Ο Γιάννος Μαργαζιώτης στο ελculture.gr

"Το Φεστιβάλ Κυκλάδων έχει επιτύχει μέχρι τώρα ως θεσμός αφιερωμένος στην κλασική μουσική και ωριμάζει ακόμα όπως ένα καλό κόκκινο κρασί"

Σημαντικός Έλληνας βιολονίστας και πρώτος κορυφαίος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο Γιάννος Μαργαζιώτης υπήρξε ένας από τους ιθύνοντες του Διεθνούς Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων που πραγματοποιείται κάθε Αύγουστο στο θέατρο – μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου- «Απόλλων» της Σύρου. Το Φεστιβάλ Κυκλάδων είναι ο μοναδικός θεσμός αφιερωμένος αποκλειστικά στην κλασική μουσική που λαμβάνει χώρα στο διάσημο σύμπλεγμα νησιών του Αιγαίου. Ο Γιάννος Μαργαζιώτης δηλώνει πως παρά τους δύσκολους καιρούς, το Φεστιβάλ πρέπει να διατηρήσει το κλασικό του ύφος και ταυτότητα, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα του προγράμματος και στην επιλογή των καλλιτεχνών, για να ωριμάσει στα μάτια του κοινού όπως ένα καλό κόκκινο κρασί.

ελculture: Πως ξεκίνησε το Φεστιβάλ Κυκλάδων και γιατί επιλέχτηκε η Σύρος για να το φιλοξενήσει;
Γιάννος Μαργαζιώτης: Το Φεστιβάλ είναι μια ιδέα που είχαμε με τους αδερφικούς φίλους και συνεργάτες πλέον, Φώτη Καραγιαννόπουλο, Κώστα Φωτόπουλο και Γιώργο Φουφόπουλο. Η αγάπη μας για την κλασική μουσική, η όρεξη για δημιουργία, η διαπίστωση πως λείπει ένα φεστιβάλ τέτοιου είδους από τις Κυκλάδες και το γεγονός βεβαίως πως η Σύρος είναι ένα νησί που είχε και έχει τις υποδομέςτη θαυμάσια αρχιτεκτονική και αυτό το θαυμάσιο θέατρο, για τη δημιουργία ενός τέτοιου θεσμού μας οδήγησαν στη δημιουργία του.

ελc: Τι θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε φέτος στο Φεστιβάλ Κυκλάδων; Υπάρχει κάποια κοινή φιλοσοφία πίσω από την επιλογή των καλλιτεχνών και των έργων που θα ακουστούν;
Γ.Μ: Είναι από τις λίγες φορές που δίνουμε έναν θεματικό κύκλο στο Φεστιβάλ. Φέτος λοιπόν, τιτλοφορήσαμε το Φεστιβάλ Viva Verdi προς τιμήν του μεγάλου συνθέτη, αγαπημένου σε όλους τους Ιταλούς, με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από τη γέννησή του. Ταυτόχρονα, το σύνθημα αυτό είναι το ακρωνύμιο του κρυφού επαναστατικού μηνύματος που δέσποζε στους τοίχους της Ιταλίας ολόκληρη τη δεκαετία του 1860 καλώντας τους Ιταλούς σε εγρήγορση, σε ενοποίηση υπό την αιγίδα του βασιλιά τότε του Βίκτορα Εμμανουήλ του Β’.
Όσον αφορά την επιλογή των καλλιτεχνών αλλά και του προγράμματος, το τριήμερο αφιέρωμα στον Verdi κορυφώνεται τις 2 τελευταίες μέρες του Φεστιβάλ, 23 και 24 Αυγούστου, με το Rigoletto, την όπερα, έργο το οποίο εγκαινιάστηκε στο θέατρο «Απόλλων» της Σύρου το 1864. Αυτή τη φορά όμως, το έργο θα παρουσιαστεί αποσπασματικά σε μια πρωτοποριακή σύλληψη και ενορχήστρωση του Θεόδωρου Λεμπέση, στην οποία η εικοσαμελής ορχήστρα εγχόρδων Musica Vitae από τη Σουηδία θα συμπράξει με το Κουιντέτο ξύλινων πνευστών της Καμεράτας της Σμύρνης και με κορυφαίους Έλληνες σολίστ και συνεργάτες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, όπως την υψίφωνο Βασιλική Καραγιάννη, τη μεσόφωνο Ειρήνη Καράγιαννη, τον τενόρο Δημήτρη Πακσόγλου και τον βαρύτονο Χάρη Ανδριανό.
Επίσης, εκτός από αυτές τις δύο συναυλίες που είναι αφιερωμένες στον Verdi, το πρόγραμμα περιλαμβάνει αριστουργηματικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, όπως το Κουιντέτο για πιάνο του Mozart, το Κουιντέτο για πιάνο του Brahms αλλά και συνθέσεις του επαναστάτη- σε εισαγωγικά αλλά και χωρίς εισαγωγικά- του τάνγκο Ástor Piazzolla που θα ερμηνεύσουν σπουδαίοι έλληνες σολίστ, όπως ο Γιάννης Βακαρέλης, ο Κώστας Κοτσιώλης αλλά και ξένοι όπως ο Lars Bjørnkjaer που αποτελεί πλέον μόνιμο συνεργάτη μας, η πιανίστα Αλεξάνδρα Νομίδου, οι καλεσμένοι μας από τη Βραζιλία  Leonardo Altino, Rafael Altino και Simon Leitão, όλοι βραβευμένοι και με αξιόλογη καριέρα. Επίσης, μια διαφορετική συναυλία αλλά πάντα στα πλαίσια της κλασικής ερμηνείας, ο Κώστας Ψυχογιός και το εξαιρετικό Duo Rubato από το Βέλγιο. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω όλους αυτούς τους ανθρώπους που δίνουν πνοή και νόημα στο Φεστιβάλ.

