Οι έφηβοι στη Στέγη: Όλες οι παραγωγές για τους ανήσυχους νέους σε ένα κανάλι

Το Onassis Youth Festival ζωντανεύει επί οθόνης, ενώ η Βιρτζίνια Γουλφ και ο Γεώργιος Βιζυηνός συναντούν τους εφήβους μέσω του θεάτρου

Τα σχολικά θρανία έμειναν για δύο μήνες άδεια, όπως και οι δύο σκηνές της Στέγης για πρώτη φορά χωρίς πρωταγωνιστές και θεατές τους εφήβους. Με την καθημερινότητά τους να επηρεάζεται μέχρι σήμερα, το ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση άνοιξε μια ξεχωριστή πόρτα στο ιδιαίτερο αυτό κοινό, με παραγωγές του -κοντινού χρονικά- παρελθόντος να υπενθυμίζουν την ανάγκη των νέων φωνών στην καλλιτεχνική σκηνή του σήμερα και του αύριο.

Μέχρι τα νεανικά όνειρα δουν ξανά απεριόριστο ουρανό και βρουν τη θέση τους επί σκηνής, το κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση στο YouΤube προσφέρει πρόσβαση στην τέχνη που «μιλά» καλύτερα σε ανήσυχα καλλιτεχνικά μυαλά.

Onassis Youth Festival 2019

Τέσσερις παραστάσεις από το περσινό Onassis Youth Festival είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση. Μέσα από την επαφή με πραγματικές ιστορίες των κατοίκων, από απομνημονεύματα, ντοκουμέντα, ιστορικά τεκμήρια, λογοτεχνικά και θεατρικά έργα, αλλά και προσωπικές συνεντεύξεις, οι μαθητές επέλεξαν τα ερεθίσματα που τους συγκινούν και οι ιδέες τους έγιναν παραστάσεις που πλημμύρισαν τη Μικρή Σκηνή της Στέγης.

«Λίγα Τετραγωνικά»

Το 1ο και το 2ο ΕΠΑΛ Νέας Φιλαδέλφειας ενώθηκαν για να εξερευνήσουν τη στιγμή αγωνίας, όσο ο έφηβος (προ)ετοιμάζεται για το μεγάλο ταξίδι στη ζωή, ενώ το σώμα του περιορίζεται σε λίγα τετραγωνικά. Προσωπικά κείμενα των μαθητών και αποσπάσματα από την ελληνική λογοτεχνία αρθρώνουν αυτή τη διαδρομή τους στα «λίγα τετραγωνικά» της τάξης τους, της γειτονιάς τους και της ζωής τους έως τώρα.

«Πράσινη Γραμμή»

Στη σκηνή, μια πράσινη γραμμή που χωρίζει και ενώνει τριάντα ένα παιδιά, όλα από το 1ο Γυμνάσιο του Πειραιά. Γελάνε, τσακώνονται, χορεύουν, τραγουδάνε, βγάζουν γλώσσα στην Ιστορία. Ξεδιπλώνουν αληθινές ιστορίες, φανταστικές ιστορίες, βουτάνε μέσα τους, μεταμορφώνονται. Πόσο πραγματικά δίπλα μας είναι η Αθήνα; Και πόσο μακριά η εξωτική Αλεξάνδρεια; Ο Καβάφης, τελικά, σε ποιον ανήκει; Πόλεμος πού γίνεται; Στη Βηρυτό ή κάπου παραδίπλα; Πού συναντιούνται τα όνειρα ενός δεκατετράχρονου σ’ έναν προσφυγικό καταυλισμό με αυτά των παιδιών του Πειραιά;

«Καλοκαιρινή Βροχή»

Μια συγκινητική και αναζωογονητική παράσταση από 14 μαθητές του 41ου Γυμνασίου Αθηνών σε σκηνοθεσία Βάσιας Ατταριάν και Μυρτούς Μακρίδη (ομάδα Ντουθ). Μια παράσταση-βάλσαμο, όπως μια καλοκαιρινή βροχή, που μιλάει για τις πόλεις που θυμόμαστε, τις πόλεις που ζούμε, τις πόλεις που ονειρευόμαστε, με τον μαγικό τρόπο των εφήβων.

«Όνειρο ³»

Το 3o Λύκειο Αιγάλεω έφερε επί σκηνής τρεις διαφορετικές ιστορίες από ανθρώπους της ίδιας οικογένειας, σε τρεις διαφορετικές εποχές. Ο ρομαντισμός του ’60 μπλέκεται με την εξωστρέφεια του ’80 και την κυνικότητα του σήμερα, σε τρεις ιστορίες έρωτα που ενώνουν την Αθήνα με την Αλεξάνδρεια.

