46ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: Οδεύοντας προς τα Όσκαρ

Πάνω από 3.000 ταινίες αξιολόγησε η ομάδα του Φεστιβάλ για τη φετινή διοργάνωση, ενώ θα προβληθούν συνολικά 67 ελληνικές σε όλα τα διαγωνιστικά του προγράμματα

Στην «επόμενη πίστα» περνά πλέον το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, αφού από εδώ και στο εξής οι ταινίες που θα αποσπούν τις κορυφαίες διακρίσεις στο Εθνικό (Χρυσός Διόνυσος) αλλά και το Διεθνές Διαγωνιστικό του τμήμα (Grand Prix) θα εξασφαλίζουν αυτόματα ως ”Oscar qualified” το «εισιτήριο» για τη συμμετοχή στη διαδικασία των Όσκαρ.

Σε αυτή την εξέλιξη εστίασαν ιδιαίτερα οι άνθρωποι του Φεστιβάλ στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος για την παρουσίαση του προγράμματος της 46ης διοργάνωσης που θα διεξαχθεί από τις 4 έως τις 10 Σεπτεμβρίου. Ευχή τους αυτή η σύνδεση με τα Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας να δώσει στο Φεστιβάλ την επιπλέον ώθηση που χρειάζεται για να επιτελέσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον ρόλο του.

«Το 2023, αποτελεί μια χρονιά σταθμό για το Φεστιβάλ με πολλές και ιδιαίτερα σημαντικές εξελίξεις. Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, η απόκτηση της κορυφαίας διάκρισης για μας: Δύο εισιτήρια για Όσκαρ στους νικητές του Εθνικού και του Διεθνούς Διαγωνιστικού στο Φεστιβάλ Δράμας.

Μια διάκριση που δεν ήρθε τυχαία. Με τον Γιάννη Σακαρίδη και την ομάδα του Φεστιβάλ ενεργώντας συντονισμένα, συστηματικά και επίμονα καταφέραμε να εξαλειφθούν εμπόδια του παρελθόντος και να εδραιωθούν γέφυρες επικοινωνίας που είχαν χαθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό.», τόνισε ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ, Γιώργος Δεμερτζής.

Πάνω από 3.000 ταινίες αξιολόγησε η ομάδα του DISFF. Θα προβληθούν συνολικά 67 ελληνικές σε όλα τα διαγωνιστικά του προγράμματα (Εθνικό, Εθνικό Σπουδαστικό, Διεθνές Σπουδαστικό, GREEN) που θα παρουσιαστούν σε εθνική και στην πλειονότητά τους σε παγκόσμια πρεμιέρα.

Στο Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα συμμετέχουν 35 ταινίες, σκηνοθετημένες από 26 άνδρες και 13 γυναίκες, ενώ πρόεδρος της κριτικής επιτροπής θα είναι ο Λευτέρης Χαρίτος. Στο πλαίσιο του Εθνικού Σπουδαστικού θα παρουσιαστούν 24 ταινίες και μία επιπλέον εκτός διαγωνιστικού.

Μιλώντας για τις ταινίες που θα φιλοξενηθούν στο Φεστιβάλ ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Γιάννης Σακαρίδης τόνισε:

«Όπως έγραφε ο αγαπητός προκάτοχός μου, Αντώνης Παπαδόπουλος, που ήταν επίσης σκηνοθέτης, η ταινία μικρού μήκους είναι “άμεσης απόδοσης”. Μια ταινία μικρού μήκους που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, καταγράφει την κοινωνική, οικονομική και πνευματική κατάσταση της χώρας, κάνοντας την οθόνη του DISFF έναν καθρέφτη της κοινωνίας άλλοτε με ρεαλιστικό κι άλλοτε με λυρικό τρόπο.

Φέτος λοιπόν παρακολουθήσαμε ταινίες που άγγιξαν βαθιά ψυχολογικά και κοινωνικά θέματα, με έμφαση στη μοναχικότητα, την εγκατάλειψη, την κακοποίηση, την τοξική αρρενωπότητα. Η εξερεύνηση της σεξουαλικότητας και ο σεξισμός καταλαμβάνουν ένα σημαντικό κομμάτι της φετινής θεματικής των ταινιών, ενώ οι προβληματικές οικογενειακές σχέσεις, ο χωρισμός και η διαχείριση του πένθους μοιάζουν να εμπνέουν για άλλη μια φορά τους δημιουργούς μικρού μήκους.»

Νέες δράσεις εμπλουτίζουν τη φετινή έκδοση. Μεταξύ αυτών το Short Film Hub με υπεύθυνη τη Γιάννα Σαρρή. Στόχος του να ενώσει όλους τους επαγγελματίες που θα βρεθούν στην Δράμα δίνοντάς τους την ευκαιρία οι συζητήσεις και τα πάνελ να γίνουν αφορμή ώστε οι νέοι δημιουργοί να έρθουν κοντά με αναγνωρισμένους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου και να μάθουν τις δυνατότητες της τέχνης τους, της προώθησης ενός κινηματογραφικού έργου, την ανάπτυξη του σεναρίου και τη δημιουργία δικτύου επαφών.

Από την άλλη, το νέο πρόγραμμα KIDDO με υπεύθυνη την ηθοποιό Έλενα Μαυρίδου θα προσφέρει σε παιδιά προβολές ταινιών και εργαστήρια κινηματογράφου.

Η ολοένα και πιο έντονη εξωστρέφεια που χαρακτηρίζει τα τελευταία χρόνια το Φεστιβάλ Δράμας αποτέλεσε την έμπνευση για τη φετινή οπτική ταυτότητα. Παρουσιάζοντάς την ο Δημήτρης Παπάζογλου, Designer, DpS Athens και DISFF Head of Branding, μας εξήγησε:

«Η φετινή οπτική ταυτότητα εμπνέεται, και έρχεται να τιμήσει τη μακροχρόνια ανοδική πορεία του Φεστιβάλ. Μια πορεία, όπου σε επίπεδο branding, το όνομα του Φεστιβάλ ισχυροποιείται και διαχέεται, αποκτά μεγαλύτερη έκθεση (exposure), καθώς προβάλλεται όλο και περισσότερο διεθνώς, σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης όπως το Los Angeles GFF, το Φεστιβάλ των Καννών, το Clermont-Ferrand, το Torino Short Film Market.»

To λεκτικό εύρημα ‘’Focus on DISFF’’ είναι ουσιαστικά μια πρόσκληση να “δούμε” -και κατ’ επέκταση να σκεφτούμε- με προσοχή και σε βάθος το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, τη σημασία της αποστολής του, τις αρχές και την ποιότητα που το χαρακτηρίζουν, όσο αυτό μεγαλώνει, διαχέεται, ταξιδεύει, αποκτώντας ολοένα και μεγαλύτερη δύναμη στον διεθνή χάρτη των κινηματογραφικών Φεστιβάλ.» 

Δείτε εδώ αναλυτικά τις ταινίες του 46ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.