουργήσουμε ένα τόσο πολύπλοκο κοινωνικό σύστημα; Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα; Ποιες αναδράσεις έχουν υπάρξει καθοριστικές; Δεν έχω ιδέα.

Οι σχέσεις μας και οι κοινωνικές αλλά και οι διαπροσωπικές θα μπορούσαν να είχαν ζυμωθεί διαφορετικά;

Στην ανθρώπινη ιστορία πρέπει να έχουν υπάρξει αρκετά διαφορετικού τύπου κοινωνικές και διαπροσωπικές σχέσεις, διαφορετικού τύπου οικογένειες. Πολλά πράγματα έχουν διαμορφωθεί τυχαία σε ένα βαθμό. Πιστεύω λοιπόν πως ναι μπορούν ακόμα να αλλάξουν μορφή, βασικά σίγουρα θα αλλάξουν μορφή.

Η αγάπη είναι οξυγόνο για τον άνθρωπο. Γιατί την αποζητάμε όλο και λιγότερο;

Γιατί μαθαίνουμε πως πρέπει να είμαστε μόνο δυνατοί, αυτάρκεις, πρωταθλητές που λέει και ο MAZOHΑ. Δεν μαθαίνουμε όμως, πως η σκληρότητα ή το καταπιεσμένο συναίσθημα δεν μας παρέχει ασφάλεια. Όσο πιο άκαμπτο είναι κάτι τόσο πιο εύκολα σπάει. Και ακόμα και αν δεν σπάσει, υπάρχει μεγαλύτερη σπατάλη από μια ζωή χωρίς συναίσθημα;

Ποια είναι η θέση του σύγχρονου ανθρώπου απέναντι στη μητέρα φύση και ανοίγοντας το πλαίσιο απέναντι στη γυναίκα και κάθε θηλυκότητα;

Είναι έτσι ακριβώς όπως το είπες «απέναντι». Προσπαθούμε να την κατακτήσουμε βιάζοντάς την και αδυνατούμε να καταλάβουμε πως είμαστε μέρος του συνόλου και όχι κάτι ανεξάρτητο. Άλλο ένα ζώο υπήρξε τόσο χαζό και έχει εξαφανιστεί εκατομμύρια χρόνια. Δεν ξέρω πότε ακριβώς ξεκίνησε η επικράτηση της πατριαρχίας στην αρχαιότητα, αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Υπάρχει ένα αποτύπωμα της διαμόρφωσής της και στη μυθολογία μας. Σίγουρα μετά επισφράγισαν αυτή τη νέα ισορροπία οι δύο επικρατέστερες σήμερα θρησκείες ο Χριστιανισμός και ο Ισλαμισμός και το κακό είναι ατελείωτο. Η γυναίκα φτιάχτηκε από το πλευρό του άντρα… Ο κόσμος παντρεύεται σήμερα στην εκκλησία, άνθρωποι καλλιεργημένοι, και ο παπάς λέει αυτά τα λόγια και οι γυναίκες στο Ιράν πολεμάνε για τα πολύ βασικά, σήμερα το 2023!

Η Ursula Κ. Le Guin μάς θυμίζει πως οι πρώτες ανακαλύψεις του ανθρώπου ήταν δοχεία, δοχεία για τους καρπούς και τα φρούτα και ό,τι άλλο μάζευαν οι πρώτοι άνθρωποι. Λέει ακόμα πως «τα έχουμε ακούσει όλα για τα ξύλα, τα δόρατα και τα σπαθιά[…] τα μακριά, σκληρά πράγματα, αλλά δεν έχουμε ακούσει για το πράγμα που βάζουμε μέσα πράγματα, το δοχείο για το πράγμα που περιέχεται». Το πρώτο δοχείο, που είναι από μόνο του μια δημιουργική δύναμη, όχι μόνο λόγω της χρήσης του, αλλά λόγω της ύπαρξής του. Αν το δεις όμως πιο μακροσκοπικά, η μητέρα φύση θα ανακάμψει, θα κάνει τον κύκλο της και θα επανέλθει, καθώς ο ήλιος μας είναι νέος και έχει ακόμα πολύ χρόνο ζωής. Εμείς σαν είδος κινδυνεύουμε.

Ποιο στοιχείο της φύσης θεωρείς ότι σε κάνει να βρίσκεις το κέντρο σου και μέσα από αυτό να δημιουργείς άλλους ομόκεντρους κύκλους;

Όλα τα χρειάζομαι. Πρώτο-πρώτο όμως σκέφτομαι την θάλασσα και το νερό.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που είπες «Ξύπνα!» στον εαυτό σου; Και από τι ήθελες να ξυπνήσεις;

Λίγες μέρες πριν που έπιασα τον εαυτό μου να υπνωτίζεται σε επιθυμίες και γνώμες τρίτων. Ήθελα να ξυπνήσω από αυτόν τον φαλλοκρατικό εφιάλτη της μουσικής βιομηχανίας. Τα κατάφερα.

Τα παιδιά του χάους τι ζητούν στα όνειρα τους;

Τα παιδιά του χάους ονειρεύονται έναν κόσμο πιο ποιητικό.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.