Η 18η Art-Athina

H Art-Athina 2013 ετοιμάζεται να υποδεχτεί το κοινό παρουσιάζοντας ένα πανόραμα της σύγχρονης -κυρίως ελληνικής- εικαστικής παραγωγής

H Art-Athina αποτελεί ένα σημαντικό θεσμό για την Ελλάδα, καθώς από το 1993 υπήρξε ο Δούρειος Ίππος του χώρου της τέχνης, ο οποίος σε ετήσια βάση φέρνει σε επαφή το πλατύ κοινό με τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία. Βεβαίως, παράλληλα άφησε το περιθώριο της προβολής μέσω των γκαλερί που την εκπροσωπούν και όλης της δευτεροκλασάτης «αναπαραστατικοαφηρημένης», ψευτο-σύγχρονης τέχνης. Όμως, η μάχη για καλή τέχνη κερδίζεται στα χαρακώματα -άλλωστε η παιδεία στην Ελλάδα γενικότερα έχει κάτι το σχιζοειδές και παραμένει δίχως στίγμα, μετέωρη ανάμεσα στην παρελθοντολαγνεία και τη θέληση να ανήκουμε στις πιο εξελιγμένες κοινωνίες- οπότε ο σιωπηρός πόλεμος καλά κρατεί και συνεχίζεται για μία ακόμα χρονιά στην αρένα του γηπέδου του Taekwondo.

Art-Athina λοιπόν για 18η φορά -ενώ θα έπρεπε να είναι η 21η (1993-2013)· για τις δύο χρονιές ας όψεται το τελευταίο προεδρείο του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης και οι βραδυφλεγείς αντιδράσεις του- και ας δούμε ποιες γκαλερί και ποιους καλλιτέχνες μπορεί κανείς να απολαύσει στο πλαίσιο της. Φυσικά, το τουρ που ακολουθεί υπόκειται σε περιορισμούς, με κυριότερο -φευ- το προσωπικό γούστο.

Αλφαβητικά, λοιπόν, και όπως παρουσιάζονται στο site της διοργάνωσης, ξεκινάμε με την γκαλερί a.antonopoulou.art, η οποία ανάμεσα σε άλλους καλλιτέχνες παρουσιάζει τα έργα της Καλλιόπης Λεμού, με θέμα την ύπαρξη και τα αναπάντητα και διαχρονικά ερωτήματα που απασχολούν τον άνθρωπο, και του Χρήστου Αθανασιάδη, ο οποίος συνεχίζει να εμπνέεται από τον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία.

Η γκαλερί ΑΔ κατεβαίνει με μια μεγάλη ομάδα καλλιτεχνών, όμως ανάμεσά τους νομίζω ότι ξεχωρίζουν ο Steven C. Harvey με τα φουτουριστικά σχέδιά του, ο Ηλίας Καφούρος με τους πολύ καλοδουλεμένους και μεστούς πίνακές του και ο Γιώργος Κορδάκης με τις ιδιαίτερες -σαν πολυκαιρισμένες- φωτογραφίες του. Στο περίπτερο του Athens House of Photography θα βρείτε τις γεμάτες θλίψη φωτογραφίες του George Georgiou, αλλά και τις ασπρόμαυρες -πολλές gay αισθητικής- φωτογραφίες του διάσημου Herbert List.

Η ARTcore είναι μια γκαλερί από το Μπάρι, η οποία νομίζω ότι φιλοξενείται για πρώτη φορά στην Art-Athina και μοιάζει να έχει κάποιους ενδιαφέροντες καλλιτέχνες, όπως οι Gemis Luciani και Nero/Alessandro Neretti. Όμως, αν δεν δω από κοντά, δεν παίρνω και όρκο… Στην γκαλερί CAN μπορείτε να δείτε τα έργα δύο νέων καλλιτεχνών, του Γιώργου Σταμκόπουλου, που χρησιμοποιεί ένα σύγχρονο αφηρημένο εξπρεσιονισμό, και του Παύλου Τσάκωνα, ο οποίος εμπνέεται τόσο από την ιστορία όσο και από την καθημερινότητα και δημιουργεί ποπ εικόνες.

Από την Θεσσαλονίκη ερχόμενη, η γκαλερί Donopoulos φέρνει μαζί της και έργα ενός από τους καλύτερους Έλληνες καλλιτέχνες, του Γιώργου Λάππα.

