H κινηματογραφική γιορτή της Ελλάδας για παιδιά & νέους με όλες τις όψεις του σύγχρονου κόσμου

Το κινηματογραφικό φεστιβάλ της Ελλάδας με αποδέκτες παιδιά και νέους, είναι το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, που ξεκινά από τις 28 Νοεμβρίου σε Πύργο, Πάτρα, Αίγιο, Αγρίνιο, Λεχαινά, Ζαχάρω, Μεσολόγγι, Αμαλιάδα και Γαστούνη.

Στο φετινό φεστιβάλ διαγωνίζονται 68 ταινίες για παιδιά και νέους από 45 χώρες που καταπιάνονται με ζητήματα όπως: οικογενειακές σχέσεις, θάνατος, φιλία, φυσικό και σχολικό περιβάλλον, παγκοσμιοποίηση, οικολογία και ανοχή στη διαφορετικότητα.

Για μια εβδομάδα, στην κινηματογραφική γιορτή της Ελλάδας, ο Πύργος μεταμορφώνεται σε ένα κινηματογραφικό εργαστήρι. Τα παιδιά αφήνουν στην άκρη τα tablet, κλείνουν την τηλεόραση και αποδεικνύουν με την συμμετοχή  τους ότι μία καλή κινηματογραφική ταινία μπορεί να είναι και ψυχαγωγική και εκπαιδευτική.

Οι σκοτεινές αίθουσες της Πελοποννήσου, δε φοβούνται να αποκαλύψουν στα παιδιά και το σκοτεινό πρόσωπο της αληθινής ζωής.

Οι ταινίες του Φεστιβάλ Ολυμπίας τολμούν και ασχολούνται με όλες τις όψεις του σύγχρονου κόσμου, στηλιτεύοντας πάντα τη βία. Εδώ, δεν έχει θέση ούτε η μισαλλοδοξία, ούτε ο ρατσισμός. Όλες οι ταινίες, διαπνέονται από τις αρχές που έχουν θεσπίσει η UNICEF και η UNESCO για τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο, δηλαδή εμπνέονται από αγάπη για τον Άνθρωπο, τη Ζωή και τη Φύση, αναπτύσσουν την κριτική και δημιουργική σκέψη των νέων και βοηθούν στην αλληλοκατανόηση ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα. Αποκλείονται ταινίες που προωθούν τη βία, το ρατσισμό, τον πόλεμο και το σεξισμό.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, μια σειρά από κινηματογραφικά εργαστήρια θα δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά να γυρίσουν τη δική τους ταινία.

– Διαγωνιστικά τμήματα

Δεκατρείς ταινίες συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους,  δεκαέξι ταινίες διαγωνίζονται στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μικρού Μήκους μυθοπλασίας, ενώ άλλες δεκαέξι διαγωνίζονται στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μικρού Μήκους Animation. Τα βραβεία του τμήματος ντοκιμαντέρ KID’S & DOCS διεκδικούν επτά ταινίες μεγάλου μήκους και δεκαέξι μικρού μήκους. Το τμήμα έχει τη δική του ξεχωριστή πενταμελή διεθνή κριτική επιτροπή (καθώς και πολυμελή παιδική κριτική επιτροπή). Αλλά και στο πλαίσιο της δημοφιλούς Camera Zizanio θα διαγωνιστούν πάνω από διακόσια ταινιάκια που έχουν δημιουργήσει μαθητές σχολείων της Ελλάδας και της Ευρώπης. Εκτός από τις διεθνείς κριτικές επιτροπές των ενηλίκων θα υπάρχουν και παιδικές κριτικές επιτροπές οι οποίες θα απονείμουν τα δικά τους βραβεία.

