Ερείπια του θεάτρου του αρχαίου Ρωμαίου αυτοκράτορα Νέρωνα αποκαλύφθηκαν στη Ρώμη

Το θέατρο του Νέρωνα δεν είχε βρεθεί ποτέ και αναφερόταν μόνο σε αρχαία ρωμαϊκά κείμενα

Τα ερείπια του θεάτρου του Νέρωνα, ενός αυτοκρατορικού θεάτρου που αναφέρεται σε αρχαία ρωμαϊκά κείμενα αλλά δεν βρέθηκε ποτέ, ανακαλύφθηκαν κάτω από τον κήπο ενός ξενοδοχείου, λίγα βήματα μακριά από το Βατικανό.

Το θέατρο του Νέρωνα δεν είχε βρεθεί ποτέ και αναφερόταν μόνο σε αρχαία ρωμαϊκά κείμενα, κυρίως από τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο.

Οι αρχαιολόγοι στη Ρώμη έκαναν ανασκαφές βαθιά κάτω από τον περιφραγμένο κήπο του Palazzo della Rovere από το 2020, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων ανακαινίσεων του τοιχογραφημένου αναγεννησιακού κτιρίου. Το Palazzo, το οποίο καταλαμβάνει ένα οικοδομικό τετράγωνο κατά μήκος της ευρείας Via della Conciliazione και οδηγεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, φιλοξενεί ένα αρχαίο ιπποτικό τάγμα του Βατικανού, το οποίο νοικιάζει τον χώρο σε ένα ξενοδοχείο για να συγκεντρώσει χρήματα για τους χριστιανούς στους Αγίους Τόπους.

Ο γενικός διοικητής του Τάγματος του Παναγίου Τάφου της Ιερουσαλήμ, Λεονάρντο Βισκόντι ντι Μοντρόνε, επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ανακοίνωσε την ανακάλυψη ότι η ξενοδοχειακή αλυσίδα που πρόκειται να καταλάβει τον χώρο είναι η Four Seasons. Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι το ξενοδοχείο αναμένεται να ανοίξει εγκαίρως για το ιωβηλαίο του Βατικανού το 2025, όταν εκτιμάται ότι 30 εκατομμύρια επισκέπτες και προσκυνητές θα επισκεφθούν τη Ρώμη.
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα ευρήματα ήταν εξαιρετικά, επειδή παρείχαν μια σπάνια ματιά στη ρωμαϊκή ιστορία μέχρι τον 15ο αιώνα. Μεταξύ των ανακαλύψεων ήταν χρωματιστά γυάλινα κύπελλα του 10ου αιώνα και κομμάτια κεραμικής ασυνήθιστα καθώς λίγα είναι γνωστά για την περίοδο αυτή στη Ρώμη.

Η Marzia Di Mento, επικεφαλής αρχαιολόγος του χώρου, δήλωσε ότι προηγουμένως είχαν βρεθεί μόνο επτά γυάλινα δισκοπότηρα της εποχής και ότι οι ανασκαφές του συγκεκριμένου χώρου έφεραν στο φως άλλα επτά. Οι αρχαιολόγοι ήρθαν αντιμέτωποι με μαρμάρινες στήλες και γύψο διακοσμημένο με φύλλα χρυσού, γεγονός που τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το θέατρο του Νέρωνα, βρισκόταν πράγματι στην περιοχή, ακριβώς δίπλα στον ποταμό Τίβερη.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι κινητές αρχαιότητες θα μεταφερθούν σε μουσείο, ενώ τα ερείπια του ίδιου του θεατρικού οικοδομήματος θα καλυφθούν και πάλι μετά την ολοκλήρωση όλων των μελετών.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.