«Τα Κύματα» της Βιρτζίνια Γουλφ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά

Ο Δημήτρης Καραντζάς έφερε «Τα Κύματα» της Βιρτζίνια Γουλφ στην Εφηβική Σκηνή της Στέγης από τις 21.11.2015 έως τις 24.04.2016, ένα έργο που αποτελεί μέχρι σήμερα κλασικό ύμνο στη φιλία.

«Τα Κύματα» αφηγούνται την ιστορία μιας παρέας φίλων από την πρώτη μέρα του σχολείου έως τη δύση της ζωής τους. Έξι φίλοι που μεγαλώνουν με διαφορετικά όνειρα, διαφορετικούς στόχους, ερωτεύονται, απογοητεύονται, ξαναπροσπαθούν, βιώνουν την απώλεια, ματώνουν και θριαμβεύουν άδοξα και ένδοξα. Ζητήματα κυρίαρχα της εφηβείας όπως η φιλία, ο έρωτας, η διαφορετικότητα, η αγωνία της ύπαρξης και της συνύπαρξης ζωντανεύουν επί σκηνής -και επί οθόνης σήμερα-.

«Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεώργιου Βιζυηνού σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ξανθόπουλου

Ένα από τα πιο σπουδαία διηγήματα του Γεώργιου Βιζυηνού, «Ο Μοσκώβ-Σελήμ», ένα έργο βαθιά αντιπολεμικό για την αγωνία της ταυτότητας, λαμβάνει χώρα στους Ρωσοτουρκικούς πολέμους του ύστερου 18ου αιώνα. Αφηγείται την ιστορία ενός Τούρκου στρατιώτη, ο οποίος, μετά την απόρριψη από τον πατέρα του, επιζητεί την επιβεβαίωση και τη δικαίωσή του στα πεδία των μαχών. Γενναίος πολεμιστής και τραυματίας, βλέπει το παράσημο που του αξίζει να δίνεται σε έναν λιποτάκτη. Όταν, μετά από χρόνια, βρίσκεται αιχμάλωτος στη Ρωσία, ξαφνιάζεται από την ανθρώπινη συμπεριφορά του εχθρού και συνειδητοποιεί ότι ο φανατισμός και το μίσος που διατηρούσε έως τότε ήταν αδικαιολόγητα. Η ανάγκη του για τρυφερότητα και δικαιοσύνη βρίσκει ανταπόκριση, ανέλπιστα, στον εχθρό. Γυρίζοντας στην πατρίδα του, ζει απομονωμένος. Η καρδιά του ελαφραίνει όταν μοιράζεται την ιστορία του με έναν Έλληνα στρατιώτη που επιθυμεί να τον ακούσει.

Dancing to Connect 2020 (Ντοκιμαντέρ)

Πόσοι μαθητές χρειάζονται για να ταρακουνήσουν τη σκηνή της Στέγης; Λίγο πριν το lockdown, η κάμερα του Ιδρύματος Ωνάση εισέβαλε στις τάξεις, τα γυμναστήρια, τους διαδρόμους και τα προαύλια και κατέγραψε τους μαθητές γυμνασίων και λυκείων της Καλαμάτας να κάνουν πρόβες για το Dancing to Connect 2020, το οποίο παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας στις 7 Μαρτίου. Η κοινή παρουσίαση των σχολείων από την Καλαμάτα και την Αθήνα στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης ματαιώθηκε, και μέχρι να ξαναδούμε τη μαθητική σύμπραξη μαθαίνουμε μέσα από αυτό το μικρό ντοκιμαντέρ πώς μπορούν οι έφηβοι να εκφραστούν μέσα από την κίνηση, ώστε να χτίσουν τη δική τους χορογραφία, μέσα από τη βοήθεια επαγγελματιών χορευτών.

«Ο Καβάφης πάει σχολείο»

Από το 2013 μέχρι σήμερα, σχολεία από όλη την Ελλάδα κάνουν μια διαφορετική προσέγγιση του έργου του Αλεξανδρινού ποιητή: Νέες τεχνολογίες, αυτοσχέδιες εκδόσεις και χορός γίνονται τα εργαλεία για τη γλωσσική εξερεύνηση της ποίησης του Καβάφη, που γίνεται προσιτή σε δημιουργικά ανήσυχους και περίεργους νέους.

Δείτε εδώ το βίντεο για το πρόγραμμα «Ο Καβάφης πάει σχολείο» του 2018-2019:

Δείτε στην playlist Cavafy Archive βίντεο από το πρόγραμμα «Ο Καβάφης πάει σχολείο» προηγούμενων ετών.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.