Δημιουργική Οικονομία, μια διαρκής ευκαιρία για ανάπτυξη

Μια διεθνής συνάντηση με θέμα τη μετατροπή της τάσης παγκόσμιας λιτότητας σε ευκαιρία ανάπτυξης

Η εταιρεία συμβούλων φιλανθρωπίας elpis διοργανώνει διεθνή συνάντηση με τίτλο «Δημιουργική Οικονομία, μια διαρκής ευκαιρία για ανάπτυξη» στις 18 Οκτωβρίου στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα, με αφορμή τη μετάφραση στα ελληνικά της σημαντικής έκδοσης της Inter-American Development Bank The Orange Economy – An Infinite Opportunity. Η συνάντηση πραγματοποιείται στον απόηχο της διεθνούς αναζήτησης προτάσεων που θα μετατρέψουν την τάση παγκόσμιας λιτότητας σε ευκαιρία ανάπτυξης.

Τι είναι όμως στην πραγματικότητα η «Δημιουργική Οικονομία»; Σύμφωνα με το Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, οι δημιουργικές βιομηχανίες είναι αυτές που «έχουν ως προέλευση την ατομική δημιουργικότητα, την ικανότητα και το ταλέντο μαζί με τη δυνατότητα της δημιουργίας πλούτου και θέσεων εργασίας, μέσω της παραγωγής και της εκμετάλλευσης της πνευματικής ιδιοκτησίας». Μπορεί να φανταστεί κανείς κράτος του οποίου η οικονομία απορρέει αποκλειστικά από τον τομέα των τεχνών, της πολιτιστικής κληρονομιάς, του τουρισμού, της μουσικής, των νέων τεχνολογιών, της αρχιτεκτονικής, του design, της διαφήμισης και όλων των τομέων των οποίων τα παράγωγα βασίζονται στην πνευματική ιδιοκτησία και συναποτελούν τη «Δημιουργική Βιομηχανία». Είναι αποδεδειγμένο ότι, εάν αυτό το κράτος ήταν υπαρκτό, θα αποτελούσε την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία διεθνώς, με το υψηλότερο επίπεδο βιωσιμότητας.  Αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα έρευνας της Price Waterhouse Cooper (PWC) του 2012, κατά την οποία αποδεικνύεται ότι η Δημιουργική Βιομηχανία συνεισφέρει 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία, οφείλοντας να αναγνωρίσουν τη δυναμική της «Δημιουργικής Οικονομίας» για ανάπτυξη και τη συμβολή της στην έξοδο της παγκόσμιας αλλά και πιο συγκεκριμενα της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση.

Δείτε σε live streaming την εκδήλωση!

{youtube}trG5GqGwpVo{/youtube}

Με πάνελ ομιλητών που απαρτίζεται από κορυφαίους, διεθνώς, επιστήμονες, επαγγελματίες  και καλλιτέχνες από το χώρο της Δημιουργικής Οικονομίας (Creative Economy), η διεθνής συνάντηση «Δημιουργική Οικονομία, μια διαρκής ευκαιρία για ανάπτυξη», θέτει τη βάση για μια εποικοδομητική συζήτηση vis a vis προσδιορισμού των εννοιών αλλά και ανάδειξης της ραγδαίας ανάπτυξης των διαφόρων τομέων της «Δημιουργικής Βιομηχανίας». Εξετάζει τις έννοιες της δημιουργικής εκπαίδευσης και επιχειρηματικότητας, τις πιθανές αναπτυξιακές πολιτικές για την προώθηση της Δημιουργικής Οικονομίας και πολλά άλλα θέματα μέσω ομιλιών, περιπτωσιολογικών μελετών καθώς και roundtables, με συμμετέχοντες διακεκριμένους επαγγελματίες της Δημιουργικής Οικονομίας απ’ όλο τον κόσμο.

