«Objet de femmes»/ Augusta Atla

Performance & Videowork

Το videowork και το performance-work «Objet de femmes» αναπτύσσονται μέσα από μια ανθρωπολογική οπτική μελέτη που προσπαθεί να ερμηνεύσει τη «Γυναικεία Μορφή», καταπολεμώντας την κατεστημένη ιδέα στη ζωγραφική και τη γλυπτική του «ευχάριστου γυναικείου αντικείμενου».

Η Augusta Atla εξηγεί: Οι γυναίκες, και εγώ η ίδια είμαστε το τρέχον υποκείμενο για την τέχνη, – Θέλω η γυναίκα- μοντέλο να είναι ζωντανή και ειλικρινής όσον αφορά τα συναισθήματά της, παρά ατάραχη και αντικειμενοποιημένη από τον καλλιτέχνη. Επειδή είμαι γυναίκα καλλιτέχνης, το βρίσκω πολύ αναγκαίο να σχολιάσω την πατριαρχία στην ιστορία της τέχνης – π.χ. «η γυναικεία μορφή» ως μια εξιδανικευμένη ή / και αισθησιακό αντικείμενο. Προσπαθώ να κάνω πιο «ρεαλιστικές» εικόνες γυναικών, δηλαδή, εικόνες που μεταφέρουν σύνθετα/πολύπλοκa συναισθήματα, διαφορετική σεξουαλικότητα, καρδιά, ευαισθησία, δύναμη και ανθρώπινες αποτυχίες προκειμένου να επανερμηνεύσω ιστορικές εικόνες γυναικών. Χρησιμοποιώ το ίδιο το σώμα μου στο έργο, προκειμένου να σχολιάσω την παραδοσιακή, καλλιτεχνική απεικόνιση της γυναικείας μορφής και τη σχέση υποκειμένου-αντικειμένου, ανάμεσα στον καλλιτέχνη  και το μοντέλο του. Επειδή είμαι (μια γυναίκα) καλλιτέχνης, χρησιμοποιώ τον εαυτό μου ως (την θηλυκή) εικονογραφική κούκλα μου.

OBJET DE FEMMES, Videowork, 17 λεπτά.
«Objet de femmes» της Augusta Atla παράγεται στην Αθήνα, Φεβρουάριος – Απρίλιος 2011, με την οικονομική υποστήριξη του Συμβούλιο Καλών Τεχνών, Δανία και του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα.

Διάρκεια: 17 λεπτά. Ερμηνευτές: Augusta Atla (Δανία) και Αλίκη Aβδελοπούλου (Ελλάδα)

Το videowork τέμνει εξπρεσιονιστικές σκηνές που αναφέρνται στην υπαρξιακή νοσταλγία εξετάζοντας εικόνες ανθρωπολογικής σπουδής του φύλου, και επίσης μια οπτική μελέτη της «Γυναικείας Μορφής» ερευνώντας στερεότυπα χαρακτηριστικά της γυναικείας μορφής στην ιστορία της τέχνης και στο δυτικό πολιτισμό.

Performance, 40 λεπτά.

Διάρκεια: 40 λεπτά. Ερμηνευτές: Augusta Ατlα (Δανία) , Αλίκη Aβδελοπούλου (Ελλάδα), Ντόρις Χακίμ (Ελλάδα), Στέλλα Μπορουτζή (Ελλάδα), Χρυσούλλα Μπουσιουτά (Ελλάδα), Μαρίνα Προβατίδου (Ελλάδα).

Μια παράσταση που τέμνει γυναικεία σώματα, σημεία διασταύρωσης επιδόσεων σώματος και νεκρής φύσης, διάλογος μεταξύ χειρονομιών και θεάτρου, ζωντανό κολάζ και επανεφεύρεση συμβόλων, μια σύνθεση μεταξύ αναπνοής και ήχου.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