Το φετινό διαγωνιστικό πρόγραμμα,  που επέλεξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας Δημήτρης Σπύρου, είναι αντιπροσωπευτικό των τάσεων που επικρατούν διεθνώς στον κινηματογράφο για την παιδική και νεανική ηλικία. Καλύπτει δε μια μεγάλη γκάμα προβλημάτων του σύγχρονου κόσμου, όπως: το μπούλινγκ (σχολικός εκφοβισμός), οι κίνδυνοι του διαδικτύου που αντιμετωπίζουν ανενημέρωτοι έφηβοι (θέμα που απασχολεί σήμερα πολύ τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς), η παγκοσμιοποίηση,  η βίαιη «ισοπέδωση» μικρών επιχειρήσεων από κολοσσούς, η εξαφάνιση των  εθνικών μειονοτήτων, ο πόλεμος. Αλλά και ο θάνατος γονιού ή και παιδιού ακόμα, η παιδική φτώχια, ακόμα και το θέμα-ταμπού του βιασμού νεαρών κοριτσιών. Επίσης, ένα πλήθος ταινιών υμνούν, συχνά με χιούμορ, και τη χαρά της ζωής: τον πρώτο έρωτα, τη φιλία, την αγάπη προς τα ζώα, την αδελφική αγάπη, τη συντροφικότητα και τη χαρά του παιχνιδιού.

Για πρώτη φορά φέτος, η Βουλή των Ελλήνων απονέμει το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» σε ταινία του Φεστιβάλ Ολυμπίας που επιλέγει ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής, αναγνωρίζοντας και τιμώντας έτσι την εκπαιδευτική προσφορά του φεστιβάλ στην ελληνική κοινωνία.

Tα highlights του φεστιβάλ:

Η σουηδική ταινία «Flocking» της Beata Gardeler, υποψήφια για το Εθνικό Βραβείο Κινηματογράφου της Σουηδίας, εστιάζει στο ακανθώδες θέμα του βιασμού μιας έφηβης από συμμαθητή της.

Η ταινία «Aniki Bobo» του Πορτογάλου δημιουργού Μανοέλ ντε Ολιβέιρα προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, 73 χρόνια μετά τη δημιουργία της. Πρόκειται για την πρώτη νεορεαλιστική ταινία που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη (πριν ακόμα από τον ιταλικό νεορεαλισμό στον κινηματογράφο), το 1942. Το φιλμ απεικονίζει τη ζωή και τις περιπέτειες μιας παρέας παιδιών που προέρχονται από τα φτωχά λαϊκά στρώματα του Πόρτο, ενώ ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκεται στην κορύφωσή του και στην Πορτογαλία την εξουσία έχει το φασιστικό καθεστώς του Σαλαζάρ. Η ταινία είναι επικεντρωμένη σ’ ένα ντροπαλό αγόρι που είναι ερωτευμένο με μια συμμαθήτριά του. Προβάλλεται στο πλαίσιο του αφιερώματος «6+6, Κινηματογραφική πρωτοπορία και εκπαίδευση».

Στην Camera Zizanio επιστρέφει φέτος με δύο ταινίες του ο 7χρονος Τόμπι Λιτλ που ξεκίνησε να γυρίζει ταινιάκια στα 4 χρόνια του.

Ο Iñaki Lamúa και η Marina Muñoz Fortuny από τη Βαρκελώνη ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για τον Πύργο. Ήρθαν πολύ μικροί στο Φεστιβάλ, αγάπησαν τον Πύργο και την Ελλάδα. Kαι δεδομένου πως έμαθαν πλέον καλά τα ελληνικά, το φεστιβάλ τους τιμά φέτος: θα παρουσιάσουν μέρος των τελετών έναρξης και λήξης.

