To έργο του Τζάκσον Πόλοκ που αναμένεται να αγγίξει τιμή ρεκόρ σε δημοπρασία

Εάν το παρόν έργο φτάσει στην υψηλή του εκτίμηση, θα είναι ανάμεσα στα τέσσερα κορυφαία έργα του καλλιτέχνη που πωλήθηκαν σε δημοπρασία

Ο οίκος Christie’s αποκάλυψε έναν αφηρημένο πίνακα του Τζάκσον Πόλοκ με το χαρακτηριστικό στυλ “drip” του μεταπολεμικού ζωγράφου που θα δημοπρατηθεί τον επόμενο μήνα, ο αριθμός 31 (1949) στη βραδινή πώληση στη Νέα Υόρκη στις 12 Μαΐου. Το έργο αναμένεται να αγγίξει τιμή που θα ξεπερνά τα 45 εκατομμύρια δολάρια και θα προσφερθεί χωρίς εγγύηση.

Ο Πόλοκ ολοκλήρωσε το έργο, το οποίο έχει διαστάσεις 31 επί 22 ίντσες, το 1949, τη χρονιά που η καριέρα του απογειώθηκε όταν δημιούργησε μια σειρά από πίνακες που θα τον καθιστούσαν σημαντικό εκπρόσωπο του αφηρημένου εξπρεσιονισμού.

Jackson Pollock, Number 31 (1949). Image courtesy Christie’s.

Τον Αύγουστο εκείνου του έτους, ο Πόλοκ εμφανίστηκε σε ένα τετρασέλιδο αφιέρωμα στο περιοδικό Life που τον εγκωμίαζε παρουσιάζοντάς τον ως «ο μεγαλύτερος εν ζωή ζωγράφος» στη χώρα, ενώ μέχρι το τέλος εκείνης της χρονιάς, οι πίνακές του είχαν αγοραστεί από πέντε μεγάλα μουσεία και 40 εξέχοντες ιδιώτες συλλέκτες, σύμφωνα με τον οίκο Christie’s.

Το τελευταίο έργο του Πόλοκ αυτού του διαμετρήματος που πουλήθηκε σε δημοπρασία ήταν το Number 17 (1951), μια μαύρη αφαίρεση ζωγραφισμένη πάνω από έναν καμβά που προήλθε από την περίφημη συλλογή του μεγιστάνα των ακινήτων Χάρι Μάκλοου και της πρώην συζύγου του, Λίντα, μετά από μια διαμάχη διαζυγίου αγγίζοντας τιμή ρεκόρ για τον καλλιτέχνη στα 61,2 εκατομμύρια δολάρια στην πρώτη του εμφάνιση σε δημοπρασία.

Εάν το παρόν έργο φτάσει στην υψηλή του εκτίμηση, θα είναι ανάμεσα στα τέσσερα κορυφαία έργα του καλλιτέχνη που πωλήθηκαν σε δημοπρασία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το έργο εμφανίζεται σε δημόσια πώληση. Το έργο εμφανίστηκε για τελευταία φορά σε δημοπρασία πριν από περισσότερα από 30 χρόνια, τον Μάιο του 1988 στον οίκο Christie’s, όπου πουλήθηκε για 3,5 εκατομμύρια δολάρια.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.