Ένα παιχνίδι χαρακτικής και χειρονομιακής ζωγραφικής

Εγκαινιάζεται την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014 στη Γκαλερί Σκουφά η ατομική έκθεση της Λίνας Πηγαδιώτη-Τζήμα, με τίτλο «φθοράς αλήθεια». Στην έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου, θα παρουσιαστούν μια σειρά από έργα μικτής τεχνικής σε χαρτί και καμβά που συνδυάζουν ένα παιχνίδι χαρακτικής και χειρονομιακής ζωγραφικής με την πολυδιαστατότητα  των λέξεων σε μία γήινη χρωματική παλέτα. Η Πηγαδιώτη δημιουργεί έργα που συνδυάζουν χαρακτικά, μονοτυπίες, κολάζ, ζωγραφική και φωτογραφία μ’ ένα  πολύ προσωπικό τρόπο επιδιώκοντας να εκφράσει εικαστικά μέσα από αυτά τη σημασία του χρόνου. Φωτογραφίζει εικόνες φθοράς και μέσα από μια ποικιλία τρόπων, υλικών και τεχνικών δημιουργεί έργα που διηγούνται την αίσθηση φθοράς και αποσύνθεσης που αφήνει ο χρόνος πάνω στην ύλη. Το «τυχαίο» και η χρήση γραμμάτων ή κειμένου συμπληρώνουν το γλωσσάριο της επικοινωνίας της.

Όπως αναφέρει η Τόνια Αγιοπετρίτου, το σύνολο των έργων αυτών προβάλλουν την πορεία της Πηγαδιώτη προς την αναζήτηση της Αλήθειας. Πιο συγκεκριμένα υποστηρίζει πως: «Η πορεία για την αναζήτηση της Αλήθειας είναι επίπονη και απαιτητική. Προϋποθέτει αγώνα αυτογνωσίας για να αγγίξουμε την δική μας προσωπική αλήθεια και αγώνα αυταπάρνησης για να πλησιάσουμε και να ψηλαφίσουμε την αλήθεια των άλλων … Η Λίνα Πηγαδιώτη γνωρίζει πολύ καλά αυτήν την πορεία. Την επέλεξε συνειδητά ως άνθρωπος και την εκφράζει με πάθος αλλά και με ευλάβεια ως καλλιτέχνης.»

Η ίδια η εικαστικός ερμηνεύει το πως αντιλαμβάνεται την αλήθεια της φθοράς σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «σήμερα, περισσότερο από ποτέ … έχουμε ανάγκη την αλήθεια … αυτή που πηγάζει μέσα από τη φυσική εξέλιξη των πραγμάτων … μέσα στο χρόνο … και τι θα μπορούσε να είναι πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από το αποτύπωμα του χρόνου πάνω σε μια επιφάνεια … πάνω σ’ ένα αντικείμενο … πάνω σε μας … η φθορά … η σκληρή, αδυσώπητη αλλά και ποιητική πολλές φορές διαπίστωση του περάσματος του χρόνου πάνω από κάθε τι ζωντανό … ή άψυχο που «ζει» μέσα στην καθημερινότητά μας … που επηρεάζεται από τα φυσικά στοιχεία … το νερό, τον αέρα, τον ήλιο, τη θερμοκρασία … τίποτε δεν μένει ανέπαφο στο πέρασμα του χρόνου … και αυτή είναι η ομορφιά του … και το μεγαλείο του ταυτόχρονα …».

Η Λίνα Πηγαδιώτη προσκαλεί τους επισκέπτες να αφήσουν ένα ίχνος της δικής τους ερμηνείας για την έννοια της φθοράς στο χρόνο σε μια εγκατάσταση που θα στηθεί στο χώρο ειδικά για το σκοπό αυτό. Στα πλαίσια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν επίσης μια σειρά διαδραστικών συναντήσεων-ομιλιών γύρω από το θέμα της έκθεσης.

Bιογραφικό

Η Λίνα Πηγαδιώτη–Τζήμα (γ. Αθήνα, 1967) σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών Parsons School of Art & Design στο Παρίσι (BFA, 1991) και παρακολούθησε μαθήματα στο Central Saint Martins του Λονδίνου (1990). To 2013 ολοκληρώνει ένα κύκλο σεμιναρίων στη Σύγχρονη Τέχνη στο Sotheby’s Institute of Art στη Νέα Υόρκη. Αφού εργάστηκε για 18 χρόνια στον χώρο των εντύπων, αφοσιώνεται τα τελευταία πέντε χρόνια στην εικαστική έκφραση. Χρησιμοποιεί τα ταξίδια ως πηγή έμπνευσης φωτογραφίζοντας, γράφοντας και συλλέγοντας αντικείμενα και εικόνες και δημιουργεί μια σειρά έργων μικτής τεχνικής συνδυάζοντας χαρακτικά, μονοτυπίες, κολάζ, ζωγραφική και φωτογραφία μ’ ένα πολύ προσωπικό τρόπο. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έργα της βρίσκονται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΜΜΣΤ) και σε ιδιωτικές συλλογές.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