Mέσα από τις προγραμματισμένες ανοιχτές συζητήσεις, δίνεται η ευκαιρία σε καταξιωμένους εκπροσώπους της διεθνούς και εγχώριας Δημιουργικής Βιομηχανίας να τοποθετηθούν και να μοιραστούν με τους συμμετέχοντες την προσωπική τους εμπειρία και στάση απέναντι στην «Δημιουργική Οικονομία». Συγκεκριμένα εκθέτουν τις απόψεις τους μεταξύ άλλων οι:

Lord Chris Smith: Πρόεδρος του Οργανισμού Περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου και επισκέπτης καθηγητής του University of the Arts London..
Felipe Buitrago Restrepo: Οικονομολόγος και συγγραφέας του βιβλίου “The Orange Economy – An infinite opportunity”..
Dr. Andrew Senior: Εμπειρογνώμων, UNESCO
Lyne Sneige Keyrouz: διευθύντρια πολιτιστικών προγραμμάτων στο Middle East Institute της Ουάσιγκτον
Kathleen Soriano: Πρώην διευθύντρια εκθέσεων της Royal Academy of Arts του Ηνωμένου Βασιλείου
Stuart McDonald: Industrial Associate – Αναπληρωτής Ερευνητής στο Robert Gordon University και διευθυντής του Creative Frontline στο Ηνωμένο Βασίλειο
Fiona Kearney: Διευθύντρια της Glucksman Gallery, University College Cork της Ιρλανδίας
Ayeh Naraghi: Διευθύντρια της εταιρείας Alcove Advisors στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
Γεώργιος Αναστασιάδης: Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας MILK Branding Professionals
Γεώργιος Ζίφκος: Υποψήφιος διδάκτωρ, ερευνητής της Δημιουργικής Βιομηχανίας στο Πανεπιστήμιο του Leeds
Απόστολος Καλφόπουλος: Αρχιτέκτονας, curator και καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Διευθυντής του Dynamo
Βασίλης Καρούκ: Εικαστικός
Δήμητρα Κολοτούρα: Συν-ιδρύτρια της εταιρείας μόδας Zeus + Δiοne
Dr Esthir Lemi: μουσικός , εικαστικός, ερευνήτρια και Visiting Scholar του FullBright Program
Κώστας Μακρυγιαννάκης: Συνιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της Διεθνούς Κοινότητας  Τεχνών Music Village στην Ελλάδα
Jenny Marketou: Καλλιτέχνης
Ηλιάνα Φωκιανάκη: Iδιοκτήτρια της μη κερδοσκοπικής γκαλερί State of Concept
Κωνσταντίνος Χούρσογλου: MA(RCA) βιομηχανικός σχεδιαστής και συν-ιδρυτής της shibui.ch, που ζει και εργάζεται στην Ελβετία

Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν ακόμα βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να δημιουργηθεί μια σταθερή βάση ενθάρρυνσης και υποστήριξης της Δημιουργικής Οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Γι’ αυτό οφείλεται να αναδειχθεί η ύπαρξη και η ραγδαία ανάπτυξή της μέσω ανάλογων πρωτοβουλιών, δημιουργώντας έτσι τον πυρήνα μιας νέας πρότασης, αυτής της «Δημιουργικής Οικονομίας ως μιας διαρκούς ευκαιρίας για την πολιτιστική και οικονομική μας ανάπτυξη».

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της συνάντησης «Δημιουργική Οικονομία, μια διαρκής ευκαιρία για ανάπτυξη».

Πληροφορίες εκδήλωσης
Δημιουργική Οικονομία, μια διαρκής ευκαιρία για ανάπτυξη
Σάββατο 18 Οκτωβρίου από τις 10:00 έως τις 18:30
Μουσείο Ακρόπολης
Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Αθήνα
Ελεύθερη είσοδος
Απαιτείται η εγγραφή στο www.creativeconomyingreece.com/#register

Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης.

Διαβάστε επίσης:
Η Kathleen Soriano στο ελculture.gr, της Μαριάννας Χριστοφή

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