Εγκαίνια για την Αρχαιολογική Πινακοθήκη των Βασιλικών Μουσείων στο Τορίνο: Ιταλική κομψότητα και ανεκτίμητη πολιτιστική αξία

Mία από τις σημαντικότερες ιστορικές συλλογές της Ευρώπης γίνεται προσβάσιμη στο κοινό σε μια νέα έκθεση αφιερωμένη στους πολιτισμούς της αρχαίας Μεσογείου

Mια από τις σημαντικότερες ιστορικές συλλογές της Ευρώπης γίνεται προσβάσιμη στο κοινό σε μια νέα έκθεση αφιερωμένη στους πολιτισμούς της αρχαίας Μεσογείου, όπου φυλάσσονται ευρήματα σπάνιας ομορφιάς και ανεκτίμητης ιστορικής αξίας. Η Αρχαιολογική Πινακοθήκη των Βασιλικών Μουσείων στο Τορίνο άνοιξε πριν από μερικές ημέρες.

Βρίσκεται στο ισόγειο του Manica Nuova του Βασιλικού Παλατιού, και περιλαμβάνει περισσότερα από χίλια έργα, μερικά από τα οποία δεν έχουν εκτεθεί ποτέ πριν: ευρήματα από τη Μεσοποταμία, την Ελλάδα και τα ρωμαϊκά αγάλματα, την ελληνική κεραμική, τα ετρουσκικά και φοινικικά ταφικά στοιχεία. Περίπου 1.000 από τα 30.000 κομμάτια του επιλέχθηκαν για να απεικονίσουν τα πολλά σκέλη της συλλογής, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του Οίκου της Σαβοΐας της οποίας η πρωτεύουσα ήταν το Τορίνο.

«Αυτή η νέα έκθεση φέρνει στο φως έργα ανεκτίμητης ομορφιάς και ιστορικής αξίας. Αυτές οι συλλογές σήμερα είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για διάλογο μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος, ένα σπουδαίο κληροδότημα για να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον.  Η νέα έκθεση αντιπροσωπεύει μόνο την αρχή μιας σημαντικής επανεξέτασης ενός μονοπατιού για μια ενιαία αφήγηση, των διαφορετικών ψυχών των Βασιλικών Μουσείων», δηλώνει η Enrica Pagella, η διευθύντρια του Musei Reali.

© Musei Reali Torino

Η ξενάγηση χωρίζεται σε πέντε ενότητες και χωρίζεται σε δέκα δωμάτια, με ένα εντυπωσιακό σκηνικό σχεδιασμένο από το στούντιο GTRF – Tortelli Frassoni Architetti Associati, το οποίο έχει υπογράψει μερικές από τις πιο εμβληματικές μουσειακές εκθέσεις των τελευταίων ετών στην Ιταλία.

Όμορφα φωτισμένα ρωμαϊκά αγάλματα και προτομές πορτρέτων (μια πρόσφατη προσθήκη και ο πιο σημαντικός πυρήνας της συλλογής) ευθυγραμμίζονται με τον κεντρικό διάδρομο, κάτι που παραπέμπει στο είδος του Wunderkammer ή αλλιώς Cabinets of curiosities (παραταγμένες συλλογές που προκαλούν έκπληξη και περιέργεια) που αγαπούσαν οι πρίγκιπες του 16ου αιώνα.

Η κληρονομιά του Μουσείου Αρχαιοτήτων έχει σχεδιαστεί ως ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο και τον χώρο, ξεκινώντας με τη γέννηση των πρώτων συλλογών και στη συνέχεια, προχωράει σε περιηγήσεις κατά μήκος της Γλυπτοθήκης, με θέα στα δωμάτια των διαφορετικών πολιτισμών. Μια πλούσια εξερεύνηση στον χρόνο, μια κατάδυση στα αρχαϊκά μονοπάτια της Μεσογείου και των εντυπωσιακών πολιτισμών που άφησαν το αποτύπωμά τους, κληρονομιά για τους σύγχρονους.