ελc: Η Σύρος αποτελεί και τουριστικό προορισμό τόσο για Έλληνες όσο και για ξένους. Εσείς σε ποιες ομάδες κοινού απευθύνεστε; Θεωρείτε ότι το ελληνικό κοινό είναι εξοικειωμένο με την κλασική μουσική, έχετε σκοπό ή επιθυμία για άνοιγμα του προγράμματος προς νέες ομάδες κοινού;
Γ.Μ: Όχι, δεν υπάρχει καμιά τέτοια επιθυμία για το άνοιγμα του προγράμματος. Εξαρχής, ο σκοπός και ο στόχος μας ήταν σαφής. Θέλαμε να δημιουργηθεί ένα φεστιβάλ κλασικής μουσικής που θα εδραιωθεί και θα γίνει θεσμός. Ήδη έχουν περάσει 9 χρονιά και πιστεύω ότι αυτό τουλάχιστον το έχουμε καταφέρει. Αυτό που θέλαμε ήταν να το αγκαλιάσουν πρώτα οι φίλοι της μουσικής. Απευθυνόμαστε σε πολύ εξειδικευμένο κοινό αλλά και πολύ κόσμο ακόμα που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για την κλασική μουσική. Βέβαια, πάντα ξεκινώντας έναν τέτοιο θεσμό, αυτό που θέλαμε πρώτα είναι να φέρουμε κοντά μας τους μόνιμους κατοίκους της Σύρου, συμπεριλαμβανομένων των επισκεπτών του νησιού. Αυτό δημιουργεί ένα νέο κοινό, όλοι αυτοί μαζί που ενδεχομένως, αλλά έτσι πιστεύω ότι έχει γίνει, έχει αγαπήσει με τη σειρά του το συγκεκριμένο είδος μουσικής. Θέλουμε το Φεστιβάλ να αποτελεί πόλο έλξης με διεθνή εμβέλεια για μουσικόφιλους επισκέπτες και όχι μόνο, γι’ αυτό άλλωστε και δεν κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα του, ακόμα και τώρα. Το Φεστιβάλ πρέπει να παραμείνει κλασικό χωρίς ετερόκλητες εκδηλώσεις, διότι αλλιώς χάνουμε το στόχο μας και την ουσία της προσπάθειάς μας εξαρχής. Γι’ αυτό και το κρατήσαμε πάντα σε αυτά τα πλαίσια. Θέλω να πιστεύω ότι όπως ένα καλό κόκκινο κρασί θέλει τον καιρό του για να ωριμάσει, έτσι ακριβώς γίνεται και με το Φεστιβάλ αυτό των Κυκλάδων που γίνεται κάθε χρόνο στην Ερμούπολη της Σύρου.

ελc: Όσον αφορά στο σύνθημα του Βέρντι που αναφέρατε πριν για την ενοποίηση της Ιταλίας, θεωρείτε ότι το φεστιβάλ αλλά και γενικότερα η μουσική μπορεί να δώσει κάποιο μήνυμα στην Ελλάδα του 2013 με όλα τα προβλήματα που υπάρχουν, την αβεβαιότητα, το πλήγμα στην κλασική μουσική με την κατάργηση των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ;
Γ.Μ: Κάθε σοβαρός θεσμός, τουλάχιστον στον τομέα της μουσικής -γιατί γι’ αυτόν μπορώ να μιλήσω, αποτελεί μια εστία πολιτισμού, και όπως όλες οι εστίες πολιτισμού σήμερα κάνουν τον αγώνα τους ώστε να μην σβήσουν κι έτσι πρέπει να κάνουν. Ακριβώς επειδή βρισκόμαστε στην καρδιά της οικονομικής κρίσης, οι εστίες αυτές πρέπει να παραμείνουν αναμμένες και να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Η συνδρομή του κράτους και η οικονομική ενίσχυση δεν υπάρχει πλέον. Ο καθένας πρέπει όπως μπορεί καλύτερα να διατηρήσει αυτές τις εστίες.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων πραγματοποιείται φέτος από τις 16 ως τις 24 Αυγούστου στο Θέατρο “Απόλλων” στην Ερμούπολη της Σύρου. Για περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα, επισκεφτείτε το site του Φεστιβάλ.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.