Ο Χάρης Λαμπράκης στο ελculture.gr

"H ουσιαστική μουσική παιδεία ως ανθρώπινη ανάγκη θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά από εμάς, όπως υπήρξε και πριν"

Ένα καλάμι, έξι – επτά τρύπες προσεκτικά σκαλισμένες πάνω του και ένας εξαιρετικός μουσικός. Δεν είναι μαγική η συνταγή, όμως το αποτέλεσμα είναι ταυτόχρονα γήινο και αιθέριο. Ο ήχος του νέυ, ενός οργάνου παλιότερου από πολλά γνωστά μας όργανα και προπάππου του φλάουτου, προσομοιάζει σε αυτόν της ανθρώπινης φωνής. Τραγουδά κυρίως σε ανατολίτικα μονοπάτια, απ’ όπου κι η προέλευσή του. Το ελculture συνάντησε τον δεξιοτέχνη του νέυ Χάρη Λαμπράκη, ο οποίος μαζί με το κουαρτέτο του μας καλεί σε ένα μουσικό «πάντρεμα» της Ανατολής με τη Δύση. Εκεί που η τζαζ συναντά μακάμια κι αμανέδες.. 

ελc: Πώς προέκυψε το κουαρτέτο Χάρης Λαμπράκης;
Χ.Λ.:
Το κουαρτέτο μας προέκυψε μέσα από την πολύχρονη σχέση με τον Νίκο Σιδηροκαστρίτη, τον Δημήτρη Θεοχάρη και τον Αλέξανδρο Παρασκευόπουλο, έναν εξαίρετο μουσικό που χάθηκε πρόωρα. Έκτοτε συνεργαστήκαμε με πολύ αξιόλογους μπασσίστες όπως ο Λύδιος Δάμης, ο Χρυσόστομος Μπουκάλης και ο Γιάννης Παπαδόπουλος. Τώρα παίζουμε μαζί με τον Δημήτρη Τσεκούρα, όμως λόγω ανωτέρας βίας για αυτό το τριήμερο θα είμαστε μαζί με τον Χάρη Μέρμηγκα.

ελc: Το νέυ είναι ένα όργανο όχι τόσο διαδεδομένο, με πανέμορφο όμως ηχόχρωμα. Θα θέλατε να μας μυήσετε στις ιδιαιτερότητες του οργάνου, σε μουσικό και παικτικό επίπεδο;
Χ.Λ.:
Αντιθέτως θα έλεγε κανείς πως τα τελευταία είκοσι χρόνια το νέυ γνωρίζει μια σχετική άνθιση, όχι βέβαια στο επίπεδο άλλων οργάνων όπως η κιθάρα ή το πιάνο, σημαντική όμως για τα δεδομένα του τόπου. Πολλοί είναι  ίσως οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό, οι βασικοί όμως ίσως είναι ο ήχος του και η μακραίωνη ιστορία του. Ένα όργανο που παίζεται για τουλάχιστον 4700 χρόνια στη λεκάνη της ανατολικής μεσογείου και την Περσία, ένα όργανο που μπορεί να εκφράσει με μεγάλη ακρίβεια τη λαϊκή αλλά και τη λόγια και θρησκευτική μουσική. Και ακόμα ένα πολύ απλό όργανο κατασκευαστικά αφού το βασικό του υλικό είναι το καλάμι που υπάρχει άφθονο τριγύρω, και τέλος ένα όργανο που προσομοιάζει στην ανθρώπινη φωνή.

ελc: Πώς ανακαλύψατε το νέυ, τι σας έκανε να το αγαπήσετε και πώς ξεκινήσατε την ενασχόλησή σας με αυτό το όργανο;
Χ.Λ.:
Το ανακάλυψα τυχαία στο Μουσικό Γυμνάσιο της Παλλήνης, δίπλα σε εξαιρετικούς δασκάλους όπως ο Μάριος Μαυροειδής, η Θοδώρα Βάρσου, η Σύλβια Κουτρούλη, η Θοδώρα Τζόλα, ο Δημήτρης Αντωνιάδης και πολλοί άλλοι.

ελc: Πώς συνταιριάζετε τον ανατολίτικο ήχο του νέυ με τις δυτικές τζαζ αρμονίες;
Χ.Λ.:
Βασιζόμενος στην παράδοση του τόπου μας και στην modal τζαζ. Δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει την παράδοση του νέυ, μία παράδοση που παραμένει ζωντανή και ακμάζουσα σήμερα στην Τουρκία, το Ιράν και τον αραβικό κόσμο. Όμως εμείς ζούμε σε έναν άλλο τόπο, με πολλά κοινά αλλά και πολλά διαφορετικά κοινωνικά και πολιτισμικά στοιχεία με τους προαναφερθέντες πολιτισμούς. Καθένας μας μέσα στο κουαρτέτο ως πρόσωπο αναμετράται καθημερινά με αυτήν την πραγματικότητα, και από το αποτέλεσμα αυτής της αναμέτρησης προκύπτει η μουσική του συγκροτήματος.

ελc: Τι ποιότητες εκτιμάτε σε έναν καλό μουσικό οργανοπαίκτη;
Χ.Λ.:
Την ειλικρίνεια, την συγκέντρωση, τη διάθεση για επικοινωνία, την αίσθηση του συνόλου. Καθόλου το τεχνικό επίπεδο, τις ιδέες πίσω από τη μουσική, την εξυπνάδα, τον ατομικισμό.

ελc: Είστε απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης και της Μουσικολογίας Αθηνών. Πώς βλέπετε τη μουσική παιδεία στην Ελλάδα σήμερα;
Χ.Λ.:
Άτυχη από πλευράς κρατικών παροχών και πολύ τυχερή εξαιτίας της ελλείψεως κρατικών παροχών.

ελc: Φοβάστε για το μέλλον της μουσικής παιδείας στην Ελλάδα της κρίσης;
Χ.Λ.:
Καθόλου. Νομίζω πως η ουσιαστική μουσική παιδεία ως ανθρώπινη ανάγκη θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά από εμάς, όπως υπήρξε και πριν.

ελc: Τι θα μας παρουσιάσετε στο Half Note Jazz Club;
Χ.Λ.:
Κομμάτια από τον πρώτο μας δίσκο με τίτλο «Θέα» και αρκετά από τον δεύτερο δίσκο μας που είναι σχεδόν έτοιμος να κυκλοφορήσει.

ελc: Τι σχεδιάζετε ως κουαρτέτο ή ως σόλο καλλιτέχνης, για το μέλλον;
Χ.Λ.:
Ετοιμάζουμε τον δεύτερο μας δίσκο που ευελπιστούμε να κυκλοφορήσει πριν τον καλοκαίρι και κάνουμε προσπάθειες να βγούμε και να παίξουμε σε συναυλίες και φεστιβάλ στο εξωτερικό.

ελc: Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.
Χ.Λ.:
Εγώ σας ευχαριστώ.

Διαβάστε περισσότερα για τα live του Harris Lambrakis Quartet στο Half Note, από τις 2 έως τις 4 Μαρτίου 2012.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.