Τελετή έναρξης
Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Νοεμβρίου, ενώ οι προβολές θα ξεκινήσουν την Κυριακή 29 Νοεμβρίου στο κινηματοθέατρο «Απόλλων», την καρδιά των προβολών του Φεστιβάλ Ολυμπίας στον Πύργο, με το «Λαβύρινθο» του Βέλγου Douglas Boswell. To θέμα της ταινίας είναι επίκαιρο αφού επικεντρώνεται στη σχέση εφήβων και κυβερνοχώρου σε μια εποχή που οι νέοι περνούν ολοένα και περισσότερο χρόνο παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια, μπαίνοντας στο διαδίκτυο και επικοινωνώντας online. Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Ολυμπίας Δημήτρη Σπύρου, πρόκειται για το καλύτερο θρίλερ που έχει γυριστεί ως σήμερα γι’ αυτές τις ηλικίες (+12 ετών).

O «Λαβύρινθος» θα συμμετάσχει στο διαγωνιστικό πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης και θα προβληθεί σε δέκα πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Το φιλμ θα κυκλοφορήσει και σε κανονική διανομή στην Αθήνα, από το Νεανικό Πλάνο.

15η Camera Zizanio 2015
Δημοφιλής θεσμός, η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio, που επιμελείται ο Νίκος Θεοδοσίου, στη 15η διοργάνωσή της θα προβάλλει πάνω από 100 επιλεγμένες νεανικές δημιουργίες από την Ευρώπη και τον κόσμο (από τις 300 που υποβλήθηκαν). Ανάμεσα σε αυτές και ταινίες από χώρες μακρινές όπως το Μεξικό (για πρώτη φορά), η Βραζιλία και η Αυστραλία. Μαζική αναμένεται η φυσική παρουσία συντελεστών από το εξωτερικό.

Από την Ελλάδα συμμετέχουν 110 ταινίες ατομικές ή συλλογικές εργασίες σε σχολικό περιβάλλον. Μεταξύ των εργαστηρίων της Camera Zizanio είναι το Zizanimation αλλά και το Mythos Project, που αφορά ταινίες οι οποίες αναδεικνύουν τη σημερινή πραγματικότητα της Ελλάδας και του κόσμου.

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει και το ελληνογερμανικό εργαστήριο παραγωγής ντοκιμαντέρ «Ο κόσμος αλλάζει. Εμείς;», που σχεδίασαν και υλοποιούν η οργάνωση Young dogs (Γερμανία) και το Νεανικό πλάνο (Ελλάδα). Στο εργαστήριο, που εξελίσσεται σε δυο φάσεις, συμμετέχουν δυο εξαμελείς ομάδες νεαρών δημιουργών από τις δυο χώρες. Η ελληνική ομάδα αποτελείται από παιδιά από τον Πύργο, τα οποία έχουν εκπαιδευτεί τα προηγούμενα χρόνια στα εργαστήρια της Camera Zizanio. Τον περασμένο Οκτώβριο ταξίδεψαν στο Ντόρτμουντ όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη φάση του εργαστηρίου, που ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία τριών ντοκιμαντέρ. Η δεύτερη φάση πραγματοποιείται στον Πύργο, με τη συμμετοχή των παιδιών από το Ντόρτμουντ και τη δημιουργία νέων ντοκιμαντέρ.

Παράλληλες εκδηλώσεις:

– Αφιερώματα:

«6+6, Κινηματογραφική πρωτοπορία και εκπαίδευση»
«Ιταλικός Κινηματογράφος: από την Ανοχύρωτη Πόλη στο Χάος»
«Σύγχρονες τάσεις στο ευρωπαϊκό animation»
«Zoom in European Children’s Film»: Σαράντα έξι ταινίες από τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο με πρωταγωνιστές παιδιά και εφήβους, που έρχονται αντιμέτωπα με τον κόσμο των ενηλίκων. Ο πόλεμος και η προσφυγιά, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, οι φυλετικές διακρίσεις και οι θρησκευτικές διαφορές, το χάσμα των γενεών και η διαφορετικότητα.