© Musei Reali Torino

Ενότητες Μουσείου

Η πρώτη ενότητα είναι αφιερωμένη στις πρώτες συλλογές έργων του Οίκου της  Σαβοΐας, από τον Emanuele Filiberto στα τέλη του 16ου αιώνα (1553-1580) και στη συνέχεια από τον γιο του Carlo Emanuele I με τα δύο αντιπροσωπευτικά έργα της περιόδου: τη μυστηριώδη προτομή της Ίσιδας σε μαύρο μάρμαρο με τα Ζώδια στο πρόσωπό της, και το κοιμισμένο αγόρι με τα φτερά του Έρωτα.

Ο κεντρικός διάδρομος παραπέμπει σε στοά παλατιού, όπου ελληνικά και ρωμαϊκά αγάλματα, γλυπτά ανάγλυφα και μαρμάρινες προτομές παρατάσσονται κατά μήκος του διαδρόμου και παρουσιάζουν στον επισκέπτη τα κύρια χαρακτηριστικά της αρχαίας περιόδου.

Η περιοχή της Αρχαίας Εγγύς Ανατολής είναι αφιερωμένη στα ευρήματα των Ασσυρίων, τα οποία έφτασαν στο Μουσείο το 1847, στα οποία προστίθεται μια συλλογή – η πλουσιότερη στην Ιταλία – σφηνοειδή κειμένων και κυλινδρικές σφραγίδες.

Μέσα στην πέμπτη ενότητα για αρχαιότητες από το νησί της Κύπρου, υπάρχει η μεγαλύτερη συλλογή του Μουσείου: διαθέτει περισσότερα από 1.000 κομμάτια ικανά να παρακολουθήσουν την εξέλιξη αυτής της πολιτιστικής διαδρομής σε ένα χρονολογικό διάστημα που κυμαίνεται από την αρχαία εποχή του Χαλκού (III χιλιετία π.Χ.) έως την ύστερη αρχαιότητα (IV-V αιώνα μ.Χ. ).

© Musei Reali Torino
© Musei Reali Torino
© Musei Reali Torino

Ακολουθούν τα δωμάτια του ρωμαϊκού πολιτισμού, που εκτίθεται για πρώτη φορά, το ρωμαϊκό ημερολόγιο των Fasti Praenestini, της Αιγύπτου κατά την ελληνιστική περίοδο, με το όμορφο κεφάλι της περίφημης βασίλισσας Κλεοπάτρα Ζ’ να λάμπει.

Μεταξύ των εμβληματικών αντικειμένων που επιλέχθηκαν από τους επιμελητές είναι το πορτρέτο του Καίσαρα, το ασσυριακό ανάγλυφο του βασιλιά Σαργών Β’, μια από τις καλύτερες παραστάσεις του Νεοασσυρίου ηγεμόνα που χρονολογείται από το 717-707 π.Χ., η μεγάλη ετρουσκική σαρκοφάγος που χρονολογείται από το 280-270 π.Χ. της Matausna, μιας γυναίκας που ανήκει στην ομώνυμη οικογένεια της οποίας οι συγγένειες και τα ονόματα μπορούν να ανακατασκευαστούν.

Όλα τα έργα συνοδεύονται από ειδικές λεζάντες με σχόλια, ακουστικές περιγραφές και μέσω κωδικών QR ενσωματωμένων στους τοίχους μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση σε πλήθος πληροφοριών.

«Η νέα αυτή έκθεση προσφέρει στο κοινό μια άνευ προηγουμένου ενημερωμένη ανάγνωση των Αρχαιολογικών Συλλογών της Μεσογείου, μέσα από μια νέα και υποβλητική έκθεση παρουσίασης χιλίων περίπου αρχαίων έργων. Η Πινακοθήκη Αρχαιοτήτων παρουσιάζεται σήμερα ως ένα συναρπαστικό ταξίδι ανάμεσα στους αρχαίους πολιτισμούς, γύρω από τις κοινές ρίζες των πολιτιστικών μας ταυτοτήτων», θα αναφέρουν ο Filippo Masino, αρχιτέκτονας και η Elisa Panero, επιμελήτρια αρχαιοτήτων.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.