Χαρουπιά ή Ξυλοκερατιά: Μια σπουδαία μορφή της φύσης, γλυκιά και λαμπερή

Μια ευλογία στον κόσμο της φύσης και χωρίς ιδιαίτερη περιποίηση μας δίνει γεύση και τροφή πλούσια σε ασβέστιο, σε βιταμίνη  A και βιταμίνη B

 

Κείμενο: Σοφία Τριάντου

 

Χαρουπιά ή Ξυλοκερατιά, Ceratonia siliqua L.: Ένα ξυλοκέρατο, ένα λαμπερό ξύλο και  γλυκό σαν σιρόπι, που σχηματίζει σωρούς στους δρόμους κατά τη διάρκεια της καρποφορίας του.

Προέρχεται από την Ανατολική Αφρική. Σε χαμηλό υψόμετρο και σε φτωχά εδάφη. Τα περισσότερα από τα ονόματα που εφαρμόζονται σήμερα στο δέντρο σε ευρωπαϊκές γλώσσες συνδέονται με τα αραβικά, αυτό σημαίνει ότι οι σημερινές ποικιλίες επιλέχθηκαν από Μουσουλμάνους του Μεσαίωνα.

Λέγεται ότι οι παλαιότεροι την έχουν συνδέσει με την Κατοχή, γλίτωσε πολλούς από την πείνα. Μιας και πάντα ήταν οικονομικό και σε αφθονία, γιατί δε χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα για να γευτούμε τους καρπούς της.

Οι σπόροι της χαρουπιάς εκτός από τη συμμετοχή τους στις δύσκολες μέρες της Κατοχής είναι και υπεύθυνοι για την ονομασία καράτι, τη μονάδα μέτρησης των διαμαντιών, το χρυσάφι και τα πολύτιμα κοσμήματα.

Photo: ©Σοφία Τριάντου

Το όνομά τους προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό όνομα κεράτιον, επειδή οι καρποί της μοιάζουν με κέρατα, στα αραβικά όμως ονομάστηκε κιράτ κι έτσι γεννήθηκε το όνομα καράτι. Η παραπάνω χρήσης της  προήλθε γιατί, οι σπόροι της από όποια ποικιλία, ακόμα και από διαφορετική περιοχή, ζυγίζουν πάντα το ίδιο, 205 χιλ. του γραμμαρίου.

Σήμερα τη συναντάμε πολύ στην Κρήτη, που αποτελεί χρήσιμη τροφή για τους κτηνοτρόφους. Όμως έχουμε την τύχη τα τελευταία χρόνια να γευόμαστε το χαρουπόμελο, τα μπισκότα από το αλεύρι της και παξιμάδια γλυκά σαν μέλι!

Η πούδρα της αντικαθιστά άριστα τον καφέ και το σιρόπι της μπορεί να ενισχύσει τη γεύση του απογευματινού επιδόρπιου γιαουρτιού μαζί με κόκκους κακάο ή ξηρούς καρπούς.

Η γεύση της γλυκιά, σοκολατένια θα έλεγα. Μια ευλογία στον κόσμο της φύσης και χωρίς ιδιαίτερη περιποίηση μας δίνει γεύση και τροφή πλούσια σε ασβέστιο, σε βιταμίνη  A και βιταμίνη B.

Στο κόσμο της βοτανοθεραπείας οι σπόροι της είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι για τα γαστρεντερικά προβλήματα και για το κρυολόγημα.

Αν επιθυμείτε να γευτείτε το ρόφημα της ανακατέψτε το με ένα ραβδί κανέλας, θα ζεστάνει τα συναισθήματα και το ξεκίνημα της ημέρας.

Εξαιτίας της λαμπρότητας της και την ανθεκτικότητάς της το ξύλο της χρησιμοποιείται στην ξυλογλυπτική και την ξυλοκατασκευή μπαστουνιών. Μια σπουδαία μορφή της φύσης, γλυκιά και λαμπερή.

Photo: ©Σοφία Τριάντου

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.