Δύο νέες κυκλοφορίες που ισορροπούν ανάμεσα στο σκοτεινό και το γοητευτικό

Δύο βιβλία που μας κέντρισαν την περιέργεια και έχουν ήδη μπει στη λίστα με τις προσεχείς μας αναγνώσεις

Δύο νέες κυκλοφορίες του μήνα που μας κέντρισαν την περιέργεια και έχουν ήδη μπει στη λίστα με τις προσεχείς μας αναγνώσεις. Το ένα από την εγχώρια λογοτεχνία και τον Διονύση Μαρίνο στη νέα του συγγραφική πρόταση, και το άλλο από την ευρωπαϊκή εκδοτική κυκλοφορία με τη Γερμανίδα συγγραφέα του Καταρίνα Φόλκμερ, σε μια απόπειρα να σπάσει τη γερμανική σιωπή για το ολοκαύτωμα με ένα μάλλον ιδιότυπο τρόπο. 

 

Στον γιατρό ή Το εβραϊκό πουλί, Katharina Volckmer | Εκδόσεις Ποταμός

 

 

Σε ένα πολυτελές ιδιωτικό ιατρείο στο Λονδίνο, ο Δρ Σέλιγκμαν εξετάζει μια νέα ασθενή, μια νεαρή Γερμανίδα που πρόσφατα απέκτησε κάποια χρήματα. Η ασθενής του θα παραμείνει ανώνυμη σε όλο το βιβλίο, παραδίνεται σε μια καταιγιστική εξομολόγησή της καθώς ξεσπά στον γιατρό – για την εμμονή της με τον Χίτλερ, τις εξωφρενικές σεξουαλικές φαντασιώσεις της (που συχνά περιλαμβάνουν τον Χίτλερ) και την πολύπλευρη ντροπή που νιώθει ως γυναίκα, ως κόρη και ως Γερμανίδα.
Ειδικότερα, η ανώνυμη αφηγήτρια εκφράζει την περιφρόνησή της για «αυτή την παράξενη γερμανική σιωπή» σχετικά με το Ολοκαύτωμα, καθώς και την αηδία της για το γυναικείο σώμα της και την ανάγκη να πρέπει πάντα να «παίζει τον ρόλο της γυναίκας».

Όπως θα σχολιάσει η συντάκτρια Frances Wison στους Times Literary Supplement, πρόκειται ταυτόχρονα «για ένα μονόλογο ενός αιδοίου και μιας βιρτουόζικης περφόρμανς» με τη συγγραφέα να θέτει σημαντικά θέματα ταμπού για πολλούς, σπάζοντας την αποσιώπησή τους με το γέλιο.

Το βιβλίο Στον γιατρό ή Το εβραϊκό πουλί μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ποταμός με τη συγγραφέα του Καταρίνα Φόλκμερ (Katharina Volckmer) να παραδίνεται σε ένα ριψοκίνδυνο λογοτεχνικό εύρημα που σαγηνεύει, ισορροπώντας ανάμεσα στο χιουμοριστικό και το σκοτεινό με μαεστρία και άνεση.

Η Katharina Volckmer γεννήθηκε στη Γερμανία το 1987 και ζει στο Λονδίνο, όπου εργάζεται ως λογοτεχνικός πράκτορας στην εταιρεία συγγραφικών δικαιωμάτων RCW. Έχει εκπονήσει διδακτορικό στην Οξφόρδη (Σύγχρονη Λογοτεχνία). Έχει δημοσιεύσει δημοσιογραφικά κείμενα και διηγήματα σε έντυπα όπως το Lithub, το FAS, το Astra Magazine, το London Magazine και το HEAT literary journal. Το πρώτο της μυθιστόρημα Στον γιατρό ή Το εβραϊκό πουλί έχει μεταφραστεί σε δεκαπέντε γλώσσες, ενώ σε πολλές χώρες διασκευάστηκε για το θέατρο και το ραδιόφωνο.

Το βιβλίο Στον γιατρό ή Το εβραϊκό πουλί (μτφρ: Δημήτρης Καρακίτσος), Εκδόσεις Ποταμός

 

Σαν Νορμάλ, Διονύσης Μαρίνος | Εκδόσεις Μεταίχμιο

 

 

Μια επινοημένη πόλη κάπου στον χάρτη. Θα μπορούσε να λέγεται και Twin Peaks, καθώς πολλά παράξενα πράγματα συμβαίνουν στους ήρωες (κυρίως άντρες) που κυκλοφορούν στους δρόμους της.
Πρόκειται για σπονδυλωτό μυθιστόρημα, όπου άνθρωποι χάνονται στη θάλασσα μέσα στο σπίτι τους. Παράξενα ζώα που ζηλεύουν παθολογικά σαν να ήταν ερωτικοί σύντροφοι. Άντρες που παίζουν πιάνο χωρίς να ακουμπούν καν τα πλήκτρα. Ο συγγραφέας που βλέπει να γράφεται το βιβλίο του από κάποιον ήρωά του, αφού πρώτα συναντήσει την πανέμορφη ηρωΐδα του στον δρόμο. Ένα παράξενα γοητευτικό μυθιστόρημα.

«Συνέχισα να απομακρύνομαι. Συνέχισε να μικραίνει το περίγραμμα του φίλου του, να θαμπώνει. Ώσπου στο τέλος έγινε μια κουκκίδα, τόσο μακρινός μου φαινόταν ή τόσο μακρινός μπορεί να του φαινόμουν εγώ εκεί που είχα μεταφερθεί και πια δεν μπορούσε να με διακρίνει. Τότε και μόνο τότε κατάλαβα για πρώτη φορά πως ήμουν πάνω στο αφρισμένο νερό της θάλασσας που χόρευε για χάρη μου μόνο κι άρχισα να γελάω, να γελάω δυνατά, να γελάω δίχως λόγο. Έως τη στιγμή που το πρόσωπό μου έσβησε από το πρόσωπό μου, ξεκόλλησε από πάνω μου και πέταξε μακριά στο τέρμα του ορίζοντα, σαν εξωτικό πουλί φτεροκοπώντας ελεύθερο.»

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.