Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει με πρώτο σταθμό τη στέγη του «Τριανόν», από τις 29 Οκτωβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου, παρουσιάζοντας το ελληνικό πρόγραμμα του 38ου Φεστιβάλ, το Βαλκανικό Πανόραμα και τις βραβευμένες ταινίες του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δράμας. Tην εκδήλωση ανοίγουν  και κλείνουν οι βραβευμένες ελληνικές ταινίες της φετινής διοργάνωσης.

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής πλατφόρμας «Drama Mini Talent Lab» για νέους κινηματογραφιστές, ο προσκεκλημένος του Φεστιβάλ Δράμας Bobby Roth θα δώσει master class στο «Τριανόν», την Κυριακή 1η Νοεμβρίου στις 18:00. Τo master class με τίτλο «A director prepares», θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα και αποτελείται από κινηματογραφική προβολή του εκπαιδευτικού ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη ενώ την προβολή θα ακολουθήσουν Q&A για το κοινό.

Ταυτόχρονα το Drama Pitching Lab το οποίο λαμβάνει χώρα, κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ της Δράμας, υπό την καθοδήγηση της σκηνοθέτιδας και εκπαιδεύτριας, Βαρβάρας Δούκα, θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει πέντε από τα σχέδια που διακρίθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια στο εργαστήριο και το Pitching Lab Forum του Φεστιβάλ στον B.Roth.

Οι νέοι σκηνοθέτες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με έναν διεθνώς καταξιωμένο σκηνοθέτη, τους παράγοντες εκείνους οι οποίοι θα τους δώσουν τη δυνατότητα να γίνουν πιο αποτελεσματικοί στην προώθηση των ιδεών και των σεναρίων τους στο ευρύτερο κοινό, τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου στις 11:00.

Σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός, ο γεννημένος στο Λος Άντζελες o Bobby Roth είναι γνωστός από τις τηλεοπτικές σειρές «Lost», «Prison Break», «The Insiders» και, μεταξύ πολλών άλλων, από επεισόδια των σειρών«Grey’s Anatomy», «The Mentalist» καθώς και από τις ταινίες: «Heartbreakers», «Circle of Power», «The Boss’ Son» και «Independence Day».

Ο πολυβραβευμένος Bobby Roth, έχει πραγματοποιήσει σημαντικές σπουδές στη δημιουργική γραφή και τον κινηματογράφο ενώ έχει σκηνοθετήσει πάνω από 80 τηλεοπτικά επεισόδια, 25 τηλεταινίες και 13 κινηματογραφικές ταινίες. Είναι επίσης ένας καταξιωμένος δάσκαλος που παρήγαγε πρωτότυπο εξειδικευμένο εκπαιδευτικό υλικό, με τη μορφή μιας σειράς ντοκιμαντέρ για σκηνοθέτες, σεναριογράφους και γενικότερα επαγγελματίες του κινηματογράφου.

Η επίσκεψη του για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Finos Film και του OTE ΤV καθώς και με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα.

«A Director Prepares»
Έτσι τιτλοφορείται η σειρά εκπαιδευτικών ντοκιμαντέρ του Μπόμπι Ροθ με θέμα την κινηματογραφική και τηλεοπτική παραγωγή που αποτελούν ένα πολύτιμο μαθησιακό εργαλείο για σπουδαστές και νέους κινηματογραφιστές.

Πρόκειται για 10 εικοσάλεπτα θεματικά επεισόδια που εκτός από εκπαιδευτικό υλικό συνιστούν και μια ενδιαφέρουσα σειρά ντοκιμαντέρ για τον κινηματογράφο που αφορά κάθε σινεφίλ.

Η προσέγγιση του Μπόμπι Ροθ έχει σαν στόχο «τον εκδημοκρατισμό της κινηματογραφικής παραγωγής μέσω της ενδυνάμωσης των ανεξάρτητων κινηματογραφιστών ανά τον κόσμο, με τη βοήθεια της πολύτιμης εμπειρίας που προκύπτει από την σαραντάχρονη ενασχόληση του Μπόμπι Ροθ στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους κινηματογραφιστές να κάνουν περισσότερες και καλύτερες ταινίες».

Ο Μπόμπι Ροθ αναλύει διεξοδικά κάθε στάδιο της κινηματογραφικής παραγωγής με τη συνδρομή περισσότερων από 50 επαγγελματιών της κινηματογραφικής βιομηχανίας (από ηθοποιούς μέχρι μοντέρ και διευθυντές κινηματογράφου) με τους οποίος έχει κατά καιρούς συνεργαστεί. Ξεκινά από την φάση του σεναρίου και τους υπεύθυνους κάστινγκ και φτάνει μέχρι το post-production, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη σωστή προετοιμασία με τους ηθοποιούς. Αξιοποιεί δε σενάρια, βιντεάκια, storyboards κ.λ.π από την προσωπική επαγγελματική του διαδρομή.

Μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα, αναλύεται όλη η κινηματογραφική διαδικασία ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αντιπαραβολή γνωστών τηλεοπτικών επεισοδίων που γύρισε ο Ροθ (από πασίγνωστες σειρές όπως τα «Lost», «Prison Break» και «Grey’s Anatomy») με τις δικές του ανεξάρτητες ταινίες (όπως τα «Heartbreakers», «Jack the Dog», «Berkeley» και «Manhood»), στις οποίες η προσέγγιση είναι διαφορετική.

Από τη μια «οι φρενήρεις ρυθμοί που απαιτεί η τηλεόραση», κι από την άλλη «η δημιουργική ελευθερία και οι δυνατότητες που σου ανοίγονται στον ανεξάρτητο κινηματογράφο». Αλλά και «το πώς αυτά τα δύο συμπληρώνουν το ένα το άλλο». Η σκηνοθεσία στην τηλεόραση «σε βοηθά να γίνεις πιο αποτελεσματικός ως σκηνοθέτης, αλλά και το να φέρεις στην τηλεόραση κάτι από την ανθρωπιστική «ματιά» του ανεξάρτητου σινεμά σε κάνει με έναν τρόπο πιο διορατικό στη μικρή οθόνη…».

Για συμμετοχές παρακαλούμε συμπληρώστε τη φόρμα και αποστείλετε την έως 29 Οκτωβρίου στο email: [email protected].

Πληροφορίες
Από τις 29 Οκτωβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου
Master class: Κυριακή 1η Νοεμβρίου στις 18:00
Cine Trianon
Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101, Αθήνα

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: +30210 3300309

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.