 – Ειδική προβολή
Βωβός κινηματογράφος με ζωντανή μουσική από τον Μπάμπη Παπαδόπουλο

Ανάμεσα στις δράσεις: κυκλοφορεί η εφημερίδα Ζιζάνιο, η οποία συντάσσεται από παιδιά, μεταδίδεται, με ευθύνη των παιδιών, η εκπομπή Ράδιο Ζιζάνιο από τη συχνότητα τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού, αλλά και μέσω διαδικτύου με γεγονότα του Φεστιβάλ και συνεντεύξεις στο εξάωρης διάρκειας Zizanio Live (παραγωγή των παιδιών). Πριν από την τελευταία προβολή του διαγωνιστικού προγράμματος του Φεστιβάλ θα προβάλλεται το πεντάλεπτο Daily News (παραγωγή των παιδιών).

Οι συγγραφείς Μάνος Κοντολέων και Αγγελική Δαρλάση επισκέπτονται δημοτικά σχολεία και συζητούν με μαθητές και εκπαιδευτικούς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία και τα πράγματα του καιρού μας. Μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, εργαστήρι πολυφωνίας και θεατρικό παιχνίδι πραγματοποιείται ενώ οι επισκέπτες του 18ου Φεστιβάλ Ολυμπίας και της 15ης Camera Zizanio θα ξεναγηθούν σε ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους της Ηλείας, θα γνωρίσουν τον τόπο και τα μνημεία, θα συναντήσουν ανθρώπους και θα απολαύσουν τη φιλοξενία και τα προϊόντα που παράγει η γη της Ολυμπίας.

School cinema
Μια εβδομάδα κινηματογραφικής εκπαίδευσης και δημιουργίας που φέρνει πιο κοντά τα παιδιά στο κόσμο της εικόνας. Έλληνες και ξένοι σκηνοθέτες, διακεκριμένοι διευθυντές φωτογραφίας, μοντέρ και σεναριογράφοι, δημιουργοί κινουμένων σχεδίων και ηθοποιοί προσφέρουν τις γνώσεις και τη συσσωρεμένη εμπειρία τους, θέτοντας σε λειτουργία το πιο ενδιαφέρον σχολείο κινηματογράφου. Με την καθοδήγησή τους οι μαθητές οργανώνουν τη φαντασία τους και δημιουργούν ταινίες μικρού μήκους που εντυπωσιάζουν.

Όλες οι ταινίες των εργαστηρίων θα προβληθούν το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου λίγο πριν την τελετή απονομής των Βραβείων του Φεστιβάλ. Διεθνής κριτική επιτροπή επαγγελματιών του κινηματογράφου θα επιλέξει τις δυο καλύτερες, οι οποίες και θα προβληθούν στο κοινό της τελετής λήξης (Οι ταινίες των έξι ημερών).

To 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και στην Αθήνα:

Οι ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος του 18ου Φεστιβάλ Ολυμπίας, επιλεγμένα προγράμματα ταινιών του Ευρωπαϊκού Τμήματος της 15ης  Camera Zizanio και ταινίες που δημιούργησαν μαθητές και εκπαιδευτικοί των σχολείων της Αθήνας και της Αττικής θα προβληθούν στην Αλκυονίδα (10 – 16 Δεκεμβρίου).

Εκτός από τις προβολές που θα γίνουν για το κοινό τις απογευματινές και βραδινές ώρες, θα γίνονται και προβολές για σχολεία στις 09:00 και στις 11:00 το πρωί. Η είσοδος θα είναι δωρεάν. Τα σχολεία όμως πρέπει να επικοινωνήσουν με τους διοργανωτές στο email: [email protected] και στο τηλέφωνο: +302108664030 και +302108664470, για να δηλώσουν τη συμμετοχή τους και τον αριθμό των μαθητών.

Ας σημειωθεί πως η ταινία έναρξης του περσυνού Φεστιβάλ Ολυμπίας «Το Αγόρι και ο Κόσμος» του Άλε Αμπρέου, που έχει προεπιλεγεί για τα φετινά Όσκαρ, θα παρουσιαστεί σε ειδική προβολή που θα συνοδευτεί από την παρουσίαση του «εκπαιδευτικού φακέλου» της ταινίας.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.