Βραδινές περιπλανήσεις στους δρόμους της τέχνης

Η Ρώμη της σύγχρονης τέχνης υπό το φως των αστεριών

Το φθινόπωρο στη Ρώμη είναι γλυκό, ελαφρώς μελαγχολικό και όσο χρειάζεται ζεστό για να μετατρέπονται οι βραδινές βόλτες στην πόλη σε μια ιδανική ευκαιρία να ακούσεις τους ποικίλους ήχους της, να ευχαριστήσεις την όρασή σου με τις άπειρες επιλογές που ξεπηδούν από κάθε γωνιά της και να παρασυρθείς από αρώματα και γεύσεις που θυμίζουν το ένδοξο παρελθόν της και αναδεικνύουν τη σύγχρονη αισθητική της. Πρόκειται για μια πόλη που χαρακτηρίζεται τόσο από το “βάρος” της πολιτιστικής της κληρονομιάς όσο κι από το σωστό τρόπο που τη διαχειρίζεται, την αξιοποιεί και τη συνταιριάζει με τις σύγχρονες τάσεις της τέχνης. Τα μουσεία και οι galleries εγκαταλείπουν το συντηρητικό και παγιωμένο ρόλο τους, απλώς ως προστάτες των αριστουργημάτων της τέχνης ή ως πομποί της, υποτιθέμενα απευθυνόμενης στους λίγους και μυημένους, σύγχρονης τέχνης. Αντιθέτως εφαρμόζουν σύγχρονες τεχνικές προσέγγισης ενός πιο ευρέος κοινού, διοργανώνοντας ξεχωριστές βραδιές, προσκαλώντας καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τα έργα τους σε ανοιχτούς χώρους ή ακόμα και σε αρχαιολογικά μνημεία. Το μόνο που μένει από εμάς είναι να τα ανακαλύψουμε στα διάφορα σημεία της πόλης, χωρίς να ανησυχούμε για το οικονομικό μας budget παρά ίσως μόνο για το αν θα προλάβουμε το τελευταίο δρομολόγιο του μετρό για το σπίτι..

Πρώτος σταθμός το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Ρώμης, το οποίο για 3 συγκεκριμένες βραδιές του Σεπτέμβρη διοργανώνει το MACROVideoDrink. Από το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ, στον αίθριο χώρο του μουσείου η video art συναντά σημαντικούς μουσικοσυνθέτες, μέσα από αφιερώματα όπου ο Peter Gabriel συνομιλεί με τον John Cage και ο Nam June Paik με τον Ennio Morricone. Τις συγκεκριμένες ώρες η είσοδος στο μουσείο είναι δωρεάν ενώ οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στους χώρους του έχοντας ελεύθερη πρόσβαση στις 8 εκθέσεις που φιλοξενεί αλλά και στο μπουφέ  για ένα δροσιστικό cocktail. Ήδη από την πρώτη βραδιά πραγματοποίησής του, 4.000 άτομα πέρασαν τις πύλες ενός εκ των πιο δραστήριων μουσείων της πόλης, για να παρακολουθήσουν χαρακτηριστικά έργα της video art, να πιούν το ποτό τους, να απολαύσουν τις εκθέσεις και να συναναστραφούν με τον υπόλοιπο κόσμο. Με αυτήν την πρωτοβουλία ο χώρος του μουσείου μετατρέπεται σε έναν ζωντανό παλλόμενο οργανισμό, που ελκύει όλο και περισσότερους επισκέπτες, ενσωματώνοντάς τους ενεργά στη λειτουργία του ως φορέας νέων τάσεων, γνώσης, πειραματισμού και αναζήτησης σε καλλιτεχνικό και κοινωνικό επίπεδο.

Συνεχίζουμε τη βόλτα μας στο κέντρο της πόλης χωρίς όμως να απομακρυνόμαστε από την περιοχή που βρίσκεται το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και μερικές από τις πιο ιδιαίτερες galleries της Ρώμης. Μία από αυτές είναι και η galleria CO2, η οποία δεν εγκαινιάζει μόνο τη νέα της έκθεση αλλά και τους νέους της χώρους σε ένα πρώην συνεργείο αυτοκινήτων της δεκαετίας του ’50. Ο ενθουσιασμός από τους παρευρισκόμενους είναι μεγάλος καθώς ο χώρος είναι πραγματικά ιδιαίτερος αλλά και εξαιτίας του εξαιρετικού έργου του ισπανού καλλιτέχνη Santiago Morilla. Στην ουσία πρόκειται για το τρίτο και τελευταίο μέρος παρουσίασης της σειράς Nidi του καλλιτέχνη, αφού μέσα στο τρέχον έτος είχαν προηγηθεί άλλες δύο εκθέσεις σε δυο διαφορετικούς υπαίθριους χώρους της Ρώμης. Ο καλλιτέχνης με επιρροές από την street art, ζωγραφίζει τις αλλόκοτες δίχρωμες φιγούρες του σε τοίχους κτηρίων έτσι ώστε η θέασή τους να καθίσταται δυνατή από τους επισκέπτες αλλά  και από τους περαστικούς. Επιπλέον η επιμελητική επιλογή να παρουσιαστεί η σειρά σε 3 διαφορετικά σημεία, φανερώνει το στοιχείο της ελευθερίας, της κινητικότητας και της παιγνιώδους διάθεσης της σύγχρονης τέχνης να βγει στους δρόμους, να αποτελέσει ζωντανό κομμάτι του αστικού πολιτισμού και της καθημερινότητάς μας.

Κάπως έτσι σκέφτηκαν και οι καλλιτέχνες Thyra Hilden και Pio Diaz όταν πριν από 4 χρόνια περίπου αποφάσισαν ότι ήθελαν να βάλουν φωτιά στο Κολοσσαίο. Μέσω του συγκεκριμένου video installation, οι “πυρομανείς” καλλιτέχνες θέλησαν να παρουσιάσουν στους κατοίκους και στους τουρίστες της Ρώμης, ένα φλεγόμενο Κολοσσαίο δίνοντας έτσι μια διαφορετική διάσταση σε ένα από τα πιο συμβολικά μνημεία του δυτικού πολιτισμού. Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο αφού το καλλιτεχνικό δίδυμο μέσω της δράσης City on fire έχει “κάψει” κι άλλα γνωστά μνημεία, μουσεία και εκκλησίες της Ευρώπης. Από τις 16 έως και τις 19/9 το Κολοσσαίο έπαιρνε φωτιά κάθε βράδυ αφού πραγματοποιήθηκε το Coliseum on fire, ένα εντυπωσιακό sitespecific video projection που ο καθένας μπορούσε να απολαύσει  απλά περνώντας μπροστά από το επιβλητικό μνημείο. Στην καρδιά της πόλης, στο ιστορικό της κέντρο τα μνημεία του παρελθόντος συνομιλούν με τη σύγχρονη τέχνη, η οποία είναι τρόπος διασκέδασης, κοινωνικοποίησης, αφύπνισης, επανάστασης, ζωής. 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.