Η Ελένη Κορωναίου, η οποία είναι προσηλωμένη στη σύγχρονη τέχνη κατεβαίνει με μια δυνατή ομάδα που περιλαμβάνει τους John Bock, Χριστίνα Δημητριάδη, Tom Ellis, Ειρήνη Ευσταθίου, Αλέξανδρο Γεωργίου, Nick Mauss, Helmut Middendorf, Ευτύχη Πατσουράκη, Λίλα Πολενάκη και Andreas Slominski. Άλλη μία γκαλερί με καλούς καλλιτέχνες είναι η Elika Gallery, η οποία θα παρουσιάσει έργα των Λεωνίδα Γιαννακόπουλου, Βαγγέλη Γκόκα και Παντελή Χανδρή.

Η Ζήνα Αθανασιάδου, επίσης από τη Θεσσαλονίκη, κατεβαίνει όπως πάντα με μια μεγάλη ομάδα καλλιτεχνών, ανάμεσά τους βρίσκονται και οι Γιάννης Αδαμάκος και Δημήτρης Αληθεινός, οι οποίοι φέτος παρουσίασαν τη δουλειά τους σε δύο μεγάλες εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη και στο ΕΜΣΤ, αντίστοιχα.

Στην γκαλερί Kalfayan θα παρουσιάσει ανάμεσα σε άλλους τη δουλειά του ο Δημήτρης Τάταρης εγκαινιάζοντας τη συνεργασία του με τη συγκεκριμένη αίθουσα τέχνης. Ο Χάρης Κοντοσφύρης θα προβάλει τα ενδιαφέροντα τσιμεντένια γλυπτά του στην γκαλερί Λόλα Νικολάου, ενώ η γκαλερί Μέδουσα θα φιλοξενεί στο περίπτερό της τη δουλειά ενός άλλου γλύπτη, του Κώστα Κουλεντιανού.

Στην Art-athina θα συμμετέχουν και φέτος δύο γκαλερί που τιμούν τη διοργάνωση κάθε χρόνο με την παρουσία τους, η Mirko Mayer από την Κολωνία με έργα της Daniela Brahm καθώς και η βελγική Mulier Mulier με τα λεπταίσθητα έργα της Μαρίας Οικονομοπούλου.

Μην ξεχάσετε να δείτε στην Ρεβέκκα Καμχή τα έργα του Κωνσταντίνου Κακανιά και του Άγγελου Πλέσσα, αλλά και τα σουρεαλιστικά γλυπτά της Ναταλίας Μελά στην γκαλερί Σκουφά. Τέλος, η γκαλερί The Breeder παρουσιάζει τον πολυγραφότατο εικαστικό καλλιτέχνη και αρχιτέκτονα Ανδρέα Αγγελιδάκη ο οποίος φέτος όχι μόνο παρουσίασε μια δική του ατομική έκθεση, αλλά και επιμελήθηκε δύο άλλες (η μία εξ αυτών εγκαινιάζεται σήμερα στο Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ), ενώ η Vamiali’s Gallery παρουσιάζει ενδιαφέροντα έργα των Δήμητρα Βάμιαλη και Richard Woods.

Αυτά ως προς τις γκαλερί, αλλά μην ξεχάσετε να δείτε την πολλά υποσχόμενη παράλληλη έκθεση «Οpen Form» που επιμελήθηκε η Μαρίνα Φωκίδη και η οποία περιλαμβάνει έργα διεθνών καλλιτεχνών όπως οι Jurgen Teller, James Franco, Jeremy Deller, Nedko Solakov, Yael Bartana, Yehudit Sasportas, και Adrian Paci, αλλά και την ενδιαφέρουσα σε σύλληψη έκθεση Platform Project @ Art-Athina της Αρτέμιδος Ποταμιάνου, η οποία χαρτογραφεί την ανεξάρτητη καλλιτεχνική σκηνή παρουσιάζοντας περισσότερους από 550 καλλιτέχνες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία νέους, από 45 καλλιτεχνικές ομάδες, κολεκτίβες και μη κερδοσκοπικούς χώρους τέχνης από 17 χώρες, οι οποίες θα δημιουργήσουν από μία site specific εγκατάσταση.

Η Art-Athina πραγματοποιείται στο Κλειστό Π. Φαλήρου (Taekwondo), Μωραϊτίνη 2, 17561 Π. Φάληρο, από τις 16 έως τις 19 Μαΐου.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.